Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cele mai calde locuințe din Europa le au românii. Cât ar economisi dacă ar umbla la termostat

Publicat

Publicitate

Un studiu arată că românii au cele mai calde locuințe din Europa. La câte grade este bine să setăm termostatul în funcție de camera în care stăm.

Astfel, potrivit unui studiu făcut la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6 procente dacă românii ar accepta cu un singur grad mai puțin în casă, informează alba24.ro. România are cel mai mare preț la gaze naturale din Europa, iar facturile au bubuit, dar în același timp, românii au și cele mai calde locuințe din Europa.

Potrivit calculului făcut, în bani, în cazul unul apartament cu două camere, cu suprafața de 45 de metri pătrați, economia lunară poate fi de peste 100 de lei scrie DC News

Publicitate

Țările din Europa pare că au făcut de mult timp aceste calcule și, spre deosebire de noi, preferă să stea în case mai reci, dar să mai pună un hanorac pe ei, și să facă altceva cu banii pe care noi îi aruncăm pe facturi, doar ca să stăm în case în tricou.

Studiu vizează opt țări de pe continent și arată că temperatura medie din dormitoarele noastre este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin peste 19 grade.

Cele mai reci sunt casele germanilor și ale englezilor, acolo unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se dau 2.000 de lei de la stat pentru cei care cresc această rasă de animal. Cererea se depune până la data de 30 iunie 2024

Publicat

Publicitate

Guvernul României a anunțat, recent, o măsură de sprijin pentru agricultura locală, oferind o subvenție substanțială de 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie pentru crescătorii acestui tip de animal. Această inițiativă are ca scop promovarea și conservarea raselor autohtone, recunoscute pentru calitatea lor superioară.

Într-un efort de a susține agricultura locală și de a promova rasele autohtone, Guvernul României a lansat recent o inițiativă prin care acordă o subvenție consistentă crescătorilor de porci Mangalița și Bazna.

Această subvenție se ridică la suma de 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie și este destinată să sprijine fermierii în creșterea și întreținerea acestor rase speciale de porci.

Publicitate

Comparativ cu anul precedent, când subvenția era de numai 1.200 de lei, această măsură reprezintă o creștere semnificativă, de peste 60%, potrivit specialiștilor. Termenul limită pentru solicitarea subvenției este până la finalul lunii iunie, iar procedura este simplă și accesibilă, fermierii trebuie doar să completeze o cerere standard.

Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe și magazine. Puțini români și-o mai permit

Dar ce anume face carnea de porc Mangalița și Bazna atât de specială? Ei bine, în primul rând, acești porci sunt crescuți în condiții naturale, în fermele din România, fără a fi supuși unui tratament intensiv sau hrăniți cu aditivi chimici. Acest lucru contribuie la dezvoltarea unei carne sănătoase și gustoase, fără a compromite calitatea și autenticitatea produsului final.

Publicitate

Desigur, calitatea superioară vine la un preț, iar prețurile produselor din carne de Mangalița și Bazna pot fi considerate mai ridicate în comparație cu alte tipuri de carne de porc.

Un kilogram de cârnați din carne de Mangalița poate ajunge până la 120 de lei, în timp ce un kilogram de șuncă se poate achiziționa în jurul sumei de 80 până la 90 de lei. Totuși, mulți consumatori consideră că această investiție merită din plin, având în vedere calitatea și beneficiile produsului.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

FOTO: Provocarea Pedagogic & ISJ BT: „Lasă Pământul să respire! Lasă-ți mașina acasă de Ziua Pământului!”  

Publicat

Publicitate

Astăzi, 22 aprilie 2024, provocarea lansată de Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost primită cu entuziasm de elevii și profesorii din Municipiul Botoșani.

La primele ore ale dimineții elevii, părinții, profesorii și inspectorii școlari s-au îndreptat spre unitățile de învățământ pe jos sau cu mijloace de transport nepoluante, demonstrând că, prin implicarea tuturor, o problemă globală poate fi soluționată, oferind o lume locuibilă generațiilor viitoare.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Peste 500 de elevi din Vorona au învățat cum să se protejeze în caz de cutremur

Publicat

Publicitate

Peste 500 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar s-au evacuat, astăzi, pe timpul unor exerciții organizate la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona și Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu” din Joldești.

Conform scenariului, în timpul orelor de curs s-a produs un cutremur. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au simulat toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. Însoțiți de învățători sau profesori, elevii au ieșit din sălile de clasă în momentul în care au auzit alarma și au mers la locurile de adunare. Acolo, îi așteptau pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere. Elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de salvatori în misiuni.

Pe timpul activității, pompierii le-au transmis următoarele sfaturi:

Publicitate

În caz de cutremur:

– adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

Publicitate

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Publicitate

Persoanele responsabile la nivelul unităților de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

Activitățile s-au desfășurat în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unițățile de învățământ, în cadrul „Săptămânii Verde” și ”Școlii Altfel”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Amendă de 3000 de lei pentru proprietarul unui câine dintr-o rasă periculoasă. L-a lăsat liber și fără botniță la Coțușca

Publicat

Publicitate

În misiunile desfășurate de către echipajele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani în acest weekend, cu scopul de a preveni faptele antisociale, atât independent, cât și în colaborare cu polițiștii botoșăneni, au fost impuse sancțiuni contravenționale în sumă totală de peste 12.000 de lei, cu precădere pentru încălcări ale ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă, în sumă de 3000 de lei, a fost aplicată unui bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care sâmbătă seară a lăsat liber și fără botniță un câine din rasa Cane Corso în incinta spațiului de joacă pentru copii de lângă Primăria comunei Coțușca, fără să îi pese de posibilele consecințele ale atacului canin asupra unei persoane.

Rasa de câini Cane Corso face parte din categoria a II-a de câini periculoși, așa cum este definită de Ordonanța de Urgență nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Publicitate

“Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor din rasele periculoase trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, accesul câinilor periculoși din categoria a II-a (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de o persoană care îndeplinește condițiile legale, iar nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending