Connect with us

Actualitate

Cea mai rece lună februarie, cu minime până la -15 grade. Cât ține gerul, zilele cu ninsori. Prognoza actualizată pe 4 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea continuă să fie foarte rece în următoarea perioadă. Meteorologii anunță că va fi una dintre cele mai reci luni februarie din istorie. Diminețile și nopțile vor fi geroase până spre finalul lunii. Din martie, se mai încălzește, scrie alba24.ro.

Va fi ”cea mai friguroasă săptămână din această iarnă”, spune directorul general ANM, Elena Mateescu, cu referire la perioada 17-23 februarie. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza pe patru săptămâni.

”Temperaturile vor coborî până la minus 16 – minus 10 grade Celsius, valabile şi pentru partea de sud şi sud-est a ţării, unde se vor înregistra valori sub minus 10 grade”, mai spune Mateescu.

Potrivit sursei citate, în sud-estul ţării va ninge în continuare. La munte, stratul de zăpadă va ajunge la 20 de centimetri grosime.

Vremea deosebit de rece va continua să se manifeste până în jurul datei de 25 februarie.

„Februarie va fi una din cele mai reci luni februarie din istorie, aşa cum ianuarie va fi una din cele mai calde luni ianurie din istorie”, a mai spus Mateescu, la Digi24.

Publicitate

Cum se circulă în județele sub Cod Galben de ninsori

Până miercuri, 19 februarie, este valabil Cod Galben de ninsori viscolite, în 10 județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv București. În aceeași perioadă, în jumătatea de nord a țării va fi ger.

Marți dimineața, se circula în condiții de iarnă, în Argeş, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov (şi municipiul Bucureşti), Prahova, Olt şi Teleorman.

Însă traficul rutier se desfășoară în condiții de carosabil umed și în alte zone, inclusiv în Alba, după ninsori.

Pe principalele artere rutiere adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 și A 3, carosabilul este de asemenea acoperit cu zăpadă și în continuare ninge moderat, fără însă a fi impuse restricții de trafic.

Pe raza tuturor județelor vizate de atenționarea meteo, dar și în celelalte zone în care sunt semnalate ninsori, se acționează cu utilaje și cu material antiderapant.

Acțiuni cu material antiderapant

În Alba, Secția Drumuri și Poduri a acționat cu 21 de utilaje, pe DN1, DN14B, DN1R, DN67C, DN74, DN74A, DN75.

DRDP Cluj a acționat și pe A10 și pe DN75.

În aria de acțiune DRDP Brașov, 121 de utilaje au împrăștiat 482 de tone de material antiderapant pentru a menține drumurile practicabile.

În județele Harghita și Covasna, mai multe drumuri naționale sunt parțial acoperite cu zăpadă frământată: DN 11B între Casinu Nou și Cozmeni, DN 12 între Băile Tușnad și Miercurea Ciuc și DN 13A între Calonda și Satu Mare.

Pe autostrada A1 și A3 din zona Sibiului au acționat 16 utilaje care au folosit 78 de tone de material antiderapant.

120 de utilaje cu lamă și răspânditor au acționat și patrulat noaptea trecută pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest. Au fost folosite aproape 600 de tone de material antiderapant.

Pe A1, A6, A11 și DN 7G au acționat 37 de utilaje, cu 242 tone antiderapant.

Vremea pe patru săptămâni. Prognoza ANM până în 17 martie

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 17 martie.

Diminețile și nopțile vor continua să fie geroase. Temperaturile minime vor coborî până la minus 10 grade Celsius în perioada 19-23 februarie, în centrul țării, respectiv până la minus 15 în sud. După 25 februarie începe să se încălzească.

Luna martie începe cu maxime de 12-13 grade în majoritatea regiunilor sau chiar 14 grade în vest. Vor mai fi câteva minime sub zero grade Celsius. Va ploua în jurul datei de 3 martie în centru, vest și nord-est.

Vremea în săptămâna 17-23 februarie

Valorile termice vor fi cu mult mai coborâte decât cele specific pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sudice și la munte.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice. În rest. va fi în general deficitar, mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului.

Vremea în săptămâna 24 februarie – 2 martie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai ridicate în cele nord-estice și la munte. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi deficitare.

Vremea în săptămâna 3-9 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile nordice.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Adio programul „Usturoiul”. Schemele de ajutor de minimis, reprogramate pentru 2026. Și la cartof la fel

Publicat

Publicitate

Schemele de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartofi vor fi reprogramate pentru începutul anului 2026, a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de agerpres.ro.

‘Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui Executiv cu mandat complet, procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate, ceea ce a întârziat lansarea efectivă a celor două scheme’, precizează MADR, în comunicat.

Totodată, reprezentanții MADR susțin că apropierea finalului campaniei de recoltare reduce considerabil eficiența implementării schemelor în această perioadă.

În aceste condiții, MADR consideră oportună reprogramarea celor două scheme pentru începutul anului viitor, ‘pentru a asigura o derulare predictibilă și coerentă, în beneficiul fermierilor’.

‘Prin această decizie, MADR urmărește menținerea echilibrului bugetar și o gestionare responsabilă a resurselor publice, fără a compromite obiectivul de sprijinire a fermierilor români. Ministerul Agriculturii își reafirmă angajamentul de a prioritiza finanțarea schemelor care răspund nevoilor reale ale producătorilor agricoli și care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor’, se mai arată în comunicat.

MADR intenționa să aloce 60 de milioane de lei pentru susținerea producției de usturoi în 2025, sprijinul financiar pentru cultivatori fiind de cel mult 3.000 de euro/hectar, iar pentru susținerea producției de cartofi bugetul a fost estimat la 15 milioane de lei, cu un cuantum de 200 euro/ha.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Ce cuprinde al doilea pachet de reforme a Guvernului: Pensii speciale, companii de stat, evaziune

Publicat

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri fiscale, destinat reducerii privilegiilor. Acest al doilea set de măsuri va viza reforma pensiilor speciale, restructurarea companiilor de stat și intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, relatează alba24.ro.

Potrivit lui Bolojan, va ajunge în Parlament până la sfârșitul lui iulie 2025.

Declarațiile premierului Ilie Bolojan

”În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii.

Vreau să asigur pe toți românii de un lucru foarte clar. Sunt un premier cu mandatul pe masă și cu asumarea întregii răspunderi, că tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla.

În caz contrar, eu nu voi mai fi prim ministru.

Îi rog pe cei îngrijorați de ordinea în care luăm măsurile să urmărească pașii pe care îi facem și vor observa că nu vom rata nimic din ceea ce am promis. Dar nu putem să facem totul în câteva zile.

Publicitate

Toate măsurile despre care am vorbit în programul de guvernare și poate mai multe decât atât, vor aduce echitate și dreptate.

Promisiunea mea este că vom face ordine în finanțele țării noastre. Dorința mea este să demonstrez că putem avea o bună guvernare cu respect pentru cetățeni.

Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală.

Unele vin prin educație, dar unele vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc.

Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri.

Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență. Vorbim despre:

1. Reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea la pensie la vârsta generală.

2. Reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. Vom restructura autoritățile autonome de tip ASF, ANCOM și ANRE.

Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele.

3. Reforma administrației locale și centrale, prin redimensionarea aparatului bugetar, prin descentralizare și digitalizare.

4. Combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public, prin modificări legislative și prin acțiunea pe care trebuie s-o vedeți la ANAF în lunile următoare.

5. Urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare” a spus Bolojan.

Citeste mai mult

Eveniment

Caravana Faptelor Bune pornește spre comuna Românești pentru a ajuta familii aflate în dificultate

Publicat

Publicitate

Daniel Cășlariu și voluntarii din Caravana Faptelor Bune de la Asociația Grup Civic Botoșani pregătesc o nouă acțiune umanitară. Sâmbătă, aceștia vor pleca spre comuna Românești, unde vor ajunge la mai multe familii numeroase aflate într-o situație materială dificilă.

Organizatorii fac un apel la solidaritate și îi îndeamnă pe toți cei care pot să doneze jucării în stare bună, curate și complete, dulciuri ambalate și alimente neperisabile precum conserve, făină, orez, ulei, paste sau zahăr.

„Acești oameni, mulți dintre ei cu copii mici, au mare nevoie de sprijinul și bunătatea noastră. Orice gest contează și poate aduce o rază de lumină în sufletele celor mai puțin norocoși”, a declarat Daniel Cășlariu.

Cei care vor să sprijine această acțiune sau să afle mai multe detalii despre donații sunt invitați să contacteze organizatorii la numărul de telefon +40 (759) 362 916.

Caravana Faptelor Bune continuă astfel seria de inițiative care aduc ajutor concret și speranță în comunitățile vulnerabile din județ.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Campanie DECLIC: Tăiați subvenția partidelor acum, nu la rectificarea bugetară! Peste 100.000 de români au semnat deja petiția pentru Bolojan

Publicat

Publicitate

Organizația Declic a lansat o campanie prin care cere Guvernului să elimine imediat subvențiile uriașe acordate partidelor politice, în contextul măsurilor dure de austeritate impuse populației.

Petiția, adresată premierului Ilie Bolojan, solicită ca tăierea fondurilor să nu fie amânată până la rectificarea bugetară, ci să fie aplicată acum, odată cu restul măsurilor anti-criză. „Solidaritatea trebuie să înceapă cu politicienii”, subliniază inițiatorii, criticând faptul că sutele de milioane de lei folosiți de partide pentru propagandă scapă de orice reducere.

Campania a mobilizat deja peste 100.000 de semnatari, semn că tema trezește un puternic interes public și nemulțumire față de privilegiile politice.

În timp ce Guvernul taie bursele elevilor, introduce plata contribuției la sănătate pentru pensionari și reduce sporurile bugetarilor, subvențiile partidelor politice rămân neatins. Premierul a declarat că o eventuală reducere va fi discutată abia la rectificarea bugetară.

În 2024, partidele au încasat 380 de milioane de lei de la bugetul de stat – o sumă uriașă comparativ cu cei 14,5 milioane de lei alocați în 2016. Cei mai mulți bani au ajuns la PSD și PNL. Un raport Expert Forum arată că 57,8% din aceste fonduri au fost folosite pentru publicitate electorală mascată și atacuri în presă la adresa criticilor.

Semnatarii campaniei cer ca aceste sume să fie redirecționate către bugetul de stat, pentru a arăta că solidaritatea nu se aplică doar cetățenilor obișnuiți.

Publicitate

Cei care vor să susțină campania pot semna petiția aici:

https://facem.declic.ro/campaigns/taiati-subventia-partidelor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending