Connect with us
Publicitate

Administratie

Ce taxe vor crește de la 1 iulie. Măsurile fiscale pregătite de guvern. Lista produselor mai scumpe din 2023

Publicat

Coaliția de guvernare pregătește noi măsuri fiscale care îi vor face pe români să scoată mai mulți bani din buzunare sau să se abțină de la anumite obiceiuri. Pe lângă taxele mai mari pe tutun, sucuri, alcool şi jocurile de noroc și ieşirile la restaurant vor fi mai scumpe.

Liderii PNL și PSD nu s-au înțeles însă pe o taxă pe care să o suporte companiile. Liberalii au respins ideea unor noi taxe pentru companii și cetățeni, iar după discuții în coaliție, liderii PNL au votat în bloc menținerea cotei unice.

TVA urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Sunt pregătite și taxe mai mari pe dividende, tutun și alcool.

În ceea ce privește jocurile de noroc, impozitul va crește până la 40%.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor.

Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

Accize majorate la tutun și alcool

PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30.000 de lei.

TVA la locuințe de 5%

Se menține cota redusă de TVA de 5% doar pentru o locuință și doar până la plafonul de 450.000 lei.

Impozit pe tranzacțiile imobiliare la persoane fizice

Se exclude deducerea de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut și se trece la impozitarea de 1% sau 3%.

Impozitarea dividendelor

Dividendele urmează să fie impozitate cu 8% (în prezent 5%). Măsura, inclusiv pentru companiile de stat.

În ședința PSD, s-a discutat și de creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%. Ministrul Câciu a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.

Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro.

Marcel Ciolacu: a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.

„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi”, a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii.

„Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei – suntem total de acord. Iar colegii – şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal – continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale”, a precizat liderul PSD.

Întrebat dacă va creşte impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri. Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate.

„Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit… Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta”, a spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a subliniat că susţine implementarea directivei europene în baza căreia companiile să plătească impozite în ţările în care obţin profitul.

„Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment şi în România. (…) Vom vedea, am avut această discuţie şi cu comisarii europeni, şi cu primii miniştrii social democraţi şi au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activităţile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele”, a spus Ciolacu.

Ce români vor beneficia de deduceri fiscale din 2023

Este nevoie de toate aceste măsuri în condițiile în care tot liderii coaliției au promis că de anul viitor mai multe persoane și familii vor beneficia de deduceri fiscale, adică cei care câștigă până la 4.500 de lei brut lunar, persoanele tinere până în 24 de ani, persoanele cu mai mulți copii în întreținere sau chiar și familiile monoparentale.

Acestea ar fi măsurile pe care le-au agreat până acum liderii coaliției de guvernare, însă de abia miercuri, spuneau atât Marcel Ciolacu cât și premierul Nicolae Ciucă, vor lua deciziile finale, tocmai ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Luni, dimineaţa, înaintea şedinţei BPN, Marcel Ciolacu a precizat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Slujire arhierească înălțătoare la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani care și-a sărbătorit ocrotitoarea

Publicat

În municipiul Botoșani, ascunsă printre blocuri se înalță semeață o bisericuță frumoasă ca o bijuterie, ce are ca ocrotitoare spirituală pe Maica Domnului. De sărbătoarea Bunei Vestiri, lăcașul sfânt îmbracă haine de sărbătoare și devine neîncăpător pentru mulțimea de credincioși care vin din toate colțurile orașului pentru a cinsti pe Născătoarea de Dumnezeu.

Anul acesta, în mijlocul Parohiei Buna Vestire s-a aflat Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, transformând sărbătoarea într-un  popas duhovnicesc deosebit.

Sărbătoarea a început duminică seară cu slujba arhierească a Vecerniei cu Litie, oficiată de PS Nichifor, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi din care a făcut parte și părintele protopop Petru Fercal, dar și directorul Seminarului Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica, deși plină de flori albe, a fost împodobită cu darul cel mai de preț, și anume cu prezența a peste 700 de credincioși care au evlavie la Maica lui Dumnezeu și prețuiesc misiunea divină a părintelui Dan Afloarei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de elevi ai Seminarului Botoșani, coordonați de profesorii Cezar Grădinaru și Gheorghiță Bulboacă, frumusețea interpretării  țesând o atmosferă cu adevărat divină. Credincioșii prezenți s-au alăturat într-un glas cântărilor pătrunzătoare, lăsând impresia unei strane uriașe.

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat LITIA și, la final, a ținut un cuvânt de învățătură legat de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Părintele paroh Dan Afloarei a oferit arhiereului în dar o cruce de binecuvântare și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului pentru ca biserica să arate ca  Rai.

Sărbătoarea a continuat în ziua praznicului Bunei Vestiri cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.  

Biserica „Buna Vestire” din Botoşani a fost înfiinţată în luna mai 1995, ctitorul său fiind părintele Emilian Hrubaru, care s-a stins din viaţă în 2002. Lucrările au fost continuate de preotul paroh actual, Dan  Afloarei. Iniţial, biserica a fost construită din lemn, însă între timp în acelaşi spaţiu a fost ridicată biserica din cărămidă. Târnosirea bisericii a fost făcută în anul 2013, eveniment la care au participat mii de credincioși.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima ludotecă specializată, din România, pe deficiențe de auz și văz.

”Dacă ei sunt privați de materialele specifice problemei lor, au șanse mai mici de dezvoltare”

Ludoteca a fost înființată cu numeroase donații, inclusiv din Germania, dar și cu sprijinul a numeroși voluntari. De-a lungul timpul s-au implicat și fundații precum Mol România sau Societatea pentru Dezvoltare Urbană.

Prima grijă a fost ca toți copiii din județ să beneficieze de terapie prin joc. Evident, jocuri personalizate pentru nevoile lor, foarte greu de găsit.

Joc creat FOTO Laura Dănilă
Joc creat FOTO Laura Dănilă

„Prin joc, copiii învață mult mai ușor să se adapteze la lumea reală, învață să intre în contact cu tot felul de jocuri și jucării adaptate stimulative și le vine mai ușor să învețe să-și folosească vizualul restant – la copiii cu deficiențe de vedere sau nevăzători – sau să învețe să-și antreneze analizorul tactil atât de important pentru învățarea scrisului Braille dar și pentru orientarea lor în mediul ambiental. Dacă ei sunt privaţi de materialele specifice problemei lor, au şanse mai mici de dezvoltare”, precizează Laura Dănilă.

Jocuri personalizate pentru copii cu deficiențe

Încă de la început, specialiștii implicați în proiect au personalizat pentru ludotecă 10 jocuri destinate inițial copiilor tipici. Mai apoi, au reușit să creeze jocuri originale. Unul dintre acestea se numește „O zi din viața mea” și practic poartă copilul nevăzător sau cu probleme auditive prin toate provocările vieții cotidiene.

Copii jucându-se la ludoteca FOTO Laura Dănilă
Copii jucându-se la ludoteca FOTO Laura Dănilă

„Sunt situații diverse de viață, în care copilul intră, la școală, cabinetul stomatologic, în parc, la zoo. Prin joc copilul învață să facă față  provocărilor din mediul înconjurător. Sunt și zaruri speciale, cu proeminențe, în așa fel încât să le poată simți. Copiii cu deficiențe de vedere pot astfel să participe la joc cu șanse egale cu văzătorii”, adaugă Laura Dănilă. Aceste jocuri au ajuns, deja, în școli sau în liceele pentru nevăzători.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Economie

După ce ani întregi românii au fost lăsați pradă „cămătarilor” legali, dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile, scrie alba24.ro.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate, după ani întregi în care românii au fost lăsați pradă ”cămătarilor” legali.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 voturi pentru, 81 contra şi 3 abţineri.

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”, se arată în textul adoptat.

„Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Ăn cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, prevede proiectul adoptat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

De asemenea, prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

Tot prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, mai prevede actul normativ.

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, se mai menţionează în actul normativ.

În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

„Constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele:

  • a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;
  • b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;
  • c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;
  • d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive”, mai prevede proiectul.

Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”.

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending