Connect with us

Eveniment

Ce trebuie să faci ca să-ți fie bine tot anul. Superstiții de Revelion și Anul Nou 2023. 28 de ”reguli” care trebuie respectate

Publicat

Publicitate

Trecerea în noul an este perioada în care probabil mulţi dintre noi ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2023.

Pentru a avea parte de un an cât mai bun, încă de pe acum ne gândim cum să ne comportăm în noaptea dintre ani. Fie că petrecem cu familia, cu prietenii, acasă sau în localuri ori cabane închiriate, în locuri exotice sau pur „mioritice”, vă reamintim superstiţiile cunoscute, legate de această perioadă.

Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

1. Superstiții de anul nou 2023: Poartă o haină nouă
Una dintre superstițiile legate de noaptea dintre ani se referă la vestimentație. Se spune că hainele noi, dar și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani.

Este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc!

2. Superstiții de anul nou 2023: Poartă o haină sau lenjerie roșie

Publicitate

Trebuie neapărat, pentru că, astfel vei avea bucurie și noroc tot anul! Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă – roșii să fie – sunt suficiente pentru a avea multă baftă în noul an!

3. Superstiții de anul nou 2023: Bea șampanie
Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund și toate dorițele se vor îndeplini!

4. Superstiții de anul nou 2023: Manâncă pește, nu mânca pui sau găină

Așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an! Cine mănâncă pește în noaptea de Revelion „va trece ca peștele prin apă” în noul an, iar consumarea cărnii de pui sau găină în noaptea dintre ani aduce ghinion.

5. Superstiții de anul nou 2023: Consumă carne de gâscă
Astfel vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face „grăsunica înaripată” pe luciul apei! Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie…

6. Superstiții de anul nou 2023: Mănâncă 12 boabe de struguri
În noaptea dintre ani e bine să se mănânce 12 boabe de struguri și să se pună 12 dorințe, fiecare pentru câte o lună a anului ce începe. Se spune că boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece!

7. Superstiții de anul nou 2023: Stai alături de cei dragi
E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!

8. Superstiții de anul nou 2023: Găsește-ți un loc sub vâsc
Vâscul aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o sărți sub boabele albe ale acestei plante ciudate. Pentru mai multă siguranță privind iubirea fără de sfârșit, e bine să rupi una dintre bobițele de vâsc și să o păstrezi.

9. Superstiții de anul nou 2023: Sărută-i pe cei dragi
Astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor. Veti fi aproape unii de alții și veți fi fericiți întregul an.

10. Superstiții de anul nou 2023: Ține bani în buzunare
Numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.

11. Superstiții de anul nou: Nu uita să faci urări de anul nou 2023
În primul rând nu uita să faci urări. Mai nou poți să transmiți gândurile bune prietenilor, rudelor sau cunoștințelor prin mesaje de anul nou prin sms sau prin telefon. Se spune că toate gândurile bune transmise altora se întorc la tine sub forma unei aure care te va proteja de rele tot anul.

12. Superstiții de anul nou 2023: Fetele nemăritate își pot visa ”sortitul”
Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;

13. Superstiții de anul nou 2023: Află cum va fi vremea în noul an – Calendarul Cepei
În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață.

Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

14. Superstiții de anul nou 2023: Faceți ceva pentru succes la serviciu
Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;

15. Superstiții de anul nou 2023: Fii vesel
Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta: nu vrei așa ceva.

Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească, iar despre cel care le aude vorbind se spune că va deceda. Deci nu evita artificiile, pocnitorile, zgomotul paharelor ciocnite și distracția!

Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug!

Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou 2023:
16. Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze

17. Să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri

18. Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie

19. Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul.

20. Să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an

21. Să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul

22. Să nu dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul

24. Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă!

25. Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți;

26. Dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!

27. Unii pun o monedă în paharul cu care beau la miezul nopții: se spune că aduce bani: dacă vei proceda la fel, spal-o bine, că nu se știe pe unde a „călătorit”! Și în apa cu care te vei spăla pe fața în prima zi a anului nou este bine să pui o monedă.

28. Anul Nou trebuie să-i găsească pe toți sătui: chiar și pisicii tale trebuie să-i pui mai multă mâncare în Ajunul Anului Nou!

Și dacă credeați că doar romanul este superstiţios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.

Tradiții și superstiții din alte țări de anul nou
În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii sunt și ei destul de superstițioși. Un obicei de Anul Nou este să mănânci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare luna a anului următor.

Și portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.

Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun.

Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prajitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca și la romani, scoțienii cred că prima persoana care le va intra în casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos dacă este un bărbat brunet, care aduce un dar.

Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Nouă, „Yuan Tan”.

Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, așa că aprind artificii pentru a le îndepărta.

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie.

În Ajun, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împăți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Încep cele mai importante alegeri prezidențiale din ultimii 35 de ani. Turul doi 2025: Vot în diaspora. Lista secțiilor din străinătate, calendar și reguli

Publicat

Publicitate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că joi, 15 mai, debutează procesul de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 în secțiile de votare din afara granițelor țării. Primii români care își pot exercita dreptul de vot sunt cei din Auckland, Noua Zeelandă, unde secția de votare se deschide la ora 22:00, ora României.

Pentru acest scrutin, în diaspora au fost organizate 965 de secții de votare, cu 15 mai multe față de alegerile prezidențiale și parlamentare desfășurate în 2024. Numărul acestora a fost stabilit în baza propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, în funcție de distribuția geografică a comunităților de români și de solicitările primite din partea acestora, relatează alba24.ro.

Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: calendar vot în diaspora

Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.

Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.

Votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 7.00 și se încheie, la ora locală 21.00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23.59 pentru cetățenii care, la ora locală 21.00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Publicitate
YouTube video

Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: lista secțiilor de vot în străinătate și reguli

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată AICI.

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării.

Votarea se face pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Citeste mai mult

Administratie

O botoșăneancă a condus delegația care a reprezentat România la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț, desfășurată la Bruxelles

Publicat

Publicitate

În data de 15 mai a.c., la Bruxelles, s-a desfășurat reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț (CAE Comerț), la care au participat miniștrii responsabili de portofoliile comerțului internațional din statele membre ale Uniunii Europene (SM UE), precum și Comisarul pentru Comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, Maroš Šefčovič.

Agenda reuniunii a inclus o sesiune de dezbateri privind evoluțiile în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, precum și un schimb de opinii axat pe consolidarea securității economice europene. De asemenea, în cadrul prânzului de lucru, au fost abordate negocierile comerciale aflate în curs de desfășurare cu parteneri strategici precum India, statele din Golf și țările din Asia de Sud-Est.

România a fost reprezentată la această reuniune de o delegație condusă de doamna Cristina Breșug, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Cu privire la dosarul relațiilor comerciale UE-SUA și în contextul măsurilor tarifare suplimentare adoptate de partea americană, România și-a exprimat sprijinul față de strategia Comisiei Europene de a menține un dialog constructiv cu autoritățile americane în vederea identificării unei soluții negociate. Totodată, a fost subliniată necesitatea adoptării unei poziții ferme, echilibrate și proporționale, care să asigure protejarea intereselor economice ale Uniunii.

În ceea ce privește dimensiunea securității economice europene, România a susținut necesitatea unei abordări mai ambițioase și structurată pentru a răspunde amenințărilor în evoluție, pentru aplicarea unei strategii echilibrate, centrate pe cei trei piloni – promovare, protecție și parteneriat – și a evidențiat importanța elaborării unei doctrine europene în domeniul securității economice, care să beneficieze de o implicare substanțială din partea statelor membre.

De asemenea, România a încurajat adoptarea unei perspective pragmatice și adaptate în cadrul negocierilor comerciale în derulare, cu scopul de a consolida relațiile economice cu state terțe. În acest sens, a fost susținută ideea încheierii unor acorduri comerciale care să reflecte specificul și prioritățile strategice ale Uniunii Europene în relația cu fiecare partener în parte, a transmis într-un comunicat, PSD Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, eliberați din arest. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost plasați sub control judiciar printr-o decizie luată joi, 15 mai, de Curtea de Apel Suceava. Cei doi edili botoșăneni, acuzați de procurori de luare de mită, se aflau în arest preventiv din 14 aprilie.

Instanța a admis cererile de înlocuire a măsurii arestului cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data pronunțării hotărârii și până pe 13 iulie 2025.

Cazul vizează o amplă anchetă instrumentată de procurorii DNA Suceava, în centrul căreia se află omul de afaceri Marcel Bîrsan, aflat în prezent în arest la domiciliu. Acesta este acuzat că a oferit mită mai multor aleși locali pentru a obține avantaje în derularea unor contracte publice.

Pe lângă cei doi primari, ancheta îi vizează și pe Ionuț Voicu, secretarul general al PNL Botoșani, Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, Rareș Batîr, administratorul public al aceleiași comune, precum și pe Neculai Șchiopu, fost viceprimar al comunei Coșula. Toți au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați de fapte precum trafic de influență, luare de mită și divulgarea de informații confidențiale.

Procurorii acuză că în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Verginel Gireadă ar fi pretins și primit, pentru sine și apropiați, foloase necuvenite de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, constând în plata unor materiale de construcții în valoare de peste 90.000 lei, avantaje acordate unei firme din familie, precum și un contract avantajos pentru achiziționarea unui teren.

La rândul său, Dan Oloeriu este acuzat că, în august 2024, a solicitat și primit materiale de construcții în valoare de peste 75.000 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, tot de la același om de afaceri.

Publicitate

Ancheta arată și implicarea lui Ionuț Voicu, care ar fi pretins bani pentru a-și folosi influența politică în vederea favorizării firmei lui Bîrsan la licitații publice. În același dosar, Rareș Batîr și Ilie Ivanache ar fi cerut un comision de 5% din valoarea unui contract de peste 600.000 lei, oferind în schimb informații confidențiale din documentația unei licitații.

Procurorii continuă cercetările în acest caz complex de la Botoșani.

 

Citeste mai mult

Administratie

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”.

În prezența primarului Cosmin Andrei, a șefilor instituțiilor de cultură județene și membrilor Unității de Implementare a Proiectului, s-a punctat asupra îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse de această investiție.
În cadrul amplului proiect de renovare au avut loc lucrări de:
-consolidare a structurii de rezistență și a elementelor structurale ale clădirii monument istoric;
-restaurare și amenajare a spațiilor interioare și a fațadelor exterioare;
-restaurare a componentelor artistice interioare și exterioare;
-reabilitare a instalațiilor și dotare a spațiilor interioare cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților specifice;
-digitalizare a teatrului.
Mulțumind tuturor celor implicați pentru contribuția semnificativă în realizarea investiției, primarul Cosmin Andrei a susținut că „obiectivul a generat un impact pozitiv în comunitate, pe plan cultural și economic. La această reușită, una din cele mai mari contribuții a avut-o constructorul care a livrat o lucrare peste așteptări. Avem privilegiul de a ne bucura de spectacole de teatru de calitate într-o clădire ce îmbină frumusețea arhitecturală de altădată cu tehnologia modernă”.
Cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, proiectul va aduce rezultate în special în zona promovării valorilor culturale, a cultivării identității proprii și a creșterii nivelului de atractivitate turistică a municipiului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending