Până la sfârșitul fiecărui an, toți profesorii trebuie să completeze o declarație în care precizează că nu fac meditații cu elevii de la clasă, conform unui ordin publicat pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial, scrie Adevărul.
Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul descrie etapele ce trebuie parcurse la nivelul unității de învățământ preuniversitar în vederea completării și publicării declarațiilor de interese de către personalul didactic. Prevederile hotărârii intră în vigoare de la 1 februarie.
Ce riscă dascălii care fac meditații cu elevii de la clasă
Până la sfârșitul fiecărui an, toți profesorii trebuie să completeze o declarație în care precizează că nu fac meditații cu elevii de la clasă, conform unui ordin publicat pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial. Procedura intră în vigoare de la 1 februarie.
Declarația de interese trebuie să includă, potrivit modelului publicat în Monitorul Oficial, informații despre școlile și clasele la care predau dascălii care completează documentul, dar și să menționeze că nu desfășoară „activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasele la care predau“. Concret, în declarațiile de interese, profesorii vor trebui să declare următoarele: norma didactică; activitățile de predare; activitățile de pregătire cu elevii – meditații; activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.
Sancțiunile pentru cei care declară că nu fac meditații cu elevii de la clasă, deși în realitate se întâmplă contrariul, sunt cele prevăzute în Codul Penal pentru fals în declarații, iar conform articolului nr. 326 din Codul Penal, acesta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
În același timp, profesorii care nu depun declarațiile de interese vor fi cercetați pentru abatere disciplinară, pentru care sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.
Declarațiile de interese vor fi verificate de către un responsabil desemnat de conducerea unității de învățământ. În cazul în care se constată neconcordanțe, profesorul va fi notificat să rectifice declarația în termen de 30 de zile, relatează Adevărul.
Interdicție încălcată constant
Noua lege a învățământului interzice dascălilor să mediteze copii din clasele la care predau. Dar, profesorilor le este interzis să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă încă din 2018, interdicția fiind cuprinsă în codul etic al personalului didactic de la fiecare școală. Declarațiile profesorilor vor include toate activitățile pe care aceștia le desfășoară, chiar și meditațiile, pe lângă norma didactică, activitățile de predare, activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.
Un foc de paie
Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, spune că noul ordin nu va combate fenomenul meditațiilor cu elevii de la clasă, având în vedere că, deși prevederea este prezentă în codul etic de 7 ani, a fost luată în serios de prea puțini dascăli.
„Nu mă aștept la nicio schimbare, chiar dacă pe ici, pe colo sunt revoltați pe rețelele de socializare. Revoltați ar trebui să fie profesorii care fac meditații fără bani cu elevii de la clasă, dar care sunt într-un procent foarte mic. Majoritatea fac meditații plătite de către părinți. Profesorii aceștia ar trebui să respecte cadrul legal. Însă nu cred că acest ordin va aduce schimbări, cel mai probabil vor declara toți că fac meditații fără bani“, a transmis reprezentantul părinților pentru Adevărul.
Iulian Cristache consideră că meditațiile cu elevii de la clasă țin în primul rând de profesor. „Ori predă astfel încât să se asigure că elevul nu a înțeles tot și atunci părinții sunt obligați să facă meditații, pentru că se sperie de notele pe care copilul le primește la clasă, ori prin constrângere, adică au un tratament preferențial pentru cei care fac meditații cu el. În ambele situații, părinții sunt păcăliți, plătesc notele și bunăstarea de la clasă. Sunt situații când elevii care fac meditații au note mari la clasă, iar când se duc la examenul național, au 2-3 puncte mai puțin“, arată Iulian Cristache.
Deși spune că nu se poate generaliza, Cristache este de părere că, mai ales în mediul urban, mulți copii fac meditații cu profesorii de la clasă.
„Trebuie să existe înțelegere pentru profesorii care fac meditații fără bani pentru a ajuta copiii din zonele sărace sau pe aceia care fac pregătire pentru performanță“, a subliniat acesta.
În schimb, Iulian Cristache crede că noile declarații nu au cum să fie verificate: „Poate doar în cazul în care apare o sesizare la Poliție, altfel au grijă să fie uniți, unitatea asta de breaslă a distrus și va distruge sistemul educațional. Va fi un foc de paie pentru un scurt timp. Vor continua această activitate pentru care ar trebui, fără discuție, să fie plătiți, pentru că este munca lor în afara orelor, dar nu cu elevii de la clasă“, a concluzionat reprezentantul părinților.
Ce spune un profesor
Pe de altă parte, o profesoară de matematică de la un liceu din județul Dâmbovița spune că este întru totul de acord că nu este etic ca profesorii să facă pregătire cu elevii de la clasă. „Dascălii trebuie să-și faci datoria ca profesori la clasă. Eu nu am făcut niciodată meditații cu elevii de la clasele la care predau, pentru că nu este etic. Iar la liceul unde predau, toți colegii mei sunt de acord cu ordinul dat de minister. Sper că se va respecta această interdicție“, a explicat profesoara.
Un studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România arată că unul din trei elevi face meditație cel puțin la o materie. Matematica este materia la care majoritatea copiilor fac meditații, potrivit aceluiași studiu.
Sursa: Adevărul