Connect with us
Publicitate

Eveniment

Centrul Militar Județean Botoșani continuă procesul de recrutare a rezerviștilor voluntari

Publicat

Publicitate

Ministerul Apărării Naționale a anunțat astăzi că procesul de recrutare pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar, continuă.

Centrul militar județean Botoșani, prin biroul informare-recrutare, a explicat că desfășoară campania de recrutare pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României până pe data de 10 iunie 2022.

Astfel, pentru anul 2022 sunt disponibile 871 de posturi de rezerviști voluntari (ofițeri – 102 posturi, maiștri militari – 69 posturi, subofițeri – 162 posturi, gradați și soldați – 538 posturi), în unități militare din municipiul București și județele – Alba,  Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov ,Brăila, Cluj, Constanța, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare, structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari cu modificările și completările din Legea nr. 115/2021 și a Ordinul Ministrului Apărării Naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015 cu modificările și completările ulterioare.

Se pot înscrie persoanele de cetățenie română cu domiciliul stabil în România de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii de înscriere, cu vârsta minimă de 18 ani și care nu depășesc vârsta de 50 ani (pentru soldați gradați) și 55 ani (pentru maiștri militari și subofițeri) înainte de data depunerii cererii de înscriere la biroul informare-recrutare.

Publicitate

Pentru categoria soldat gradat rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie  absolvenți cel puțin al ciclului inferior liceal (în conformitate cu Legea nr. 1/2011 – Legea educației naționale cu modificările și completările ulterioare).

Pentru categoria maiștrii militari rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor postliceale de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

Pentru categoria ofițer rezervist voluntar potențialii candidați trebuie să fie absolvenți ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai studiilor universitare de licență sau de master de profil corespunzător armei/specialității militare pentru care candidează.

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani a mai adăugat că odată cu adoptarea Legii nr.115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, respectiv republicarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari în Monitorul Oficial al României nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

– creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcție, la care se adăugă solda gradului deținut;

– creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcție, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

Publicitate

– eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

– crearea posibilității repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

Candidații trebuie să îndeplinească o serie de criterii de recrutate generale și specifice. Pentru o informare detaliată privind criteriile dar și documentele necesare întocmirii dosarului de candidat, botoșănenii interesați sunt așteptați la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani, situat în strada Sucevei nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.30-16.30 și marți între orele 10.30-18.30.

Informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele  0231-518 086, 0231-512 495, 0231-512 850, int. 104, 106.

La înscriere, cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.

Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:

  1. certificatul de naștere, în original și fotocopie;
  2. actul de identitate, în original și fotocopie;
  3. certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim 6 luni înainte de data depunerii, în original ;
  4. acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și fotocopie;
  5. permisul de conducere (categoriile B, C) , în original și fotocopie, pentru candidații care optează pentru posturile pentru care presupune conducerea autovehiculelor/tehnicii militare specifice;
  6. livretul militar, în original și fotocopie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

La înscriere, candidatul are nevoie de documentele mai sus menționate – la punctele 1) – 6), iar formularele tipizate necesare sunt oferite gratuit de personalul biroului informare-recrutare.

Pentru a participa la concursul de repartizare pe funcții, candidații vor parcurge următoarele etape:

– prezentarea la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Botoșani în vederea recrutării (înscrierii) candidaților și întocmirea dosarului de candidat – până la data de 10 iunie 2022;

– susținerea a două teste aptitudinale, care sunt apreciate cu „Admis” sau „Respins” (de evaluare psihologică și de evaluare a aptitudinilor fizice) la Unitatea Militară 01564 Iași, str. Aeroportului nr.2 – în perioada: 01 iunie 2022 – 24 iunie 2022;

– efectuarea unui examen medical la o clinică militară – cea mai apropiată fiind Spitalul Clinic de Urgență Militar „Doctor IACOB CZIHAC” – IAȘI – str, Berthelot Henri Mathias, nr. 7 – 9- IAȘI – în perioada: -13 iunie 2022 – 01 iulie 2022;

– finalizarea dosarului de candidat – numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 08 iulie 2022;

– repartizarea pe unități militare, funcții, arme și specialități militare – în perioada: – 18 iulie 2022 – 27 iulie 2022;

– perioadă de instruire a candidaților repartizați în centrele de instruire/unități militare a soldaților gradați rezerviști voluntari – fără pregătire militară anterioară – în perioada 29 august 2022 – 14 octombrie 2022.

De asemenea, candidații proveniți din rândul cetățenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește exprimarea opțiunilor, în sensul orientării către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro  sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pelerinaj de Florii în mai multe localități din județul Botoșani în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim,  Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atât la Iaşi, cât şi în alte protopopiate de pe cuprinsul eparhiei, la care vor participa cei doi ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni. 

La Dorohoi, pelerinajul va începe de la ora 13.00, cu plecare de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, până la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”.

În Protopopiatul Darabani, pelerinajul va începe la ora 16.00, la Biserica „Sfântul Nicolae” şi se va desfăşura până la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Publicitate

La Săveni, pelerinajul va începe la ora 12.00, cu plecare de la Biserica „Sfântul Gheorghe” până la Biserica „Sfântul Nicolae”.

Credincioșii sunt așteptați numeroși.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine plătește dacă te inundă vecinul: Legea spune clar

Publicat

Publicitate

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cine trebuie să plătească daunele pentru situația neplăcută. Iată câțiva pași pe care îi poți urma în această situație dificilă, recomandă realitatea.net.

1.) Prezintă situația administratorului blocului

Înainte de orice, anunță in cel mai scurt timp de la constatare asociația de proprietari sau administratorul blocului. Comunică-le despre situația de urgență și cere-le să trimită un reprezentant pentru a evalua pagubele și pentru a lua măsuri pentru oprirea inundației.

2.) Fă un proces verbal de constatare a pagubelor

Întocmește un proces verbal de constatare a pagubelor. Acest document oficial va conține o descriere detaliată a daunelor și va fi semnat de tine, de vecinul responsabil și de un reprezentant al asociației de proprietari sau administratorului blocului.

Publicitate

3.) Întocmește un dosar cu probe cu stricăciunile cauzate de inundație

Realizează fotografii sau înregistrează video-uri cu daunele provocate de inundație. Aceste dovezi vizuale vor fi importante pentru a susține cererea ta de despăgubire în fața autorităților.

4.) Soluționare pe cale amiabilă cu vinovatul!

Încearcă să ajungi la o soluționare pe cale amiabilă cu vecinul. Poate fi util să discuți cu vecinul tău responsabil pentru a găsi o modalitate de a acoperi costurile reparațiilor fără a recurge la procese lungi și costisitoare.

5.) Cere ajutorul unui avocat specializat în dreptul imobiliar

Consultă-te cu un avocat specializat în dreptul imobiliar. Dacă nu poți ajunge la o înțelegere cu vecinul și trebuie să soluționezi problema prin intermediul instanței, este important să ai sprijinul legal adecvat pentru a-ți proteja interesele.

Publicitate

În cazul unei inundații la bloc provocate de vecin, responsabilitatea financiară poate fi atribuită asociației de proprietari sau administratorului blocului în funcție de circumstanțele specifice ale cazului. Prin luarea unor măsuri rapide și adecvate, poți minimiza pagubele și poți obține despăgubiri pentru daunele suferite.

Sursă text: Click.ro 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiuni preventive în stațiile CFR Botoșani și Leorda, precum și în trenurile de călători

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat activități preventive în stațiile CFR Botoșani și Leorda, precum și în trenurile de călători care au circulat pe această rută.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisociale, precum și regulile de circulație care se aplică în proximitatea trecerilor la nivel cu calea ferată.

Publicitate

 

La activitățile de informare au participat și 35 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ”Octav Băncilă”, Corni.

 

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cardurile de energie, valabile până la finalul lunii mai. Românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor

Publicat

Publicitate

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene. De acestea beneficiază 2,8 milioane de locuințe, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu.

Valabilitatea voucherelor pentru energie va fi prelungită până la finalul lunii mai. Este decizia luată în urmă cu puțin timp de către Guvern. Până acum românii care aveau carduri de energie aveau posibilitatea să le mai folosească doar până la finalul lunii martie.

Românii îşi pot achita facturile cu bani de la stat şi după data de 31 martie, deoarece valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită joi de Guvern.

Publicitate

Cardurile pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cat și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului. Mai mult decât atât, beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending