Connect with us
Publicitate

Economie

Ce se va întâmpla după ce va intra în vigoare salariul minim european în România. Anunțul fostului ministru Marius Budăi

Publicat

Publicitate

Fostului ministru al Muncii, deputatul PSD de Botoșani, Marius Budăi, a transmis astăzi că în spiritul solidarității și dreptății sociale, guvernul condus de Marcel Ciolacu a făcut un pas decisiv spre realizarea unui obiectiv esențial: introducerea salariului minim european în România până la finalul acestui an.

Această inițiativă este mai mult decât un simplu act normativ, este o promisiune PSD îndeplinită, a transmis fostul ministru al Muncii, care a precizat că este o dovadă clară că valorile social democrate pot deveni realitate și în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean. Adoptarea salariului minim european nu numai că protejează puterea de cumpărare a celor cu salarii mici, dar și oprește creșterea decalajelor sociale, asigurând că fiecare pas înainte în economie se reflectă în buzunarele cetățenilor români.

Marius Budăi a explicat însă și că, urmare adoptării acestui proiect major, câteva aspecte vor deveni extrem de importante:

  • Decidenții vor lua în considerare productivitatea muncii și vor negocia cu partenerii sociali pentru ca salariul minim să reprezinte circa 50% din salariul mediu pe economie;
  • Introducerea acestei corelații între salariul minim și cel mediu va contribui la reducerea inegalităților, onorând principiul că „nimeni nu trebuie lăsat în urmă”
  • Legea va fi dezbatută în Parlament, cu scopul de a fi publicată în Monitorul Oficial până la sfârșitul anului, pentru a fi aplicată de la începutul anului următor;
  • Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, stabilind fundația pentru creșterea viitoare conform criteriilor salariului minim european.

“De la 1 ianuarie 2024, salariul minim din România va reflecta standardele de „salarizare adecvată din Uniunea Europeană”, ajungând la aproximativ 4.100 de lei brut.

Este un pas înainte spre o Românie în care munca este nu doar necesară, ci și respectată și recompensată pe măsură”, a mai adăugat fostului ministru al Muncii, Marius Budăi.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii la Școala de Vară – „Biserica, ochii copiilor”, organizată de Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril” din

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni au fost și astăzi în mijlocul copiilor care sunt înscriși la Școala de Vară – “Biserica, ochii copiilor”, organizată de parohia” Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril” din localitatea Buda, comuna Coșula.

Salvatorii le-au vorbit celor 50 de copii, cu vârste cuprinse între 6și 17 ani, cum să-și protejeze propria viață, dar și cum să-și ajute semenii aflați în situații dificile. Le-au explicat riscurile la care se expun și i-au învățat cum să se comporte în diferite situații, fie că e vorba de incendii, inundații sau cutremur. Viteza, forța și rezistența le-au fost testate prin parcurgerea unui traseu aplicativ asemănător celui din concursul “Cel mai puternic pompier “. Cu această ocazie, pompierii le-au prezentat o autospecială de stingere, dar și una de descarcerare grea. Pe rând, au probat echipamentele de protecție folosite de salvatori pe timpul misiunilor și au testat presiunea furtunelor pentru lichidarea unui incendiu.

Pe timpul acestei activități, pompierii le-au oferit materiale de informare preventivă cu sfaturi pentru siguranța lor:

▪nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări;

▪nu umblați la prize;

▪nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

Publicitate

▪dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba;

▪mergeți doar în locuri special amenajate pentru înot;

▪nu intrați singuri în apă dacă nu știți să înotați.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier. Mai mulți vitezomani au căzut în plasă

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 35 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.655 de lei.

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere, 6 dintre acestea fiind reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 3 pentru alte abateri la regimul rutier.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din Avrămeni a condus beat prin comună. Polițiștii din Vlăsinești au pus capăt aventurii penale

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul comunal DC13, comuna Avrămeni, un autoturism, condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași comună.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Fermierii care dau foc miriștii, vegetației uscate existente pe pășuni și fânețe și resturilor vegetale nu mai primesc bani de la APIA

Publicat

Publicitate

Fermierii au obligația respectării GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile și  GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.

Prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole și trebuie respectat de către toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.).

Standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național.

Publicitate

Vegetația pajiștilor permanente include vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe, miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului, precum și vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente.

Obiectivul principal al standardelor GAEC 3 și GAEC 10 îl reprezintă menținerea nivelului de materie organică din sol.

Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare nr. P272/11.04.2023 //3179/20.04.2023 //92433/20.04.2023, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția arderii vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000, cu completările și modificările ulterioare, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.

Publicitate

Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu (G.N.M.) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.), elaborează materiale informative (afișe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicția arderii miriștilor și vegetației uscate pe terenurile arabile și de pe pajiștile permanente, și le transmit către structurile județene din subordine, în vederea diseminării către populație, în cadrul campaniilor de informare publică.

În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10.

Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului.

Pentru mai multe informații privind normele de condiționalitate, vă rugăm să consultați:

  • Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și completările ulterioare;
  • Ghidul fermierului privind condiţionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro .

 

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment23 de minute ago

Pompierii la Școala de Vară – „Biserica, ochii copiilor”, organizată de Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril” din

Evenimento oră ago

Botoșani: Acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier. Mai mulți vitezomani au căzut în plasă

Evenimento oră ago

Un tânăr din Avrămeni a condus beat prin comună. Polițiștii din Vlăsinești au pus capăt aventurii penale

Eveniment2 ore ago

Fermierii care dau foc miriștii, vegetației uscate existente pe pășuni și fânețe și resturilor vegetale nu mai primesc bani de la APIA

Eveniment2 ore ago

11 dintre cei 107 sportivi români care vor lupta pentru medaliile olimpice, începând de vineri, sunt născuți la Botoșani

Eveniment3 ore ago

Programul Rabla Plus 2024: O nouă etapă de înscrieri a început la ora 10:00. Mașinile achiziționate vor avea aplicat un autocolant

Eveniment4 ore ago

Românii renunță să mai crească vaci și păsări. Statistică îngrijorătoare

Eveniment5 ore ago

PS Nichifor Botoșăneanul, la Suharău: „Ne este pus înainte sutașul ca înțelegere că Dumnezeu vrea să dobândim credința cea dreaptă”

Eveniment5 ore ago

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane , iar radiologia abia mai funcționează

Eveniment6 ore ago

FOTO Lângă noi: Accident la Suceava! Un microbuz cu 9 persoane a intrat într-un camion. S-a activat PLANUL ROȘU

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending