Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce se întâmplă cu corpul tău când bei cola în fiecare zi. Bolile extrem de grave la care te expui, precum osteoporoza și diabetul

Publicat

Publicitate

S-a demonstrat de mult timp că sucurile precum Coca-Cola cresc riscul de afecțiuni precum obezitatea și diabetul. Acum, însă, experții avertizează că aceste băuturi populare ar putea, de asemenea, să vă distrugă sistemul digestiv, provocând tulburări gastrointestinale grave și osteoporoză, scrie Adevărul.

Chiar și sucurile dietetice, deși nu conțin zahăr, ar putea duce la o poftă excesivă de alte dulciuri, ceea ce poate cauza creșterea în greutate și afecțiuni precum diabetul.

Potrivit dailymail, îndulcitorii artificiali precum aspartamul din sucurile dietetice pot provoca tulburări stomacale, precum diareea și constipația.

Cola și mai multe sucuri din mărci precum Dr. Pepper conțin acid fosforic, un aditiv incolor menit să facă alimentele mai acide și să prevină dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, deoarece bacteriile se pot înmulți rapid în băuturile zaharoase. Acesta conferă, de asemenea, băuturilor zaharoase gustul acrișor și textura efervescentă.

Acidul fosforic provine din fosfor, un mineral prezent în mod natural în organism, responsabil pentru creșterea, întreținerea și repararea țesuturilor și a celulelor.

Deși avem nevoie de fosfor pentru aceste funcții, s-a demonstrat că o cantitate prea mare de fosfor epuizează calciul din organism, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și a mușchilor. Fără calciu, sunteți mai predispus să dezvoltați afecțiuni precum osteoporoza, care face ca oasele să devină atât de fragile încât se rup.

Publicitate

De exemplu, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients a constatat că persoanele care consumau sucuri în fiecare zi își dublau riscul de fracturi în comparație cu cele care nu consumau sucuri.

Apa carbogazoasă irită stomacul

De asemenea, s-a demonstrat că apa carbogazoasă irită mucoasa stomacului. „Pentru cei cu gastrită, ulcer, reflux acid și altele asemenea – acidul carbonic poate agrava simptomele și provoca disconfort, mai ales dacă vă confruntați deja cu inflamații cronice”, susține Nancy Mitchell, asistentă medicală.

De asemenea, s-a demonstrat că sucurile zaharoase scad colesterolul HDL („bun”) și cresc trigliceridele, un tip de grăsime din fluxul sanguin care provine din alimente precum untul, uleiurile și alte grăsimi.

Publicitate

Un alt studiu publicat în Journal of the American Heart Association, de exemplu, a constatat că adulții care consumau frecvent sucuri aveau un risc cu 98% mai mare de a avea niveluri scăzute de HDL și o șansă cu 53% mai mare de a dezvolta trigliceride ridicate.

„Dacă zahărul din suc nu este folosit pentru activitatea fizică, ficatul va transforma zahărul în grăsime”, explică Cesar Sauza, nutriționist dietetician înregistrat la HealthCanal.

În ceea ce privește afectarea ficatului, un studiu a constatat că femeile care consumau unul sau mai multe sucuri îndulcite cu zahăr pe zi aveau cu 85% mai multe șanse să fie diagnosticate cu cancer la ficat în perioada respectivă, comparativ cu cele care consumau mai puțin de unul pe săptămână.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că riscul general de deces a fost încă foarte scăzut, cu doar aproximativ 150 de decese din cauza bolii în cadrul studiului.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 200 de tone de deșeuri, oprite la graniță de comisarii Gărzii Naționale de Mediu

Publicat

Publicitate

Comisarii Gărzii de Mediu au oprit la graniţă, în perioada 23 septembrie–18 octombrie, mai multe camioane pline cu peste 200 de tone de deşeuri.

”În perioada 23.09–18.10.2924, 15 transporturi încărcate cu aproximativ 208.233 kg de deşeuri (textile, anvelope, componente autocamioane, aluminiu, electrice şi electrocasnice, material plastic, cauciuc, polistiren tocat) şi bunuri second-hand (obiecte de îmbrăcăminte, saltele, biciclete, anvelope, veselă, scaune, etc.) au fost respinse la intrarea în România”, anunţă, vineri, Garda Naţională de Mediu.

Conform documentelor prezentate la punctele de trecere a frontierei, deșeurile și bunurile second hand proveneau de la diferite societăți comerciale din Ucraina, Ungaria, Belgia, Bulgăria, Germania, Cehia, Marea Britanie şi Canada.

Deşeurile au fost oprite la punctele de trecere a frontierei Giurgiuleşti, Borş II, Nădlac II, Constanţa Nord, de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – comisariatele judeţene Galaţi, Bihor, Arad şi Constanţa.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

Publicat

Publicitate

Sfântul Ioan s-a născut în anul 876 în satul Skrino în ținutul Sredeț (astăzi Sofia). După ce și-a pierdut părinții, băiatul a devenit văcar pentru a se ține departe de lume. Odată stăpânul l-a bătut pentru că îi pierduse o vacă cu vițelul ei.

Băiatul a plâns îndelung și s-a rugat, că Dumnezeu să-l ajute. Când a găsit vaca și cu vițelul și a vrut să se întoarcă acasă cu ele, apa curgea mare și cu putere în râul Struma, pe care trebuia să-l treacă. Tânărul văcar s-a rugat, și-a pus cămașa lui zdrențuită pe apă, făcu deasupra ei semnul crucii, lua vițelul în brațe și merse cu el, precum ar fi mers pe uscat, până pe celălalt mal al râului unde se afla vacă. Stăpânul, ascuns în pădure, se înspăimântă când văzu această minune. Recompensa cu generozitate pe tânăr, apoi îl alungă de la casa lui.

Împărțind de pomană lucrurile sale, băiatul își părăsi satul. Nu se știe când, nici unde, sfântul a fost tuns monah. La început și-a continuat asceza pe un deal înalt și arid, mâncând doar plante sălbatice. Adăpostul îi era un tufăriș. După puțină vreme tâlharii au venit peste el noaptea, l-au bătut și l-au scos afară de acolo. Şi-a găsit apoi o peșteră adâncă și s-a instalat în ea. Peste puțină vreme, nepotul său, Sfântul Luca, s-a instalat și el acolo. Locul era lipsit de lume, astfel încât Sfântul Ioan a crezut la început apariția lui Luca drept o înșelăciune diavolească, dar aflând că tânărul își căuta mântuirea sufletului său, l-a acceptat cu dragoste.

Nu pentru multă vreme însă au viețuit ei împreună. Fratele sfântului Ioan i-a găsit pe asceți și cu forța și-a luat înapoi fiul. În drum spre casă tânărul a murit din cauza unei mușcături de șarpe. Fratele s-a căit și a cerut iertare călugărului. Pribeagul mergea apoi adesea la mormântul tânărului cel drept ; acolo era locul său de odihnă preferat. Sfântul Ioan a petrecut doisprezece ani în peștera pustie, apoi s-a dus în sălbăticia Rilei și s-a instalat în scorbura unui copac. Postea și se ruga mult, plângea neîncetat și mânca doar iarbă. Văzând o asemenea nevoință, Dumnezeu a făcut să crească fasole, din care sfântul a mâncat multă vreme. Fasolea și faptele sale bune l-au făcut cunoscut oamenilor.

Odată o turmă de oi speriate alergă de-a lungul potecilor abrupte și prăpăstioase, și nu s-a oprit până la locul în care viețuia călugărul. Ciobanii, urmărindu-și turma, l-au descoperit cu uimire pe sihastru, care i-a întâmpinat prietenește : “Voi veniți aici înfometați. Luați niște fasole de la mine și mâncați”. Toți mâncară și s-au îndestulat. Unul dintre ei a luat mai multă fasole ca să aibă provizii. În drum spre casă le-a oferit tovarășilor săi, dar nu era nici o boabă în păstăile șterpelite. Ciobanii se întoarseră cu căință iar bătrânul stătea drept, spunându-le zâmbind : “Vedeți, copiilor, aceste fructe sunt lăsate de la Dumnezeu că hrană în sălbăticie”.

De-atunci ei începură să aducă la călugăr pe bolnavi și pe cei tulburați de duhuri necurate, pe care el îi vindecă prin rugăciune. Ca să nu cadă pradă faimei printre oameni, călugărul părăsi scorbură lui dragă și se instală pe un pisc înalt și stâncos dificil de acces, unde a sălășluit timp de șapte ani sub cerul liber. Vestea despre marele ascet a ajuns până la regele bulgar Petru (927-969), care voia să îl întâlnească. Sfântul Ioan îi scrise o scrisoare, refuzând o astfel de întâlnire lipsită de smerenie. Mai târziu Sfântul Ioan accepta sub călăuzirea lui călugări, care construiră o mănăstire cu o biserică în peștera în care Sfântul Ioan trăise mai înainte. Cu chibzuință își îndruma turma și muri la 18 august 946, la vârsta de 70 de ani.

Publicitate

Cu cinci ani înainte de a-și da sfârșitul a scris cu mâna sa: “Un Testament pentru Discipoli”, una din cele mai rafinate creații ale literaturi bulgăre vechi.

Viața sfântă a ascetului și extraordinarele binecuvântări de la Dumnezeu prin rugăciunile sale fură o frumoasă predică a credinței creștine pe pământul nou creștinat al Bulgariei. În vremurile grele de luptă ale Bulgariei cu Bizanţul, sub regele bulgar din vest Samuel (976-1014), Sfântul Ioan se arata ucenicilor săi, ordonându-le să îi transfere moaștele la Sredeț (Sofia), unde Patriarhul bulgar Damian (927-972) se ascundea. Se bănuiește că transferul moaștelor a avut loc în anul 980. Puțin mai târziu, mâna dreaptă a Sfântului Ioan de la Rila a fost dusă în Rusia, probabil în orașul Rila, unde o biserică a fost construită în numele Sfântului Ioan de la Rila, cu o capelă dedicată martirilor Flor și Lavru din Iliria, în ziua prăznuirii lor, 18 august, în care el a murit. Numele Sfântului Ioan a fost cunoscut și iubit de poporul rus încă din vechime. Date despre moartea sfântului s-au păstrat mai ales în surse rusești, precum Mineiul pentru luna august în secolul XII și în Cronica Mazurinsk.

În anul 1183, regele maghiar Bela II (1174-1196), în timpul unei campanii împotriva grecilor, a pus stăpânire pe racla cu moaştele sfântului Ioan, împreună cu alte lucruri de pradă, şi le-a dus în oraşul Esztergom. În anul 1187, după ce a împodobit racla, a trimis înapoi sfintele moaște cu mari onoruri.

Publicitate

La 19 octombrie 1238 moaștele Sfântului Ioan au fost transferate în mod solemn în noua capitală, Târnovo, și depuse într-o biserică consacrată sfântului.

La 1 iulie 1469 sfintele moaște ale Sfântului Ioan de la Rila au revenit în mănăstirea sa de la Rila, unde se odihnesc și astăzi, aducând ajutor plin de har ceresc tuturor credincioșilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Lista medicamentelor care te pot lăsa fără permis. Conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Publicat

Publicitate

Lista medicamentelor care te pot lăsa fără permis: O serie de medicamente prescrise de medicii din România, care sunt și disponibile în farmacii, te pot transforma în pieton dintr-un motiv foarte simplu. Ele conțin substanțe stupefiante și psihotrope, care sunt detectate de aparatele drugtest utilizate de Poliție, scrie alba24.ro.

În total vorbim despre 71 de medicamente, care se regăsesc pe o listă realizată de Ministerul Sănătății. Unele dintre ele sunt disponibile și fără rețetă.

Despre multe dintre ele, șoferii nu știu mai nimic și le pot consuma fără să își dea seama de efecte.

Lista medicamentelor care te pot lăsa fără permis după denumirea comercială

Este vorba despre acele medicamente care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial:

  • Dolnada
  • Spravato
  • Fentanil
  • Lunaldin
  • Pecfent
  • Tabfyl
  • Calypsol
  • Ketamină
  • Lisdexamfetamină
  • Lefisyo
  • Metadon
  • Metadonă
  • Methasan
  • Misyo
  • Sintalgon
  • Concerta
  • Morfină
  • Sevredol
  • Vendal Retard
  • Dropizol
  • Oxicodonă
  • Oxidolor
  • Mialgin
  • Remifentanil Kabi
  • Sofentil
  • Dolten
  • Alprazolam
  • Frontin
  • Praxolez
  • Xanax
  • Bromazepam
  • Sixmo
  • Suboxone
  • Zubsolv
  • Frisium
  • Rivotril
  • Codeină fosfat
  • Brufen Plus
  • Paradoren
  • Ultracod
  • Extraveral
  • DHC Continus
  • Diazepam
  • Fenobarbital
  • Luminal
  • Victan
  • Anxiar
  • Temelor
  • Medazepam
  • Buccolam
  • Midazolam
  • Nitrazepam
  • Edluar
  • Stilnox
  • Zadobra
  • Zolpidem
  • Zolsana
  • Clorhidrat de Tramadol
  • Mabron
  • Mabron Retard
  • Tramacalm
  • Tramadol
  • Tramag
  • Tramal Retard
  • Skudexa
  • Doreta
  • Tramadol/Paratemamol
  • Zeldiar
  • Gerodom
  • Imovane
  • Sonlax

Nu este clar cum poate demonstra un șofer bolnav dacă rezultatul testului este pozitiv, că acest lucru s-a întâmplat din cauza medicamentelor.

Un medic legist consultat de Hotnews a spus că ”ar trebui stabilite și valori de referință peste care aceste medicamente devin periculoase”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Piesa zilei, la Muzeul Județean Botoșani: Vasul globular de la Vorniceni, care se încadrează în cultura Cucuteni

Publicat

Publicitate
Descoperit la Vorniceni – Pod Ibăneasa, jud. Botoșani, Groapa 25, ca urmare a săpăturilor coordonate de către arheologul botoșănean Maria Diaconescu în anul 2003, vasul este unul care prezintă un decor uimitor prin culorile aplicate și simetria aplicării acestuia.
Cultura Cucuteni reprezintă pentru zilele noastre una dintre cele mai strălucite realizări ale strămoşilor noştri de acum mai bine de cinci milenii. Realizările creatorilor acestei civilizații, în special în domeniul ceramicii, depăşesc nivelul tehnologic și artistic al majorității culturilor epocii respective de pe întreg cuprinsul Europei.
Vasul globular are gât lung și bază plată îngustă. Buza este modelată ușor spre interior. Gâtul a fost ornamentat cu grupuri de linii verticale albe pe fond roșu. Gâtul este separat de corpul principal prin mai multe linii paralele, orizontale. Corpul vasului este pictat cu alb pe fond roșu sau maroniu, cu patru cercuri mari formate din mai multe dungi înguste, asociate cu cercuri mai mici.
Vasul se încadrează în cultura Cucuteni, faza A-B1.
Dimensiunile vasului: H = 140 mm, Dmax = 185 mm. Colecția Arheologie, inv. 17309.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending