Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce reguli se schimbă în magazine, din 2023. Cum vor fi prezentate unele produse pe rafturi

Publicat

Publicitate

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a discutat recent despre modalitatea în care se vor aplica noi reguli privind unele produse alimentare.

Potrivit articolului 6 din Legea nr. 307/2022, produsele lactate autentice vor fi separate la raft în magazine de cele ce conțin adaousuri de alte grăsimi sau proteine.

ANSVSA a propus membrilor Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcție de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul și scopul urmărit de lege.

Publicitate

Măsura propusă nu este restrictivă și poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din orașele reprezentative și apoi extinsă la nivel național, anunță ANSVSA. Acest proiect pilot urmează să fie folosit și ca studiu de caz pentru emiterea legislației secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare și mai facile de implementat.

Urmează ca, după elaborarea și aprobarea normelor metodologice și a ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, ANSVSA să efectueze controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legii.

Noua lege a laptelui. Ce se schimbă

Articolul 6 din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022:

Publicitate
  • Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.
  • Prevederile se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.
  • Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.
  • Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană.
  • În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Aceeași lege prevede că denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.

Potrivit ANSVSA, se interzice folosirea denumirilor reglementate legislația europeană, pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentația publică, care au în compoziția lor ingrediente ce nu se încadrează în definițiile laptelui și ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora.

sursă: comunicat ANSVSA

Publicitate

foto: pixabay.com

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii îi sfătuiesc pe botoșăneni: Supravegheaţi plitele și aragazele atunci când gătiți. Reguli de prevenire a incendiilor

Publicat

Publicitate

Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea produselor tradiționale de Paște. Pentru prevenirea incendiilor, ISU Botoșani reco

0

Publicitate

mandă respectarea următoarelor măsuri:

–  menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;

–  supravegheaţi plitele și aragazele atunci când gătiți;

Publicitate

– 20 depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;

§ utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;

§ pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;

Publicitate

§ folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

§ depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;

§ păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;

Publicitate

§ nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

§ supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Citeste mai mult

Eveniment

Primarii din Botoșani care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”

Publicat

Publicitate

Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrația românească, scrie ADEVĂRUL.

În practica administrativă și edilitară românească s-a încetățenit, mai ales în ultimele două decenii, o practică absolut aberantă. De multe ori, după ce autoritățile reușeau să asfalteze străzile, la scurt timp distrugeau totul pentru a reabilita sistemele de apă, canalizare sau termoficare.

Evident, asfaltul „readus la starea inițială”, cum apărea în majoritatea contractelor cu antreprenorii, nu mai arăta nici pe departe ca la început. Pe scurt, sume uriașe aruncate pe fereastră, dintr-o lipsă crasă de interes în sensul prioritizării lucrărilor. Iar exemplele sunt multiple.

Publicitate
Lucrări de asfaltare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache
Lucrări de asfaltare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache

Comuna Stăuceni se află la câțiva kilometri de municipiul Botoșani și este formată din patru sate. Toate satele beneficiază de apă și canalizare, iar din 2025 comuna va fi racordată la gaz metan.

Cozmin Epuraș, edilul Stăuceniului, aflat la cel de-al patrulea mandat, spune că încă are lucrări de extindere a rețelelor de canalizare și mărturisește că încă din 2011 a făcut tot posibilul pentru a face lucrările în ordinea lor firească. Mai precis, a asfaltat străzile numai după ce s-a asigurat că a terminat toate lucrările în subteran.

 

Publicitate

 

Lucrări de reabilitare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache
Lucrări de reabilitare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache

Doi primari de la țară, din județul Botoșani, reușesc însă cu succes să întrerupă această aberantă „tradiție” edilitară. Mai precis, au înțeles și au învățat, chiar cu riscul de a pierde unele proiecte, să prioritizeze lucrările, tocmai pentru a nu arunca banii pe fereastră. Este vorba despre edilii din Stăuceni și Corni.

„Am pierdut un proiect pentru drumuri în 2011”

Comuna Stăuceni se află la câțiva kilometri de municipiul Botoșani și este formată din patru sate. Toate satele beneficiază de apă și canalizare, iar din 2025 comuna va fi racordată la gaz metan.

Publicitate

Cozmin Epuraș, edilul Stăuceniului, aflat la cel de-al patrulea mandat, spune că încă are lucrări de extindere a rețelelor de canalizare și mărturisește că încă din 2011 a făcut tot posibilul pentru a face lucrările în ordinea lor firească. Mai precis, a asflatat străzile numai după ce s-a asigurat că a terminat toate lucrările în subteran.

 

 

Publicitate
Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache
Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache

„Am și pierdut un proiect pentru drumuri în 2011. Am renunțat fiindcă lucram la proiectul pentru apă și canalizare. Eram conștienți că vom termina drumul și după aceea se va sparge pentru conducte. Așa facem de atunci. Vedem ce lucrări sunt și preferăm să amânăm sau să renunțăm la anumite proiecte doar pentru a face lucrurile în ordinea firească și a nu arunca banii pe fereastră”, precizează Cozmin Epuraș.

Lucrări edilitare în Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache
Lucrări edilitare în Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache

„Am dat declarație pe propria răspundere”

Același sistem îl aplică și Valerian Vărvăruc, edilul din Corni, o comună situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Valerian Vărvăruc se apropie de încheierea primului mandat, dar a lucrat anterior cu proiecte pe fonduri europene în administrația publică și cunoaște această meteahnă a lipsei de prioritizare a lucrărilor.

La fel ca edilul din Stăuceni, primarul din Corni spune că nici nu s-a gândit la asfaltare până nu termină lucrările la apă și canal. A realizat deja o parte a rețelei, în urmă cu un an, iar acum urmează alte aducțiuni.

Valerian Vărvăruc, primarul din Corni FOTO Cosmin Zamfirache
Valerian Vărvăruc, primarul din Corni FOTO Cosmin Zamfirache

„Am dat declarație pe propria răspundere, amânând asfaltarea până la finalizarea lucrărilor de apă și canalizare. Așa este normal. Ar fi păcat să execuți o lucrare și după aceea să o distrugi. Noi am asfaltat pe o porțiune, însă doar după ce am încheiat acel tronson cu reabilitarea rețelei de apă și canalizare. Mai avem 15 kilometri de prelungire conducte și 700 de racorduri. După care asfaltăm”, a mărturisit Valerian Vărvăruc.

ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă modă printre șoferii recalcitranți de pe drumurile naționale și autostrăzile din România. Rămâi fără permis pe loc

Publicat

Publicitate

Atenție, conducători auto! A apărut o nouă modă printre șoferii recalcitranți de pe drumurile naționale și autostrăzile din România, care atrage sancțiuni severe din partea autorităților. Este vorba despre dispozitivele luminoase, care imită semnalele luminoase ale poliției, ce pot duce la amenzi consistente și chiar la confiscarea imediată a acestora, informează playtech.ro.

Fenomenul accesoriilor luminoase: între atracție și pericol

Aceste accesorii, care emit lumini intermitente în nuanțe de roșu și albastru, captează interesul șoferilor dornici de senzații tari, care își imaginează că sunt „polițiști sub acoperire”. Cu prețuri accesibile și disponibilitate largă pe internet, dispozitivele sunt ademenitoare pentru cei care vor să impresioneze sau să intimideze în trafic. Un expert auto explică: „Instalarea este incredibil de simplă, efectuându-se de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursa de alimentare conectată la bricheta mașinii. În trafic, aceste dispozitive pot fi confundate ușor cu cele ale autospecialelor Poliției Române.”

Publicitate

Consecințe legale și riscuri asociate
Utilizarea acestor dispozitive nu este doar ilegală, ci și periculoasă. Polițiștii atrag atenția asupra consecințelor grave: „Utilizatorii acestor dispozitive luminoase ilegale se expun la amenzi care variază între 1.305 și 2.900 lei, precum și la suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. În plus, dispozitivele sunt confiscate pe loc”, afirmă un reprezentant al Brigăzii Rutiere. Situația escaladează dacă șoferii se prezintă drept polițiști, caz în care se adaugă și acuzații penale.

 

Impactul asupra siguranței rutiere
Imitarea semnalelor de poliție prin aceste dispozitive creează confuzie și poate compromite intervențiile autorităților în situații de urgență. Acest comportament nu doar că încalcă normele legale, dar pune în pericol viața și siguranța altor participanți la trafic, putând duce la accidente grave.

Publicitate

Măsuri preventive și responsabilitate civică
Este crucial ca șoferii să înțeleagă seriozitatea acestui comportament și să evite utilizarea dispozitivelor care pot induce în eroare atât autoritățile, cât și pe ceilalți șoferi. Autoritățile continuă să monitorizeze această tendință și să aplice sancțiuni riguroase, pentru a asigura respectarea legii și a menține ordinea și siguranța pe drumurile publice.

Apel la conștiința șoferilor
În final, este responsabilitatea fiecărui conducător auto să respecte regulile de circulație și să contribuie la un mediu rutier sigur. Prin renunțarea la astfel de gadgeturi periculoase și respectând legile, fiecare șofer contribuie la siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic. Poliția Română încurajează toți șoferii să manifeste prudență și respect reciproc în trafic, pentru a evita incidentele neplăcute și pentru a promova o cultură a siguranței rutiere sustenabile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sfânta și Marea Miercuri – Mântuirea femeii păcătoase și vânzarea Mântuitorului de către Iuda

Publicat

Publicitate

Ajunși la mijlocul distanței pe drumul trăirii patimilor, în Miercurea Mare deschidem capitolul în care se oglindesc două lumi. Deși legate între ele de prezența Mântuitorului, cumva, trăirile sufletești față de Acesta au fost atât de diferite încât au separat traiectoria a două destine pentru totdeauna. Vorbim despre femeia desfrânată pe de o parte și Iuda, ucenicul Domnului, pe de altă parte. Un alt “ingredient” care leagă cele două lumi este mirul, care, transfigurat parcă, se prezintă atât în ipostaza untdelemnului frumos mirositor și scump cât și în persoana Mântuitorului ca “Mirul cel neprețuit”.

Cât de cutremurător este gândul care asociază sincronizarea dintre începutul mântuirii păcătoasei și cel al prăbușirii apostolului, așa cum apare în cântările Bisericii: “Când păcătoasa aducea mirul, atunci ucenicul s-a înțeles cu cei fărădelege. Aceea se bucură turnând mirul cel de mult preț, iar el se grăbea să vândă pe Cel fără de preț, aceea a cunoscut pe Stăpânul, iar acela se despărțea de Stăpânul, aceea se mântuia, iar Iuda se făcea rob vrăjmașului”. În timp ce unul dintre ei își plătea prețul păcatelor anterioare, celălalt își “primea răsplata” pentru ceea ce urma să facă dar care nu putea nicicând să fie răscumpărat: trădarea.

În Sfânta și Marea zi de Miercuri ne este prezentată căderea lui Iuda ca ucenic al Domnului care este cu atât mai dureroasă cu cât ne gândim mai mult la situația în care el, care a trăit în preajma Domnului, a respirat același aer, a împărțit aceeași bucată de pâine cu Hristos, L-a privit în ochi, I-a ascultat glasul și învățăturile a ajuns să fie biruit de duhul necurat al lăcomiei. Văzând trădarea lui Iuda, trebuie să avem mereu în minte vulnerabilitatea noastră ca oameni în fața propriilor slăbiciuni care ne dau mereu târcoale, pentru a nu cădea și noi în aceeași cursă a celui rău. În același timp, ceea ce nu trebuie să uităm este traseul femeii desfrânate. Căzută, rătăcită în cele mai de jos trăiri umane, ducând o existență lipsită de valori reale, care după ce află de existența Mântuitorului și aude despre minunile Acestuia, realizează că până și viața ei mizerabilă poate să își schimbe cursul, că până și ea mai merită o șansă. Speranța ei este credința curată, cea care îi va aduce iertarea păcatelor și vindecarea neputințelor. Oricine poate spera la o nouă șansă atâta timp cât înțelege că prin căință, credință și smerenie se clădesc treptele unei noi vieți. Menționăm că sunt două femei care au turnat mir pe Hristos. Primii trei Evangheliști vorbesc despre una și aceeași femeie, numită îndeosebi femeia cea păcătoasă, iar Sfântul Evanghelist Ioan vorbește despre Maria, sora lui Lazăr.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending