Connect with us

Eveniment

Ce trebuie să faci ca să-ți fie bine tot anul. Superstiții de Revelion și Anul Nou 2023. 28 de ”reguli” care trebuie respectate

Publicat

Publicitate

Trecerea în noul an este perioada în care probabil mulţi dintre noi ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2023.

Pentru a avea parte de un an cât mai bun, încă de pe acum ne gândim cum să ne comportăm în noaptea dintre ani. Fie că petrecem cu familia, cu prietenii, acasă sau în localuri ori cabane închiriate, în locuri exotice sau pur „mioritice”, vă reamintim superstiţiile cunoscute, legate de această perioadă.

Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

1. Superstiții de anul nou 2023: Poartă o haină nouă
Una dintre superstițiile legate de noaptea dintre ani se referă la vestimentație. Se spune că hainele noi, dar și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani.

Este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc!

2. Superstiții de anul nou 2023: Poartă o haină sau lenjerie roșie

Publicitate

Trebuie neapărat, pentru că, astfel vei avea bucurie și noroc tot anul! Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă – roșii să fie – sunt suficiente pentru a avea multă baftă în noul an!

3. Superstiții de anul nou 2023: Bea șampanie
Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund și toate dorițele se vor îndeplini!

4. Superstiții de anul nou 2023: Manâncă pește, nu mânca pui sau găină

Așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an! Cine mănâncă pește în noaptea de Revelion „va trece ca peștele prin apă” în noul an, iar consumarea cărnii de pui sau găină în noaptea dintre ani aduce ghinion.

5. Superstiții de anul nou 2023: Consumă carne de gâscă
Astfel vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face „grăsunica înaripată” pe luciul apei! Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie…

6. Superstiții de anul nou 2023: Mănâncă 12 boabe de struguri
În noaptea dintre ani e bine să se mănânce 12 boabe de struguri și să se pună 12 dorințe, fiecare pentru câte o lună a anului ce începe. Se spune că boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece!

7. Superstiții de anul nou 2023: Stai alături de cei dragi
E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!

8. Superstiții de anul nou 2023: Găsește-ți un loc sub vâsc
Vâscul aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o sărți sub boabele albe ale acestei plante ciudate. Pentru mai multă siguranță privind iubirea fără de sfârșit, e bine să rupi una dintre bobițele de vâsc și să o păstrezi.

9. Superstiții de anul nou 2023: Sărută-i pe cei dragi
Astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor. Veti fi aproape unii de alții și veți fi fericiți întregul an.

10. Superstiții de anul nou 2023: Ține bani în buzunare
Numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.

11. Superstiții de anul nou: Nu uita să faci urări de anul nou 2023
În primul rând nu uita să faci urări. Mai nou poți să transmiți gândurile bune prietenilor, rudelor sau cunoștințelor prin mesaje de anul nou prin sms sau prin telefon. Se spune că toate gândurile bune transmise altora se întorc la tine sub forma unei aure care te va proteja de rele tot anul.

12. Superstiții de anul nou 2023: Fetele nemăritate își pot visa ”sortitul”
Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;

13. Superstiții de anul nou 2023: Află cum va fi vremea în noul an – Calendarul Cepei
În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață.

Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

14. Superstiții de anul nou 2023: Faceți ceva pentru succes la serviciu
Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;

15. Superstiții de anul nou 2023: Fii vesel
Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta: nu vrei așa ceva.

Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească, iar despre cel care le aude vorbind se spune că va deceda. Deci nu evita artificiile, pocnitorile, zgomotul paharelor ciocnite și distracția!

Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug!

Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou 2023:
16. Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze

17. Să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri

18. Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie

19. Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul.

20. Să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an

21. Să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul

22. Să nu dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul

24. Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă!

25. Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți;

26. Dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!

27. Unii pun o monedă în paharul cu care beau la miezul nopții: se spune că aduce bani: dacă vei proceda la fel, spal-o bine, că nu se știe pe unde a „călătorit”! Și în apa cu care te vei spăla pe fața în prima zi a anului nou este bine să pui o monedă.

28. Anul Nou trebuie să-i găsească pe toți sătui: chiar și pisicii tale trebuie să-i pui mai multă mâncare în Ajunul Anului Nou!

Și dacă credeați că doar romanul este superstiţios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.

Tradiții și superstiții din alte țări de anul nou
În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii sunt și ei destul de superstițioși. Un obicei de Anul Nou este să mănânci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare luna a anului următor.

Și portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.

Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun.

Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prajitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca și la romani, scoțienii cred că prima persoana care le va intra în casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos dacă este un bărbat brunet, care aduce un dar.

Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Nouă, „Yuan Tan”.

Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, așa că aprind artificii pentru a le îndepărta.

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie.

În Ajun, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împăți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending