Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cine trebuie să depună declarația pe proprie răspundere pentru preț plafonat la energie

Publicat

Publicitate

Odată cu intrarea în vigoare a legii plafonării prețurilor la energie, cel puțin o parte dintre consumatori vor trebui să depună la furnizorii de curent electric o declarație pe proprie răspundere, pentru a beneficia de această facilitate. Legea a fost promulgată marți, 13 decembrie, cu aplicare după publicarea în Monitorul Oficial.

Reprezentanții ANRE precizează însă că majoritatea consumatorilor nu vor trebui să depună astfel de cereri la furnizori. De asemenea, vor fi publicate pe site-ul ANRE modele de declarații pe proprie răspundere pentru fiecare categorie vizată.

Legea 551 care aprobă OUG 119/2022, promulgată marți de președintele Klaus Iohannis, prevede:

Publicitate
  • „în cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.

Vezi Legea 551 2022 varianta promulgata

Prețurile plafonate

  • 0,68 lei/KWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de până în 100 kWh (se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
  • 0,68 lei/kWh pentru clienţiii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
  • 0,68 lei/kWh pentru clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele menționate
  • 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
  • 0,8 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este între 100.01 și cel mult 300 kWh (an de referință 2021), pentru un consum lunar de cel mult 255 kWh (diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023)
  • 1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este de peste 255 kWh

Prețul din contract, pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu

Procedura. Precizări ale vicepreședintelui ANRE

”Fiecare client, fiecare consumator casnic poate să beneficieze de preţul plafonat la energie electrică doar pentru un singur loc de consum.

Publicitate

În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, plafonul se va aplica automat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu, iar dacă clientul dorește să i se aplice pentru alt loc de consum, atunci va trebui să depună o cere și o declarație în acest sens la furnizori.

Pentru chiriaşi sunt două condiții, ca de atfel pentru oricine altcineva. Pe lângă faptul că trebuie să aibă contractul pe numele lui și nu pe numele proprietarului, trebuie să se încadreze în acele tranșe de consum pentru care se aplică tariful de 68 de bani. Deci, să aibă un consum lunar mai mic de 100 de KWh sau pentru tariful de 80 de bani să aibă un consum lunar mai mic de 255 de KWh.

Furnizorii sunt obligați să aplice tariful plafonat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu în cartea de identitate a respectivului consumator. Pentru restul proprietăților nu are dreptul să beneficieze, doar dacă optează, dar atunci renunță la prețul plafonat pentru adresa de domiciliu.

Publicitate

Deci pentru unul singur, furnizorul aplică automat pentru adresa de domiciliu. Dacă proprietarul nu este de acord cu asta, trebuie să depună o cerere și să specifice pentru care dintre locurile de consum să i se aplice plafon”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, pentru Radio Romania Actualități

Potrivit reprezentantului ANRE, cererile către furnizori vor putea fi depuse fizic sau online (electronic).

Prețurile plafonate se vor aplica până la sfârșitul lunii martie anul 2025.

Publicitate

Potrivit sursei citate, la gaz nu există o limită de consum, cum e la energie electrică.

”La absolut toți consumatorii de gaze naturale, indiferent de consumul lunar, beneficiază de același tarif de 31 de bani și nu se aplică regula cu un singur loc de consum, doar la energie electrică”, spune Zoltan Nagy-Bege.

Ce spun furnizorii

Preşedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a precizat marți că toţi consumatorii de electricitate este posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice.

„Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a spus Urluescu, potrivit Mediafax.

De asemenea, președintele Asociației Energia Inteligentă. Dumitru Chisăliță, a atenționat că este vorba despre o lege care induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată.

”Modul populist în care s-a dorit construirea legii plafonării prețului la energie prin introducerea diferitelor categorii de beneficiari (care în mod normal sunt apanajul altor acțiuni de sprijinire a consumatorilor), dar mai ales prin dorința de a se aplica plafonarea la un singur loc de consum, a determinat acest nou haos”, precizează Chisăliță.

Potrivit acestuia, legea îi va obliga pe 9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători, să alerge și să depună adrese și declarații la furnizor. În caz contrar, vor achita 1,3 lei/kWh. Adică ”cu 60-90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care te ai fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege”, potrivit sursei citate.

În opinia sa ar fi nevoie de o ”nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență privind plafonarea prețului, care să elimine această prevedere privind acordarea plafonării exclusive pentru o singură locuință”.

Ce spune premierul Ciucă

ANRE trebuie să găsească formula de soluționare a acestei probleme, spune premierul Nicolae Ciucă, întrebat despre prevederea legală potrivit căreia toți consumatorii de energie electrică trebuie să depună la furnizori declarație pe propria răspundere ca să beneficieze de plafonarea preţului.

„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, așa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Națională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă și modul prin care soluționează această problemă”, afirmă Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Din nou praf saharian deasupra României. Depuneri de praf în zonele în care va ploua

Publicat

Publicitate

Încă o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, iar meteorologii atrag atenția asupra momentelor în care depunerile de praf vor fi observabile.

În perioada 23 aprilie ora 9-24 aprilie ora 13.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană.

Aceasta va avansa către sud-estul Europei.

Publicitate

Va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie).

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.

Miercuri după-amiaza, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Gheorghe, este unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului, sărbătorit de ortodocși la 23 aprilie, dar și patronul spiritual al municipiului Botoșani.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru, 26 octombrie, este vara păstorilor, începutul anului pastoral.

Publicitate

Sfântul Gheorghe este cunoscut ca un sfânt ocrotitor al celor săraci și al celor bolnavi. Este patronul forțelor terestre, scrie alba24.ro.

Este un sfânt îndrăgit, după numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, dar și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Gheorghe

În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Publicitate

Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.

Mai este obiceiul scăldatului, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Astfel oamenii vor fi sănătoşi tot anul şi se spală toate relele.

În ajun de Sfântul Gheorghe se spune că dacă ieşi cu capul descoperit te aleargă strigoaicele până te lasă lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umblă prin lumea largă. Se luptă cu meliţele din gospodăria omului şi fură laptele vacilor.

Publicitate

Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul

De Sfântul Gheorghe, se spune că nimeni nu are voie să doarmă peste zi. Se spune că, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua „somnul mieilor”.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.

Credințe popular și tradiții de Sfântul Gheorghe:

În unele zone, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Publicitate

Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrană animalelor.

Fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Exista şi obiceiul ca în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coroniţe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coroniţe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Brazdele şi coroniţele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiş în pădure pentru a culege mătrăguna şi năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streaşină, în credinţa că ele le vor aduce peţitori bogaţi.

Flăcăii căutau în dimineaţa zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, planta miraculoasă ce putea să sfărâme lacătele. În ajunul sărbătorii, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută.

Vasul era ascuns într-un loc doar de ei ştiut. La răsăritul soarelui fiecare privea în cofa cu apă. Dacă în vas se afla un fir de iarbă, credeau că se vor căsători cu fata iubită.

Dimpotrivă, dacă în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu se va însura în acel an, iar dacă găseau pământ, se credea că feciorul va muri în curând.

Ce se spune când cântă broaștele

În credinţa populară se zice că atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.

Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.

De Sfântul Gheorghe ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.

Dacă e ploaie – se face grâu şi fân.

Citeste mai mult

Eveniment

Operațiune la Botoșani și în cinci județe. Obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au anunțat astăzi că la data de 23 aprilie a.c., cu sprijinul polițiștilor Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Botoșani, Cluj, Mureș, Bihor, Bacău și Bistrița au efectuat 29 de percheziții domiciliare, în judeţele Botoșani, Sălaj, Cluj, Bihor, Bacău și Bistrița, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii  infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 – 2022, persoanele cercetate și-ar fi constituit mai multe societăți comerciale, în județul Sălaj, preluând totodată societăți comerciale din alte județe, în scopul obținerii de fonduri publice, respectiv a ajutorului de minimis, printr-un program de finanțare. Totodată, s-a stabilit faptul că, încă de la înființare, respectivele societăți comerciale nu ar fi desfășurat niciodată o activitate economică și nu ar fi întreprins nicio măsură asumată în planurile de afaceri, folosindu-se în acest scop de documente false. De asemenea, persoanele cercetate ar fi indus în eroare diverse unități bancare, în vederea obținerii unor credite punte.

În urma celor 29 de percheziții domiciliare efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 45.000 de euro, 19.070 de lei, carduri bancare, laptopuri, telefoane mobile, documente contabile, precum și alte înscrisuri utile cauzei.

Publicitate

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de peste 2.300.000 de lei.

Au fost puse în executare mai multe mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma administrării materialului probator, 3 persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Publicitate

Mâine, 24 aprilie a.c., cele 3 persoane vor fi prezentate unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La activități au participat și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Serviciului Criminalistic, ai Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și cei ai Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Zalău – Biroul de Investigații Criminale și Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, cei din cadrul Secțiilor de Poliție Rurală Zalău și Nușfalău, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj continuă cercetările, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor cercetate în cauză.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum funcționează ȚEAPA cu ”coletul la 9,93 de lei”. O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele

Publicat

Publicitate

O nouă înșelătorie care promite că Poșta Română își eliberează depozitele a apărut e internet. Mai exact, a primit chiar și un nume: Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”, în fond, o tentativă de fraudă online în numele Poștei Române, relatează alba24.ro.

”Colete pierdute la doar 9.93lei ! Eliberăm urgent depozitele poștale și vindem peste 1.000 de colete pierdute! Pentru a cumpăra, intrați pe site și plasați comanda!” Așa sună anunțul postat pe o clonă a paginii de Facebook a Poștei Române. Doar că anunțul este fals, iar pagina nu aparține instituției.

Este o nouă tentativă de fraudă online, menită să păcălească cetățenii care vor să cumpere chilipiruri.

Publicitate

Pagina de Facebook are un link, care duce de asemenea pe o pagină care utilizează imaginea Poștei Române.

Atenție însă: numele linkului nu se potrivește nici pe departe cu adresa Poștei Române.

Reprezentanții insitituției au confirmat pentru Alba24 că nici contul Facebook și nici linkul pe care duce nu aparțin Poștei Române.

Publicitate

Atenție la detalii

Infractorii știu foarte bine ce fac și sunt atenți la detalii. La fel de atenți trebuie să fiți și dumneavoastră.

Sub postare, primul comentariu este au unui cetățean mulțumit. El este din Bratislava, dar comentariul său este în română.

”Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim Poșta Română pentru că ne-ați dat posibilitatea de a obține lucruri utile la doar 9,93 lei. Uscător de păr, ceas, laptop, lucruri de la branduri celebre. A fost un cadou frumos pentru fiecare din familia noastră” a scris acesta, în încercarea de a induce oamenii pe o pistă falsă.

Publicitate

La fel sunt și restul comentariilor, unele dintre ele cu poza unor așa zise produse cumpărate de la Poșta Română.

”Wow, am primit un macbook nou-nouț cu 9,93 lei, sunt șocată! Mulțumesc foarte mult, sunt incredibil de fericit”, a scris un bărbat, care se pretinde client și care a postat și o fotografie cu ”produsul”.

De pe site, sunteți redicționați spre un chestionar, după care trebuie să încercați cutii.

Publicitate

După ce dați click pe o cutie, vă apar ”premiile”, tot felul de obiecte, fiecare cu prețuri reale foarte mari.

Ulterior sunteți redirecționat spre o pagină unde ar trebui să plătiți 15 lei și să vă introduceți toate datele personale, inclusiv ale cardului.

Evident, dacă o faceți, veți rămâne rapid fără toți banii în cont.

Reclamele false de acest fel sunt distribuite fără restricții de Facebook și sunt chiar sponsorizate, pentru a ajunge la cât mai multă lume.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending