Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cele mai mari universităţi din ţară vor începe în scurt timp înscrierile pentru studiile de licenţă şi master. Noutățile din acest an

Publicat

Publicitate

Cele mai mari universităţi din ţară vor începe în scurt timp înscrierile pentru studiile de licenţă şi master. Atât Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), cât şi Universitatea Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca oferă viitorilor studenţi specializări noi în concordanţă cu solicitările de pe piaţa muncii: „Inteligenţă arti¬ficială”, „Ingineria informaţiei”, „Fizică aplicată în tehnologii smart şi comunicaţii” sau „Securitate globală şi politicile privind drepturile omului”, informează ziarullumina.ro. Criteriile de admitere sunt diferite, fiecare facultate optând pentru o selecţie fie în baza mediei obţinute la bacalaureat, a unor examene scrise sau orale şi chiar a unor probe eliminatorii. Oferta de studii pentru anul universitar 2024-2025 este foarte variată, marile universităţi din ţară venind în întâmpinarea absolvenţilor de liceu cu specializări noi, adaptate la cerinţele de pe piaţa muncii.

 

De exemplu, la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi viitorii studenţi vor putea accesa, la studiile de licenţă, specializările „Inteligență artificială”, cu predare în limba română, respectiv în limba engleză, la Facultatea de Informatică. De asemenea, două specializări noi sunt disponibile la studiile de master: „Alimentație și Sport” – la Facultatea de Chimie și „Fizică aplicată în tehnologii smart și comunica¬ții” – la Facultatea de Fizică. Opt dintre cele 15 facultăți ale UAIC vor face admiterea pentru studii de licență exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat, la patru facultăți (Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă) se vor susține probe scrise, a căror pondere variază între 40 și 60% din media de admitere, iar trei facultăți (Geografie și Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul și nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat

. Înscrierea la toate cele 15 facultăți ale UAIC se va putea face atât online, cât și fizic, în perioada 15-20 iulie 2024. Şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca oferă absolvenţilor de liceu patru specializări noi la nivel licenţă: trei specializări la Facultatea de Matematică şi Informatică („Ingineria informaţiei”, 4 ani, cu predare în limba engleză; „Ingineria informaţiei”, 4 ani, cu predare în limba maghiară; „Inteligenţă artificială”, 3 ani, cu predare în limba engleză) şi una la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării („Servicii şi politici de sănătate publică” – 3 ani, cu frecvenţă, în limba română). În acelaşi timp, UBB va avea patru programe noi de studiu la nivel de master: „Studii şi cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research”, „Health Economics”, în limba engleză, respectiv „Management bazat pe date”, în limba maghiară, „Securitate globală şi politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies”. Perioada de admitere pentru noul an universitar de la UBB este cuprinsă între 15 şi 31 iulie

. La Universitatea din Bucureşti (UB), pentru programele de licenţă şi masterat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultăţile UB se desfăşoară în perioada 1-26 iulie, iar data-limită de afişare a rezultatelor este 31 iulie. Universitatea din Bucureşti acordă burse elevilor şi studenţilor medaliaţi cu aur, argint sau bronz la olimpiadele ştiinţifice şi competiţiile internaţionale, inclusiv cele organizate pentru persoanele cu dizabilităţi.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Examenul de bacalaureat, sub lupa jandarmilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

În perioada 01 – 04 iulie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani asigură climatul de ordine și siguranță publică în zona a șase unități de învățământ din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, unde se desfășoară examenul de bacalaureat pentru absolvenții învățământului liceal.

Misiunile se desfășoară conform Planului comun de măsuri încheiat între Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, iar jandarmii vor lua măsuri de monitorizare a activităților desfășurate și vor intensifica patrularea pe timpul venirii/plecării elevilor la instituțiile de învățământ.
Echipajelor de jandarmerie vor relaționa cu președinții comisiilor de concurs în vederea identificării unor eventuale situații care ar putea afecta buna desfășurare a activităților din punct de vedere a ordinii și liniștii publice și vor lua măsurile legale ce se impun în cazul constatării unor fapte antisociale.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O casă din Drăgușeni a fost la un pas să se facă scrum. Pompierii au intervenit la timp

Publicat

Publicitate

O casă a fost salvată de pompierii militari și voluntari, astăzi, din calea flăcărilor, în localitatea Drăgușeni. Un incendiu violent, pornit de la groapa de gunoi menajer, s-a extins la vegetația uscată și gardul gospodăriei, punând în pericol locuința.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Drăgușeni.

Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Au ars avegetația uscată de pe aproximativ 10.000 de metri pătrați, un gard din lemn și gunoiul menajer.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind autoapriderea gunoaielor menajere.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

ANRE a aprobat o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie

Publicat

Publicitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Majorarea se aplică din 1 iulie.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

“Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţionează în comunicat.

În conformitate cu prevederile Legii energiei şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi cele ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale şi stabileşte tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, diferenţiat, pentru fiecare operator de distribuţie.

Aceste tarife includ, fără a se limita la acestea, costuri generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin realizarea/înfiinţarea unor noi sisteme/reţele, precum şi costuri generate de racordarea unor noi solicitanţi clienţi casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Publicitate

Tarifele de distribuţie se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiţii pentru asigurarea calităţii serviciilor de transport şi distribuţie ale gazelor naturale şi energiei electrice şi nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, în formă actualizată, precizează sursa citată. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 50 de absolvenți de liceu din Botoșani au lipsit de la examenul maturității

Publicat

Publicitate

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Botoșani, din totalul de 2591 de candidați înscriși au absentat 44 de candidați.

Regulile au fost respectate, astfel că nu fost candidați eliminați.

Examenul de Bacalaureat continuă astfel:

2 iulie: Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie

· 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării

· 5 iulie: Limba și literatura maternă (unde este cazul)

Publicitate

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 8 iulie, urmate de perioada de contestații și rezolvarea acestora.

Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 12 iulie.

A doua sesiune se desfășoară între 15 iulie (perioada de înscriere) și 30 august (afișarea rezultatelor finale), cu probele scrise programate în perioada 19-22 august.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending