Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ciolacu: Dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată

Publicat

Publicitate

“Cu lege, fără lege”, drona rusă ce a pătruns duminică în teritoriul aerian al României „ar fi fost lovită imediat”, a spus miercuri Marcel Ciolacu. Declaraţia vine în contextul în care duminică dimineaţa o dronă a fost urmărită de sistemul radar în spaţiul aerian naţional, relatează mediafax.ro.

Legislaţia privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate nu permite doborârea acestora, motiv care a dus la îngrijorări în rândul opiniei publice şi a politicienilor români.

În acest context, Marcel Ciolacu a declarat, referitor la drona rusă, că „e o discuţie mult mai serioasă”.

„Eu spun cu certitudine – dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea e trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României, va fi doborâtă de îndată. Am ridicat F16 şi am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României, cum, de altfel, au făcut şi alte state. Avem poliţie aeriană intetrnaţională. Nu vă faceţi griji că acea dronă ar fi putut lovi o ţintă pe teritoriul României. Ar fi fost lovită imediat, cu protocol, cu lege, fără lege, nu se joacă nimeni”, adaugă Ciolacu.

Echipe din MApN, în cooperare cu specialişti din Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat luni proximitatea localităţii Periprava, judeţul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească.

Preşedinta Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, a afirmat marţi că a adresat o invitaţie reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale să discute despre despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod galben de ceață pentru 12 comune din județul Botoșani. Vizibilitate sub 200 de metri iar izolat sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Atenție la condițiile de trafic, transmit responsabilii ISU Botoșani. Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile Hudești, Coțușca, Suharău, Rădăuți-Prut, Ibănești, Cristinești, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Pomârla, Darabani, Viișoara și Concești. Acesta este valabil până la ora 09:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu violent la Tudora seara trecută. Un depozit de furaje a ars după ce a fost lovit de trăsnet

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs seara trecută într-o gospodărie din localitatea Tudora. Un depozit de furaje a fost cuprins de flăcări după ce a fost lovit de trăsnet. Alarma a fost dată puțin înainte de ora 18:00.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentul Botoșani, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tudora. Aceștia au constatat faptul că ardeau peste 30 de tone de furaje și au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă și celelalte construcții din gospodărie.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a acționat mai bine de cinci ore.

“Misiunea pompierilor a fost una de durată, deoarece trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.

Pe timpul intervenției, autospecialele au fost realimentate de mai multe ori”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate, a mai adăugat ISU Botoșani.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

Publicat

Publicitate

Iosif cel Nou de la Partoş este un sfânt român din Raguza Dalmaţiei. Rămas orfan de mic, mama sa îl trimite să înveţe carte la Ohrida, pe când avea 12 ani. La 15 ani intră la Mănăstire Adormirii Maicii Domnului, iar după cinci ani pleacă la muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde este călugărit cu numele de Iosif. După o vreme s-a retras în sihăstrie, unde se spune că datorită virtuţilor sale creştineşti primise de la Dumnezeu darul săvârşirii de minuni prin vindecarea bolilor.

Ajungând cunoscut, iubit şi respectat, Iosif a fost hirotonisit la muntele Athos şi rânduit drept duhovnic al călugărilor de acolo. A trecut pe rând pe la mănăstirile Xiropotam, Vatoped, Hilandar şi alte schituri şi mănăstiri fiind, apoi, numit egumen la Mănăstirea Sfântul Ştefan din Adrianopole. Acolo a slujit şase ani, iar mai apoi a fost egumen la Mănăstirea Cutlumuş de la muntele Athos. La vârsta senectuţii s-a retras lângă Mănăstirea Vatopedu, însă a fost chemat de românii din Banat să le fie mitropolit. În 1650, de sărbătoarea Sfântului a fost hirotonit mitropolit al Banatului.

A păstorit credincioşii din Banat timp de 3 ani. În 1653, Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş, unde a mai trăit încă trei ani, adormind în Domnul la vârsta de 85 ani. În momentul adormirii sale clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormânt a zidit în naosul bisericii mănăstireşti, în dreptul uşii de intrare. La date de 28 februarie 1950 Sfântul Sinod al BOR a hotărât trecerea în ceata sfinţilor a mitropolitului Iosif, stabilindu-se ca dată de cinstire a sfântului 15 septembrie a fiecărui an. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş pe data de 7 octombrie 1956 când moaştele sale au fost aduse din mănăstirea Partoş şi aşezarea în catedrala mitropolitană.

O minune a Sfântului Iosif

Mergând de la Muntele Athos spre scaunul mitropolitan al Banatului, Sfântul Iosif împreună cu cei care îl însoţeau, trec Dunărea pe la Palanca. La trecerea Dunării, s-au speriat caii de la trăsura în care se afla Mitropolitul şi nu voiau cu nici un chip să urce pe podul umblător. Atunci s-a coborât Sfântul Iosif din trăsură şi, luând caii de hăţuri, ei îndată s-au liniştit şi, urcându-se cu trăsura pe pod, au trecut Dunărea. Apropiindu-se Sfântul Iosif de cetatea Timişoarei, a fost întâmpinat cu mare alai. Şi pe când în dangănul clopotelor se îndrepta spre catedrală, iată că fu scos înaintea Mitropolitului un olog de 20 de ani în suferinţă, peste care punându-şi el mâinile şi cu multă umilinţă rugându-se Stăpânului Hristos, îndată se făcu sănătos. Mulţimea văzând minunea a îngenunchiat în faţa lui, cu lacrimi îi săruta veşmintele şi mărea pe Dumnezeu pentru o minune ca aceasta, săvârşită prin alesul Său.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Traficul pe calea ferată, afectat de ploile abundente. Șine sub apă, viteză redusă și chiar oprirea temporară a circulației

Publicat

Publicitate

Precipitațiile abundente care au căzut în ultimele 24 ore au afectat și circulația trenurilor, mai multe sucursale regionale CFR semnalând probleme. Pe anumite tronsoane s-a impus scăderea vitezei de rulare și chiar s-a suspendat circulația, până la retragerea apelor, scrie Adevărul.

Reprezentanții Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA au anunțat că traficul feroviar de pe raza Sucursalelor Regionale CF Iași, Craiova și Galați a fost afectat de ploile abundente, care au provocat inundații și aluviuni.

La această oră, din cauza ploilor abundente, trenurile circulă cu viteză redusă pe intervalul de cale ferată Crasna – Zorleni, de pe raza SRCF Iași, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului, iar pe distanța Hanu Conachi – Independența este afectat de inundații (apă peste ciuperca șinei) firul II, circulația feroviară realizându-se pe firul I”, a anunțat CFR S.A., prin intermediul unui comunicat.

Probleme  au fost și pe raza SRCF Craiova, pe linia CF Călimănești – Cozia. Aici traficul feroviar a fost afectat pe ambele sensuri de circulație în noaptea de vineri spre sâmbătă, 13/14 septembrie 2024, din cauza aluviunilor provocate de ploile torențiale.  În prezent se circulă în condiții normale doar pe firul II.

Inundațiile au întrerupt total circulația pe raza SRCF Galați pe secția CF neinteroperabilă Berești – Târgu Bujor – Galați. Aici terasamentul a fost inundat, decizându-se oprirea temporară a circulației feroviare. Această secție CF  este operată de Transferoviar Călători – TFC, mai precizează reprezentanții CFR S.A…

Pentru reluarea în condiții normale a traficului feroviarse așteaptă retragerea apelor.

Publicitate

Personalul de specialitate este permanent pe teren pentru asigurarea condițiilor optime de trafic, dar și pentru verificarea nivelului apelor, astfel încât circulația trenurilor să poată fi reluată în condiții normale, în cel mai scurt timp de la retragerea apelor din zona căii ferate.

Transmitem scuze călătorilor și îi asigurăm că, odată cu retragerea apelor și remedierea, funcție de situație, a eventualelor deranjamente constatate la suprastructura căii, personalul feroviar al SRCF Iași, Galați și Craiova va depune toate eforturile necesare pentru reluarea circulației trenurilor în condiții normale de trafic”, mai transmite CFR S.A.

Pe contul oficial al Primăriei municipiului Bârlad a fost postat un video și o avertizare pentru cei care intenționează să se deplaseze spre județul Galați, pe ruta Grivița-Bălăbănești-Cuca.

Publicitate

Momentan, traficul rutier și feroviar este închis în ambele sensuri, spre și dinspre Galați către Bârlad, din cauza ieșirii din albie a Pârâului Jăravăț, la ieșirea din localitatea Grivița, spre Halta Bălăbănești.

Recomandăm celor care intenționează să folosească această rută să se informeze suplimentar înainte de a pleca de acasă”, este mesajul municipalității.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending