Connect with us

Actualitate

CIORBA RĂDĂUȚEANĂ, inventată de botoșăneanca Cornelia Dumitrescu, pe locul 12 în topul celor mai cunoscute supe din lume

Publicat

Publicitate

“Ciorba Rădăuțeană”, care a fost inventată de botoșăneanca Cornelia Dumitrescu, a ajuns pe locul 12 în topul celor mai cunoscute supe din lume.

Clasamentul Taste Atlas din aprilie 2023 a plasat ciorba rădăuțeană pe locul 12 în “„Top 100 cele mai bune supe din lume” și pe locul 6 supe românești care s-au făcut remarcate în lumea gastronomică.

Cornelia Dumitrescu a făcut această ciorbă prima dată în anii ’80, la o aniversare de familie, utilizând carne de curcan din gospodărie, apoi a început să o preparare și la restaurantul Nordic, din Rădăuți, unde lucra ca bucătar-șef. A schimbat un pic rețeta, utilizând carne de pui în loc de curcan.

Consemnarea ciorbei s-a făcut la data de 14 februarie 1982. Nimeni nu se aștepta atunci la succesul pe care urma să îl aibă acest preparat.

„Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, povestește Cornelia Dumitrescu.

Acum, botoșăneanca Cornelia Dumitrescu apare într-un serial documentar „Flavours of Romania”, realizat de Charlie Ottley și difuzat pe canalul Netflix.

Publicitate

În vârstă de 77 de an, Cornelia Dumitrescu, care s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani, este personaj al celebrului producător și regizor englez Charlie Ottley care a dorit să o cunoască și să o facă faimoasă pe plan internațional incluzând-o în cel mai recent documentar al său difuzat pe Netflix și intitulat „Flavours of Romania”.

Pe pagina de socializare a documentarului, Ottley a inclus un fragment din documentarul amintit în care publicul face cunoștință cu doamna Cornelia Dumitrescu.

Iată rețeta de ciorba rădăuțeană, în varianta ei originala, cu carne de pui:

Ingrediente pentru Ciorba rădăuțeană

  • 1 kg g pulpe si piept de pui
  • 2 radacini patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 4 l apa
  • sare
  • patrunjel

Mod de preparare pas cu pas pentru ciorba rădăuțeană cu pui

  • Taiem pulpele si pieptul de pui in bucati mai mici (eu am taiat pulpele in doua, la fel si pieptul de pui) si le punem intr-o oala plina cu 4 l de apa. Punem ciorba, pe foc foarte mic, si o spumam regulat. In momentul in care nu se mai formeaza spuma (cca 15 minute) adaugam telina, morcovii, pastarnacul, patrinjelul si prazul (doar partea alba) taiate in bucati de potrivite. Fierbem supa cca 1 ora, pe foc mic sau pana cand legumele sunt fierte si carnea se desprinde de pe oase.
  • Scoatem carnea si legumele din ciorba. Indepartam pielita de pe copane si piept si taiem carnea de pui in suvite subtiri. Punem carnea din nou in ciorba.
  • Daca doriti, puteti taia in cubulete mici morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel si le adaugati in ciorba.

Desi mulți preferă ciorba radauteana fara legume, acestea avand doar rolul de a da un gust divin ciorbei, sunt mulți români care meu prefera să se adauge si legumele taiate in cubulete foarte foarte mici.

  • Fierbem ciorba, pe foc mic, inca 5 minute, apoi stingem focul si lasam ciorba radauteana sa isi traga sufletul pana preparam liezonul.

Cum se preparara liezonul pentru ciorbe?

  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si smantana. Adaugam peste ele 2-3 din ciorba fierbinte, amestecam bine si adaugam amestecul obtinut in oala cu ciorba radauteana (in cazul nostru). Atentie, ciorba nu trebuie sa fiarba! Deci adaugam liezonul abia dupa ce stingem focul.
  • Amestecam cu grija, fara graba. La sfarsit adaugam usturoiul, dat prin razatoarea cu gauri mici si otetul.
  • Servim ciorba radauteana cu patrunjel proaspat tocat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Slujbă arhierească la Biserica din Manolești Vale. PS Nichifor îl va hirotoni pe diaconul Ionuț Cașcaval, care va fi noul paroh

Publicat

Publicitate

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Coștiugeni, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni și  instala pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.

De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din Costești, Răchiți, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.

Hirotonia întru preot are loc îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, când candidatul este condus în mijlocul bisericii de unde citește un formular-tip de angajament pentru îndeplinirea cu cinste a dregătoriei preoțești la care este chemat. După acest moment este adus în fața arhiereului care se află între ușile împărătești, slujitorii prezentându-l prin formula: „Porunceşte, Preasfinţite Stăpâne, pe cel ce vi se aduce înaine, spre a fi hirotonit preot”.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 24 misiuni de salvare a vieții și bunurilor pe zi ale pompierilor botoșăneni, în 2024

Publicat

Publicitate

568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).

În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior

În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației cere directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației cere inspectorilor școlari și directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile. Ministrul Daniel David spune că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, scrie alba24.ro.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală. Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control ”riguros” în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și pentru a evita ”interferența perturbatoare” cu actul educațional.

”Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală.

Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”, a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat al ministerului, potrivit Agerpres.

Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.

”Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, a transmis MEC.

Publicitate

Reprezentanții ministerului reamintesc că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.

Citeste mai mult

Eveniment

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Botoșani în luna ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii ianuarie 2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.971 șomeri (din care 2.091 femei), rata șomajului fiind de 4,52%.

Din totalul de 4.971 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 1.066 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.905 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.672 șomeri provin din mediul rural și 1.299 sunt din mediul urban.

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.971
< 25 ani    306
între 25-29    201
între 30-39    762
între 40-49       1.294
între 50-55 1.138
peste 55 ani       1.270

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 44,82%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,52% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 13,22%,  cei cu învățământ profesional 16,68%,cei cu studii superioare sunt 2,72% iar cei cu învățământ postliceal  1,05% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 306 persoane foarte greu ocupabile, 3.377 greu ocupabile,1.264 mediu ocupabile, iar 24 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Publicitate

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa : https://www.anofm.ro/botosani/programe-statistici/.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending