Connect with us

Eveniment

Ce pot face românii aflați în vacanță în străinătate dacă pierd sau li se fură actele: pașaport, carte de identitate, permis

Publicat

Publicitate

Românii care călătoresc în străinătate în vacanță sau în alte scopuri și ajung să fie implicați într-un incident în urma căruia li s-au furat sau au pierdut actele ( pașaport, carte de identitate, permis de conducere), banii sau alte obiecte, nu se pot întoarce în țară decât în baza unui document denumit ”titlu de călătorie”.

Potrivit MAE, înainte de ajunge la consulat / ambasadă persoanele respective trebuie să facă următoarele:

  • Să anunțe imediat autorităţile locale de poliţie;
  • Să caute să beneficieze de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea faptelor şi a făptaşului;
  • Declaraţia făcută la poliţietrebuie însoțită cu o listă a obiectelor care v-au fost furate sau v-au dispărut;
  • Să solicite autorităţilor de poliţie emiterea unui raport (raportul poliţiei este de folos în cazul în care obiectele furate sau dispărute erau asigurate);

”Dacă v-a fost furat paşaportul sau alt act de identitate românesc, anunţaţi imediat ambasada sau consulatul României (acestea vă vor putea elibera un titlu de călătorie, pentru reîntoarcerea în ţară);

Dacă vi s-au furat banii, anunţaţi familia sau rudele apropiate şi solicitaţi-le sprijinul financiar pentru continuarea călătoriei sau pentru întoarcerea în ţară.” precizează MAE

Titlul de călătorie – singurul document cu care românii care își pierd actele în străinătate se pot întoarce în țară

Cetățenii români ce rămân fără acte de identitate în străinătate, fie că le-au pierdut sau că le-au fost furate, se pot adresa ambasadelor sau consulatelor României, pentru a intra în posesia unui titlu de călătorie, document ce le va permite reîntoarcerea în țară.

Potrivit avocatnet.ro , titlul de călătorie poate fi folosit doar pentru întoarcerea în România, respectiv pentru trecerea granițelor, iar valabilitatea lui este de cel mult 30 de zile. Titlul de călătorie îşi pierde automat valabilitatea la intrarea în România.

Publicitate

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană cu cetățenie română aflată temporar în străinătate, indiferent de motiv, după ce constată că a pierdut ori i s-au furat actele de identitate e să se adreseze autorităţilor locale de poliţie.

De acolo va primi o dovadă eliberată de polițiști în urma unei declaraţii de pierdere sau furt.

În baza acestui document, persoana care a rămas fără acte de identitate și care se află pe teritoriul unei țări străine se va putea adresa ambasadei sau celui mai apropiat consulat, pentru a obține, în mod gratuit, titlul de călătorie.

Prezența obligatorie la consulat/ ambasadă pentru eliberarea acetelor

Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia.

În cazul documentelor de călătorie pierdute ori furate, la consulat trebuie prezentată o declaraţie de pierdere (de cele mai multe ori, aceasta poate fi dată şi la sediul oficiului consular) şi/ sau dovada eliberată de organele de poliţie.

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut sau ți-a fost furat permisul de conducere

În cazul în care permisul de conducere a fost pierdut sau furat în timpul unei călătorii în străinătate, trebuie contactată cea mai apropiată unităte de poliţie din străinătate pentru a declara pierderea sau furtul.

La întoarcerea în România, se vor întreprinde formalităţile necesare privind obţinerea unui nou permis de conducere românesc, pe lângă autorităţilor locale competente.

Numai cetăţenii români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, ca turişti, pot solicita eliberarea unui nou permis de conducere prin intermediul unui mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila de la Haga.

Este bine de știut că în cazul permisului și certificatul de înmatriculare, acestea pot fi înlocuite numai în țară, la unitățile DRPCIV competente.

Dacă le-ai pierdut în timpul vacanței în străinătate ești obligat să declari pierderea acestora la cea mai apropiată secție de poliție.

Adeverințele eliberate în urma acestui proces îți vor servi la trecerea prin punctele de frontieră și la obținerea unor acte noi la revenirea în țară. Iată are sunt actele necesare în cazul în care ţi-ai pierdut certificatul de înmatriculare, respectiv permisul.

Ai pierdut sau ți-au fost furate actele în străinătate? Un sfat bun

Este bine să ai copii foto ale actelor în telefon. Asta deoarece e mult mai simplu să obții duplicate după acestea atunci când cunoști numărul actului, autoritatea emitentă și data la care a fost emis.

Și mai util este să ai în bagaje copii legalizate după cele mai importante acte – pașaport, carte de identitate, permis de conducere, certificat de înmatriculare. Acestea trebuie fi păstrate separat de actele originale.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Titularizare 2025: Marți, 15 iulie, candidații susțin proba scrisă. Unde sunt organizate centrele de examinare la Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, 15 iulie 2025, la Botoșani, la fel ca în toată țara, va avea loc proba scrisă din cadrul Concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar, sesiunea 2025.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a transmis astăzi într-un comunicat că accesul candidaților în sălile de concurs în vederea susținerii probei scrise se va face în intervalul orar 7.00 – 8.00. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.

La prezentarea în centrul de concurs, candidații vor avea asupra lor  buletin de identitate/ carte de identitate/ carte de identitate provizorie, pașaport sau, în mod excepțional, permisul de conducere sau cartea de alegător.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 22 iulie 2025, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și pe site-ul titularizare.edu.ro.

Contestațiile se depun/se transmit, în scris, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani sau la adresa de e-mail: titularizarebt@isjbt.ro

  1. în data de 22 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 21:00;
  2. în data de 23 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.

Contestația la proba scrisă se depune/se transmite la inspectoratul școlar personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procura notarială în original.

Publicitate

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la inspectoratul școlar și o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

Rezultatele finale vor fi publicate în data de 30 iulie 2025.

În județul Botoșani, pentru susținerea probei scrise s-au înscris 744 de candidați, dintre care  140 de candidați provin din promoția curentă.

Subiectele și baremele de evaluare pentru cele 42 discipline de concurs sunt elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare  și vor fi publicate după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15:00.

La nivelul județului Botoșani sunt disponibile 158 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (97 în mediul urban și 61 în mediul rural). Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări: 23 posturi de Învățător/institutor pentru învățământul primar/profesor pentru învățământul primar (126 de candidați) și 14 posturi de Educator/institutor pentru învățământul preșcolar/profesor pentru învățământul preșcolar (154 de candidați).

„Examenul de titularizare reprezintă un moment de maximă importanță în parcursul profesional al cadrelor didactice, este pasul esențial spre construirea unei cariere în învățământul preuniversitar, dar și o asumare profundă a misiunii nobile de a modela minți și caractere. Prin obținerea titularizării, candidații dobândesc nu doar stabilitate, ci și recunoașterea competențelor profesionale.

Tuturor candidaților, le transmit întreaga mea apreciere pentru alegerea acestei profesii și mult succes la concurs!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

La nivelul județului Botoșani, proba scrisă a Concursului Național de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din data de 15 iulie 2025, se va desfășura în trei centre de concurs, repartizarea candidaților pe sălile de concurs fiind publicată la adresa:

https://isjbotosani.ro/noutati/repartizare-sali_proba-scrisa-15-iulie-2025_titularizare.html

 

Unde vor da examenele candidații la Titularizare:

 

CENTRUL NR. 1:

LICEUL TEHNOLOGIC „ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT” VORONA

Localitatea Vorona, Str. Principală, Nr. 365,  Județul Botoșani

Telefon: +40231 588 656 

NR. CRT.  

DISCIPLINA DE CONCURS

 

1. AGRICULTURA – HORTICULTURA
2. ALIMENTATIE PUBLICA
3. ARTE VIZUALE (EDUCATIE PLASTICA / EDUCATIE VIZUALA / EDUCATIE ARTISTICA)
4. CONFECTII TEXTILE – TRICOTAJE – FINISAJ TEXTIL
5. CONFECTII TEXTILE – TRICOTAJE – FINISAJ TEXTIL (MAISTRI INSTRUCTORI)
6. EDUCATIE MUZICALA SPECIALIZATA
7. FIZICA
8. KINETOTERAPIE
9. LIMBA SI LITERATURA ROMANA SI MATEMATICA, ELEMENTE DE PEDAGOGIE SCOLARA, METODICA PREDARII LIMBII SI LITERATURII ROMANE / COMUNICARII IN LIMBA ROMANA SI METODICA PREDARII MATEMATICII / MATEMATICII SI EXPLORARII MEDIULUI IN INVAȚAMANTUL PRIMAR
10. MATEMATICA
11. MECANICA
12. PROTECTIA MEDIULUI
13. SOCIOLOGIE

  

CENTRUL NR. 2:

LICEUL „DEMOSTENE BOTEZ” TRUŞEŞTI

Localitatea Trușești, Str. Demostene Botez, Nr. 16, Județul Botoșani

Telefon: +40 231 567 920 

NR. CRT.  

DISCIPLINA DE CONCURS

 

1. AGRICULTURA, HORTICULTURA (MAISTRI INSTRUCTORI)
2. ALIMENTATIE PUBLICA (MAISTRI INSTRUCTORI)
3. CONSILIERE PSIHOPEDAGOGICA
4. EDUCATIE FIZICA SI SPORT – PROFESORI
5. ELECTROTEHNICA, ELECTROMECANICA
6. ELECTROTEHNICA, ELECTROMECANICA, ENERGETICA (MAISTRI INSTRUCTORI)
7. ESTETICA SI INGRIJIREA CORPULUI OMENESC (MAISTRI INSTRUCTORI)
8. INDUSTRIE ALIMENTARA
9. INDUSTRIE ALIMENTARA (MAISTRI INSTRUCTORI)
10. ISTORIE
11. LIMBA SI LITERATURA ENGLEZA
12. LIMBA SI LITERATURA FRANCEZA
13. LIMBA SI LITERATURA ROMANA
14. LIMBA SI LITERATURA ROMANA, INTRODUCERE IN PEDAGOGIE – EDUCATIE TIMPURIE SI CURRICULUMUL PENTRU EDUCATIA TIMPURIE A COPIILOR SUB 3 ANI, METODICA DESFASURARII ACTIVITATILOR INSTRUCTIV – EDUCATIVE IN CRESA
15. RELIGIE ORTODOXA

 

 CENTRUL NR. 3:

LICEUL TEHNOLOGIC „ALEXANDRU VLAHUȚĂ” ȘENDRICENI

Localitatea Șendriceni, Str. Principală, Nr. 44, Județul Botoșani

Telefon: +40 231 610 124 

NR. CRT.  

DISCIPLINA DE CONCURS

 

1. BIOLOGIE
2. CHIMIE
3. COMERT
4. ECONOMIE, EDUCATIE ANTREPRENORIALA, ECONOMIE APLICATA SI EDUCATIE SOCIALA – EDUCATIE ECONOMICO – FINANCIARA
5. EDUCATIE MUZICALA
6. EDUCATIE SOCIALA (GANDIRE CRITICA SI DREPTURILE COPILULUI, EDUCATIE INTERCULTURALA, EDUCATIE PENTRU CETATENIE DEMOCRATICA)
7. FILOSOFIE SI LOGICA, ARGUMENTARE SI COMUNICARE
8. GEOGRAFIE
9. INFORMATICA SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI
10. LIMBA SI LITERATURA ROMANA, PEDAGOGIA PRESCOLARA SI METODICA DESFASURARII ACTIVITAȚILOR INSTRUCTIV-EDUCATIVE IN GRADINIȚA DE COPII
11. LIMBA SI LITERATURA UCRAINEANA MATERNA
12. MECANICA (MAISTRI INSTRUCTORI)
13. PSIHOPEDAGOGIE SPECIALA
14. TRANSPORTURI (MAISTRI INSTRUCTORI)

 

Citeste mai mult

Eveniment

Superliga pornește la drum: FC Botoșani debutează acasă LUNI cu Farul. Ce transferuri s-au făcut în lotul lui Leo Grozavu

Publicat

Publicitate

FC Botoșani se pregătește de startul oficial al noii ediții de Superligă, programat în weekendul 12–14 iulie. Primul meci al botoșănenilor va avea loc luni, 14 iulie, de la ora 19:00, pe teren propriu, împotriva vicecampioanei Farul Constanța.

Pentru sezonul 2025–2026, clubul a operat mai multe schimbări în lot. Printre transferurile de vară se numără sosirile lui Dumiter (UTA), Bordeianu (Poli Iași), Suta (Gabela) și Mailat (Sepsi). În schimb, au părăsit echipa Celea, Mouadib, Iacob, Chică-Roșă, Șeroni, R. Filip și Matricardi.

Tehnicianul Leo Grozavu mizează pe un prim „11” competitiv, format din: Anestis – Adams, Miron, Suta, Ilaş (U21) – Bordeianu, Aldair, Mitrov – Cîmpanu, Mailat și Enzo Lopez. Portughezul Aldair Ferreira rămâne omul de bază al echipei și principala vedetă a lotului.

Startul de sezon nu va fi lipsit de provocări pentru botoșăneni. După partida cu Farul, urmează deplasarea la Dinamo București (21 iulie) și meciul de acasă cu Unirea Slobozia (28 iulie). În etapa a patra, FC Botoșani se va deplasa la Rapid.

Oficialii clubului au transmis deja că obiectivul este consolidarea unei echipe echilibrate, capabile să adune puncte importante și să evite emoțiile din sezonul trecut. Suporterii sunt așteptați în număr cât mai mare la stadion pentru a susține echipa încă de la primul fluier al noii ediții de campionat.

Sursa foto ilustrativ: FC Botoșani

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Drumul județean DJ 294B Dobârceni – Murguța – Ștefănești, modernizat complet și recepționat oficial

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat prin vocea vicepreședintelui Dorin Birta finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 294B, pe sectorul Dobârceni – Murguța – Ștefănești, o investiție importantă pentru comunitățile din zonă.

Lucrările au vizat un tronson de 10,6 kilometri, care acum oferă condiții optime de siguranță și confort pentru participanții la trafic.

„Recepția lucrărilor a fost realizată cu succes. Acum se poate circula în cele mai bune condiții pe toată lungimea acestui drum. Este o arteră vitală pentru locuitorii din Dobârceni, Murguța și Ștefănești, care asigură legătura directă cu drumul național DN 24C și facilitează deplasările către județul Iași, dar și spre Vama Stânca – Costești”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta.

Acesta a subliniat că modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere județene rămân printre cele mai importante priorități ale mandatul actualilor consilieri județeni. „Modernizarea infrastructurii rutiere județene a fost și rămâne principalul meu obiectiv. Pentru îndeplinirea acestui scop am depus eforturi susținute pe tot parcursul activității mele de vicepreședinte al Consiliului Județean.”

Totodată, oficialul a evidențiat importanța colaborării și atragerii de fonduri pentru dezvoltarea județului. „Finalizarea acestui proiect demonstrează încă o dată că munca în echipă aduce rezultate pe măsură. Aceste realizări sunt cea mai bună motivație pentru continuarea demersurilor de atragere a fondurilor necesare dezvoltării județului Botoșani”, a explicat Birta.

Investiția în modernizarea drumului DJ 294B este parte din strategia Consiliului Județean din ultimii cinci ani pentru a îmbunătăți rețeaua de transport, de a stimula dezvoltarea locală și de a crește siguranța rutieră în județ. Autoritățile județene dau asigurări că vor continua să prioritizeze astfel de proiecte pentru a facilita mobilitatea și accesul la servicii în toate comunitățile botoșănene.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi calculat și cât de mare va ajunge impozitul pe proprietate în 2026. Anunțul premierului Ilie Bolojan

Publicat

Publicitate

Se pregătesc modificări majore la impozitul pe proprietate din 2026, iar acesta va fi calculat în funcție de valoarea de piață, cu aplicare de la 1 ianuarie 2026, a anunțat premierul Ilie Bolojan, citat de alba24.ro.

Acesta a spus că impozitul pe proprietate urmează să fie recalculat astfel încât să reflecte cât mai fidel valoarea de piață a bunului imobiliar.

Noul mecanism ar putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026, după o perioadă de analiză și consultare cu autoritățile locale.

„În ceea ce priveşte impozitele pe proprietate, calculul acestora va fi stabilit pe baza dialogului cu autorităţile publice locale, în aşa fel încât să reflecte cât mai cu acurateţe valoarea proprietăţii”, a declarat Ilie Bolojan.

Premierul a explicat că noua formulă de calcul va ține cont de mai mulți factori, printre care suprafața imobilului, localizarea acestuia, rangul localității și distanța față de centrele urbane majore.

„Această valoare a proprietăţii este dată de suprafaţă şi de localizarea într-o anumită zonă a unei localităţi – dacă este într-o reşedinţă de judeţ sau într-o comună aflată la 80 de kilometri.

Publicitate

Toţi aceşti indicatori vor fi analizaţi, iar în funcţie de ghidul notarilor sau de evaluările realizate de primării, vor fi stabilite mecanismele de impozitare”, a adăugat Bolojan.

Oficialul a oferit și un exemplu de aplicare a noii formule: pentru un imobil situat în București, impozitul ar urma să fie mai mare decât pentru unul dintr-un alt oraș reședință de județ, iar acesta, la rândul său, mai mare decât într-un orășel mic sau într-o comună.

Modificări la impozitul pe proprietate 2026. Proiectul, prezentat la 1 septembrie

Bolojan a mai precizat că pachetul legislativ privind noul impozit pe proprietate va fi finalizat și prezentat public până la 1 septembrie, pentru a oferi autorităților locale timpul necesar pregătirii și implementării măsurilor.

Veniturile rezultate vor rămâne la bugetele locale, urmând să fie gestionate direct de administrațiile publice.

„Trebuie să reflecte această valoare de piaţă. Asta va fi calculată în perioada următoare. Și va fi un pachet pe care ni l-am asumat că îl vom pune în practică și îl vom anunţa până la data de 1 septembrie, în aşa fel încât primăriile să îşi poată face calculele, evaluările, analizele şi să îl poată aplica de la 1 ianuarie 2026”, a conchis premierul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending