Connect with us

Eveniment

Cei mai afectați de infecțiile respiratorii sunt copii mici, bătrânii și cei cu boli grave

Publicat

Publicitate

Numărul persoanelor care se prezintă la medic în această perioadă cu infecţii respiratorii este în creştere a spus miercuri, medicul Sandra Alexiu.

„Avem patologie din toate grupele de vârstă, avem infecţii respiratorii la toate nivelurile şi superioare şi inferioare.

Superioare înseamnă că afectează cap, gât, urechi şi inferioare înseamnă că merg spre plămâni.

Avem tot felul de simptomatologii – de la o simplă răceală, la febră 40 şi stare gravă.

Testăm în fiecare zi şi avem cazuri confirmate pe test rapid cu gripă şi COVID.

Din păcate, foarte puţini colegi de-ai mei testează pentru virusul scinţial respirator pentru că testele sunt destul de scumpe şi pacienţii nu prea le plătesc şi atunci nu le luăm nici noi”, a explicat Alexiu, pentru Agerpres.

Publicitate

Copii mici, cei mai afectați

Potrivit acesteia, cel mai rău sunt afectaţi copiii foarte mici şi pacienţii vârstnici sau cu diverse boli grave care scad imunitatea.

„Ceea ce se întâmplă acum este consecinţa acestor trei ani de oarecare izolare. (…) Masca şi partea de restricţii iniţiale au avut un rol foarte important, deoarece ne-au permis să învăţăm mai multe despre virus şi să câştigăm timp să scădem numărul de victime pentru a putea avea un vaccin. (…)

Faptul că s-a prelungit mult partea de izolare, că au fost ţări cu o rată mai mică de vaccinare, cum a fost România, care au continuat să menţină învăţământul acasă, online a făcut ca toate virusurile de sezon să circule mai puţin. (…)

În momentul în care aceste virusuri nu mai circulă se schimbă acest echilibru fragil.

Asistăm în momentul acesta la o modificare a echilibrului, o imunitate a omului care nu a mai fost rulată, întreţinută timp de vreo doi-trei ani şi acum ne trezim cu forme mai serioase, mai virulente ale răcelilor de sezon, nişte virusuri care sunt în cascadă”, a precizat dr. Alexiu.

Situație atipică: circulă mai multe virusuri, în paralel

Ea a explicat că în prezent circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei.

„De obicei circulă un virus care este dominant şi care le acoperă pe celelalte. Faptul că noi nu am luptat cu ele doi-trei ani de izolare acum ne costă. (…)

Când ai trei ani de zile în care virusurile nu au mai circulat tot ce înseamnă sistemul imunitar este un pic mai jos. (…)

Această recuperare, chiar dacă este mai dificilă, probabil că ne va duce înapoi de unde am pornit în urmă cu trei ani”, a menţionat medicul.

Sansra Alexiu a indicat că vaccinul antigripal nu „prea” se mai găseşte, iar medicamentele antitermice, pentru răceală, tuse, picăturile de nas, dar şi antiviralele pentru gripă sunt „greu de găsit”.

Vaccinuri, ”nu prea mai sunt”

„Nu prea mai avem cu ce să îi vaccinăm pe cei care doresc să nu facă gripă, pentru că vaccinurile s-au epuizat. Au fost destul de puţine şi nici prin farmacii nu mai sunt.

Ne confruntăm şi cu o criză de medicamente. Lipsesc medicamentele simptomatice care se folosesc de obicei în răcelile de sezon. Lumea şi-a făcut stocuri.

Sunt mult mai multe cazuri decât în alţi ani. (…) Există medicamente în cantităţi mici şi greu de găsit.

Medicamente antitermice, medicamente pentru răceală, tuse, picături de nas. Antiviralele pentru gripă, preparatele de Oseltamivir, extrem de greu se găsesc”, a completat medicul.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, la Suceava

Publicat

Publicitate

Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.

 

‘Din primele verificări s-a stabilit că (…), pentru a-și asigura accesul din drumul public apropiat (DN17A), au construit în regim propriu un podeț din lemn peste cursul râului Sucevița. Podețul este construit din bârne de lemn și nu este înscris în regimul rutier al circulației pe drumurile publice. În această seară, bărbatul de 79 de ani și soția sa au dorit să se deplaseze cu autoturismul proprietate personală către municipiul Rădăuți, au părăsit curtea casei de vacanță și în momentul în care au traversat podețul improvizat din lemn, ce face legătura între locuința celor doi și DN17A, acesta a cedat sub greutatea mașinii, unul dintre buștenii podețului fiind putrezit’, se precizează într-o informare transmisă de IPJ Suceava.

Autoturismul condus de bărbatul de 79 de ani a căzut de la o înălțime de circa trei metri în albia râului Sucevița. Șoferul și soția sa au suferit leziuni ușoare, fiind transportați la Spitalul Municipal Rădăuți.

Publicitate

‘S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Evenimentul nu este protocolat ca accident rutier, întrucât nu s-a produs pe un segment de drum public’, precizează reprezentanții IPJ Suceava. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

Publicat

Publicitate

În fiecare an, în prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirilor. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar nu a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon a făcut ascultare şi astfel, a găsit un izvor din care a dat orbului să bea. I-a spălat faţa cu această apă, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Iustinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor.

Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Credincioşii care merg la vechea cetate a Constantinopolului, se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. Rugăciunea de sfinţire a apei mici ne vorbeşte despre rostul ei ascetic în viaţa noastră: „Şi, prin gustarea şi stropirea cu apa aceasta, trimite-ne nouă binecuvântarea Ta, care spală întinăciunea patimilor. Aşa ne rugăm, cercetează neputinţa noastră, Bunule, şi tămăduieşte cu mila Ta bolile noastre cele sufleteşti și trupeşti”. Prin apa sfinţită primim harul lui Dumnezeu.

Materia poate fi umplută de har, fiinţa umană se poate umple de har şi a fi plin de har înseamnă a fi om deplin. Născătoarea de Dumnezeu e cea plină de har, de harul Fiului ei şi de toată virtutea şi frumuseţea ascetică şi mistică. Iar noi suntem chemaţi spre aceeaşi frumuseţe dumnezeiască spre a deveni făclii pline de lumina Sa, locaşuri ale Stăpânului, fii ai lui Dumnezeu după har, pentru că astfel arătăm că am înviat cu Hristos şi ne-am umplut de slava Sa. De aceea avem apa această sfinţită astăzi, care tămăduieşte sufletul şi trupul tot ca semn al realităţii Învierii Lui şi al statutului Fecioarei Maria de Născătoare de Dumnezeu. Şi cu aceeaşi evlavie, închinându-ne Celui înviat din morţi şi Prea Sfintei Maicii Sale, să luăm şi să gustăm această apă dumnezeiască, pentru ca să ne umplem de lumina Sa în mintea, în inima şi în trupul nostru, căci e plină de harul Lui. Amin

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul Electoral Central: Alegerile merg ÎNAINTE. Birourile electorale rămân ACTIVE, în ciuda deciziei Curții de Apel Ploiești

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central anunță că birourile electorale pentru alegerile prezidențiale din mai își continuă activitatea, chiar dacă astăzi a apărut o decizie a Curții de Apel Ploiești, care a suspendat efectele hotărârii Curții Constituționale privind anularea scrutinului prezidențial din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Centura Botoșaniului prinde contur: Constructor desemnat pentru prima etapă. Investiție de 58 milioane de euro

Publicat

Publicitate

Un nou pas important pentru infrastructura municipiului Botoșani a fost făcut astăzi, odată cu desemnarea constructorului pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a orașului.

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a explicat că acest proiect, considerat vital pentru scoaterea traficului greu din municipiu și pentru fluidizarea circulației, va lega zona Curtești de intersecția Lebăda, pe un traseu modern, în lungime de 10 kilometri.

Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de Big Conf Botoșani, alături de Construct Com Botoșani și Straco Holding București. Valoarea totală a investiției depășește 58 de milioane de euro, din care doar 2% reprezintă contribuția municipalității, restul fiind asigurat prin fonduri europene, prin Programul de Transport 2021–2027.

Traseul centurii va cuprinde trei puncte-cheie de intersecție: un nod rutier cu pasaj suprateran în zona Baisa și două sensuri giratorii amplasate strategic la Băiceni și Lebăda, menite să asigure conexiuni rapide și sigure pentru șoferi.

În paralel cu acest proiect, autoritățile locale au anunțat că este aproape finalizată și documentația pentru etapa a doua a centurii, care va continua traseul prin comunele Bălușeni și Stăuceni, cu ieșire spre Victoria. Contractul de finanțare pentru această a doua etapă urmează să fie semnat în prima parte a lunii mai, la București.

Autoritățile locale subliniază că această realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul direct al parlamentarilor PSD Botoșani, Doina Federovici și Marius Constantin Budăi, care au susținut demersurile de la stadiul de idee până la obținerea finanțării și atribuirea contractului.

Publicitate

Un rol esențial l-a avut și Zona Metropolitană Botoșani, care a gestionat întregul proces de licitație, analizând oferte complexe și asigurând o selecție transparentă, în beneficiul botoșănenilor.

Noua variantă de ocolire a municipiului Botoșani reprezintă una dintre cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din județ, cu un impact major asupra traficului, siguranței rutiere și dezvoltării economice pe termen lung.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending