Connect with us

Eveniment

Ce trebuie să faci ca să-ți fie bine tot anul. Superstiții de Revelion și Anul Nou 2023. 28 de ”reguli” care trebuie respectate

Publicat

Publicitate

Trecerea în noul an este perioada în care probabil mulţi dintre noi ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2023.

Pentru a avea parte de un an cât mai bun, încă de pe acum ne gândim cum să ne comportăm în noaptea dintre ani. Fie că petrecem cu familia, cu prietenii, acasă sau în localuri ori cabane închiriate, în locuri exotice sau pur „mioritice”, vă reamintim superstiţiile cunoscute, legate de această perioadă.

Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

1. Superstiții de anul nou 2023: Poartă o haină nouă
Una dintre superstițiile legate de noaptea dintre ani se referă la vestimentație. Se spune că hainele noi, dar și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani.

Este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc!

2. Superstiții de anul nou 2023: Poartă o haină sau lenjerie roșie

Publicitate

Trebuie neapărat, pentru că, astfel vei avea bucurie și noroc tot anul! Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă – roșii să fie – sunt suficiente pentru a avea multă baftă în noul an!

3. Superstiții de anul nou 2023: Bea șampanie
Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund și toate dorițele se vor îndeplini!

4. Superstiții de anul nou 2023: Manâncă pește, nu mânca pui sau găină

Așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an! Cine mănâncă pește în noaptea de Revelion „va trece ca peștele prin apă” în noul an, iar consumarea cărnii de pui sau găină în noaptea dintre ani aduce ghinion.

5. Superstiții de anul nou 2023: Consumă carne de gâscă
Astfel vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face „grăsunica înaripată” pe luciul apei! Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie…

6. Superstiții de anul nou 2023: Mănâncă 12 boabe de struguri
În noaptea dintre ani e bine să se mănânce 12 boabe de struguri și să se pună 12 dorințe, fiecare pentru câte o lună a anului ce începe. Se spune că boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece!

7. Superstiții de anul nou 2023: Stai alături de cei dragi
E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!

8. Superstiții de anul nou 2023: Găsește-ți un loc sub vâsc
Vâscul aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o sărți sub boabele albe ale acestei plante ciudate. Pentru mai multă siguranță privind iubirea fără de sfârșit, e bine să rupi una dintre bobițele de vâsc și să o păstrezi.

9. Superstiții de anul nou 2023: Sărută-i pe cei dragi
Astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor. Veti fi aproape unii de alții și veți fi fericiți întregul an.

10. Superstiții de anul nou 2023: Ține bani în buzunare
Numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.

11. Superstiții de anul nou: Nu uita să faci urări de anul nou 2023
În primul rând nu uita să faci urări. Mai nou poți să transmiți gândurile bune prietenilor, rudelor sau cunoștințelor prin mesaje de anul nou prin sms sau prin telefon. Se spune că toate gândurile bune transmise altora se întorc la tine sub forma unei aure care te va proteja de rele tot anul.

12. Superstiții de anul nou 2023: Fetele nemăritate își pot visa ”sortitul”
Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;

13. Superstiții de anul nou 2023: Află cum va fi vremea în noul an – Calendarul Cepei
În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață.

Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

14. Superstiții de anul nou 2023: Faceți ceva pentru succes la serviciu
Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;

15. Superstiții de anul nou 2023: Fii vesel
Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta: nu vrei așa ceva.

Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească, iar despre cel care le aude vorbind se spune că va deceda. Deci nu evita artificiile, pocnitorile, zgomotul paharelor ciocnite și distracția!

Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug!

Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou 2023:
16. Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze

17. Să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri

18. Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie

19. Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul.

20. Să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an

21. Să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul

22. Să nu dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul

24. Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă!

25. Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți;

26. Dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!

27. Unii pun o monedă în paharul cu care beau la miezul nopții: se spune că aduce bani: dacă vei proceda la fel, spal-o bine, că nu se știe pe unde a „călătorit”! Și în apa cu care te vei spăla pe fața în prima zi a anului nou este bine să pui o monedă.

28. Anul Nou trebuie să-i găsească pe toți sătui: chiar și pisicii tale trebuie să-i pui mai multă mâncare în Ajunul Anului Nou!

Și dacă credeați că doar romanul este superstiţios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.

Tradiții și superstiții din alte țări de anul nou
În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii sunt și ei destul de superstițioși. Un obicei de Anul Nou este să mănânci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare luna a anului următor.

Și portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.

Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun.

Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prajitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca și la romani, scoțienii cred că prima persoana care le va intra în casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos dacă este un bărbat brunet, care aduce un dar.

Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Nouă, „Yuan Tan”.

Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, așa că aprind artificii pentru a le îndepărta.

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie.

În Ajun, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împăți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biroul Electoral Central: Alegerile merg ÎNAINTE. Birourile electorale rămân ACTIVE, în ciuda deciziei Curții de Apel Ploiești

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central anunță că birourile electorale pentru alegerile prezidențiale din mai își continuă activitatea, chiar dacă astăzi a apărut o decizie a Curții de Apel Ploiești, care a suspendat efectele hotărârii Curții Constituționale privind anularea scrutinului prezidențial din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Centura Botoșaniului prinde contur: Constructor desemnat pentru prima etapă. Investiție de 58 milioane de euro

Publicat

Publicitate

Un nou pas important pentru infrastructura municipiului Botoșani a fost făcut astăzi, odată cu desemnarea constructorului pentru prima etapă a Variantei de Ocolire a orașului.

Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a explicat că acest proiect, considerat vital pentru scoaterea traficului greu din municipiu și pentru fluidizarea circulației, va lega zona Curtești de intersecția Lebăda, pe un traseu modern, în lungime de 10 kilometri.

Lucrările vor fi realizate de o asociere de firme condusă de Big Conf Botoșani, alături de Construct Com Botoșani și Straco Holding București. Valoarea totală a investiției depășește 58 de milioane de euro, din care doar 2% reprezintă contribuția municipalității, restul fiind asigurat prin fonduri europene, prin Programul de Transport 2021–2027.

Traseul centurii va cuprinde trei puncte-cheie de intersecție: un nod rutier cu pasaj suprateran în zona Baisa și două sensuri giratorii amplasate strategic la Băiceni și Lebăda, menite să asigure conexiuni rapide și sigure pentru șoferi.

În paralel cu acest proiect, autoritățile locale au anunțat că este aproape finalizată și documentația pentru etapa a doua a centurii, care va continua traseul prin comunele Bălușeni și Stăuceni, cu ieșire spre Victoria. Contractul de finanțare pentru această a doua etapă urmează să fie semnat în prima parte a lunii mai, la București.

Autoritățile locale subliniază că această realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul direct al parlamentarilor PSD Botoșani, Doina Federovici și Marius Constantin Budăi, care au susținut demersurile de la stadiul de idee până la obținerea finanțării și atribuirea contractului.

Publicitate

Un rol esențial l-a avut și Zona Metropolitană Botoșani, care a gestionat întregul proces de licitație, analizând oferte complexe și asigurând o selecție transparentă, în beneficiul botoșănenilor.

Noua variantă de ocolire a municipiului Botoșani reprezintă una dintre cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din județ, cu un impact major asupra traficului, siguranței rutiere și dezvoltării economice pe termen lung.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 24 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 24 aprilie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 24 aprilie 2025:

Loto 6/49: 17, 12, 22, 8, 2, 19

Loto 5/40: 39, 7, 32, 20, 24, 23

Joker: 34, 18, 4, 27, 41 + 18

Noroc: 8 6 4 9 2 4 8

Publicitate

Noroc Plus: 1 6 9 8 2 5

Super Noroc: 0 9 7 5 5 1

Citeste mai mult

Eveniment

Un pompier din Botoșani reprezintă România la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de salvare, în Spania

Publicat

Publicitate

Un pompier botoșănean se află în aceste zile în Sevilla, Spania, unde reprezintă România la una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate salvatorilor de la înălțime – Rescue Great Day 2025.

Plutonierul adjutant șef Ionuț Honciuc, angajat al Detașamentului de Pompieri Botoșani, face parte din echipa formată din 12 alpiniști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Alături de colegi din județele Alba, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Timiș, Ionuț își testează abilitățile în perioada 24 – 27 aprilie, într-o serie de probe tactice dificile, care simulează intervenții reale de salvare de la înălțime, utilizând corzi și alte echipamente specifice. România concurează în acest an cu 41 de echipe profesioniste din întreaga lume, fiecare dintre ele demonstrând nivelul ridicat de pregătire al salvatorilor.

Ionuț Honciuc este pompier de 17 ani, iar în 2019 a intrat pentru prima dată în contact cu alpinismul de intervenție, în cadrul unui curs organizat de IGSU. De atunci, a continuat să se antreneze constant, atât alături de colegii săi de la ISU Botoșani, cât și în cadrul taberelor naționale de pregătire. A fost remarcat rapid pentru seriozitate, putere fizică și stăpânire de sine în condiții extreme.

În ultimele luni, membrii lotului național al IGSU au participat la un program intensiv de pregătire, desfășurat între februarie și aprilie 2025, care a presupus sesiuni de antrenamente în medii simulate de risc – de la înălțimi periculoase, la puțuri, structuri metalice sau traversări dificile.

Competiția Rescue Great Day este considerată una dintre cele mai exigente din lume în domeniul salvărilor de la înălțime și oferă participanților ocazia de a-și valida pregătirea în fața celor mai buni specialiști din domeniu.

Publicitate

„Hai România! Hai Ionuț!” – este mesajul transmis de colegii de la ISU din Botoșani, mândri de participarea unui reprezentant local în elita salvatorilor internaționali.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending