Connect with us

Cultura

Cele mai valoroase bunuri din colecţia părintelui neurochirurgiei româneşti, expuse la Muzeul ”Leon Dănăilă” din Darabani

Publicat

Publicitate

Cele mai valoroase bunuri din colecţia personală a medicului Leon Dănăilă, considerat părintele neurochirurgiei româneşti, sunt expuse în muzeul care îi poartă numele şi care este deschis în localitatea natală a acestuia, oraşul Darabani.

Tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Constantin Piliuţă sau Sabin Bălaşa, icoane din secolul al XVII-lea, medaliile şi ordinele conferite cunoscutului medic de trei dintre preşedinţii României, dar şi distincţiile internaţionale primite de acesta pot fi văzute în locuinţa de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la numărul 281.

Imobilul, care a aparţinut părinţilor marelui neurochirurg, a fost donat administraţiei locale de însuşi Leon Dănăilă, care are acum vârsta de 89 de ani. El a fost restaurat integral, luând destinaţia de spaţiu muzeal.

Muzeul „Leon Dănăilă”, care are patru încăperi, este structurat în camera ştiinţei, camera artei, camera credinţei şi camera istoriei.

„Această casă este donată cu acte notariale oraşului şi toate obiectele din această casă – picturi, documente, medalii, trofee – au fost, de asemenea, donate oraşului. Noi am vrut să punem în valoare personalitatea omului Leon Dănăilă, prin ceea ce a fost el şi prin ceea ce a deţinut el, chiar artă dedicată lui. Cred că printre cele mai importante exponate din acest muzeu este colecţia de pictură. După cum vedeţi, este o adevărată pinacotecă aici. Domnul Leon Dănăilă deţine cel puţin un tablou al tuturor pictorilor români contemporani importanţi. Mai avem câteva Evanghelii vechi, din anii 1700, care sunt în camera credinţei, şi mai avem câteva icoane din secolul al XVII-lea, pictate pe lemn de tei”, a declarat bibliotecarul Ionel David.

Leon Dănăilă a părăsit casa părintească la vârsta de 14 ani, când a fost admis la Liceul „Grigore Ghica Voievod” din Dorohoi. Ulterior, el a intrat la Medicină, la Universitatea din Iaşi, acesta fiind primul pas spre o carieră care avea să îl facă celebru în România, dar şi în străinătate. După absolvirea Facultăţii de Medicină, în 1958 a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti, între 1958-1960, şi apoi un an la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti. În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti unde lucrează şi în prezent. În urma unor examene şi concursuri severe, a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg. În anul 1972 a devenit doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, iar în 1974 a luat titlul de medic primar neurochirurg gradul III. În anul 1981 a devenit medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi micro-neurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie-Psihologie din Bucureşti. În 1991, a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Publicitate

De fiecare dată când se întoarce la Darabani, nu ezită să viziteze casa în care a crescut.

„Revine un pic mai rar, datorită vârstei. De fiecare dată când revine, vine la casa părintească, vizitează biblioteca, muzeul la care are o asemenea contribuţie. Este legat de această casă, pentru că aici a copilărit, a învăţat primele litere. (…) Tatăl l-a pus să ia o decizie, ori merge la câmp la muncă, ori se duce la învăţătură, iar el a decis să meargă la învăţătură În perioada liceului, mergea la Dorohoi pe jos, pentru că nu aveau bani şi nici nu existau mijloace de transport”, a explicat Ionel David.

Leon Dănăilă a reuşit prin cele peste 35.000 de operaţii efectuate să scadă rata mortalităţii operaţiilor pe creier din România de la 50% la 4%. El este autorul a peste 50 de cărţi, lucrări ştiinţifice sau atlase de specialitate. De asemenea, are 27 de brevete de invenţie şi certificate de inovaţie în neurochirurgie.

Renumitul medic a fost şi membru al Senatului României în legislatura 2016-2020.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending