Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cine va plăti lucrările de izolare termică a blocurilor

Publicat

Publicitate

„Prin excepție (…), autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (3] §1 (5)-(10) sau fără recuperarea sumelor în conditiile alin. (71)”, se arată în proiectul adoptat de Senat, scrie realitatea.net.

„Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari (…) poate fi asigurata integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, dupa caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, se menționează în dcumentul citat.

În prezent, în cazul finanțării lucrărilor de izolare termică a locuințelor, autoritățile administrației publice locale pot acoperi, la cerere, cota de contribuție ce revine proprietarilor ori asociației de proprietari, dar vor recupera ulterior sumele de la aceștia. Această regulă va rămâne valabilă, dar este completată cu varianta în care sumele „împrumutate” asociațiilor de proprietari de către autoritățile locale să nu mai fie recuperate de la cei ce-și izolează locuințele.

Potrivit OUG 18/2009, cota de contribuție a asociației de proprietari nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenție și trebuie asigurată pe durata executării acestora, sumă pe care autoritățile trebuiau să o recupereze de la asociațiile de proprietari în cel mult 10 ani de la terminarea lucrărilor.

Lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe sunt considerate, printre altele, cele de reabilitare termică a anvelopei, de reabilitare termică a sistemului de încălzire sau a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de modernizare ori înlocuire a lifturilor, de reabilitare ori modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile comune etc.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 20.000 de pelerini s-au închinat la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timpul maxim de așteptare a fost de 8 ore

Publicat

Publicitate
Peste 20.000 de pelerini s-au închinat la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în primele 24 de ore ale celui mai mare pelerinaj ortodox din România, desfășurat în condiții de siguranță. Timpul maxim de așteptare a fost de 8 ore, iar 33 de persoane au primit asistență medicală pentru afecțiuni ușoare, dintre care două au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.
Pentru a preveni eventualele incidente, organizatorii recomandă pelerinilor să manifeste răbdare și să respecte măsurile de siguranță. Este esențial să aveți grijă de copii și persoane în vârstă și să vă asigurați că aveți medicamentele necesare la îndemână dacă aveți probleme de sănătate. De asemenea, pelerinii sunt sfătuiți să se pregătească pentru condiții meteo schimbătoare, să aibă apă și alimente, precum și să fie atenți la telefoanele mobile și să dispună de baterii externe pentru a păstra contactul cu grupul.
Cei care locuiesc sau lucrează în zona culoarului de acces sunt rugați să aibă asupra lor documente justificative pentru a facilita trecerea.
Jandarmeria Română asigură prezența echipelor de dialog pentru a oferi sprijin în orice situație, iar pentru urgențe se recomandă apelarea numărului 112.

Citeste mai mult

Eveniment

Eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise, avertizează comisarii Gărzii de Mediu

Publicat

Publicitate
Eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.
Fapta constatată de comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani în data de 07.10.2024 a fost sancționată conform prevederilor legale cu amendă de 50.000 lei.
Totodată pentru neasigurarea colectării separate cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă unitatea administrativ teritorială a fost sancționată cu avestisment.
S-au impus măsuri cu termen pentru salubrizarea zonelor pe care s-au identificat eliminarea deseurilor în amestec, precum și pentru remedierea altor neconformități constatate.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani a fost distins cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor

Publicat

Publicitate

Marți, 8 octombrie 2024, în „Sala Unirii” a Palatului Cotroceni, Președintele României, Klaus Iohannis, a decorat, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, două unități de învățământ din județul Botoșani, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția profesorilor la dezvoltarea României prin educație, pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii în viața elevului, dar și a comunității.

Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani a fost distins cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, o recunoaștere a excelenței în educație și a contribuției semnificative la dezvoltarea academică a tinerilor, iar Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Dumbrăvița, comuna Ibănești, a primit aceeași distincție, Ordinul „Meritul pentru Învățământ”  în grad de Cavaler, marcând permanenta preocupare pentru îmbunătățirea procesului educațional.

„Felicitări cadrelor didactice și directorilor celor două unități de învățământ pentru rezultatele obținute, precum și pentru proiectele și inițiativele europene menite să asigure un act educațional de calitate. Aceste premii subliniază importanța și valoarea educației de calitate, precum și eforturile permanente ale profesorilor și ale elevilor de a aspira la excelență.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Eveniment

România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre. Declarația ministrului Cătălin Predoiu

Publicat

Publicitate

România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, înaintea Consiliului JAI de la Luxemburg.

“Am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am redus semnificativ migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiţi să implementăm toate instrumentele Schengen”, a spus Predoiu.

El a precizat că, deşi joi nu este ziua adoptării unei decizii, este însă ziua în care se pregăteşte o astfel de decizie.

“Vom discuta cu colegii noştri în perspectiva unei astfel de decizii. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor ţării noastre şi, implicit, ale UE”, a afirmat ministrul român de Interne.

Zilele trecute, Cătălin Predoiu şi-a arătat convingerea că la Consiliul JAI România va primi semnalele pozitive în perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024 privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

“Concret, în consiliul JAI din 10 octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul”, declara Predoiu, potrivit site-ului MAI.

Publicitate

Ministrul român a avut, în perioada 2 – 5 octombrie, o serie de întâlniri la Viena, Praga şi Munchen pentru promovarea intrării României în Spaţiul Schengen cu frontiera terestră în anul 2024.

“Am avut întâlniri cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, ministrul bavarez de interne, Joachim Hermman, precum şi cu ministrul austriac de finanţe, nominalizat viitor comisar european pentru afaceri interne, Magnus Brunner. Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen”, mai spunea zilele trecute Cătălin Predoiu. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending