Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce spun părinții despre interdicția aplicată profesorilor ce vizează meditațiile cu copiii de la clasă

Publicat

Publicitate

Până la sfârșitul fiecărui an, toți profesorii trebuie să completeze o declarație în care precizează că nu fac meditații cu elevii de la clasă, conform unui ordin publicat pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial, scrie Adevărul.

Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul descrie etapele ce trebuie parcurse la nivelul unității de învățământ preuniversitar în vederea completării și publicării declarațiilor de interese de către personalul didactic. Prevederile hotărârii intră în vigoare de la 1 februarie.

Ce riscă dascălii care fac meditații cu elevii de la clasă

Publicitate

Până la sfârșitul fiecărui an, toți profesorii trebuie să completeze o declarație în care precizează că nu fac meditații cu elevii de la clasă, conform unui ordin publicat pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial. Procedura intră în vigoare de la 1 februarie.

Declarația de interese trebuie să includă, potrivit modelului publicat în Monitorul Oficial, informații despre școlile și clasele la care predau dascălii care completează documentul, dar și să menționeze că nu desfășoară „activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasele la care predau“. Concret, în declarațiile de interese, profesorii vor trebui să declare următoarele: norma didactică; activitățile de predare; activitățile de pregătire cu elevii – meditații; activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.

Sancțiunile pentru cei care declară că nu fac meditații cu elevii de la clasă, deși în realitate se întâmplă contrariul, sunt cele prevăzute în Codul Penal pentru fals în declarații, iar conform articolului nr. 326 din Codul Penal, acesta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Publicitate

În același timp, profesorii care nu depun declarațiile de interese vor fi cercetați pentru abatere disciplinară, pentru care sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.

Declarațiile de interese vor fi verificate de către un responsabil desemnat de conducerea unității de învățământ. În cazul în care se constată neconcordanțe, profesorul va fi notificat să rectifice declarația în termen de 30 de zile, relatează Adevărul.

Interdicție încălcată constant
Noua lege a învățământului interzice dascălilor să mediteze copii din clasele la care predau. Dar, profesorilor le este interzis să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă încă din 2018, interdicția fiind cuprinsă în codul etic al personalului didactic de la fiecare școală. Declarațiile profesorilor vor include toate activitățile pe care aceștia le desfășoară, chiar și meditațiile, pe lângă norma didactică, activitățile de predare, activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.

Publicitate

Un foc de paie
Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, spune că noul ordin nu va combate fenomenul meditațiilor cu elevii de la clasă, având în vedere că, deși prevederea este prezentă în codul etic de 7 ani, a fost luată în serios de prea puțini dascăli.

„Nu mă aștept la nicio schimbare, chiar dacă pe ici, pe colo sunt revoltați pe rețelele de socializare. Revoltați ar trebui să fie profesorii care fac meditații fără bani cu elevii de la clasă, dar care sunt într-un procent foarte mic. Majoritatea fac meditații plătite de către părinți. Profesorii aceștia ar trebui să respecte cadrul legal. Însă nu cred că acest ordin va aduce schimbări, cel mai probabil vor declara toți că fac meditații fără bani“, a transmis reprezentantul părinților pentru Adevărul.

Iulian Cristache consideră că meditațiile cu elevii de la clasă țin în primul rând de profesor. „Ori predă astfel încât să se asigure că elevul nu a înțeles tot și atunci părinții sunt obligați să facă meditații, pentru că se sperie de notele pe care copilul le primește la clasă, ori prin constrângere, adică au un tratament preferențial pentru cei care fac meditații cu el. În ambele situații, părinții sunt păcăliți, plătesc notele și bunăstarea de la clasă. Sunt situații când elevii care fac meditații au note mari la clasă, iar când se duc la examenul național, au 2-3 puncte mai puțin“, arată Iulian Cristache.

Deși spune că nu se poate generaliza, Cristache este de părere că, mai ales în mediul urban, mulți copii fac meditații cu profesorii de la clasă.

„Trebuie să existe înțelegere pentru profesorii care fac meditații fără bani pentru a ajuta copiii din zonele sărace sau pe aceia care fac pregătire pentru performanță“, a subliniat acesta.

În schimb, Iulian Cristache crede că noile declarații nu au cum să fie verificate: „Poate doar în cazul în care apare o sesizare la Poliție, altfel au grijă să fie uniți, unitatea asta de breaslă a distrus și va distruge sistemul educațional. Va fi un foc de paie pentru un scurt timp. Vor continua această activitate pentru care ar trebui, fără discuție, să fie plătiți, pentru că este munca lor în afara orelor, dar nu cu elevii de la clasă“, a concluzionat reprezentantul părinților.

Ce spune un profesor
Pe de altă parte, o profesoară de matematică de la un liceu din județul Dâmbovița spune că este întru totul de acord că nu este etic ca profesorii să facă pregătire cu elevii de la clasă. „Dascălii trebuie să-și faci datoria ca profesori la clasă. Eu nu am făcut niciodată meditații cu elevii de la clasele la care predau, pentru că nu este etic. Iar la liceul unde predau, toți colegii mei sunt de acord cu ordinul dat de minister. Sper că se va respecta această interdicție“, a explicat profesoara.

Un studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România arată că unul din trei elevi face meditație cel puțin la o materie. Matematica este materia la care majoritatea copiilor fac meditații, potrivit aceluiași studiu.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidat A.U.R. la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi candidatul A.U.R. la Senatul României Cătălin Silegeanu, practic, liderul acestei formațiuni politice de la Botoșani.

Cătălin Silegeanu a vorbit despre despre „Planul Simion” și oferta acestui partid politic pentru România.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi a deschis dezbaterea cu liberalii cu patru întrebări despre Programul PNL de guvernare

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a răspuns la cererea pentru dezbatere din partea secunzilor șefului PNL Botoșani cu adresarea a patru întrebări legate de Programul PNL de guvernare.

Social-democratul a spus că va participa la o dezbatere în direct cu șeful PNL Botoșani, dacă acesta va răspunde la întrebările de care fuge de la începutul campaniei și dacă dezbaterea va fi despre alegerile parlamentare și nu despre cele locale, cum propuneau liberalii.

Marius Budăi a deschis dezbaterea cu patru întrebări despre Programul PNL de guvernare:

Publicitate
  1. „De ce nu ați scris nimic despre sistemul public de pensii, despre Pilonul 1? Nimic despre creșterea pensiei medii? Asta înseamnă că vreți să înghețați pensiile, cum ați mai făcut-o în 2021!
  2. De ce vorbiți în programul dumneavoastră de „punctul de pensie”? Această noțiune nu mai e aplicabilă de la 1 septembrie 2024. Acum pensiile se calculează pe baza „valorii punctului de referință”.
  3. De ce promiteți în programul dvs. că nu veți coborî pragul pentru regimul de impozitare la microîntreprinderi? Tot dvs. ați scris în PNRR exact opusul! Că în 3 ani trebuie redus acest prag cu 15%, apoi cu 33% și apoi din nou cu 33%, astfel încât doar una din 5 microîntreprinderi să mai poată beneficia de impozitarea cu 1% din cifra de afaceri.
  4. De ce colegii dumneavoastră de la PNL vorbesc despre generalizarea cotei unice? Asta însemnă creșterea impozitului la salarii de la 10% la 16%, la pensiile sub 3.000 de lei, de la 0% la 16%, la pensiile de peste 3.000 de lei, de la 10% la 16%, dublarea impozitului de 8% pe dividende și desființarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri la microîntreprinderi și trecerea lor la impozit pe profit!Ați vrut dezbatere! Poftim dezbatere! Nu circ! Răspundeți la întrebări!”, a scris Marius Budăi.

 

https://www.facebook.com/share/p/182HYhMNog/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM  Botoșani la sfârșitul lunii trecute

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii octombrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.938 șomeri (din care 2.288 femei), rata șomajului fiind de 4,49%.

Din totalul de 4.938 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 897 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.041 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.576 șomeri provin din mediul rural și 1.362 sunt din mediul urban.

 

Publicitate

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.938
< 25 ani    414
între 25-29    193
între 30-39    779
între 40-49       1.333
între 50-55 1.071
peste 55 ani       1.148

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 43,99%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,71% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 14,62%,  cei cu învățământ profesional 15,82%,cei cu studii superioare sunt 2,84% iar cei cu învățământ postliceal  1,03% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 326 persoane foarte greu ocupabile, 3.358 greu ocupabile,1.227 mediu ocupabile, iar 27 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa : https://www.anofm.ro/botosani/programe-statistici/.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Zi emoționantă pentru părintele profesor Grigore Diaconu, un Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 21 noiembrie, părintele profesor Grigore Diaconu, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, își sărbătorește ziua de naștere. În finalul slujbei de la Biserica „Sfântul Gheorghe”, biserică unde părintele profesor slujește de câteva luni, viceprimarul Dana Bețenchi i-a oferit, din partea Executivului Primăriei Botoșani, flori și un mic dar, în semn de prețuire pentru întreaga activitate în slujba comunității. Vizibil emoționat, preotul Grigore Diaconu a mulțumit și s-a declarat încântat de faptul că edilii botoșăneni știu să fie alături de oameni. Sărbătoritul a mai fost felicitat de preoții Dumitru Mateciuc și Aurel Chiroșcă, dar și de botoșănenii care au participat la slujba oficiată cu prilejul marii sărbători Intrarea în biserică a Maicii Domnului.

Viață închinată Bisericii Ortodoxe Române și semenilor

Părintele Grigore Diaconu a împlinit 76 de ani de viață și 55 de ani de preoție. El și-a început activitatea de preot în comuna Santa Mare. A slujit apoi la Biserica „Sfinții Voievozi” și Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 februarie 1990, a fost protopop al Protopopiatului Botoșani, pentru ca în perioada aprilie 1997 – septembrie 2014 să se afle la conducerea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani.

Publicitate

Construirea de biserici, transformarea Seminarului Teologic “Sfântul Gheorghe” într-o instituție de învățământ modernă, implicarea în multe proiecte sociale – acestea sunt coordonatele vieții preotului Grigore Diaconu.

El a îmbinat activitatea de slujitor al Bisericii Ortodoxe Române cu cea socială, de sprijinire a unor spitale, instituții de învățământ, cămine de bătrâni, parohii, elevi merituoși și familii nevoiașe.

M-am pregătit pentru a sluji Biserica, școala, familia și pe credincioși. Acolo unde am fost chemat să lucrez, n-am știut ce-i tihna și odihna, pentru ca Biserica Ortodoxă Română, pentru care m-am pregătit să o slujesc și pentru care am depus jurământ în fața lui Dumnezeu, să se întărească și să fie în slujba semenilor. Cel mai important lucru este că am reușit să zidesc biserici în inimile credincioșilor”, a declarat Grigore Diaconu.

Publicitate

Preotul Grigore Diaconu a primit Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani în toamna anului trecut.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending