Connect with us
Publicitate

Educație

Centrul de Excelență Botoșani: Fiecare elev este un EROU al cărui drum depinde de modul propriu în care și-l construiește

Publicat

Elevii de liceu și profesorii coordonatori din cadrul Centrului de Excelență Botoșani, au participat vineri, 21.01.2022, între orele 16.00 – 19.00 la Webinar-ul interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”, a anunțat instituția.

Webinar-ul a reprezentat o provocare, pe care doamna Conf. Univ. Dr. Adela MORARU de la Universitatea Dimitrie Cantemir – Târgu Mureș, în colaborare cu domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie și doamna psiholog Irina Panainte, au lansat-o elevilor și profesorilor din cadrul Centrului Județean de Excelență Botoșani, o oportunitate de a lua parte la o dezbatere despre talent și performanță, despre sens, spiritualitate, valoare și inteligență.

Organizarea acestui webinar a plecat, pe de o parte de la ideea că e important ca fiecare elev care face efort suplimentar pentru obținerea performanței să-și cunoască potențialul pe care îl are, să fie conștient de acesta  și să îl valorifice astfel încât să fie autorii Binelui  și pe de altă parte, de la ideea că profesorii reprezintă factorul principal care reușește să stimuleze și să valorifice la maximum resursele și potențialul individual al elevului.

Doamna conf. Univ. dr. Adela Moraru, specialist în psihologie cognitivă, neuropsihologie și psihologia personalității, a însoțit participanții într-o călătorie introspectivă în care participanții au descoperit, rând pe rând,  că fiecare  este un EROU al cărui drum depinde de modul propriu în care și-l construiește și îi dă sens. Eroul este înzestrat cu daruri sau aptitudini diferite pe care este chemat să le descopere: inteligențe multiple – lingvistică, logică, muzicală, kinestezică – și cu trăsături de personalitate unice – extroversiune, conștiinciozitate, stabilitate emoțională, etc. Împreună cu partenerii de dialog – elevi și profesori – s-au stabilit căile prin care acest potențial nativ poate fi transfigurat într-o performanță remarcabilă. Intervențiile Ioanei și ale Teodorei au punctat importanța disciplinei și efortului perseverent în reușita în orice domeniu. Elevele  au subliniat că profesorii și experții într-un domeniu pot fi modele  ce susțin evoluția unui tânăr, dar acesta este chemat să își descopere propria vocație și cale de expresie.

Eroul poate avea momente de dificultate sau  de criză pe parcursul vieții, dar le poate depăși prin asumarea riscurilor, tolerarea ambiguității și gestionarea optimă a eșecurilor.  Sensul acestor experiențe este unul de creștere, de dinamică a vieții spre actualizarea potențialului interior. Ținta eroului este atât cuantificabilă ca obiective atinse – ex. opere literare, artistice, premii, concursuri, recunoaștere academică, etc – cât și una personală, de devenire umană și  spirituală:  de a pune aceste realizări în slujba Binelui,  Frumosului și Adevărului. Valoarea unui om transcende istoria prin binele produs culturii care l-a format. Intervențiile punctuale ale lui Pavel, elev în cadrul CEX,  au marcat accentele spirituale ale discuției cu exemple edificatoare din cultura română.

„M-am implicat în organizarea acestui Webinar pentru că, e uimitor cum, fiecare dintre elevi, reprezintă o „colecție de inteligențe” exprimate prin moduri variate de învățare și prin modalități particulare de exprimare a achizițiilor dobândite și e foarte important ca aceste inteligențe să își găsească sensul”, a afirmat domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie.

Webinar-ul  a constituit un eveniment de succes, care a trezit în fiecare participant curiozitatea de a studia, de a se (auto)descoperi, de a înțelege că darul cu care sunt înzestrați, INTELIGENȚA, reprezintă în egală măsură și o responsabilitate de a-l dedica unor idealuri nobile.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Activități dedicate anului omagial al îngrijirii bolnavilor în Parohia „Ziua Crucii” Botoșani

Publicat

Parohia „Ziua Crucii” din Botoșani a organizat joi, 28 martie 2024 o activitate caritabilă în colaborare cu Liceul Tehnologic “Alexandru cel Bun”, care își desfășoară activitatea în cadrul parohiei, la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Botoșani.

În cadrul acestei colaborări, la inițiativa părintelui paroh Iordachi Ioan, elevii școlii de la profilul “confecții textile”, coordonați îndeaproape de către cadrele didactice au realizat mai multe seturi de cearșafuri pentru paturi și perne, pe care, cu această ocazie, le-au dus la cei pentru care au fost pregătite acestea și care aveau mare nevoie de ele.

Bucuria și emoția au fost sentimentele dominante în cadrul acestei activități. Pe deoparte elevii, coordonați de profesori au fost bucuroși că au realizat ceva cu adevărat folositor pentru semenii lor aflați în suferință, bucurându-se, așadar, de rodul muncii lor; iar pe de altă parte, atât beneficiarii centrului de îngrijire, cât și personalul angajat au fost bucuroși și emoționați pentru faptul că cineva, într-un mod oarecum neașteptat s-a gândit la aceste suflete nevinovate, aducându-le daruri ce le vor fi folositoare pentru un timp îndelungat.

La această activitate coordonată de părintele Ioan și de doamna preoteasă Mariana Iordachi a participat și domnul profesor Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani, dimpreună cu doamna profesor Achihăiței Mihaela-Cornelia, director al liceului “Alexandru cel Bun” Botoșani, cadre didactice, elevi, și reprezentanți ai presei locale din municipiu.

Această activitate, desfășurată în cadrul Concursului Național Catehetic “Hristos – Cuvântul care vindecă” nu este una singulară, părintele Ioan Iordachi organizând și alte activități menite să suscite interesul pentru întrajutorarea semenilor în sufletul tinerii generații. Printre acestea se numără atelierele de pictură pe sticlă, în cadrul cărora copiii din parohie au realizat icoane, pe care ulterior le-au donat centrului mai sus menționat sau altor persoane și entități care aveau nevoie de ele.

“Am simțit astăzi, la maximă intensitate, bucuria de a dărui, alături de părintele Ioan Iordachi de la Biserica Ziua Crucii Botoșani, împreună cu elevii și cadrele didactice de la Liceul Alexandru cel Bun din Botoșani, într-un parteneriat BISERICĂ-ȘCOALĂ-SPITAL, în cadrul proiectului “Sănătatea, darul lui Dumnezeu pentru om”.

Am dăruit din inimă, dorindu-ne să transformăm fiecare dar într-o sursă de zâmbet, bucurie, speranță și putere pentru beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din Botoșani”, a declarat domnul Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.

“Sunt bucuros și emoționat în același timp pentru faptul că din nou am reușit să venim aici și să aducem un zâmbet pe chipurile celor aflați în suferință. Noi, românii avem obiceiul să dăruim și să facem bine celor aflați în nevoi de Paști sau de Crăciun. Însă ei au nevoie de ajutor și în restul timpului. De aceea ne-am gândit să venim acum în sprijinul lor și o vom face oridecâteori vom avea posibilitatea, fără să fie vreo sărbătoare sau vreun alt eveniment important”, a mărturisit și părintele Ioan Iordachi, inițiatorul proiectului.

Pr. Bogdan Azamfirei

Citeste mai mult

Eveniment

România intră în Schengen. Cum vom călători începând de duminică

Publicat

România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și autoritățile au repetat, joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la „Air Schengen“. Ce trebuie să reținem este că persoanele care vor călători din România către un stat Schengen sau dintr-un stat Schengen către România nu vor mai trece prin controlul de la punctele de control la frontieră. Ele vor trece doar prin controlul de securitate și ar trebui să aibă asupra lor doar documentul de identitate și documentul de îmbarcare, relatează Adevărul.

România intră în Schengen aerian și maritim, de duminică, 31 martie, iar oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au explicat că pe fluxurile de pasageri pentru aceste destinații nu vor mai exista controale de documente, ci numai verificări aleatorii. „Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare în aeroporturi, dar nu pentru controale de rutină. „Începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Ceea ce vă prezentăm astăzi se va aplica începând cu 31 martie şi în celelalte 16 aeroporturi şi 4 porturi maritime, cele situate în judeţul Constanţa (Mangalia, Agigea, Midia și Constanța Port – n.red.). Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celelalte aeroporturi internaţionale, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare. Fac precizarea că aceste ghişee care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a declarat secretarul de stat.

Cum se fac controalele aleatorii

El a adăugat că vor fi făcute controale aleatorii pentru depistarea celor care au acte false de călătorie, a persoanelor urmărite sau a celor care au interdicţia de a părăsi ţara. „Polițiștii au la dispoziție aplicația EDAC care este încărcată pe tablete. Aceasta scanează documentul de identitate prezentat de persoana verificată, compară în bazele de date și afișează imediat dacă vorbim de un urmărit sau de cineva care are vreo interdicție. Evident, în primul rând aplicația verifică legalitatea actelor. Țin să spun că aceste controale se pot face nu numai în aeroport, în zona de check-in sau în cea de îmbarcare, ci și în parcarea aerogării, de exemplu, dacă o persoană este suspectă sau există unele informații operative. Totuși, subliniez, în principiu vorbim de controale aleatorii care au ca scop verificarea legalității celor care vor să călătorească și combaterea traficului de droguri, între altele. Dacă în cadrul procedurilor de control ale echipelor de Poliţie şi Jandarmerie nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria fără niciun fel de problemă, iar în cazul în care vor fi identificate anumite probleme, persoana în cauză sau persoanele în cauză vor fi conduse în linia a doua de verificare, unde, pe baza activităţilor suplimentare, se va clarifica situaţia acestora”, a transmis oficialul de la Interne. Este vorba de încăperi speciale în care vor fi interogate persoanele suspecte.

Mai multe informații pe Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

Magazinele, obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcționează, anunță ministrul Mediului

Publicat

Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, menţionând că în prezent instituţia lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens, scrie tvrinfo.ro.

„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, conform Agerpres.

Întrebat despre situaţiile în care populaţia cumpără produse şi apoi lasă ambalajele la coşul de gunoi, fără să colecteze cantităţi mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile oraşe din alte ţări, în care există sistem de garanţie – returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanţia respectivă şi valorifică ambalajul.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul marilor oraşe, Fechet a menţionat că îngroparea sau incendierea deşeurilor constituie o infracţiune, dar problema nu ţine de legislaţie, ci de modul în care aceasta este pusă în aplicare. Ministrul Mediului a spus că, dacă ne uităm la statistici, în România nu ne putem lăuda cu multe dosare soluţionate.

În aceste condiţii, ministrul Mediului consideră că o măsură mai eficientă decât sancţiunea penală dar şi faţă de cea contravenţională este măsura confiscării mijlocului de transport cu care se transportă ilegal deşeurile. El a precizat că măsura este eficientă dar e greu a aplicat pentru că instituţiile din domeniu au puţini angajaţi.

Citeste mai mult

Eveniment

AUDI în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit la controlul de frontieră şi reținut pentru continuarea cercetărilor un autoturism marca Audi A5, care figura în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare.

 

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un cetățean român, în vârstă de 19 ani, care conducea un autoturism marca Audi A5, an fabricație 2009, înmatriculat în Italia.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia, la data de 25.03.2024.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că, la rugămintea unui conațional, a preluat autoturismul în cauză pentru a-l transporta în Republica Moldova. Acesta a mai menționat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de 73.000 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending