Connect with us

Actualitate

CIORBA RĂDĂUȚEANĂ, inventată de botoșăneanca Cornelia Dumitrescu, pe locul 12 în topul celor mai cunoscute supe din lume

Publicat

Publicitate

“Ciorba Rădăuțeană”, care a fost inventată de botoșăneanca Cornelia Dumitrescu, a ajuns pe locul 12 în topul celor mai cunoscute supe din lume.

Clasamentul Taste Atlas din aprilie 2023 a plasat ciorba rădăuțeană pe locul 12 în “„Top 100 cele mai bune supe din lume” și pe locul 6 supe românești care s-au făcut remarcate în lumea gastronomică.

Cornelia Dumitrescu a făcut această ciorbă prima dată în anii ’80, la o aniversare de familie, utilizând carne de curcan din gospodărie, apoi a început să o preparare și la restaurantul Nordic, din Rădăuți, unde lucra ca bucătar-șef. A schimbat un pic rețeta, utilizând carne de pui în loc de curcan.

Consemnarea ciorbei s-a făcut la data de 14 februarie 1982. Nimeni nu se aștepta atunci la succesul pe care urma să îl aibă acest preparat.

„Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, povestește Cornelia Dumitrescu.

Acum, botoșăneanca Cornelia Dumitrescu apare într-un serial documentar „Flavours of Romania”, realizat de Charlie Ottley și difuzat pe canalul Netflix.

Publicitate

În vârstă de 77 de an, Cornelia Dumitrescu, care s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani, este personaj al celebrului producător și regizor englez Charlie Ottley care a dorit să o cunoască și să o facă faimoasă pe plan internațional incluzând-o în cel mai recent documentar al său difuzat pe Netflix și intitulat „Flavours of Romania”.

Pe pagina de socializare a documentarului, Ottley a inclus un fragment din documentarul amintit în care publicul face cunoștință cu doamna Cornelia Dumitrescu.

Iată rețeta de ciorba rădăuțeană, în varianta ei originala, cu carne de pui:

Ingrediente pentru Ciorba rădăuțeană

  • 1 kg g pulpe si piept de pui
  • 2 radacini patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 4 l apa
  • sare
  • patrunjel

Mod de preparare pas cu pas pentru ciorba rădăuțeană cu pui

  • Taiem pulpele si pieptul de pui in bucati mai mici (eu am taiat pulpele in doua, la fel si pieptul de pui) si le punem intr-o oala plina cu 4 l de apa. Punem ciorba, pe foc foarte mic, si o spumam regulat. In momentul in care nu se mai formeaza spuma (cca 15 minute) adaugam telina, morcovii, pastarnacul, patrinjelul si prazul (doar partea alba) taiate in bucati de potrivite. Fierbem supa cca 1 ora, pe foc mic sau pana cand legumele sunt fierte si carnea se desprinde de pe oase.
  • Scoatem carnea si legumele din ciorba. Indepartam pielita de pe copane si piept si taiem carnea de pui in suvite subtiri. Punem carnea din nou in ciorba.
  • Daca doriti, puteti taia in cubulete mici morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel si le adaugati in ciorba.

Desi mulți preferă ciorba radauteana fara legume, acestea avand doar rolul de a da un gust divin ciorbei, sunt mulți români care meu prefera să se adauge si legumele taiate in cubulete foarte foarte mici.

  • Fierbem ciorba, pe foc mic, inca 5 minute, apoi stingem focul si lasam ciorba radauteana sa isi traga sufletul pana preparam liezonul.

Cum se preparara liezonul pentru ciorbe?

  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si smantana. Adaugam peste ele 2-3 din ciorba fierbinte, amestecam bine si adaugam amestecul obtinut in oala cu ciorba radauteana (in cazul nostru). Atentie, ciorba nu trebuie sa fiarba! Deci adaugam liezonul abia dupa ce stingem focul.
  • Amestecam cu grija, fara graba. La sfarsit adaugam usturoiul, dat prin razatoarea cu gauri mici si otetul.
  • Servim ciorba radauteana cu patrunjel proaspat tocat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Târg de Crăciun, organizat  la Trușești. „Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, activitate a elevilor de la Liceul „Demostene Botez”

Publicat

Publicitate

„Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, a fost activitatea elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești și a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” în cadrul Târgului de Crăciun organizat  la Trușești.

Crăciunul e sărbătoarea care umple de nemurire viaţa noastră muritoare prin coborârea lui Dumnezeu la noi. Iisus a venit ca să ne ridice pe noi la Cer. Acum Cuvântul a devenit Om, iar lumina sfințitoare care s-a concentrat într-o stea, vestește omenirii că începe o nouă eră de iubire și generozitate. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi a luat chip omenesc, pentru a ne arăta nouă smerenia și bunătatea, conștientizând că Iisus a ales cea mai smerită cale de a intra în lume.

Copiii, îngeri pământești au vestit Nașterea Domnului printr-o scenetă care a reușit să unească cerul cu pământul.Este vremea colindelor, vremea bucuriei, când minunea naşterii Mântuitorului cuprinde sufletele şi le înobilează. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o! Colindele – ca punți de lumină între pământ și cer – înlesnesc comuniunea directă cu Dumnezeu din ceruri. E necesar ca noi să prețuim, să păstrăm, să promovăm și să cântăm colindele, din neam în neam, din generaţie în generaţie, ca pe un odor sfânt, ca pe o dumnezeiască liturghie a iubirii lui Dumnezeu.

„Urăturile de Anul Nou, urăturile în versuri, fac parte din tradiția și obiceiurile populare ale satului românesc. Și astăzi se păstrează datina urătorilor care merg din casă în casă anunțând venirea unui nou an, iar urăturile vechi își găsesc locul în prezent. Asadar, acestea împreună cu jocul cu măști, care este, în fond, o formă tradițională de teatru folcloric, rămân și în prezent să aline sufletele. Să aveți sărbători cu bine, cu frumos în suflete, cu dragoste față de aproapele si bunăstare în casele tuturor!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se taie porcul de Crăciun în gospodărie: Recomandări legate de igienă și respectarea legislației

Publicat

Publicitate

Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, un moment plin de semnificație care aduce familiile împreună în pragul sărbătorilor. Totuși, pentru ca această datină să rămână o bucurie și o experiență autentică, este esențial să fie realizată cu grijă, respectând regulile, siguranța și valorile care o înconjoară, relatează alba24.ro.

Medicii veterinari reamintesc faptul că efectuarea analizelor pentru depistare trichinelozei este obligatorie.

Testul se face în cabinetele medicilor veterinari şi nu durează mai mult de trei minute.

Sacrificarea porcului de Crăciun. Recomandări: 

  • Asigurați-vă că sacrificarea porcului se face în conformitate cu legislația națională. În România, sacrificarea porcilor în gospodărie pentru consum propriu este permisă, dar trebuie notificată medicului veterinar local.
  • După sacrificare, solicitați medicului veterinar efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul infestării cu Trichinella spiralis.
  • Sacrificarea ar trebui să se desfășoare într-un spațiu curat, ferit de praf, murdărie și de animalele de curte.
  • Pregătiți zona din timp, asigurându-vă că aveți acces la apă curentă și uneltele necesare pentru sacrificare și procesare.
  • Purtați echipament de protecție, precum mănuși și șorțuri rezistente, pentru a preveni accidentele și contaminarea cărnii.
  • Carnea și organele trebuie tranșate pe suprafețe curate și igienizate.
  • Depozitați carnea în condiții adecvate: la frigider pentru consum rapid sau la congelator pentru păstrare pe termen lung.
  • Nu consumați carne înainte de primirea rezultatelor examenului trichineloscopic.
  • Asigurați-vă că produsele obținute (cârnați, caltaboși, tobă etc.) sunt preparate și păstrate conform normelor de igienă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 decembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 25, 18, 39, 19, 41

Loto 5/40: 26, 18, 30, 7, 4, 14

Joker: 19, 24, 42, 8, 44 + 4

Noroc: 1 3 3 8 6 5 2

Publicitate

Noroc Plus: 0 6 4 3 0 2

Super Noroc: 7 6 7 2 0 3

Citeste mai mult

Economie

Vineri se DESCHIDE circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7. Ruta între Buzău și Focșani are o lungime de 36,1 km

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.

Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).

De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.

Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.

“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending