Connect with us

Actualitate

Cea mai rece lună februarie, cu minime până la -15 grade. Cât ține gerul, zilele cu ninsori. Prognoza actualizată pe 4 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea continuă să fie foarte rece în următoarea perioadă. Meteorologii anunță că va fi una dintre cele mai reci luni februarie din istorie. Diminețile și nopțile vor fi geroase până spre finalul lunii. Din martie, se mai încălzește, scrie alba24.ro.

Va fi ”cea mai friguroasă săptămână din această iarnă”, spune directorul general ANM, Elena Mateescu, cu referire la perioada 17-23 februarie. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza pe patru săptămâni.

”Temperaturile vor coborî până la minus 16 – minus 10 grade Celsius, valabile şi pentru partea de sud şi sud-est a ţării, unde se vor înregistra valori sub minus 10 grade”, mai spune Mateescu.

Potrivit sursei citate, în sud-estul ţării va ninge în continuare. La munte, stratul de zăpadă va ajunge la 20 de centimetri grosime.

Vremea deosebit de rece va continua să se manifeste până în jurul datei de 25 februarie.

„Februarie va fi una din cele mai reci luni februarie din istorie, aşa cum ianuarie va fi una din cele mai calde luni ianurie din istorie”, a mai spus Mateescu, la Digi24.

Publicitate

Cum se circulă în județele sub Cod Galben de ninsori

Până miercuri, 19 februarie, este valabil Cod Galben de ninsori viscolite, în 10 județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv București. În aceeași perioadă, în jumătatea de nord a țării va fi ger.

Marți dimineața, se circula în condiții de iarnă, în Argeş, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov (şi municipiul Bucureşti), Prahova, Olt şi Teleorman.

Însă traficul rutier se desfășoară în condiții de carosabil umed și în alte zone, inclusiv în Alba, după ninsori.

Pe principalele artere rutiere adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 și A 3, carosabilul este de asemenea acoperit cu zăpadă și în continuare ninge moderat, fără însă a fi impuse restricții de trafic.

Pe raza tuturor județelor vizate de atenționarea meteo, dar și în celelalte zone în care sunt semnalate ninsori, se acționează cu utilaje și cu material antiderapant.

Acțiuni cu material antiderapant

În Alba, Secția Drumuri și Poduri a acționat cu 21 de utilaje, pe DN1, DN14B, DN1R, DN67C, DN74, DN74A, DN75.

DRDP Cluj a acționat și pe A10 și pe DN75.

În aria de acțiune DRDP Brașov, 121 de utilaje au împrăștiat 482 de tone de material antiderapant pentru a menține drumurile practicabile.

În județele Harghita și Covasna, mai multe drumuri naționale sunt parțial acoperite cu zăpadă frământată: DN 11B între Casinu Nou și Cozmeni, DN 12 între Băile Tușnad și Miercurea Ciuc și DN 13A între Calonda și Satu Mare.

Pe autostrada A1 și A3 din zona Sibiului au acționat 16 utilaje care au folosit 78 de tone de material antiderapant.

120 de utilaje cu lamă și răspânditor au acționat și patrulat noaptea trecută pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest. Au fost folosite aproape 600 de tone de material antiderapant.

Pe A1, A6, A11 și DN 7G au acționat 37 de utilaje, cu 242 tone antiderapant.

Vremea pe patru săptămâni. Prognoza ANM până în 17 martie

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 17 martie.

Diminețile și nopțile vor continua să fie geroase. Temperaturile minime vor coborî până la minus 10 grade Celsius în perioada 19-23 februarie, în centrul țării, respectiv până la minus 15 în sud. După 25 februarie începe să se încălzească.

Luna martie începe cu maxime de 12-13 grade în majoritatea regiunilor sau chiar 14 grade în vest. Vor mai fi câteva minime sub zero grade Celsius. Va ploua în jurul datei de 3 martie în centru, vest și nord-est.

Vremea în săptămâna 17-23 februarie

Valorile termice vor fi cu mult mai coborâte decât cele specific pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sudice și la munte.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice. În rest. va fi în general deficitar, mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului.

Vremea în săptămâna 24 februarie – 2 martie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai ridicate în cele nord-estice și la munte. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi deficitare.

Vremea în săptămâna 3-9 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile nordice.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Au reprezentat județul Botoșani și s-au remarcat la Turneul Regional de Oină „Cupa Prieteniei”. Echipele din Vorona, la înălțime

Publicat

Publicitate

Astăzi, 20 februarie 2025, Gura Humorului a fost gazda celei de-a treia ediții a Turneului Regional de Oină pentru Elevi de Gimnaziu și Liceu „Cupa Prieteniei”, eveniment la care echipele din județul Botoșani au avut o prezență remarcabilă.

Competiția, organizată de Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului și Școala Gimnazială Frasin, în parteneriat cu Primăria Gura Humorului, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ Suceava, a reunit 12 echipe din județele Suceava, Botoșani și Neamț, relatează știridinbucovina.ro.

Botoșaniul a fost reprezentat cu succes de echipele Școlii Gimnaziale Vorona și ale Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, care au obținut rezultate notabile la mai multe categorii de concurs.

La categoria gimnaziu – băieți, Școala Gimnazială Vorona a obținut locul al II-lea, în timp ce echipa de fete a aceleași școli a urcat pe podium pe locul al III-lea. La secțiunea liceu, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona a încheiat competiția pe locul al III-lea atât la echipele de fete, cât și la cele de băieți, demonstrând potențialul tinerilor botoșăneni în practicarea acestui sport tradițional românesc.

Competiția s-a desfășurat pe categorii de vârstă și gen, promovând nu doar abilitățile sportive ale elevilor, ci și valorile oinei, un sport cu rădăcini adânci în cultura românească. Evenimentul a fost un bun prilej pentru echipele botoșănene să își măsoare forțele cu rivalii din județele vecine și să câștige experiență pentru competițiile viitoare.

Un moment special al turneului a fost prezența lui Chifan Ioan, fost oinist și antrenor al echipei „Biruința Gherăiești”, câștigătoarea Cupei României la seniori, care a oferit sfaturi și încurajări tinerilor participanți.

Publicitate

Turneul „Cupa Prieteniei” a fost mai mult decât o competiție sportivă — a fost o sărbătoare a tradiției și spiritului de echipă, încheindu-se cu festivitatea de premiere și aplauze pentru toți participanții.

Echipele din Vorona, județul Botoșani au demonstrat talent, determinare și fair-play, consolidându-și poziția în rândul promotorilor oinei în rândul tinerilor.

Citeste mai mult

Economie

Taxa pe stâlp: Termenul pentru finalizarea normelor de aplicare și consultările anunțate de ministrul Tanczos Barna

Publicat

Publicitate

Elaborarea normelor pentru aplicarea taxei pe construcții speciale, cunoscută și sub denumirea de „taxa pe stâlp”, este în plină desfășurare. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că toate sectoarele vizate vor fi invitate la consultări, astfel încât normele să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie, relatrează alba24.ro.

”Construcțiile speciale sunt diverse. Am început activitatea. Am început elaborarea normelor, am stabilit sectoarele care vor fi tratate și vom avea dialog cu fiecare sector în parte, pentru că fiecare zonă trebuie tratată diferit.

Avem, pe de o parte, producția de energie. În domeniul energiei, pe producție avem anumite construcții speciale, pe transport de energie avem alte tipuri de construcții speciale, stâlpii, de exemplu.

Avem zona transporturilor, unde avem drumuri, căi ferate. Avem zona portuară, acolo, avem zone de platforme.

Avem exploatare de gaze, de țiței, acolo avem alt tip de construcție specială. Agricultura – construcții speciale, silozuri, platforme și acolo.

Deci, fiecare sector o să fie invitat la discuții și o să vorbim cu aceste companii private sau de stat pentru a finaliza normele până la sfârșitul lunii martie, așa cum prevede ordonanța”, a spus Tanczos Barna, într-un interviu acordat AGERPRES.

Publicitate

Ordonanța trenuleț aprobată la finele anului trecut, prevede că ”impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX”.

Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.

Ce este taxa pe stâlp

Taxa pe stâlp (denumirea oficială: impozitul pe construcții speciale) este o taxă introdusă prima dată în România în anul 2014, ca parte a unei inițiative guvernamentale de a crește veniturile bugetare.

A primit acest nume colocvial deoarece includea și construcții precum stâlpii de susținere ai liniilor electrice sau ai altor infrastructuri, pe lângă alte tipuri de construcții speciale.

Taxa a afectat companiile din sectoare precum energie, telecomunicații și transporturi, care dețineau multe construcții speciale.

Mulți au considerat-o o povară fiscală suplimentară, care descuraja investițiile în infrastructură.

Taxa ”pe stâlp” a fost percepută ca fiind discriminatorie, deoarece afecta doar anumite domenii și nu exista o legătură directă între valoarea construcției și profitabilitatea activității desfășurate.

Citeste mai mult

Administratie

Poate ar trebui să existe un concurs și pentru asta: Curățenie în cimitirele din Vorona. Primăria face apel la responsabilitate

Publicat

Publicitate

În aceste zile, autoritățile locale din comuna Vorona desfășoară o amplă campanie de curățenie în cimitirele din localitate, cu scopul de a păstra aceste locuri sacre curate și îngrijite.

Reprezentanții primăriei au anunțat că, începând cu această perioadă, toate deșeurile rezultate din activitățile de întreținere și curățenie vor trebui depozitate exclusiv în locurile special amenajate.

„Fiecare cetățean al comunei trebuie să păstreze un mediu curat, inclusiv în cimitire. Aceste locuri merită respect și grijă, fiind spații sacre de odihnă pentru cei dragi”, a transmis primarul comunei Vorona, Sergiu Dascălu.

Inițiativa vine în contextul în care, în mai multe regiuni din țară, astfel de acțiuni de întreținere și îngrijire a cimitirelor au fost apreciate și chiar premiate.

De exemplu, în 2021, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a organizat un proiect intitulat „Cimitirul parohial – spațiu sacru, loc al odihnei și comuniunii celor adormiți întru Domnul”. În cadrul acestui proiect, parohiile și mănăstirile din Maramureș și Sătmar au fost invitate să trimită fotografii reprezentative cu cimitirele lor, iar cele mai bine îngrijite au fost premiate pentru eforturile depuse.

Deși în prezent nu există un concurs național dedicat îngrijirii cimitirelor organizat de Biserica Ortodoxă Română, inițiativele locale, precum cea din Vorona, contribuie semnificativ la păstrarea demnității acestor spații și pot servi ca model de bună practică pentru alte comunități.

Publicitate

Primăria Vorona face apel la spiritul civic al cetățenilor și îi încurajează să se implice activ în menținerea curățeniei, pentru ca aceste locuri de reculegere și odihnă veșnică să rămână îngrijite și respectate.

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă ilegală de trecere a frontierei la Stânca: Șofer fără permis prins la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au oprit, pe 19 februarie, un cetățean al Republicii Moldova care a încercat să iasă din România la volanul unui autoturism, fără a deține permis de conducere.

Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, s-a prezentat la controlul de frontieră în jurul orei 21:00, conducând un autoturism înmatriculat în Austria. La solicitarea documentelor, acesta a susținut inițial că are permis de conducere, dar nu îl are asupra sa. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii de frontieră au descoperit că persoana în cauză nu a obținut niciodată dreptul legal de a conduce un autovehicul.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Polițiștii de frontieră continuă cercetările, iar la finalizarea acestora vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare. Incidentul subliniază importanța respectării normelor rutiere și a controalelor riguroase în punctele de trecere a frontierei, menite să prevină astfel de abateri grave.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending