Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cea mai bună pomană a porcului. Secretul ca să iasă delicioasă

Publicat

Publicitate

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale românilor în perioada sărbătorilor de iarnă este tăiatul porcului de Ignat. După sacrificare, în semn de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului, gospodarii de pe la sate dau o masă numită „pomana porcului”. Acest preparat tradițional se face de obicei din carnea și organele animalului sacrificat, scrie romania24.ro. În continuare poți afla cum să faci cea mai bună pomană a porcului.

Cum să faci cea mai bună pomană a porcului. Ce trebuie să adaugi ca să iasă delicioasă
O persoană singură nu se poate descurca la tăierea porcului, așa că oamenii de pe la sate cheamă în ajutor vecini, rude sau prieteni. Pe lângă faptul că treburile sunt multe și obositoare, participanții trebuie să stea și în gerul de afară. Tocmai de aceea, după sacrificarea porcului și sortarea cărnii, cei care au ajutat sunt invitați la masă.

Evident, gospodinele vor pregăti pomana porcului, un preparat tradițional obținut prin prăjirea în grăsime a cărnii animalului sacrificat. Pentru acest fel de mâncare putem folosi mușchi, ceafă, pulpă, slănină, ficat și coaste.

Publicitate

După cum vă puteți aștepta, rezultatul este extrem de delicios. Lăsând la o parte toate aceste lucruri, haideți să aflăm împreună cum se face cea mai bună pomană a porcului și care sunt ingredientele necesare.

Rețetă tradițională pentru cea mai bună pomană a porcului
Cu usturoi, brânză și mămăliguță caldă, pomana porcului merge de minune în zilele geroase de iarnă. Totuși, alături de un rachiu de casă parcă este și mai bună. Așadar, pentru această rețetă vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

1 kg carne de porc cu grăsime (pulpă, ceafă, spată etc)
800 g piept de porc
3 cârnați proaspeți
10 căței de usturoi
1-2 foi de dafin
untură (putem folosi și ulei)
100 ml de apă
1 linguriță boia dulce
sare și piper după gust.
Mod de preparare
Cum să faci cea mai bună pomană a porcului? Înainte de toate, spălăm bine carnea de porc și o tăiem în bucăți potrivite. Tăiem și cârnații în bucăți de aproximativ 4 cm. Aceștia îi vom adăuga pe la jumătatea fierberii.

Publicitate

Curățăm acum și usturoiul, după care îl zdrobim cu lama cuțitului. Dacă doriți puteți să-l tăiați și felii mai groase. Acum, vom avea nevoie de o cratiță sau un ceaun de tuci. Punem ceaunul pe aragaz, adăugăm în acesta 2-3 linguri de untură de porc și bucățile de carne. Rumenim carnea pe toate părțile, amestecând destul de des să nu se ardă.

Cea mai bună pomană a porcului – mod de preparare
Punem în ceaun 1 linguriță de boia dulce, usturoiul strivit, foile de dafin, acoperim cu capac și o ceașcă de apă fierbinte și lăsăm să fiarbă la foc mic. Când carnea este pe jumătate făcută, adăugăm în ceaun și bucățile de cârnați. Lăsăm să mai fiarbă acoperit câteva minute, până se întrepătrund cârnații. Apoi, dăm deoparte capacul și lăsăm să se rumenească bine, până slănina se topește aproape în totalitate.

Până atunci, putem să punem și mămăliga la fiert, pentru că cea mai bună pomană a porcului nu poate fi servită cu pâine. De asemenea, pe lângă bucățile de carne din farfurie putem pune și brânză sau murături.

Publicitate

Ce trebuie să faci să faci pentru o pomană a porcului delicioasă
Rețetă simplă de mămăligă
Dacă încă nu știi cum se face mămăliga, nu intra în panică, pentru că îți spunem tot noi. Iată o rețetă simplă și rapidă de mămăligă.

Ingrediente:

1 cană de mălai
4 căni de apă
sare după gust.
Mod de preparare

Într-un ceaun punem apa la fiert cu sare. Când apa a început să clocotească, turnăm făina de porumb în ploaie, amestecând continuu, să nu se formeze cocoloașe. Mămăliga se fierbe la foc mic spre mediu, până se îngroașă și începe să se desprindă ușor de pe marginile ceaunului.

Când este gata, răstoarnă mămăliga pe o farfurie întinsă și servește-o alături de pomana porcului prezentată în rândurile de mai sus.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Deputatul Marius Budăi a explicat cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani Marius Budăi a explicat, într-un interviu la publicația centrală DC News, cum a reușit să elimine pragul asupra pensiilor de 9,4% din PIB, pe care l-au scris în PNRR cei de la PNL și USR care se aflau atunci la guvernare.

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșterea pensiilor din sistemul public. Mai mult, procentul de 9,4% din PIB scris în PNRR-ul României de către PNL și USR era cu mult sub media statelor membre ale Uniunii Europene (12,5%).

Mi-am luat această sarcină de a elimina acest prag și am apelat chiar și la sindicatele europene și la alți miniștri ai muncii din alte state. Am avut și sprijinul unui prieten al României care a fost comisar european pe muncă până acum, domnul Nicolas Schmit. În acel moment, între 12,5% și 13% era nivelul cu plata pensiilor din Uniunea Europeană. Și nu am înțeles de ce unii au considerat că seniorii noștri trebuie să fie mai săraci cu cel puțin 3% decât media Uniunii Europene. Și asta nu pentru un an, nu pentru doi, ci pentru 50 de ani. Pentru asta să-i întrebați pe colegii de la PNL și de la USR”, a relatat Marius Budăi.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/v/18AcUFH6xv/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Iohannis: Un moment important pentru România. Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen începând cu 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis salută agrearea de către ambasadorii UE a aderării complete a României la Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025”, a scris şeful statului, miercuri, pe platforma X.

Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult aşteptată, în mod legitim, de toţi cetăţenii români, a mai spus preşedintele Iohannis. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie în zona Centrului Comercial Carrefour din municipiul Botoșani lasă mai multe străzi fără apă

Publicat

Publicitate

Echipele S.C. Nova Apaserv S.A Botoșani sistează furnizarea apei potabile, mâine-28 noiembrie 2024, în vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite la nivelul conductei de alimentare cu apă, cu diametrul de 315 mm, în zona Centrului Comercial Carrefour din municipiul Botoșani.

Astfel, în intervalul orar 09:00-15:00 vor fi afectați abonații ce locuiesc în imobilele situate pe Calea Națională (de la intersecția cu Aleea Sfântul Gheorghe, până la intersecția cu str. Sucevei), inclusiv instituțiile publice/agenții economici: Spitalul de Recuperare, Artsana, Carborom, Formens, Electroalfa, Carreman, sediul Consiliului Județean/I.S.U, Kaufland, Altex, Carrefour și Complexul Comercial Pars.

De asemenea,  utilizatorii ce locuiesc în imobilele situate pe strada Primăverii și străzile adiacente vor resimți treptat presiunea scăzută la etajele superioare.

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A Botoșani recomandă abonaților din zonele afectate să-și constituie rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.

„Ne cerem scuze față de abonații noștri și îi asigurăm că intervenția se va desfășura operativ, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Draxini. Proprietarul de 62 de ani a suferit arsuri la nivelul feței, în încercarea de a salva bunurile

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile. Proprietarul, în vârstă de 62 de ani, a suferit arsuri minore la nivelul feței, în timp ce a încercat să-și salveze o parte din bunuri.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Bărbatul fost găsit în afara clădirii, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪️amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

▪️în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

Publicitate

▪️nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

▪️nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

▪️nu așezați patul lângă sobă;

Publicitate

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

▪️nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

▪️depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending