Connect with us

Administratie

Ce taxe vor crește de la 1 iulie. Măsurile fiscale pregătite de guvern. Lista produselor mai scumpe din 2023

Publicat

Publicitate

Coaliția de guvernare pregătește noi măsuri fiscale care îi vor face pe români să scoată mai mulți bani din buzunare sau să se abțină de la anumite obiceiuri. Pe lângă taxele mai mari pe tutun, sucuri, alcool şi jocurile de noroc și ieşirile la restaurant vor fi mai scumpe.

Liderii PNL și PSD nu s-au înțeles însă pe o taxă pe care să o suporte companiile. Liberalii au respins ideea unor noi taxe pentru companii și cetățeni, iar după discuții în coaliție, liderii PNL au votat în bloc menținerea cotei unice.

TVA urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Sunt pregătite și taxe mai mari pe dividende, tutun și alcool.

În ceea ce privește jocurile de noroc, impozitul va crește până la 40%.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor.

Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

Publicitate

Accize majorate la tutun și alcool

PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30.000 de lei.

TVA la locuințe de 5%

Se menține cota redusă de TVA de 5% doar pentru o locuință și doar până la plafonul de 450.000 lei.

Impozit pe tranzacțiile imobiliare la persoane fizice

Se exclude deducerea de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut și se trece la impozitarea de 1% sau 3%.

Impozitarea dividendelor

Dividendele urmează să fie impozitate cu 8% (în prezent 5%). Măsura, inclusiv pentru companiile de stat.

În ședința PSD, s-a discutat și de creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%. Ministrul Câciu a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.

Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro.

Marcel Ciolacu: a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.

„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi”, a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii.

„Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei – suntem total de acord. Iar colegii – şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal – continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale”, a precizat liderul PSD.

Întrebat dacă va creşte impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri. Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate.

„Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit… Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta”, a spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a subliniat că susţine implementarea directivei europene în baza căreia companiile să plătească impozite în ţările în care obţin profitul.

„Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment şi în România. (…) Vom vedea, am avut această discuţie şi cu comisarii europeni, şi cu primii miniştrii social democraţi şi au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activităţile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele”, a spus Ciolacu.

Ce români vor beneficia de deduceri fiscale din 2023

Este nevoie de toate aceste măsuri în condițiile în care tot liderii coaliției au promis că de anul viitor mai multe persoane și familii vor beneficia de deduceri fiscale, adică cei care câștigă până la 4.500 de lei brut lunar, persoanele tinere până în 24 de ani, persoanele cu mai mulți copii în întreținere sau chiar și familiile monoparentale.

Acestea ar fi măsurile pe care le-au agreat până acum liderii coaliției de guvernare, însă de abia miercuri, spuneau atât Marcel Ciolacu cât și premierul Nicolae Ciucă, vor lua deciziile finale, tocmai ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Luni, dimineaţa, înaintea şedinţei BPN, Marcel Ciolacu a precizat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Cod Roșu de instabilitate atmosferică!

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Haltere: Maia Delia Andrei (CS Botoșani) a cucerit trei medalii de aur la Europenele Under-15 și Under-17

Publicat

Publicitate

Sportivele române au cucerit, vineri, nu mai puțin de șapte medalii la Campionatele Europene de haltere Under-15 și Under-17 de la Madrid, dintre care trei de aur, trei de argint și una de bronz.

Maia Delia Andrei (CS Botoșani), componentă a Centrului Național Olimpic de Pregătire a Junioarelor, a cucerit trei medalii de aur la cat. 48 kg, Under-15, cu 67 kg la smuls, 85 kg la aruncat și 152 kg la total.


La cat. 53 kg, Under-17, Alexia Diana Șipoș (CSM Onești) a câștigat trei medalii de argint, cu 79 kg la smuls, 98 kg la aruncat și 177 kg la total.


La aceeași categorie, Adelina Maria Lorinț (CSM Bistrița) a obținut o medalie de bronz la total, cu 158 kg. La smuls, ea a ocupat locul al patrulea, cu 70 kg, iar la aruncat, tot patru, cu 88 kg.

Publicitate

Bilanțul delegației României este până acum de 11 medalii, dintre care cinci de aur, trei de argint, trei de bronz. Celelalte medalii au fost obținute de Lucian Florin Cambei la cat. 56 kg, Under-17, aur la smuls și total, bronz la aruncat, și una de bronz cucerită de Florin Ispilante, la cat. 56 kg, Under-15, la aruncat.
AGERPRES

* Sursa fotografiilor: Federatia Romana de Haltere – Romanian Weightlifting Federation / Facebook.com

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO Botoșani: Tânăr de 18 ani, prins cu zeci de doze de droguri de mare risc, pregătite pentru vânzare. A fost reținut de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani, desfășoară cercetări într-un dosar penal ce vizează un tânăr de 18 ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Din probele administrate a rezultat că, în perioada martie – iulie 2025, acesta ar fi procurat, deținut și comercializat diverse cantități de substanțe vegetale și cristaline (MDMB-BUTINACA, MDMB-4en-PINACA, 2-MMC), încadrate în categoria produselor psihoactive și drogurilor de mare risc, către consumatori din județul Botoșani.

În urma percheziției domiciliare efectuate la locuința suspectului, polițiștii au descoperit și ridicat 34 de doze de substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) și 37 de doze de canabis (drog de risc), pregătite pentru vânzare, precum și alte mijloace de probă relevante pentru cauză.

La data de 25 iulie 2025, procurorii DIICOT – BT Botoșani au dispus reținerea tânărului pentru 24 de ore, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Botoșani și al jandarmilor din cadrul IJJ Botoșani.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoana cercetată beneficiază de prezumția de nevinovăție, precum și de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de lege.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sesiune de examene Cambridge English, susținută astăzi la Cambridge Star Botoșani

Publicat

Publicitate

Sesiune de examene Cambridge English, susținută astăzi la Cambridge Star Botoșani

73 de copii cu vârste între 7 și 12 ani au susținut astăzi, la Cambridge Star Botoșani, examenele Cambridge English din seria Young Learners English (YLE), corespunzătoare nivelurilor Pre A1 Starters, A1 Movers și A2 Flyers. Este ultima sesiune de examene Cambridge organizată în acest an școlar de centrul botoșănean, care și-a încheiat astfel calendarul de examinări 2024–2025.

Examenele YLE sunt concepute pentru a evalua progresul în limba engleză într-un mod pozitiv și motivant, fiind structurate astfel încât să reducă presiunea testărilor tradiționale. Candidații primesc un raport individualizat de performanță, fără note sau calificative de tip „admis” sau „respins”, ceea ce le permite să înțeleagă clar nivelul actual și pașii următori în dezvoltarea competențelor lingvistice.

Această sesiune încheie un an în care 789 de copii și adolescenți au susținut examene Cambridge la Botoșani, la toate nivelurile – de la YLE până la C1 Advanced și C2 Proficiency. Examinările au inclus atât cursanți ai centrului Cambridge Star, cât și candidați din afara instituției, provenind din școli publice și private din județ. În paralel, profesorii centrului au susținut examenele internaționale TKT (Teaching Knowledge Test), consolidându-și competențele de predare a limbii engleze și menținând un standard ridicat de profesionalism în activitatea educațională.

„Ne bucură numărul mare de copii și adolescenți care au ales să-și evalueze nivelul de engleză printr-un examen internațional. Este un semn clar că familiile și profesorii din Botoșani apreciază învățarea temeinică și orientată spre rezultate reale. Pentru copii, aceste examene sunt și o sursă importantă de motivație și încredere în sine”, a declarat Elisabeta Maxim, director general Cambridge Star.

Certificările Cambridge English pot facilita accesul în clase cu predare intensivă sau bilingvă și pot înlocui proba de competențe la bacalaureat pentru nivelurile B1–C2. În cazul copiilor de vârstă mică, evaluările Cambridge contribuie la dezvoltarea unei atitudini pozitive față de limba engleză și oferă un cadru clar și obiectiv pentru urmărirea progresului.

Publicitate

Toți candidații care au susținut un examen Cambridge English în anul școlar 2024–2025 la Cambridge Star Botoșani sunt invitați să sărbătorească rezultatele obținute în cadrul Festivității de Premiere Cambridge English, care va avea loc în data de 5 septembrie, la Sala Eminescu a Hotelului Rapsodia. Evenimentul va reuni elevii, părinții și profesorii care i-au pregătit, într-un moment festiv dedicat efortului și reușitei fiecărui participant.

Activitate continuă, chiar și în vacanță

Deși majoritatea instituțiilor de învățământ sunt în vacanță, Cambridge Star Botoșani își continuă activitatea educațională într-un ritm susținut. Centrul derulează în această perioadă:

activități interactive și tematice în cadrul școlii de vară de limba engleză,

cursuri de consolidare și recuperare pentru elevii care doresc să înceapă noul an școlar cu mai multă încredere,

module dedicate educatorilor și învățătorilor din sistemul public care vizează participarea în proiecte Erasmus sau alte programe internaționale,

precum și testări inițiale pentru viitorii cursanți, adresate familiilor care caută un cadru educațional structurat și cu rezultate demonstrate în pregătirea pentru examene Cambridge.

În paralel, echipa Cambridge Star desfășoară activități de planificare academică și logistică pentru anul școlar 2025–2026: revizuirea materialelor didactice, reamenajarea sălilor de curs, actualizarea programelor și calendarului de activități.

Cu un program care continuă și în vacanță, o rată ridicată de participare la examene internaționale și o ofertă educațională diversificată, Cambridge Star Botoșani rămâne unul dintre cele mai active centre lingvistice din nord-estul țării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending