Connect with us

Eveniment

Ce superstiții au românii de Revelion și Anul Nou

Publicat

Publicitate

În noaptea dintre an, românii au câteva reguli pe care le urmează ca pe un generator de bunăstare pentru anul care vine, amintește alba24.ro.

1. Superstiții de anul nou 2022: Poartă o haină nouă

Una dintre superstițiile legate de noaptea dintre ani se referă la vestimentație. Se spune că hainele noi, dar și cele de culoare roșie, purtate în noaptea dintre ani aduc noroc în dragoste și la bani.

Este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc!

2. Superstiții de anul nou 2022: Poartă o haină sau lenjerie roșie

Trebuie neapărat, pentru că, astfel vei avea bucurie și noroc tot anul! Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă – roșii să fie – sunt suficiente pentru a avea multă baftă în noul an!

3. Superstiții de anul nou 2022: Bea șampanie

Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund și toate dorițele se vor îndeplini!

4. Superstiții de anul nou 2022: Manâncă pește, nu mânca pui sau găină

Așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an! Cine mănâncă pește în noaptea de Revelion „va trece ca peștele prin apă” în noul an, iar consumarea cărnii de pui sau găină în noaptea dintre ani aduce ghinion.

Publicitate

5. Superstiții de anul nou 2022: Consumă carne de gâscă

Astfel vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face „grăsunica înaripată” pe luciul apei! Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie…

6. Superstiții de anul nou 2022: Mănâncă 12 boabe de struguri

În noaptea dintre ani e bine să se mănânce 12 boabe de struguri și să se pună 12 dorințe, fiecare pentru câte o lună a anului ce începe. Se spune că boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece!

7. Superstiții de anul nou 2022: Stai alături de cei dragi

E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!

8. Superstiții de anul nou 2022: Găsește-ți un loc sub vâsc

Vâscul aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o sărți sub boabele albe ale acestei plante ciudate. Pentru mai multă siguranță privind iubirea fără de sfârșit, e bine să rupi una dintre bobițele de vâsc și să o păstrezi.

9. Superstiții de anul nou 2022: Sărută-i pe cei dragi

Astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor. Veti fi aproape unii de alții și veți fi fericiți întregul an.

10. Superstiții de anul nou 2022: Ține bani în buzunare

Numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.

11. Superstiții de anul nou: Nu uita să faci urări de anul nou 2022

În primul rând nu uita să faci urări. Mai nou poți să transmiți gândurile bune prietenilor, rudelor sau cunoștințelor prin mesaje de anul nou prin sms sau prin telefon. Se spune că toate gândurile bune transmise altora se întorc la tine sub forma unei aure care te va proteja de rele tot anul.

12. Superstiții de anul nou 2022: Fetele nemăritate își pot visa ”sortitul”

Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;

13. Superstiții de anul nou 2022: Află cum va fi vremea în noul an – Calendarul Cepei

În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă, se așază în ordine pentru lunile anului, se pune pe ele jumătate de linguriță de sare și se lasă pe o masă până a doua zi dimineață.

Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că lunile vor fi ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

14. Superstiții de anul nou 2022: Faceți ceva pentru succes la serviciu

Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;

15. Superstiții de anul nou 2022: Fii vesel

Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta: nu vrei așa ceva.

Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească, iar despre cel care le aude vorbind se spune că va deceda. Deci nu evita artificiile, pocnitorile, zgomotul paharelor ciocnite și distracția!

Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug!

Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou 2021:

16. Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze

17. Să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri

18. Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie

19. Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul.

20. Să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an

21. Să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul

22. Să nu dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul

24. Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă!

25. Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți;

26. Dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!

27. Unii pun o monedă în paharul cu care beau la miezul nopții: se spune că aduce bani: dacă vei proceda la fel, spal-o bine, că nu se știe pe unde a „călătorit”! Și în apa cu care te vei spăla pe fața în prima zi a anului nou este bine să pui o monedă.

28. Anul Nou trebuie să-i găsească pe toți sătui: chiar și pisicii tale trebuie să-i pui mai multă mâncare în Ajunul Anului Nou!

Și dacă credeați că doar romanul este superstiţios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.

Tradiții și superstiții din alte țări de anul nou

În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii sunt și ei destul de superstițioși. Un obicei de Anul Nou este să mănânci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare luna a anului următor.

Și portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.

Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun.

Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prajitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca și la romani, scoțienii cred că prima persoana care le va intra în casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos dacă este un bărbat brunet, care aduce un dar.

Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Nouă, „Yuan Tan”.

Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, așa că aprind artificii pentru a le îndepărta.

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie.

În Ajun, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împăți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noi reguli pentru casele de schimb valutar, agențiile imobiliare

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru casele de schimb valutar, agenții imobiliare, tranzacții cu monede virtuale. Modificări în legislația privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului sunt pregătite de Guvern, scrie alba24.ro.

ADVERTISING

Acestea includ aplicarea unor măsuri standard de cunoaștere a clientelei pentru tranzacții de cel puțin 2.000 euro, în cazul caselor de schimb valutar, notează profit.ro

Pentru furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, pragul va fi de cel puțin 1.000 euro.

Potrivit legislației actuale, pragul pentru raportarea tranzacțiilor numerar (lei/euro) la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este de 10.000 de euro (echivalent). Sunt incluse și operațiunile care au o legătură între ele.

Pentru agenții imobiliare, măsurile de cunoaștere a clientelei vor fi aplicate atât pentru promitentul vânzător, cât și pentru promitentul cumpărător al imobilului.

Publicitate

Cazinourile vor trebui să identifice toate tranzacțiile desfășurate de către clienți în cazino, urmând să facă profilul clientului.

Măsuri de cunoaștere a clientelei
În legea actuală, măsurile standard de cunoaștere a clientelei permit:

  • identificarea clientului și verificarea identității acestuia, prin documente/date/informații din surse sigure/independente
  • identificarea beneficiarului real
  • evaluarea privind scopul și natura relației de afaceri
    monitorizarea continuă a relației de afaceri/tranzacțiilor încheiate (profilul activității, riscului, sursa fondurilor).

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Miorcani! În prag de sărbători, o familie cu doi copii a rămas fără casă

Publicat

Publicitate

În prag de sărbători, o familie din localitatea Miorcani a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs noaptea trecută. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, părinții și cei doi copii erau în casă. Au simțit miros de fum, au ieșit din locuință și au sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctelor de Lucru Darabani și Coțușca, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Rădăuți-Prut. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de trei ore.

Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru că, în această perioadă, tot mai multe case sunt afectate de incendii generate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului sau deteriorate, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn);

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult

Cultura

„Sfântă-i sara de Crăciun”. Botoșănenii sunt așteptați, joi, la Festivalul interjudețean de colinde organizat la Vorona

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Vorona în colaborare cu Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare șl Sfânt” Vorona, organizează joi, 19 decembrie 2024, de la ora 16:00, Festivalul interjudețean de colinde „Sfântă-i sara de Crăciun”, ediţia a IX-a.

Evenimentul va avea loc în sala Centrului Cultural „Mihai Eminescu” Vorona si va avea un caracter caritabil pentru a ajuta 14 familii nevoiașe din comună.

Anul acesta vor fi invitați speciali din județele Maramureș și Suceava.

Participă grupuri de colindători din localitățile: Vorona, Tudora, Corni, Vlădeni și Dersca.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Elevii Școlii Cervicești au reconstituit scena Nașterii Domnului și au dus vestea în colinde tradiționale

Publicat

Publicitate

Elevii Scolii Gimnaziale ” Petru Rares” Cervicesti, duminică, după Sfanta Liturghie, la Biserica ” Adormirea Maicii Domnului” Cervicesti, au transmis bucuria Nasterii lui Iisus Hristos, prin colinde si printr-o frumoasa sceneta cu Nasterea Domnului in care au interpretat rolurile: Dreptul Iosif, Fecioara Maria, cei 3 magi, cei 3 pastori, îngerii, Irod si soldatul.

Dupa programul artistic aflat la cea de-a 3 treia ediție si gazduit de pr. paroh Stefan Ciobanu, mamicile gospodine i-au rasplatit pe colindatori si le-au pregatit o agapa crestina cu sarmale calde, prăjituri de casa, colăcei, ceai cald și alte bunatati.
Duminica viitoare ( 22 decembrie), dupa Sf. Liturghie, elevii scolii vor oferi același program artistic credincioșilor de la Biserica ” Nasterea Maicii Domnului” Pacea, din Botosani.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending