Județul Botoșani și alte două județe din regiunea Nord-Est, înregistrează o rată a mortalității infantile peste media națională, care este de 5,2 la mia de copii născuți vii. Anunțul a fost făcut Organizația Salvați Copiii România care a prezentat datele definitive ale unui studiu realizat în toată România.
Pe primul loc în regiune se află în județul Neamț, unde rata mortalității infantile a fost de 8,2 la mia de copii născuți vii, urmat de județul Suceava – 8,1 la mie, iar apoi județul Botoșani, cu o rată de 6,3 la mie.
Organizația Salvați Copiii România susține că aproximativ 50% dintre copiii care se nasc prematur, la o vârstă gestațională mai mică sau egală cu 32 de săptămâni, vor dezvolta, în evoluție, o formă de retinopatie de gravitate diferită.
Publicitate
Dintre aceștia, aproximativ 5% vor face o formă gravă de retinopatie a prematurității, cu evoluție naturală spre dezlipire de retină și deteriorarea vederii, arată studiile (CRYOROP și ETROP).
În urma solicitării primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași cu un laser în valoare de aproximativ 28.000 euro, indispensabil în tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie. Retinopatia de prematuritate reprezintă principala cauză de orbire la copil.
Numai în 2022, dintre cei 5.513 veniți pe lume la spitalul Cuza Voda din Iași, 575 au fost născuți prematur.
Publicitate
„La maternitatea din Iași vin aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe. În decursul anilor, Salvați Copiii a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Organizația a adus aparatură de ultimă generație, menită să ajute medicii în lupta de salvare a celor mici. Ansamblul laser primit este necesar pentru tratamentul și examinarea oftalmologică în cursul Screening-ului pentru depistarea Retinopatiei de Prematuritate la nou-născuții cu risc.”, declară dr. Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternității „Cuza Vodă” Iași.
Până în prezent, Salvați Copiii România a mai dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași cu două ventilatoare, un aparat de preparare a alimentației Medimix cu 6 canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, în valoare totală de aproape 150.000 euro.
Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Nord-Est a ţării cu 193 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare totală de 1.537.700 de Euro, la maternitățile din: Bacău, Botoșani, Dorohoi, Iași, Tg. Neamț, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Fălticeni, Dolhești, Vaslui și Bârlad.
Publicitate
Anul acesta vor fi dotate cu echipamente în valoare de peste 180.000 euro maternitățile din Bacău, Dorohoi, Iași, Pașcani, Hârlău, Fălticeni, Huși și Vaslui.
Potrivit datelor naționale procesate de Eurostat, în anul 2021 România a înregistrat 2.954 de nașteri cu o vârstă gestațională de cel mult 32 de săptămâni; dintre acești copii, 1.153 aveau la naștere o greutate mai mică de 1.500 grame.
Copiii născuți prematur se nasc cu retina imatură, cu dezvoltarea incompletă a vaselor sanguine de la acest nivel. În prezența unor condiții favorizante, apar vase anormale (neovase), fibroză și chiar dezlipire de retină, care, în cazurile extreme, poate duce la orbire. Nou-născuții care la naștere au 1.250 de grame sau mai puțin și se nasc înainte de 31 de săptămâni prezintă cel mai mare risc.
Condiții care favorizează apariția bolii:
vârsta gestațională
greutatea mică la naștere
expunerea la oxigen pe o durată îndelungată și cu concentrație ridicată.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre necesitatea ca maternitățile și spitalele de pediatrie să fie dotate cu aparatură medicală de ultimă generație:
“Aparatura medicală este unul dintre factorii care fac diferența pentru un diagnostic și un tratament acurate și prompte, atât de importante pentru un copil. Diagnosticarea la timp înseamnă, pentru un copil, o recuperare cât mai bună și, mai ales, fără repercusiuni în ceea ce privește dezvoltatea lui.”
Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viața prematurilor sau pentru a susține sănătatea copiilor: „Salvați Copiii face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Cu sprijinul comunității, ne dorim să punem noi proiecte pe harta Binelui. Poți susține programele destinate sănătății mamei și copilului prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit aferent anului 2022, suntem pe ultima sută de metri și ne dorim ca împreună să schimbăm viața celor mici, este la îndemâna fiecăruia dintre noi, să convertim acest procent în vieți salvate”.
3,5% pentru spitale
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.
Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.
Până în prezent, organizația Salvați Copiii România a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Despre mortalitatea infantilă
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Hilișeu Horia, un autoturism condus de un bărbat de 56 de ani, din aceeași localitate.
Având în vedere că emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o alcoolemie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei exacte.
Publicitate
“Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.
Să fii președinte al Consiliului Județean doar ca să primești osanale, să auzi cât ești de grozav când stai la birou sau tai trei panglici înseamnă că habar nu ai ce înseamnă acest rol.
Alții se lăudau că semnau stive de hârtii, când de fapt îi uita Dumnezeu lipiți de scaun. Eu nu am de gând să mă lipesc de scaun și să îmi fac apariția doar pe câte o scenă sau când trebuie să tai panglica la un podeț. EU VOI FI PE TEREN! Acolo vezi și înțelegi problemele și știi ce ai de făcut când te întorci la birou.
Sunt primul președinte de Consiliu Județean din Botoșani care citește ce scrieți, oameni buni. Analizez unde sunt probleme și vin la fața locului să le văd și să verific. Așa mi se pare normal.
Publicitate
Așa s-a întâmplat și cu această școală. Mi-a scris o doamnă despre cum fetița dânsei nu vrea să mai vină la școală, acum, pe frig, când știe ce e la toaletă…
Oameni buni, oare cei care au administrat până acum județul au fost vreodată să vadă și zona asta neagră a județului? Oare parlamentarii care stăteau bine mersi la București știau cum merg copiii la toaletă în Botoșani?
Sunt extrem de revoltat de tot ceea ce înseamnă incompetență. Chiar am ajuns să râdă toată România de noi? În așa hal a ajuns județul nostru?! Cum putem noi să vorbim de un loc pe lista județelor dezvoltate, când ne ia 2 ani să facem o toaletă?
Publicitate
Oameni buni, ipocrizia unora nu are limite!
Această toaletă se va face URGENT! Voi urmări această situație îndeaproape. Gata cu lucrările de mântuială, pentru că președintele stătea la birou și habar nu avea ce se întâmplă în județ!
Voi fi cel mai bun prieten al celor care fac TOTUL pentru comunitate și cel mai mare dușman al celor care își bat joc de ea.
Un bărbat din Dorohoi, depistat cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost oprit în trafic de polițiști.
Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani l-au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, în timp ce conducea un autoturism.
Deoarece emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Publicitate
Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei precise.
„Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula a fost prin de polițiști conducând prin municipiul Botoșani deși nu avea acest drept.
Acest lucru după ce polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere retras de către autorități, din cauza unor afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.
Publicitate
Ulterior, bărbatul a fost internat pe secția de psihiatrie.
“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.