Connect with us

Actualitate

Ce semnifică pentru credincioși Rusaliile. Tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea din 8 iunie

Publicat

Publicitate

Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile sunt sărbătorite de Biserică, în acest an, în 8 iunie. Sărbătoarea este marcată la 50 de zile după Înviere. Cincizecimea (gr. pentekoste; lat. pentecoste – cincizeci de zile) este denumită ”capătul sărbătorilor”, relatează alba24.ro

Rusalii 2025: semnificații pentru credincioși

Venirea Duhului este semnul împăcării dintre Dumnezeu şi om în Iisus Hristos, după cum oprirea Duhului Sfânt a fost într-adevăr semnul mâniei lui Dumnezeu. Apostolul Ioan spune că înainte de cruce nu era Duhul Sfânt în lume, deoarece nu se făcuse împăcarea cu Dumnezeu prin jertfa Fiului.

Cincizecimea este, totodată, şi ziua întemeierii Bisericii creştine, deoarece în urma propovăduirii Sfinţilor Apostoli, întăriţi fiind de Duhul Sfânt, s-au botezat 3000 de oameni, constituind, astfel, prima comunitate creştină, notează Agerpres.

Duhul Sfânt a venit în chip de limbi, ca să amintească de o întâmplare de demult a Vechiului Testament. Adică, când odinioară, oamenii, umflaţi de mândrie, voiau să zidească un turn, care să ajungă până la cer, a despărţit Dumnezeu prin amestecarea limbilor această păcătoasă unire a popoarelor.

„Apostolii erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” – Faptele apostolilor.

Acum s-a vărsat Duhul Sfânt în chipul limbilor, pentru ca lumea cea dezbinată întru sine iarăşi să se aducă la o unire (mai înaltă), adică la împărăţia lui Dumnezeu, la credinţă şi la dragoste. Cu aceasta s-a săvârşit ceva neobişnuit şi nou.

Publicitate

Rusalii 2025: Cincizecimea – sărbătorită la 50 de zile după Înviere

În primele secole, Cincizecimea era strâns legată de Sfintele Paşti, fiind considerată ca o încheiere a acestora. Din secolul al IV-lea s-a fixat obiceiul ca Cincizecimea să fie sărbătorită la cincizeci de zile după Înviere.

Sinodul I Ecumenic de la Niceea, care a avut loc în anul 325, a stabilit că la slujba acestei sărbători să nu se îngenuncheze, ca în celelalte duminici. Spre sfârşitul aceluiaşi secol, la Constantinopol, a fost precizată şi semnificaţia sărbătorii, ca amintind de darurile Duhului Sfânt.

S-a ajuns astfel, treptat, la despărţirea celor două sărbători, Sfintele Paşti şi Pogorârea Sfântului Duh, aceasta din urmă sărbătorindu-se la cincizeci de zile după Înviere, făcând, astfel, loc şi sărbătorii Înălţării Domnului.

Semnificaţia Cincizecimii constă în faptul că de acum Duhul Sfânt pătrunde definitiv în istorie, neexistând timp şi spaţiu fără prezenţa personală, venirea reală şi lucrarea efectivă a lui Dumnezeu.

Rusalii 2025: tradiții și obiceiuri

De Rusalii, în biserici se sfințesc ramuri de tei și de nuc. Acestea sunt împărțite apoi credincioșilor, ca simboluri ale limbilor de foc prin care s-a arătat Duhul Sfânt.

Potrivit tradiției, Rusaliile ar fi ființe supranaturale, cu trăsături malefice, asemănătoare ielelor. Se spune că, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare pentru a lua parte la Sărbătoarea Paștelui alături de cei vii, sufletele morților cutreieră cerul începând cu ziua cunoscută drept „Stratul de Rusalii” (miercurea din a 25-a zi după Paște). Acestea aduc nenorociri celor care nu le cinstesc cum se cuvine, potrivit libertatea.ro

În unele zone ale țării, oamenii de la sate purtau cu ei sare sau anumite plante, precum leușteanul, ustutoriu sau pelinul, pentru a ține departe spiritele rele.

În Ardeal exista obiceiul ”udatul nevestelor”: femeile erau stropite cu apă pentru a rămâne sănătoase și frumoase.

Tot de Rusalii, în sud, este Dansul călușarilor – ritual de vindecare.

Se spune că, dacă de Rusalii este vreme frumoasă, vara va aduce belșug.

De Rusalii, nu se lucrează. De asemenea, se spune că este bine să eviți certurile, să nu dormi sub cerul liber, să nu treci pe lângă fântâni sau răscruce de drumuri să nu te urci în copaci ori să pleci departe de casă. Totul pentru a evita spiritele rele.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Doi tineri din Dorohoi au fost prinși după ce au furat dintr-un magazin

Publicat

Publicitate

*Prinși de polițiști din Dorohoi imediat după ce au spart un magazin*

 

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, în noaptea de 24 înspre 25 iulie, împreună cu o tânără din aceeași localitate, prin forțarea ușilor mai multor vitrine aparținând unor societăți comerciale din municipiul Dorohoi, au sustras băuturi alcoolice și bunuri alimentare.

 

Publicitate

Imediat după comiterea faptelor, aceștia au fost interceptati de polițiștii din Dorohoi, fiind conduși la sediul poliției pentru verificări.

 

Tinerii erau urmăriți de polițiștii din Dorohoi de aproximativ două săptămâni, întrucât aceștia erau bănuiți ca ar fi comis mai multe tentative de furt din apartamente și din auto.

 

Ulterior, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cod Roșu de instabilitate atmosferică!

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending