Connect with us
Publicitate

Actualitate

Circulația va fi restricționată, miercuri, pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Lucrările de reabilitare și modernizare a uneia din cele mai circulate străzi din municipiul Botoșani continuă! Mâine, 30 octombrie 2024, de la ora 18.00, strada Pacea – de la intersecția cu str. Manolești Deal până la intersecția cu str. Sucevei, va fi restricționată circulației pentru turnarea stratului de asfalt.

„Încercăm să producem cât mai puțin disconfort și am luat decizia de a interveni cu stratul de binder pe parcursul serii, ca o continuare a lucrărilor de modernizare care au început pe această porțiune de drum cu tronsonul cuprins între intersecțiile cu Cornișa și Manolești Deal”, a conchis primarul Cosmin Andrei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Apare Android 15: Nu va permite dezactivarea Find My Device și nici scoaterea neautorizată a cartelei

Publicat

Publicitate

Android 15, care va fi disponibil în perioada următoare, aduce o serie de noutăți care țin de securitate. Printre cele mai importante sunt acelea că va împiedica scoaterea neautorizată a cartelei SIM și nu va permite dezactivarea localizării cu Find My Device, relatează alba24.ro.

O altă noutate este Detection Lock, care protejează datele personale cu ajutorul AI-ului. Android 15 mai oferă şi un aşa-zis spaţiu privat, unde pot fi adăugate anumite aplicaţii care devin invizibile altor persoane.

Android 15 este disponibil în mod oficial la o lună după lansarea codului sursă, în condițiile în care în anii trecuţi, cele două versiuni erau disponibile simultan. În foarte scurt timp, Google va lansa și Android 16.

Publicitate

Sistemul Android: ce este și cine l-a creat

Sistemul de operare Android a fost inițiat de o companie numită Android Inc., fondată în 2003 de Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears și Chris White.

Inițial, Android era gândit pentru camere foto inteligente, dar fondatorii au realizat rapid că piața de smartphone-uri avea un potențial mai mare, așa că au schimbat direcția spre un sistem de operare pentru telefoane mobile.

În 2005, Google a cumpărat Android Inc., recunoscând potențialul acestui sistem de operare pentru dispozitive mobile.

Publicitate

Google a investit în dezvoltarea Android, cu scopul de a-l transforma într-o platformă deschisă și flexibilă pentru smartphone-uri, în contrast cu sistemele închise disponibile la acea vreme. Android a fost lansat oficial în 2008 pe primul dispozitiv comercial, HTC Dream (cunoscut și ca T-Mobile G1).

De-a lungul timpului, Android a fost dezvoltat și îmbunătățit de către Google, cu colaborarea mai multor producători de telefoane, și a devenit rapid cel mai utilizat sistem de operare pentru dispozitive mobile din lume.

FOTO: Imagine realizată cu ajutorul AI.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Doina Federovici l-a trimis pe Iftime la magazie să-i găsească laptopul și l-a acuzat de nepotism pentru numirea fiului său la conducerea Camerei de Comerț Botoșani (P)

Publicat

Publicitate

Președinta PSD Botoșani, Doina Federovici, a prezentat procesul verbal privind predarea laptopului pe care l-a folosit pe durata mandatului de președinte al Consiliului Județean Botoșani, răspunzând astfel insinuărilor noului președinte al județului, Valeriu Iftime, că ar fi avut ceva de ascuns în legătură cu activitatea sa.

Nu-l mai căutați atât, domnule Iftime. Nu e niciun mister. Este la magazia instituției. Uitați procesul verbal de predare-primire!”, a declarat Doina Federovici, care l-a acuzat pe noul președinte al CJ că încearcă să abată atenția de la actul de „nepotism” pe care l-a făcut chiar la începutul mandatului său, prin numirea fiului la conducerea Camerei de Comerț Botoșani, pe care a condus-o până la preluarea mandatului de președinte CJ.

Oricât de competent ar fi fiul dumneavoastră, ar fi trebuit să vă abțineți să-i faceți o funcție specială pentru a-l pune în fruntea Camerei de Comerț. Alți tineri botoșăneni care sunt la fel de competenți sau poate chiar mai competenți decât fiul dvs., nu au avut o astfel de șansă. Ceea ce ați făcut se numește NEPOTISM și e în contrast puternic cu ceea ce ați promis oamenilor care v-au ales”, a explicat social-democrata.

Publicitate

Aceasta susține că în spatele numirii fiului său la conducerea Camerei de Comerț Botoșani se vede destul de clar intenția lui Valeriu Iftime de a continua să facă afaceri prin interpuși, ceea ce intră în conflict de interese cu exercitarea funcției administrative de președinte CJ.

Interesul dvs. pentru a vă menține controlul asupra Camere de Comerț arată că nu ați renunțat la ideea de a face afaceri în continuare, prin interpuși. Acum avem explicația de ce ați refuzat să răspundeți la Lista incompatibilităților în care vă ceream să precizați contractele cu statul și cine sunt persoanele cărora le-ați încredințat firmele dvs. care sunt campioane naționale la contracte pe bani publici”, a mai spus Doina Federovici.

 

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Câți români vor să fie parlamentari în 2024. De ce este bătălie MARE pentru un loc în Parlamentul României

Publicat

Publicitate

Peste 10.000 de români au intrat în cursa pentru o funcție de parlamentar în cele 42 de circumscripții din țară cu scopul clarf de a intra în Parlamentul României. Este așadar o bătălie politică intensă pentru cele 466 de funcții de parlamentar: la fiecare loc în Camera Deputaților sau Senat, sunt aproximativ 21,5 candidați. 

Europa Liberă a făcut un inventar al numărului acestora, pe partide, relatează alba24.ro.

Publicitate

Astfel, cei mai mulți candidați pentru Senat și Camera Deputaților vin de la PSD, SOS și PNL.

Situația candidaților, pe partide:

Publicitate

  • PSD – 639
  • SOS România – 636
  • PNL – 630
  • AUR – 621 de candidați,
  • Forța Dreptei – 619
  • UDMR – 596
  • USR – 589.

În total, au depus candidaturi 31 de formaţiuni politice, la Senat și 50 la Camera Deputaților.

În Camera Deputaților vor fi 330 de aleși, iar în Senat, 136.

Publicitate

Alegeri parlamentare 2024: de ce se bat politicienii pentru aceste funcții

Politicienii sunt extrem de interesați să ajungă în Parlament, din mai multe motive. Cel puțin 2: bani și influență.

Pe lângă puterea pe care o dobândesc în județele lor, este vorba și despre bani.

Salariul de bază pentru senatori și deputați este de peste 18.000 de lei brut pe lună, la care se adaugă numeroase beneficii: o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar, 4.600 de lei lunar pentru chirie, dar și 400 de lei/zi sub formă de diurnă.

Aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.

De asemenea, senatorii și deputații primesc un telefon de serviciu cu abonament și nu în ultimul rând pensie specială.

Parlamentarii au program de luni până miercuri, timp de câteva ore pe zi. În rest, joi și vineri  merg în circumscripțiile lor.

Citeste mai mult

Educație

Din nou la școală. Astăzi se termină vacanța. Cât ține modulul doi al anului școlar și când este următoarea vacanță

Publicat

Publicitate

De luni, 4 noiembrie, elevii din județul Botoșani și din toată România se întorc la școală și vor merge la cursuri până în data de 20 decembrie, când vine vacanța de iarnă. 

Al doilea modul de cursuri începe luni și ține 7 săptămâni, potrivit structurii anului școlar curent.

Vacanța de iarnă va fi de două săptămâni, din 21 decembrie. Elevii se întorc la școală în 2025, în data de 8 ianuarie, relatează alba24.ro.

Publicitate

În funcție de deciziile școlilor, până în 30 mai pot fi organizate activități de tipul Școala altfel sau Școala verde, potrivit Ministerului Educației.

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, elevii vor avea cursuri până la vacanța de iarnă, ce urmează să înceapă în a doua parte a lunii decembrie.

În această perioadă, școlile vor organiza activități educaționale și de evaluare, menținând în același timp oportunități pentru participarea elevilor la activități extracurriculare.

Publicitate

Aceste informații oferă un cadru general despre ce urmează în sistemul educațional după vacanța de toamnă. Elevii, părinții și profesorii pot astfel să își organizeze programul și să se pregătească pentru o perioadă de învățare activă până la următoarea pauză din calendarul școlar.

Odată cu revenirea la cursuri, elevii vor continua programele educaționale conform programei naționale. Pentru mulți, această perioadă va implica evaluări sumative, teze și activități de învățare aplicativă.

În funcție de nivelul de școlarizare, programa prevede obiective de învățare care vor fi acoperite până la finalul semestrului, urmând să fie evaluate prin teste și proiecte.

Publicitate

Calendar școlar 2024-2025. Cursuri și vacanțe

  • Cursuri: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024
  • Vacanță: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
  • Cursuri: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
  • Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025,
    • după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București
    • în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
  • Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025
  • Cursuri: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025
    • la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025
  • Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
  • Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Calendar școlar 2024-2025 în BOTOȘANI

  • Cursuri: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024
  • Vacanță: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
  • Cursuri: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
  • Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 21 februarie 2025
  • Vacanță: o săptămână, în perioada 24-28 februarie
  • Cursuri: de luni, 3 martie 2025
  • Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
  • Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Calendar examene 2025

Calendar Evaluare Națională 2025

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă

Bacalaureat 2025. Calendar probe orale/de competențe

  • 16-20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025
  • 27—29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale — proba D

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending