Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cheltuielile de întreținere pe care chiriașii pot să nu le plătească. Obligațiile ce le revin proprietarilor de locuințe

Publicat

Publicitate

Chiriașilor nu le revine plata anumitor cheltuieli de întreținere, potrivit legislației în vigoare. Unele dintre acestea sunt suportate doar de proprietarii de apartament.

Detaliile se regăsesc în Legea 196/2018 privind funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

În lege, se arată că proprietarul de apartament trebuie să plătească fondul de rulment și fondul de reparații, de pe lista de întreținere.

Publicitate

Fondul de rulment reprezintă sume necesare pentru plăți curente. Potrivit legii amintite, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea acestuia, scrie impact.ro.

În ceea ce privește fondul de reparații, proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să-l aprobe anual, fiind necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

Suma pentru constituirea sau completarea fondului de reparații se plătește în avans, în tranșe lunare egale.

Publicitate

Ce drepturi au chiriașii și proprietarii de apartamente

Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia.

Fiecare asociație de proprietari este obligată să afișeze la loc vizibil o serie de documente referitoare la veniturile și cheltuielile acesteia.

Locatarii au dreptul să ceară informații despre modul de calcul al întreținerii de la președintele de asociație sau administrator.

Publicitate

Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

În caz contrar, proprietarii se pot adresa comisiei de cenzori sau chiar primăriei.

Vezi Model contract de închiriere

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Au învățat de la profesioniști! Mai mulți elevi ai Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni au terminat stagiul de pregătire

Publicat

Publicitate

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, au terminat azi primul lor stagiu de practică.
După opt săptămâni alături de jandarmi cu experiență, viitorii subofiţeri au acumulat cunoștințe și deprinderi noi în domeniul pazei și protecției instituționale, care le vor fi de folos la absolvirea școlii.
Pe timpul stagiului de practică, în afara activităților de formare profesională, au avut ocazia să participe la activitatea de împădurire desfasurată în zona Ocolului Silvic Trușești, la ecologizarea pădurii Rediu, dar și la manifestările festive prilejuite de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române.
Nu în ultimul rând, ei au participat, în perioada 16 -26 aprilie, la campania ,,Donează sânge! Salvează o viață!”, organizată în parteneriat cu Patriarhia Română, împreună cu alți 17 ofițeri și subofițeri care s-au alăturat în mod benevol campaniei, din dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.
Pentru cei 8 elevi, dar și pentru alți 18 colegi împreună cu care au făcut practica la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, urmează vacanța de Paște, după care se vor întoarce la Fălticeni pentru continuarea cursurilor.
Tot astăzi, la sediul școlii militare din Fălticeni a avut loc ceremonia de absolvire a promoției anterioare, iar locul rămas liber va fi ocupat de candidații care vor promova examenele de admitere în sesiunea aprilie – iulie 2024, conform precizărilor din anunțul de recrutare: https://www.jandarmeriabotosani.ro/fisiere%20pdf/Anunturi%20RU%202024/Recrutare%20SMSJ/ANUNT%20PRIVIND%20RECRUTAREA%20CANDIDATILOR.pdf.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending