Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce produse conțin pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile. A început distribuirea unei noi tranșe, înainte de Paște

Publicat

Publicitate

A început distribuirea unei noi tranșe de pachete alimentare pentru persoane vulnerabile. Guvernul a făcut publică lista produselor pe care le vor primi cei 1,18 milioane de beneficiari. 

Cea de-a șasea tranșă de pachete alimentare finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, va fi distribuită începând de vineri, astfel încât beneficiarii să primească produsele înainte de sărbătorile pascale.

„Ne-am propus ca cea de-a șasea tranșă a pachetelor alimentare destinate românilor vulnerabili, a căror distribuție a început, să ajungă la aproximativ 800.000 de beneficiari înainte de Paște.

Lucrăm împreună cu autoritățile locale, astfel încât să ne asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru a nu exista sincope în procesul de distribuție către beneficiari.

În acest sens, am făcut un apel către toți primarii să etapizeze distribuția alimentelor în așa fel încât să se evite cozile la preluarea pachetelor, respectându-se totodată calendarul pe care l-am propus.

Pachetele conțin alimente de bază pe care toți românii trebuie să le aibă înainte de Sfintele Sărbători și este important ca acestea să le fie livrate la timp.

Publicitate

Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranșă din ajutorul de 250 lei pentru alimente și mese calde pentru toți cei 2,4 milioane de români beneficiari.

Este un sprijin care va conta, cu siguranță, în această perioadă”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cine beneficiază de pachetele alimentare

Pachetele cu alimente vor ajunge la 1.188.852 beneficiari eligibili din toată țara:

Publicitate
  • Familii și persoane singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
  • Familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • Persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente sau în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Ce conțin pachetele alimentare pentru persoane vulnerabile

Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități, 25 kg), în valoare de 320 lei și provin, spun autortățile, în proporție de peste 90%, de la producători din România:

  • făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
  • mălai (4 pungi de 1 kg);
  • paste făinoase (2 pungi de 400 g);
  • ulei (4 sticle de 1 l);
  • zahăr (2 pungi de 1 kg);
  • orez (4 pungi de 1 kg);
  • conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
  • conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
  • conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
  • borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
  • gem de fructe (1 borcan de 360 g);
  • gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Proiectul, finanțat prin POAD, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (180.000 tone de alimente) în șase tranșe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie – august 2020.

Până în acest moment, au fost distribuite 5 din cele 6 tranșe cu alimente, bugetul alocat fiecărei tranșe fiind de peste 49 milioane euro.

Cardurile sociale, încărcate înainte de Paște

Cardurile sociale pentru alimente și mese calde, încărcate cu o nouă tranșă de 250 lei înainte de Paște

O nouă tranșă a ajutorului de 250 lei acordat prin programul ”Sprijin pentru România” va fi încărcată pe cardurile celor 2,4 milioane de beneficiari în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale.

Aceasta va fi cea de-a doua tranșă acordată pentru acest an, din cele șase prevăzute prin Programul ”Sprijin pentru România”.

Beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde aproximativ 2,4 milioane de români, din următoarele cateogrii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
    persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Foro: Arhivă

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de ploi însemnate cantitativ

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de ploi însemnate cantitativ pentru județul Botoșani, până la ora 13:00.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp.

Hidrologii spun că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora, fiind instituit cod portocaliu până la ora 18:00 și cod galben până la ora 24:00.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Amnistia fiscală se extinde în România, scapi de datoriile la ANAF și la primărie. Ce trebuie să știe fermierii care vor să profite de ocazie

Publicat

Publicitate

În contextul provocărilor economice actuale, Ministerul Finanțelor Publice a lansat o nouă propunere legislativă care ar putea aduce un răgaz financiar fermierilor și altor contribuabili cu datorii către stat. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) propune o amnistie fiscală, prin care o parte din datoriile acumulate până la data de 31 august 2024 vor fi șterse. Această inițiativă este o oportunitate de a reduce presiunea asupra celor cu restanțe, inclusiv asupra fermierilor, și vine cu o serie de beneficii și măsuri de care aceștia ar trebui să fie conștienți, notează  site-ul playtech.ro.

Ce datorii vor fi șterse

Proiectul de OUG prevede ștergerea a 50% din datoriile principale de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și eliminarea completă a dobânzilor și penalităților aferente acestor sume. Pentru datoriile mai mari de 5.000 de lei, va fi eliminată doar o parte din principal, respectiv 25%, însă dobânzile și penalitățile vor fi eliminate în totalitate.

Această amnistie este importantă pentru fermieri, care se confruntă adesea cu dificultăți financiare cauzate de variațiile de producție agricolă, precum și de fluctuațiile prețurilor la materiile prime. Dacă aceștia au acumulat datorii către ANAF sau primării, inclusiv impozite restante pe terenuri, clădiri sau alte active, ar trebui să fie conștienți că acest proiect le poate oferi o șansă de a-și reduce povara fiscală.
De asemenea, proiectul oferă firmelor fără datorii posibilitatea de a primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe venit, ceea ce poate reprezenta o recompensă suplimentară pentru cei care au reușit să își gestioneze corect obligațiile fiscale.

Cum funcționează amnistia fiscală
Pentru a beneficia de facilitățile oferite de această amnistie fiscală, fermierii și ceilalți contribuabili trebuie să aștepte adoptarea oficială a OUG și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. După intrarea în vigoare, vor putea depune o cerere pentru anularea penalităților și a dobânzilor sau, după caz, pentru reducerea datoriilor principale.

Este important de menționat că aceste facilități fiscale se vor aplica doar pentru datoriile acumulate până la 31 august 2024. Astfel, dacă există restanțe înregistrate după această dată, acestea nu vor fi eligibile pentru amnistia fiscală.

Publicitate

Un alt aspect important este faptul că această amnistie se aplică inclusiv pentru contribuabilii aflați în insolvență, care au scadențe la 31 august 2024. În plus, datornicii au posibilitatea de a renunța la suspendarea executării anumitor acte administrative fiscale pentru a beneficia de anularea dobânzilor și penalităților.

Cine poate beneficia de această măsură

Amnistia fiscală va fi aplicabilă pentru o gamă largă de contribuabili, inclusiv persoane fizice, persoane juridice, entități fără personalitate juridică, precum și instituții publice. Fermierii care desfășoară activități economice ca persoane fizice autorizate (PFA) sau cei care operează în cadrul unor asociații agricole sunt de asemenea incluși în această categorie și vor putea beneficia de măsuri de ștergere a datoriilor.

Publicitate

Pentru a profita de această oportunitate, fermierii trebuie să se asigure că au depus toate documentele fiscale necesare și că se conformează termenelor stabilite de ANAF și alte autorități fiscale. De asemenea, fermierii care au beneficiat de amânări sau eșalonări la plată trebuie să fie atenți la faptul că anumite restanțe nu vor fi incluse în amnistie.

Amnistia fiscală oferită prin această propunere legislativă este o oportunitate valoroasă pentru fermieri și alți contribuabili din România, care pot reduce sau chiar elimina o parte din datoriile lor fiscale. Prin ștergerea dobânzilor și penalităților și prin reducerea datoriilor principale, fermierii pot beneficia de un sprijin real într-o perioadă economică dificilă. Este esențial ca aceștia să urmărească evoluția acestui proiect legislativ și să depună cererile necesare imediat ce OUG va fi adoptată.

Citeste mai mult

Eveniment

Dan Șlincu: „Pe 19 septembrie începe înscrierea online a firmelor pentru cursuri de antreprenoriat în Start-Up Nation cu finanțări de 50.000 de euro pentru noi afaceri”

Publicat

Publicitate

Deputatul social-democrat botoșănean, Dan Șlincu, a anunțat că pentru ediția 2024 a Start-Up Nation va începe, în această săptămână, înscrierea furnizorilor de formare profesională.

Pe 19 septembrie începe prima etapă a programului Start-up Nation, în care furnizorii privați și publici de formare profesională se pot înscrie pentru a oferi cursuri, prin care viitorii antreprenori vor putea accesa granturi IMM de câte 50.000 de euro pentru mici afaceri. Bugetul total e de aproape jumătate de miliard de euro și în premieră, asigură nu doar sprijin pentru înființarea unor noi firme, ci și cursuri pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale”, a delclarat Dan Șlincu.

Formularul electronic de înscriere va fi disponibil începând cu data de 19 septembrie 2024, ora 10.00, pe platforma https://minimis.imm.gov.ro/login și va rămâne activ timp de 10 zile calendaristice, până la 30 septembrie 2024, ora 20.00.

„Prin Start-Up Nation 2024, Guvernul Ciolacu susține investiția în tineri și pentru tineri! 30.000 de tineri vor fi învățați cum să facă afaceri. Se estimează că vor fi înființate cel puțin 7.500 de noi firme. Pentru fiecare firmă nou creată și admisă în program se acordă un sprijin financiar de 50.000 de euro. Obiectivul este înființarea a cel puțin 15.000 de noi locuri de muncă, pentru minimum 2 ani de zile. Cine vrea să ia 50.000 de euro sprijin pentru noua sa firmă trebuie să facă aceste cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale fie față în față, fie online”, a subliniat Dan Șlincu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se ia în calcul la pensie concediul pentru creșterea copilului. Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Publicat

Publicitate

Stagiul de cotizare contributiv, stagiul minim de cotizare contributiv și stagiul complet de cotizare contributiv sunt noțiunile din noua lege a pensiilor care-i nedumeresc pe mulți pensionari. La fel, calculul perioadei de stabilitate. Reprezentanții caselor teritoriale de pensii vin cu lămuriri, scrie Adevărul.

O serie de noțiuni noi aduse de legea privind sistemul public de pensii care a intrat, în integralitate, în vigoare la 1 septembrie 2024 (Legea 360/2023) continuă să stârnească discuții în rândul pensionarilor. Cum nici deciziile de recalculare nu sunt foarte lămuritoare, sute de pensionari încă se adresează în fiecare zi funcționarilor din casele teritoriale de pensii pentru a cere lămuriri cu privire la modul de calcul.

Printre noutățile aduse de Legea 360/2023

se numără noțiunile de „stagiu de cotizare contributiv”, „stagiu complet de cotizare contributiv”, respectiv „stagiu minim de cotizare contributiv”, cu care legiuitorul a operat. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, la ce se referă fiecare dintre noțiunile amintite, în funcție de care se stabilesc dreptul la pensie și cuantumul acesteia.

stagiul de cotizare contributiv – este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. De precizat că stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie (eligibilitate) poate să fie diferit de stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte), conform noii legi a pensiilor, iar explicațiile le vom oferi mai jos.

stagiul complet de cotizare contributiv – este perioada de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. Acest stagiu este de 35 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Publicitate

stagiul minim de cotizare contributiv – este perioada minimă de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cum se acordă punctele de stabilitate

În legea proaspăt intrată în integralitate în vigoare la începutul lunii septembrie 2024, o altă noțiune nouă este aceea de stabilitate a asigurării la sistemul public de pensii.

Punctele de stabilitate, care la recalculare le-au adus celor mai mulți pensionari bani în plus, încep să se calculeze doar pentru perioadele care depășesc 25 de ani din stagiul de cotizare contributiv realizat.

Publicitate
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor”, fac însă reprezentanții Casei de Pensii Olt o precizare importantă, iar pentru ca noțiunile să fie și mai bine înțelese se oferă explicații suplimentare.

Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Iată câteva tipuri de stagii de cotizare care nu aduc puncte de stabilitate, printre ele anumite perioade de concediu medical, concediu pentru creșterea copilului, plăți compensatorii etc. Aceste stagii, pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, au fost avute în vedere, în schimb, ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie:

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de muncă, conform prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 13 din HG nr. 261/2001;

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă, conform prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr. 1025/2003;

– venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor OUG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă;

– perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).

O perioadă specială o constituie și concediul pentru creșterea copilului, perioadă ulterioară datei de 1 ianuarie 2006, care este asimilată stagiului de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Astfel de perioade se iau în calcul, prin excepție, la stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege), însă nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending