Connect with us

Eveniment

ChatGPT introduce funcția „cumpărături”. Utilizatorii pot vedea prețuri și recenzii

Publicat

Publicitate

ChatGPT își extinde capabilitățile prin adăugarea unor funcții de cumpărături, extinzând influența inteligenței sale artificiale (AI) într-un domeniu dominat în mod tradițional de site-uri media și rivali tehnologici precum Amazon și Google, informează alba24.ro.

Compania a anunțat că actualizarea le va permite utilizatorilor să vadă mai ușor prețurile și recenziile, precum și să găsească linkuri directe pentru a achiziționa produse recomandate personalizat, transmite BBC.

OpenAI, care a declanșat frenezia legată de AI în 2022 prin progresele sale tehnologice, a lansat anul trecut propriul său instrument de căutare.

Compania a afirmat că este una dintre cele mai populare și cu cea mai rapidă creștere funcționalități, înregistrând peste un miliard de căutări web în ultima săptămână.

Google rămâne, de departe, jucătorul dominant în domeniul căutărilor, deținând aproximativ 89% din traficul global, potrivit estimărilor analiștilor. Totuși, cota sa de piață a început să scadă ușor în ultimele luni.

Prin adăugarea funcției de cumpărături în cadrul căutărilor, OpenAI intră într-o competiție și mai directă cu Google, dar și cu alte site-uri care oferă recenzii de produse, precum New York Times și alți editori.

Publicitate

Amazon a lansat anul trecut propriul său asistent de cumpărături bazat pe AI generativă, în timp ce firma rivală Perplexity dispune, de asemenea, de un instrument similar.

OpenAI a declarat că scopul actualizării este să facă „mai rapidă găsirea, compararea și cumpărarea produselor”. Compania a menționat că funcția va fi disponibilă pentru toți utilizatorii, dar implementarea completă va dura câteva zile.

Această modificare este una dintre mai multe anunțate luni, ca parte a unei actualizări mai ample a produsului său de căutare.

OpenAI a mai dezvăluit și o funcție care le va permite utilizatorilor să trimită mesaje text către ChatGPT pentru a primi scoruri în timp real de la evenimente sportive și care va oferi mai multe surse pentru răspunsurile furnizate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție la pasta de dinți: Cercetătorii au găsit substanțe toxice precum plumb și arsenic

Publicat

Publicitate

Pasta de dinți, chiar și cea pentru copii sau etichetate ca „eco”, poate conține plumb și alte metale grele toxice, arată un studiu recent. Cercetarea, realizată de organizația Lead Safe Mama și citată de The Guardian, a identificat substanțe periculoase în majoritatea mărcilor testate, relatează alba24.ro.

„Este inadmisibil – mai ales în 2025. Ce mi se pare cu adevărat interesant este că nimeni nu a considerat că aceasta ar fi o problemă”, a declarat Tamara Rubin, fondatoarea Lead Safe Mama.

Substanțe toxice, detectate în pasta de dinți

Plumbul poate provoca deteriorări cognitive la copii, poate afecta rinichii și poate cauza boli de inimă, printre alte probleme. Plumbul, mercurul, cadmiul și arsenicul sunt toate substanțe cancerigene.

Rubin a aflat pentru prima dată că ingredientele contaminate cu plumb erau adăugate în pasta de dinți în urmă cu aproximativ 12 ani, în timp ce lucra cu familii cu copii care aveau niveluri ridicate ale acestui metal în sânge. Numitorul comun dintre acestea era o marcă de pastă de dinți, Earthpaste, care conținea plumb.

Anul trecut, ea a detectat niveluri ridicate de plumb în unele paste de dinți folosind un instrument XRF de detectare a plumbului. Nivelurile erau suficient de ridicate pentru a genera îngrijorare, așa că a strâns fonduri prin crowdfunding cu ajutorul cititorilor pentru a trimite mărcile populare la un laborator independent pentru testare.

Publicitate

sursa: theguardian.com, tamararubin.com, leadsafemama.com

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Atenție, EXERCIȚIU! Ample acțiuni de salvare la Agafton: Cutremur, explozie, incendiu, asanare muniție, accident

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs, ieri dimineață, în zona seismică Vrancea. Acesta a fost resimțit în mai multe localități din județul Botoșani. 12 clădiri din zona metropolitană a municipiului Botoșani (Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton – zonă urbană fictivă) s-au prăbușit sau au fost grav avariate. 26 de persoane au fost surprinse sub dărâmături.

În urma cutremurului, în sediul administrativ al Centrului de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton s-a produs o explozie la centrala termică. Deflagrația a fost urmată de un incendiu violent, existând pericolul de propagare la rezervorul de combustibil și pădurea din apropiere.

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate a fost descoperit în apropierea centrului de agrement.

 

În timp ce încerca să părăsească zona afectată cu mașina, un bărbat a provocat un grav accident de circulație. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care erau două persoane.

Profitând de neatenția forțelor de intervenție, o persoană a încercat să sustragă mai multe bunuri dintr-o locuință afecatată de cutremur.

Publicitate

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce s-a desfășurat, în ultimele 24 de ore, în Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele de pericol și de acordare a primului ajutor medical răniților. La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.

S-a mai acționat pentru stingerea incendiului, înlăturarea efectelor produse de explozie, protejarea pădurii din apropiere și a depozitului de carburant.

Pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată, a acționat echipa pirotehnică a ISU Botoșani. Pirotehnicienii au constatat faptul că proiectilul avea atașat un dispozitiv improvizat și au solicitat sprijin structurii pirotehnice din cadrul Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, care a înlăturat pericolul.

56 de persoane printre care și 16 copii nu mai unde să locuiască, după ce casele au fost distruse în urma cutremurului, precum și a replicilor acestuia.

Prefectul județului Dan Nechifor, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, a dispus organizarea unei tabere de sinistrați pe terenul de sport al obiectivului. Aceasta este compusă din punctul de primire, evidență și repartiție a sinistraților, punctul de triaj și prim ajutor, punctul de distribuire a ajutoarelor, depozitul pentru bunurile sinistraților, sectorul de cazare, infirmerie/punctul medical și izolatorul, depozitul de alimente și bucătăria, sala de mese, rezerva de apă potabilă și sectorul tehnic.

S-a impus și intervenția jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de securitate și pază, restabilirea ordinii publice, la nevoie, dar și pentru imobilizarea unei persoane care încerca să sustragă bunuri materiale dintr-o locuință afectată de cutremur. La misiune a participat și echipajul canin.

Fluidizarea traficului și asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare a forțelor de intervenție, pe timpul desfășurării exercițiului, au fost asigurate de către polițiști.

La misiunile de căutare-salvare au participat și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” București, care au monitorizat zona cu ajutorul unei drone, transmițând imagini, în timp real, către Punctul de Comandă Mobil.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, în exercițiu au fost angrenat echipaje și reprezentați din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani, Inspectoratul Județean de Stat în Construcții Botoșani, Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, Direcția Județeană pentru Sport și Agrement Botoșani și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

 

Succesul unei astfel de misiuni nu se bazează doar pe eforturile pompierilor, ci și pe colaborarea strânsă cu celelalte structuri de intervenție. Mulțumim tuturor celor implicați și Centrului de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton care ne-a sprijinit în organizarea acestui exercițiu.

Citeste mai mult

Eveniment

World Vision România: Unu din patru copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina

Publicat

Publicitate

World Vision România lansează campania ‘Hrănește-le foamea de carte’ pentru copiii din medii vulnerabile

București, 30 aprilie. În cazul unuia din patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc. Totodată, din lipsa banilor, părinții nu își permit să îi țină la școală.

Mai mult, două treimi dintre cadrele didactice care predau în învățământul simultan (65%) consideră că sărăcia gospodăriilor de proveniență este principala barieră în calea performanței școlare a elevilor din învățământul simultan.

Campania ‘Hrănește-le foamea de carte’ pentru copiii din medii vulnerabile

Pentru copiii din medii vulnerabile, foamea nu se vede, foamea se simte, uneori în stomac, alteori în minte. Astfel, Fundația World Vision România lansează campania ‘Hrănește-le foamea de carte’, pentru programul Pâine și Mâine prin care copiii din clasele primare primesc o masă caldă la prânz și două ore de ajutor la teme.

În 2025, 152 de copii pot beneficia de acest sprijin cu ajutorul contribuabililor care aleg să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit. Procesul este simplu, complet digitalizat și durează doar un minut. Formularul poate fi completat online aici: https://bit.ly/3CKNIrE. În contextul în care doar o treime dintre români redirecționează acest procent, implicarea fiecăruia poate face o diferență majoră în viața unui copil de la sat.

Publicitate

În cadrul programului ‘Pâine și Mâine’, Fundația World Vision România oferă o masă caldă zilnică pentru peste 1000 de copii din mediul rural, din județele Botoșani, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Iași, Olt, Teleorman, Mehedinți, Vâlcea și Vaslui. Copiii primesc și ajutor două ore la teme și desfășoară activități de educație remedială sub îndrumarea a 98 cadre didactice. La nivelul anului 2024, prin programul ‘Pâine și mâine’, au fost oferite 204.000 porții de masă caldă copiilor în cadrul programului de after-school și Școală de Vară.

Învățământul simultan, noua abordare a programului Pâine și Mâine

La finalul anului 2024, World Vision România a lansat noua abordare a programului ‘Pâine și Mâine’, dedicat în noul an școlar exclusiv elevilor ce studiază în regim simultan.

Pentru aproape o treime dintre cadrele didactice din învățământul simultan perspectiva generală asupra avantajelor oferite de învățământul simultan copiilor este cea de servicii minimale educaționale: copiii pot interacționa cu alți copii și au posibilitatea de a acumula câteva informații. 65% dintre cadrele didactice consideră că învățământul simultan este benefic pentru că le oferă totuși o șansă (singura în fapt) de a avea acces la educație copiilor din zonele afectate de depopulare severă, în condițiile lipsei facilităților de transport.

‘Își împart câte trei frați aceeași pereche de ghete ca să vină la școală când plouă, că restul au doar papuci, îi vezi cu hăinuțele rupte, cu mâinile și năsucurile murdare. Mi-e milă de ei să-i văd cum vin înghețați de frig, să îi știu cu stomacurile goale, unii dintre ei și cu vreo vânătaie de la vreun părinte alcoolic. Cum să îl cert că nu și-a făcut temele când el n-are nici masă ca lumea acasă pe care să scrie? Cum să vreau să aibă caiete curate când el nici creion nu are sau pix? El vine micuțul de drag la școală, că speră să-i fie mai bine în viață și să scape de sărăcia din casa de acum. Dar pentru cei mai mulți visul acesta este rapid spulberat.’ (învățătoare, învățământ simultan)

Rezultatele care se opun greutăților din mediul rural

Peste 50% dintre școlile din programul ‘Pâine și mâine’ raportează o prezență a copiilor de 99% la școală, astfel copiii din comunitățile rurale își doresc să meargă la școală, chiar dacă au nenumărate dificultăți. Atât masa caldă, cât și orele remediale îi ajută foarte mult în prevenirea abandonului școlar, profesorii raportând o creștere semnificativă a prezenței copiilor la școală (cu mai mult de 40%).

De asemenea, rezultatele școlare ale copiilor din program s-au îmbunătățit pentru cel puțin 70% dintre copii: 82% dintre elevi și-au îmbunătățit rezultatele la limba română, iar 85% dintre copii și-au îmbunătățit rezultatele la matematică. Astfel, programul ‘Pâine și mâine’ are un impact semnificativ asupra celor 1.030 de elevi de școală primară din 12 județe ale țării.

Andra vrea să devină învățătoare, iar Ana-Maria, polițistă

Andra și Ana-Maria învață la o școală dintr-un sat din județul Dolj. În școala lor, elevii învață în sistem simultan, ceea ce înseamnă că un singur cadru didactic desfășoară orele cu mai multe clase deodată, în aceeași încăpere. Pășim ușor în sala de clasă și vedem exact cum decurge ora – în partea stângă, clasa pregătitoare și clasa întâi lucrează împreună la ora de dezvoltare personală; pe mijloc sunt elevii de clasa a doua, care scriu de zor pe portative la ora de muzică; iar în dreapta, elevii de clasa a treia și a patra au ora de educație civică. În tot acest timp, doamna învățătoare jonglează cu materii, fișe de lucru și mânuțe ridicate.

Andra și Ana-Maria își iau un pic privirea din manualul de educație civică și ne spun despre visurile lor: Andra își dorește să devină învățătoare, iar Ana Maria polițistă. Tot ele ne fac semn către o băncuță mai îndepărtată, unde fratele lor mai mic, Valentin, colorează concentrat un greiere și o furnică. Acasă mai au o soră mai mare, una mai mică și încă un frate sau o soră pe drum.

În ultimul an școlar, copiii au făcut parte din programul Pâine și Mâine. Prin program, elevii beneficiază de două ore suplimentare la școală, în care primesc ajutor la teme și șansa de a recupera lacunele de la clasă. În cele două ore, clasa cu cele 5 stadii de învățare, se împarte la două cadre didactice, astfel că cei mici pot aprofunda un pic mai bine materia, iar doamnele învățătoare pot acorda mai multă atenție fiecărui elev în parte.

Dar partea preferată a copiilor nu este aceasta, ci masa caldă pe care o primesc zilnic, tot prin intermediul programului. Pentru mulți copii din mediul rural, masa primită la școală este singura masă din zi.

Vrem să continuăm să le oferim o masă caldă în fiecare zi și ajutor la teme

Ce este 3,5% și cum funcționează

Orice ajutor poate face o diferență imensă, iar educația este singură șansă pe care o au pentru a-și construi un viitor un pic mai blând. În această perioadă, se poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, formularul poate fi completat direct aici.Durează doar 1 minut completarea formularului, durează o viață ajutorul dat.

Orice cetățean român cu venituri declarate plătește la stat un impozit pe venit. Din acest impozit, cetățenii pot redirecționa 3,5% către o fundație/organizație neguvernamentală (ONG) în misiunea căreia cred. Neredirecționat, acest procent va ajunge la stat, unde nu există o vizibilitate asupra modului în care banii vor fi cheltuiți.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania

Rucsandra Topoloiu
Specialist PR
Departament Comunicare&Advocacy
World Vision Romania / National Office

Citeste mai mult

Eveniment

RCA se schimbă: Apare CAZIERUL AUTO pentru mașinile din România

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege prevede introducerea cazierului auto, odată cu modificarea reglementărilor RCA. Măsura se adresează șoferilor implicați în incidente rutiere, relatează alba24.ro.

La baza de date RCA administrată de Biroul Asigurătorilor de Vehicule, va avea acces Poliția Rutieră, Registrul Auto Român și societățile de asigurare. Aici vor putea fi identificați proprietarii de vehicule implicate în accidente rutiere.

Istoricul mașinii va putea fi urmărit și se va putea obține acces la un tip de ”cazier” sau ”certificat de daunalitate”.

Se va putea verifica dacă vehiculele implicate în accidente rutiere au fost reparate în service-uri autorizate și RAR va putea monitoriza situația printr-o nouă inspecție tehnică periodică.

Odată cu implementarea cazierului auto, istoricul mașinii va fi mult mai precis. Astfel, şoferii care au cauzat multe accidente vor plăti asigurări mult mai mari, potrivit antena3.ro.

Plata RCA în rate

Propunerile privind modificările legislației RCA aparțin ASF și sunt la un proiect de lege aflat la Camera Deputaților

Publicitate

Odată cu interconectarea bazei de date RCA, vor putea fi identificate în trafic vehiculele care circulă fără asigurare obligatorie, pe lângă rovinietă.

Vicepreședintele ASF, Adrian Mititelu, a precizat pentru profit.ro că una dintre propuneri ca plata RCA în rate să devină obligatorie, nu doar opțională și să se facă prin decontare directă (direct debit).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending