Connect with us

Eveniment

Cele mai răspândite mituri privind cauzele îmbolnăvirii copiilor. De la înghețată și curent, la apă în urechi și deochi

Publicat

Publicitate

Unele dintre cele mai răspândite mituri din țara noastră privind cauzele îmbolnăvirii copiilor sunt legate de înghețată, curent, aerul rece, apa în urechi sau deochiul, relatează alba24.ro

Un medic de familie din Sibiu a realizat o listă cu cele mai frecvente cauze pe care se dă vina în popor pentru îmbolnăvirea celor mici, dar care nu prea au, de fapt, legătură cu cauzele reale.

„Nici nu a venit bine primăvară iar copiii au început să mai iasă din case și deja a apărut explicația conform căreia s-au îmbolnăvit de la aer. M-am consolat că încă trăim în evul mediu din foarte multe puncte de vedere dar îmi este tare greu să accept că celor mici li se induc în continuare tot felul de tâmpenii care le vor reproduce la rândul lor când vor deveni tineri părinți.

Educația medicală în școli ar mai atenua aceste lacune dar pe nimeni nu interesează, bine că se predau alte materii care nu au nimic comun cu școala și educația”, a scris medicul Egri Eduard, pe pagina de Facebook.

Medicul de familie a prezentat câteva cauze ale bolilor la copii, vehiculate în popor:

  • „Curentul este agentul care cauzează majoritatea cazurilor de conjunctivită și abces dentar.
  • Înghețata este responsabilă de cam toate formele de roșu în gât.
  • Aerul curat și îmbrăcămintea lejeră sunt implicate în majoritatea răcelilor.
  • Sportul și aerul mai rece cauzează majoritatea bronșitelor și pneumoniilor.
  • De la apa care intră în ureche în timpul îmbăierii, copiii fac otite.
  • Erupția dentară este implicată în diarea și febra sugarului.
  • Căscatul excesiv nu e de la oboseală ci este de la deochi, precum și durerea de cap.
  • Infecțiile urinare la copii sunt cauzate de mersul cu picioarele goale pe parchetul din casă”

„Din categoria <așa se imunizează copiii>.

Publicitate

Unui sugar dar și unui copil mic, așa cum nu îi dăm să mănânce ceafă de porc, ciolan sau alte mâncăruri pentru că nu are un sistem digestiv pregătit, așa cum nu le dăm sare în exces pentru că nu au rinichii complet maturizați, așa cum nu-i forțăm să învețe alfabetul pentru că încă nu sunt pregătiți intelectual, la fel ar trebui să nu îi expunem la diferite boli infecțioase.

Un exemplu clasic în acest sens este infecția cu virus sincițial respirator a cărui forme sunt cu atât mai agresive și grave cu cât vârsta este mai mică, mai ales la sugarii sub 6 luni de viață și care pare că nici măcar nu dă o imunitate solidă, putându-se repeta an de an.

În concluzie acest <așa se imunizează copiii> este doar un slogan folosit de adulții care vor să scape de responsabilitățile care derivă din tot ce înseamnă ocrotirea sugarilor și copiilor mici”, a mai scris medicul, pe pagina de Facebook.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Executat silit de bancă? După cât timp îți poate pune banca poprie pe conturi, dacă nu plătești rata la apartament sau mașină?

Publicat

Publicitate

Creșterea costului vieții din ultimii ani transformă ratele la bănci într-o adevărată provocare pentru români. Fie că este vorba despre credite contractate pentru apartamente sau mașini, intrarea în imposibilitate de plată atrage, într-un termen foarte scurt, procedura executării silite. Practic, dacă nu îți respecți angajamentele de plată, banca poate începe măsurile împotriva ta. În cât timp? Din păcate pentru tine, foarte repede, scrie playtech.ro.

Conform legislatiei în vigoare, daca intarzierea plății depășește 30 de zile, informatiile despre istoricul tău negativ sunt raportate in Biroul de Credit.

 

Cum te poate afecta raportarea în Biroul de Credit?

Odată ce ai fost raportat, informațiile despre întârzierea ta sunt stocate în baza de date a Biroului de Credit pentru o perioadă de 4 ani de la data achitării ultimei restanțe. Acest istoric negativ poate influența semnificativ capacitatea ta de a obține noi credite sau alte produse financiare în viitor.

În ce prăjesc gospodinele din Moldova ceapa pentru sarmale. Secretul care le schimbă gustul complet, ies mult mai bune
acces limitat la credite: băncile verifică istoricul tău de credit înainte de a-ți acorda un împrumut. Un raport negativ poate duce la refuzul cererii tale de credit sau la condiții mai puțin avantajoase;
costuri mai mari: chiar dacă obții un credit, s-ar putea să ți se ofere dobânzi mai mari din cauza riscului perceput de către creditor;
imagine financiară pătată: un istoric negativ poate afecta și relațiile cu alți parteneri financiari, precum companiile de leasing sau furnizorii de servicii.
Daca vei intarzia mai mult de 90 de zile plata ratei, risti executarea silita și/sau poprirea instituita asupra conturilor bancare. Acesta este momentul critic de care toti romanii cu datorii la banci se tem.

Publicitate

Din pacate, nu sunt deloc putini!

Conform cifrelor Centrului de solutionare alternativa a litigiilor bancare (CSALB), la finele anului 2024, aproximativ 240.000 de romani aveau restante la credite.

Ce solutii ai pentru a nu ajunge sa fii executat silit de banci?

În cazul în care ajungi în imposibilitate de plată sau anticipezi faptul că acest moment e foarte aproape de a deveni o realitate, una dintre soluțiile rapide și cu grad ridicat de succes este începerea negocierii cu banca. Primul pas ce trebuie făcut în acest sens este să înștiințezi creditorul despre situația ta și să soliciți găsirea unei soluții.

În cazul în care nu reușești să ajungi la un numitor comun cu banca de la care te-ai împrumutat, poți demara negocierile prin intermediul CSALB. E important de reținut faptul că experții instituției se ocupă gratuit de toate procedurile, după ce le furnizezi documentele necesare.

„Dacă plângerea nu a fost soluționată direct cu instituția financiar-bancară, consumatorul se poate adresa CSALB. Conciliatorii analizează situația pe baza documentelor puse la dispoziție de consumatori și comercianți și propun/impun o soluție pentru soluționarea litigiului. Soluțiile pot fi diferite de o sentință obținută în instanțele de judecată care aplică strict dispozițiile legii, pentru că, în cazul SAL, conciliatorii pot ține seama de uzanțele comerciale și de principiile generale ale dreptului și, de asemenea, pot soluționa litigiul în echitate”, conform CSALB.

Concret, vorbim despre o alternativă mai rapidă și necostisitoare în raport cu a apela la o instanță de judecată pentru a-ți căuta dreptatea în relația cu banca.

Ai șanse de reușită? Ei bine, cifrele arată că da. De la începutul activității CSALB și până în vara anului trecut, consumatorii au obținut beneficii totale de 12,8 milioane de euro în urma negocierii cu băncile în cadrul CSALB. În medie, un consumator a obținut beneficii de aproximativ 5.000 de euro în 2023 și de 3.900 de euro în 2022. În prima jumătate a acestui an beneficiile sunt de aproximativ 1,5 milioane de euro.

„Am observat un fenomen interesant în activitatea de negociere a băncilor desfășurată în cadrul CSALB. Dacă în 2023 au existat 290 dosare aflate pe rolul instanțelor și care au fost rezolvate amiabil cu ajutorul conciliatorilor, acest an arată un interes mai mare în anticiparea situațiilor cu potențial litigios.

Astfel, numărul dosarelor care au venit din instanță a scăzut până la aproximativ 100 de cazuri, în schimb a crescut numărul cererilor în care consumatorii se adresează băncilor prin intermediul avocaților. Ceea ce arată că părțile sunt la un pas de litigiu, dar încearcă să rezolve problema amiabil, prin intermediul CSALB. Mai mult de o treime dintre cele 2.050 de cereri adresate băncilor, de la începutul anului, au venit prin intermediul avocaților.

Astfel, nu doar la nivelul unor bănci au fost manifestate asemenea atitudini de evitare a proceselor lungi și costisitoare, ci și la nivelul unor avocați ai consumatorilor, care au ales cu prioritate aceste metode alternative”, explica Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Așadar, cea mai neinspirată decizie pe care o poți lua este să aștepți ca iminentul să se producă. În cazul în care întâmpini dificultăți financiare în a-ți respecta angajamentele de plată în raport cu banca finanțatoare, ai la îndemână varianta negocierii.

Citeste mai mult

Eveniment

Primăria Comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință programul de ridicare a deșeurilor menajere, prin sistemul „din poartă în poartă”

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință programul de ridicare a deșeurilor menajere, prin sistemul „din poartă în poartă”.

Programul de lucru, pentru anul 2025, în ceea ce privește activitatea de colectare a deșeurilor menajere, de pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu, este următorul:

LOCALITĂȚI ZILE PROGRAM
Cervicești și Cucorăni Luni 06:00 – 18:00
Cătămărești-Deal (partea stângă a DN29B, Botoșani-Dorohoi) Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești Marți 06:00 – 18:00
Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
FĂRĂ străzile: Freziilor, Orhideelor, Narciselor și Begoniilor
Miercuri 06:00 – 18:00
Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești Joi 06:00 – 18:00
Ipotești, Cătămărești-Vale și Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)

INCLUSIV străzile: Freziilor, Orhideelor, Narciselor și Begoniilor

Vineri 06:00 – 18:00

 

De asemenea, programul pe zile, de colectare a deșeurilor reciclabile și a deșeurilor menajere pentru anul 2025, este următorul:

IANUARIE

Publicitate
ZILE LOCALITĂȚI
17 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

FEBRUARIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

MARTIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
31 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

APRILIE

ZILE LOCALITĂȚI
18 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

MAI

ZILE LOCALITĂȚI
16 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
26 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

IUNIE

ZILE LOCALITĂȚI
13 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

IULIE

ZILE LOCALITĂȚI
18 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

AUGUST

ZILE LOCALITĂȚI
15 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
26 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

SEPTEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
12 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

 

OCTOMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
17 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

NOIEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

DECEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
12 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

Amintim faptul că este INTERZISĂ aruncarea în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile a următoarelor tipuri de deșeuri:

  • Deșeuri voluminoase (mochete, covoare, piese de mobilier, plăpumi, saltele, etc.)
  • Deșeuri rezultate din demolări sau/și construcții (pământ din excavații, moloz, beton, echipamente sanitare, gresie, faianță, geam tras, tâmplărie, etc.)
  • Deșeuri vegetale sau/și biodegradabile (crengi, frunze, iarbă, flori, excrementele animalelor, animale moarte, etc.)

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă recomandă să solicitați sprijinul companiilor ce au depozit și își desfășoară activitatea pe raza comunei, pentru aruncarea deșeurile interzise a fi aruncate în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile și enumerate mai sus.

TIPURILE DE DEȘEURI ȘI CELE ASIMILATE ACESTORA:

  1. Deșeuri menajere: Resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), Scutece de unică folosință, Absorbante, Conținutul sacului de la aspirator, Mucuri de țigară, Șervețele folosite, Ambalaje foarte murdare, Veselă de unică folosință foarte murdară- SE VOR COLECTA CONFORM
  2. Deșeuri reciclabile: HÂRTIE ȘI CARTON – Ambalaje din carton, Maculatură (caiete, cărți, ziare, reviste), METAL – Doze metal, Conserve (doar ambalajele), Tuburi de alimente, Cosmetice, Folie de metal; PLASTIC – PET (suc, apa, bere), Folie de plastic, Pungi si ambalaje din plastic, Flacoane (șampon, detergent) – SE VOR COLECTA DOAR IN ZILELE SPECIFICATE CONFORM PROGRAMULUI. DEȘEURI ELECTRICE, ELECTRONICE ȘI ELECTROCASNICE– frigidere, mașini de spălat, televizoare, roboți de bucătărie etc. – SE VOR COLECTA ÎN CADRUL CAMPANIILOR ANUALE DE CĂTRE OPERATORUL AUTORIZAT.

ALTE TIPURI DE DESEURI – INTERZISĂ DEPUNEREA ÎN PUBELELE PENTRU DEȘEURI  MENAJERE ȘI RECICLABILE

  • DEȘEURILE VOLUMINOASE: mochete, covoare, piese de mobilier, plăpumi, saltele, etc.;
  • DEȘEURI DIN DEMOLĂRI ȘI CONSTRUCȚII  – pământ din excavații, moloz, beton, echipamente sanitare, gresie, faianță, geam tras, tâmplărie, etc.;
  • DEȘEURI VEGETALE SI BIODEGRADABILE – crengi, frunze, iarbă, flori, excrementele animalelor, animale moarte, etc.;

 

Vă informăm că în cazul în care nu ați primit pubelă, vă invităm la sediul Primăriei Comunei Mihai Eminescu în vederea ridicării acesteia și întocmirii contractului de comodat (pentru care va fi necesar să aveți și un act de identitate, în original).

Totodată, ne puteți contacta pe e-mail la adresa: registratura@comunamihaieminescu.ro, sau telefonic la numerele: 0231.512.183 sau 0231.506.201, pentru orice nelămurire sau informații suplimentare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când vine primăvara în România? Data exactă când scăpăm de ger

Publicat

Publicitate

România traversează în aceste zile un episod de ger sever, cu temperaturi extrem de scăzute care afectează întreaga țară. Cele mai friguroase nopți sunt resimțite în zonele centrale, sudice și estice, unde minimele au coborât dramatic sub pragul de îngheț. Însă, potrivit prognozelor meteorologice, această perioadă de frig intens este aproape de punctul culminant, urmând ca temperaturile să înregistreze o creștere treptată începând cu săptămâna viitoare, scrie cancan.ro.

În marile orașe, locuitorii resimt temperaturile scăzute mai ales în orele dimineții, iar stratul de zăpadă și poleiul de pe carosabil creează dificultăți în trafic. Gerul intens a determinat și o creștere a consumului de energie, autoritățile recomandând populației să ia măsuri de siguranță, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.

Vine primăvara în România

Valul de frig care s-a instalat asupra României continuă să producă efecte severe, cu temperaturi care se apropie de recordurile sezonului. În special în depresiunile din centrul țării, mercurul din termometre a coborât până aproape de -22°C, iar în zonele sudice și estice, nopțile geroase au menținut temperaturile sub -15°C. Pe timpul zilei, maximele se mențin negative în majoritatea regiunilor, oscilând între -7°C și 0°C.

În vestul țării, condițiile meteorologice sunt ceva mai blânde, cu temperaturi ce reușesc să urce până la 4-5°C pe timpul zilei, dar chiar și aici nopțile rămân reci.

Deși România rămâne sub influența acestui episod de frig pentru câteva zile, specialiștii anunță o ameliorare a temperaturilor începând de marți, 25 februarie. Primele regiuni unde se va simți încălzirea vor fi cele din vestul țării, unde temperaturile pot ajunge chiar și la 9-10°C.

Publicitate

Ulterior, până la finalul lunii, temperaturile vor crește și în restul țării, atingând valori mai apropiate de normalul perioadei. Maximele vor oscila între 5-6°C în zonele sudice și estice, în timp ce în depresiunile din centrul și nordul țării, minimele vor rămâne negative, dar mai blânde decât în prezent, situându-se în jurul valorii de -10°C.

Cu toate acestea, luna martie ar putea aduce variații semnificative de temperatură, cu alternanțe între zile mai călduroase și episoade de frig. Specialiștii recomandă populației să rămână atentă la evoluțiile meteo, având în vedere posibilitatea unor schimbări bruște de temperatură.

„De marți, temperaturile vor începe să crească ușor, în special în vestul țării, unde vom avea chiar și 9-10°C. În a doua parte a săptămânii viitoare, temperaturile maxime vor ajunge la 5-6°C și în restul țării, iar minimele vor fi mai blânde, ajungând la -10°C în depresiunile din centrul și nordul țării și -6°C în sud și sud-est”, a transmis directorul ANM.

 

Pregătiri pentru ultimele zile de iarnă

În contextul acestor fluctuații meteorologice, românii trebuie să se pregătească atât pentru câteva zile de frig intens, cât și pentru o tranziție treptată către temperaturi mai prietenoase.

Pe termen scurt, este important ca populația să ia măsuri pentru a se proteja de temperaturile extrem de scăzute, mai ales pe timpul nopții. Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la frig, îmbrăcămintea adecvată și atenție sporită la echiparea mașinilor pentru condiții de iarnă.

În paralel, agricultorii și fermierii urmăresc cu atenție schimbările meteo, întrucât trecerea bruscă de la ger la temperaturi pozitive poate avea efecte asupra culturilor. De asemenea, în marile orașe, echipele de deszăpezire continuă să acționeze pentru a menține drumurile practicabile.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Dezbateri aprinse la Colegiul Național ,,A.T.Laurian”

Publicat

Publicitate

Ghilolimpiada de iarnă, aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, a adus la Botoșani debateri – liceeni, motivați să se întreacă în cele mai interesante argumente, să dezbată subiecte actuale și să își împărtășească pasiunea pentru dezbaterile academice.

Competiția a avut loc spre finalul modului al III-lea al acestui an școlar și a adunat un total de 72 de concurenți din Iași, Suceava și Botoșani. Mai mult decât atât, la eveniment au fost prezenți, în calitate de arbitri și organizatori, studenți din orașe precum Cluj, București, Iași sau Suceava, aceștia având ani buni de activitate în domeniul dezbaterilor și al vorbitului în public.

Ghilolimpiada de iarnă este unul dintre proiectele de suflet ale clubului de dezbateri Ghilotina, deoarece are deja caracterul unei tradiții pe care avansații clubului să o dea mai departe următoarelor generații. Din echipa de organizare au făcut parte Ariana Maria Ciobanu, Amira Maria Macsim, Mădălina Aioanei, Matei Tapalagă, dar și alți avansați și traineri Ghilotina, în diferite roluri și funcții.

Mădălina Aioanei, organizator și lider Ghilotina, s-a declarat foarte mândră de ediția de anul acesta, considerând că succesul acesteia a constat în echipa mare de organizare: de la profesori și conducerea liceului, la colegi, voluntari sau sponsori: ,,Sunt mândră de mine și de colegii mei că am reușit să ne ridicăm la înălțimea standardelor și să le oferim elevilor din regiunea Moldovei o competiție doar a lor, unde pot crește, învăța și pot întemeia prietenii aproape de casă. Sunt mândră de copiii de anul I și II care au jucat, au făcut research și au dat tot ce au avut pentru a obține rezultate frumoase și pentru a se simți mândri de ei înșiși. Deși nu a fost ușor, pot spune că nu mi-aș dori să schimb nimic la modul în care au decurs evenimentele sau competiția și de-abia aștept să ajut persoanele care urmează să continue tradiția să organizeze această competiție și la anul”, a povestit Mădălina Aioanei.

Finala a prezentat un meci frumos și amplu între o echipa din Iași și una din Botoșani. Premiul cel mare a rămas acasă, la Botoșani, mai exact la echipa formată din Alex Chiriac, Cristina Apatiei și Miruna Caciuc, elevi ai Liceului Pedagogic Nicolae Iorga, membri ai clubului Riposta, club-soră cu Ghilotina: ,,M-am simțit foarte bine la competiție, chiar dacă era o atmosferă foarte stresantă pentru mine și coechipierele mele, oamenii din jur și sprijinul reciproc ne-au ajutat enorm. Nu aș putea spune că mă așteptam să câștig competiția, dar mereu am avut încredere în coechipierele mele și în mine, iar oricare ar fi fost rezultatul pot spune că ne-am fi distrat”, a declarat Alex Chiriac, reprezentant al echipei câștigătoare.

 

Publicitate

Ioana IVAȘ

(elevă în clasa a X-a G, C.N.„ATL”)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending