Odată cu intrarea în vigoare a legii plafonării prețurilor la energie, cel puțin o parte dintre consumatori vor trebui să depună la furnizorii de curent electric o declarație pe proprie răspundere, pentru a beneficia de această facilitate. Legea a fost promulgată marți, 13 decembrie, cu aplicare după publicarea în Monitorul Oficial.
Reprezentanții ANRE precizează însă că majoritatea consumatorilor nu vor trebui să depună astfel de cereri la furnizori. De asemenea, vor fi publicate pe site-ul ANRE modele de declarații pe proprie răspundere pentru fiecare categorie vizată.
Legea 551 care aprobă OUG 119/2022, promulgată marți de președintele Klaus Iohannis, prevede:
„în cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.
0,68 lei/KWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de până în 100 kWh (se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
0,68 lei/kWh pentru clienţiii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
0,68 lei/kWh pentru clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele menționate
0,68 lei/kWh pentru clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
0,8 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este între 100.01 și cel mult 300 kWh (an de referință 2021), pentru un consum lunar de cel mult 255 kWh (diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023)
1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este de peste 255 kWh
Prețul din contract, pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu
Procedura. Precizări ale vicepreședintelui ANRE
”Fiecare client, fiecare consumator casnic poate să beneficieze de preţul plafonat la energie electrică doar pentru un singur loc de consum.
Publicitate
În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, plafonul se va aplica automat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu, iar dacă clientul dorește să i se aplice pentru alt loc de consum, atunci va trebui să depună o cere și o declarație în acest sens la furnizori.
Pentru chiriaşi sunt două condiții, ca de atfel pentru oricine altcineva. Pe lângă faptul că trebuie să aibă contractul pe numele lui și nu pe numele proprietarului, trebuie să se încadreze în acele tranșe de consum pentru care se aplică tariful de 68 de bani. Deci, să aibă un consum lunar mai mic de 100 de KWh sau pentru tariful de 80 de bani să aibă un consum lunar mai mic de 255 de KWh.
Furnizorii sunt obligați să aplice tariful plafonat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu în cartea de identitate a respectivului consumator. Pentru restul proprietăților nu are dreptul să beneficieze, doar dacă optează, dar atunci renunță la prețul plafonat pentru adresa de domiciliu.
Deci pentru unul singur, furnizorul aplică automat pentru adresa de domiciliu. Dacă proprietarul nu este de acord cu asta, trebuie să depună o cerere și să specifice pentru care dintre locurile de consum să i se aplice plafon”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, pentru Radio Romania Actualități
Potrivit reprezentantului ANRE, cererile către furnizori vor putea fi depuse fizic sau online (electronic).
Prețurile plafonate se vor aplica până la sfârșitul lunii martie anul 2025.
Potrivit sursei citate, la gaz nu există o limită de consum, cum e la energie electrică.
”La absolut toți consumatorii de gaze naturale, indiferent de consumul lunar, beneficiază de același tarif de 31 de bani și nu se aplică regula cu un singur loc de consum, doar la energie electrică”, spune Zoltan Nagy-Bege.
Ce spun furnizorii
Preşedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a precizat marți că toţi consumatorii de electricitate este posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice.
„Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a spus Urluescu, potrivit Mediafax.
De asemenea, președintele Asociației Energia Inteligentă. Dumitru Chisăliță, a atenționat că este vorba despre o lege care induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată.
”Modul populist în care s-a dorit construirea legii plafonării prețului la energie prin introducerea diferitelor categorii de beneficiari (care în mod normal sunt apanajul altor acțiuni de sprijinire a consumatorilor), dar mai ales prin dorința de a se aplica plafonarea la un singur loc de consum, a determinat acest nou haos”, precizează Chisăliță.
Potrivit acestuia, legea îi va obliga pe 9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători, să alerge și să depună adrese și declarații la furnizor. În caz contrar, vor achita 1,3 lei/kWh. Adică ”cu 60-90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care te ai fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege”, potrivit sursei citate.
În opinia sa ar fi nevoie de o ”nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență privind plafonarea prețului, care să elimine această prevedere privind acordarea plafonării exclusive pentru o singură locuință”.
Ce spune premierul Ciucă
ANRE trebuie să găsească formula de soluționare a acestei probleme, spune premierul Nicolae Ciucă, întrebat despre prevederea legală potrivit căreia toți consumatorii de energie electrică trebuie să depună la furnizori declarație pe propria răspundere ca să beneficieze de plafonarea preţului.
„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, așa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Națională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă și modul prin care soluționează această problemă”, afirmă Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sfântul Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai importante sărbători ale verii în calendarul ortodox, este prăznuit duminică, 20 iulie. Cu această ocazie, peste 140.000 de români își serbează onomastica, informează alba24.ro. Așadar, cui îi poți spune „La mulți ani”?
Potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, majoritatea sărbătoriților sunt bărbați care poartă numele Sfântului Ilie sau derivate ale acestuia.
În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat un personaj puternic, stăpân al fulgerelor și ploilor. Astfel, nu este neobișnuit ca această zi de vară să fie însoțită de fenomene meteo spectaculoase, cum ar fi: tunete, fulgere și ploi torențiale, interpretate ca semne ale prezenței sale cerești.
Sfântul Ilie este o figură simbolică puternică în creștinism: singurul proroc căruia i s-a dat, potrivit tradiției, puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”.
Nume de bărbați sărbătorite pe 20 Iulie
Ilie,
Eliade,
Elias,
Elie,
Elis,
Ilia,
Iliev,
Ilieş,
Iliuş,
Iliuţă,
Lică.
Nume de femei sărbătorite pe 20 Iulie
Ilinca,
Eliana,
Elis,
Ilia,
Iliana,
Ilincuţa/Ilincuta,
Iliuţa,
Lia,
Lica.
Sfântul Ilie. Superstiții
De asemenea, de Sfântul Ilie se ține cont de următoarele superstiții:
nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană;
oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
se duc berbecii la berbecar;
dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase;
dacă plouă, va ploua 20 de zile;
se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete;
vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu;
dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că în perioada 21-25 iulie, între orele 13:00 și 21:00, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi oprită pe anumite secțiuni rutiere din regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Razgrad, Șumen și Târgoviște.
Potrivit unui comunicat al MAE, aceste măsuri restrictive, care au fost luate pe fondul temperaturilor ridicate, nu se vor aplica autostrăzilor și drumurilor expres, ci doar pe secțiunile de drumuri de categoria I, II și III.
‘În cazul înregistrării de temperaturi de peste 38 de grade și de prognoză meteorologică de tip cod portocaliu, autocamioanele vor aștepta în afara carosabilului în locuri stabilite fără a împiedica circulația rutieră’, mai precizează sursa citată.
Conform MAE, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi întreruptă pe secțiuni de drum astfel:
– Drumul I-2 Ruse – Varna, pe segmentele rutiere situate în regiunile Ruse, Razgrad și Șumen – de la km 12 până la km 146;
– Drumul I-3 Byala – Botevgrad pe segmentul rutier Kozar Belene – Pleven – Radomirtsi, pe teritoriul regiunilor Veliko Târnovo și Pleven – de la km 7 până la km 135;
Publicitate
– Drumul I-5 Ruse – Veliko Târnovo – Debeleț pe segmentul rutier de la km 6 până la km 115 și pe traseul de la linia de demarcație cu regiunea Gabrovo, prin pasul Șipka, până la satul Byal Izvor – de la km 170 până la km 266, pe teritoriul regiunilor Ruse, Veliko Târnovo și Stara Zagora;
– Drumul I-6 pe segmentul Kalofer – Kazanlâk – Nikolaevo – de la km 276 până la km 352, pe teritoriul Stara Zagora;
– Drumul II-66 Stara Zagora – Chirpan pe secțiunea de la satul Bogomilovo până la intersecția rutieră către autrostrada Trakia în zona satului Svoboda – de la km 72 până la km 91, precum și drumul III-63 pe secțiunea Chirpan – Tselina – de la km 0 până la km 15;
– Drumul II-55 pe segmentul rutier Debeleț – Predela – Pasul Republica/Mishemorkov Han – Lagerite – Zlatirat – Gurkovo și Stara Zagora;
– Drumul I-4 pe segmentele rutiere Novo Selo – Veliko Târnovo și Moravița și între joncțiunea rutieră pentru Cherepcha și intersecția rutieră Velokopitovo în regiunile Veliko Târnovo, Șumen și Târgoviște;
– Drumul I-7 Silistra – Șumen pe teritoriul regiunii Șumen – între km 56 și km 189;
– Drumul I-1 Vidin – Montana, la intrarea în Bulgaria pe la Podul Dunării dinspre Calafat.
‘Măsurile descrise nu se aplică autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, încărcături cu regim de temperatură, animale vii, încărcături periculoase și autocamioanelor specializate pentru ecarisaj’, mai arată sursa citată.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, mai transmite MAE. AGERPRES
Începând cu 1 septembrie 2025, șoferii care circulă pe drumurile naționale vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. Noile tarife vin la pachet și cu amenzi mai usturătoare pentru cei care nu achită taxa de drum.
Autoritățile au anunțat modificări semnificative în sistemul de tarifare, în conformitate cu noile reglementări europene. Scumpirile vor afecta atât autoturismele, cât și vehiculele de transport marfă sau pasageri.
Mai mult, șoferii care circulă fără rovinietă valabilă riscă amenzi considerabil mai mari, în încercarea de a descuraja încălcarea legii.
Rămâne de văzut cum vor reacționa conducătorii auto la aceste schimbări, însă un lucru e cert: drumurile devin mai costisitoare.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19:15.
Sunt vizate localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni.
Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 10…15 l/mp, grindină (până la 2 cm) și
descărcări electrice.
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
Publicitate
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.