Connect with us

Actualitate

Ce pedeapsă primești dacă muști un polițist. Scandalagiu încătușat cu greu de doi polițiști și un jandarm

Publicat

Publicitate

Doi polițiști  și un jandarm, toți patru ajutați și de un alt bărbat, au reușit după ce s-au chinuit minute bune să îi pună cătușele la mâini la spate, unui bărbat care făcea scandal într-un cazino. 

Momentul este descris de magistrații Judecătoriei Alba Iulia, în motivarea unui caz de ultraj produs în Cugir. Faptele s-au petrecut în noaptea de 4 iunie 2022, când unul dintre polițiști a fost mușcat de mână.

În data de 27 octombrie 2022, judecătorii au dat o primă decizie, iar motivarea a fost făcută public, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro. În motivare este descris modul în care agenții s-au chinuit să îl încătușeze pe bărbat pentru a-l băga în mașina de poliție.

Deși la început doar un polițișt și un jandarm au încercat să îl bage în mașina, cei doi nu au reușit și a mai fost chemat un echipaj în ajutor.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, într-un cazino din Cugir, bărbatul în cauză, în jurul orei 04.00 dimineața a început un scandal. Prin 112 s-a solicitat intervenția oamenilor legii.

Publicitate

La fața locului a ajuns un echipaj mixt format dintr-un polițist și un jandarm. Când au ajuns bărbatul făcea scandal și au luat hotărârea să îl ducă la secție.

Spre mașină a mai mers cu cei doi agenți și bărbatul în cauză și o altă persoană. Când au încercat să îl bage în auto acesta s-a împotrivit, a început să se zbată, să facă scandal și să se împingă cu picioarele de mașină pentru a nu fi băgat pe bancheta din spate.

”În tot acest timp, inculpatul s-a agățat cu mâinile și picioarele de marginea caroseriei mașinii de poliție, s-a zbătut și a strigat, înjurând și amenințând repetat, subtil, pe cei prezenți”, se arată în motivarea instanței.

Polițistul și jandarmul au încercat să îi pună cătușele: ”Bă, nu mușca!”
”După o altă perioadă scurtă de timp, în care inculpatul a continuat să se opună conducerii la sediul poliției, persoana vătămată (n.r.polițistul) a luat decizia încătușării inculpatului”, se arată în document.

Adică l-a pus la pământ pe bărbat și i-a spus colegului din jandarmerie să îi ia cătușele și să le pună la mâinile inculpatului.

În acest timp, martorul(…)se afla în zona inferioară a corpului inculpatului, la distanță de capul acestuia, încercând să îi ajute pe cei doi lucrători de poliție să aplice cătușele asupra mâinilor inculpatului.

În aceste circumstanțe, inculpatul a mușcat, prin acțiuni succesive, mâna dreaptă a persoanei vătămate (n.r. polițistul), întâi zona încheieturii și apoi a degetului mare a mâinii drepte, la baza degetului mare, provocând răni deschise la nivelul zonei în care arcadele dentare ale inculpatului au comprimat țesuturile persoanei vătămate.

În intervalul scurt de timp în care inculpatul a agresat persoana vătămată în modalitatea expusă, persoana vătămată a cerut în mod repetat inculpatului să înceteze acțiunea violentă repetând „Bă, nu mușca!””, se mai arată în documentul citat.

”În timp ce colegul de patrulă lua cătuşele şi încerca să le aplice, persoana vătămată efectuam o priză, având o mână sub bărbat, ţinând o parte din greutatea corpului asupra sa pentru ca el să nu se mai zbată şi să nu se ridice.

Atunci, ţinând braţul în zona pieptului lui şi mâna, încheietura şi degetele în zona gurii, persoana vătămată a fost muşcată de inculpat, iniţial din zona încheieturii, apoi din zona degetului mare.

După prima muşcătură, a încercat să răsucească mâna pentru ca agentul să-i dea drumul, iar apoi, imediat, a muşcat persoana vătămată din nou, din zona palmei, la baza degetului mare, ocazie cu care bărbatul încercat din nou să răsucească mâna pentru a fi slabită și eliminată priza efectuată cu dinţii”, au mai notat magistrații.

Al doilea echipaj a ajuns la intervenție

La fața locului a mai fost solicitat un echipaj. Au ajuns încă doi oameni ai legii: un polițist al IPJ Alba și un polițist local din Cugir. Cei doi au intervenit și ei, și în total cei patru oameni ai legii l-au încătușat pe bărbat și l-au dus la secție.

O persoană, martor ”a arătat faptul că după aproximativ 3 minute în care membrii echipajului au încercat să îl introducă pe inculpat în mașina de poliție, întâmpinând opoziția fizică a acestuia, polițistul și jandarmul au decis să îl pună la pământ pentru a-i pune cătușele.

Martorul a confirmat cele reținute în starea de fapt, respectiv aspectul că a încercat să îl țină de mâini în timp ce acesta se afla întins pe burtă, aflându-se în zona bazinului său, în timp ce membrii echipajului se aflau în zona toracelui inculpatului și încercau să îl imobilizeze și să îi pună cătușele.

Martorul a confirmat faptul că la fața locului a sosit un al doilea echipaj de poliție care a ajutat la finalizarea procedurii de încătușare, după care inculpatul a fost luat și condus de cele două echipaje la secția de poliție”, au mai notat magistrații.

Pedeapsa primită de la Judecătoria Alba Iulia

Pentru că l-a mușcat de mână pe polițișt, bărbatul a fost condamnat la un an de închisoare, pedeapsă cu amânare, pentru ultraj. De asemenea a mai fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile, în cadrul Primăriei Cugir sau în cadrul Parcului Industrial Cugir, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Decizia din data de 27 octombrie 2022 nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: „Lumina credinței străbătând veacul”, proiectul care a adus Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” premiul al doilea la Concursul Național Catehetic

Publicat

Publicitate

În această dimineață, 29 aprilie, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași, a avut loc etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a. Evenimentul a adunat în Capitala Moldovei 13 echipe catehetice, câștigătoare ale etapelor pe protoierii. 

Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului a fost realizată de către prof. univ. dr. Carmen Bolocan – președinte, prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț și prof. dr. Mihai Giosan,  inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț.

Profesorii și copiii din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” au reușit să transforme credința în acțiune, istoria în lecție vie și sfințenia în sursă de inspirație pentru toate vârstele, obținând un onorant și binemeritat premiu II, după o parohie din județul Iași. În cadrul proiectului „Lumina credinței străbătând veacul”, s-a lucrat cu inimă curată, cu talent dăruit de Dumnezeu și cu rugăciune neîncetată. Astfel, fiecare lucrare a devenit o mărturie vie a iubirii lui Hristos și a frumuseții negrăite a Ortodoxiei. Fiecare cateheză rostită, fiecare icoană zugrăvită, fiecare rugăciune înălțată și fiecare pas făcut în pelerinaj s-au împletit într-o lucrare comună, spre zidirea sufletelor și întărirea credinței.

 

„Cu recunoștință și bucurie, felicităm echipa proiectului „Lumina credinței străbătând veacul”!
Dragi profesori, părinți, copii și tineri,
Vă transmitem alese mulțumiri și calde felicitări pentru implicarea deosebită în proiectul catehetic care a adus atât lumină sufletelor, cât și recunoaștere binemeritată: Locul I la etapa pe Protopopiat și Locul II la etapa Eparhială!
Ați reușit, prin dăruirea voastră, să transformați credința în fapte, istoria în lecție vie, iar sfințenia în inspirație pentru cei mici și mari. Ați lucrat cu inimă, cu talent și cu rugăciune, reușind să faceți din fiecare activitate o mărturie vie a iubirii lui Hristos și a frumuseții Ortodoxiei.
Fiecare cateheză, fiecare icoană, fiecare rugăciune și fiecare pas făcut în pelerinaj a devenit parte dintr-o lucrare comună, cu adevărat ziditoare de suflete.
Mulțumim părintelui coordonator Petru Fercal, profesorilor implicați și copiilor minunați din grupul Prietenii Sfântului Ioan Botezătorul, care au arătat că se poate lucra în comuniune, cu folos și cu har.
Să vă fie răsplătite osteneala și credința, iar bucuria roadelor să vă însoțească mereu”, se arată pe pagina Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor.

Publicitate

„Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic a privit spre cei 100 de ani de patriarhat, dar nu cu o privire retrospectivă, ci cu învățămintele care sunt sprijin pentru următorii ani care ne cheamă la lucrare în Biserică și, totodată, a privi spre acele modele de mărturisire a credinței în vremuri de prigoană, în vremuri grele, a spus. Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor, poate și din faptul că au avut loc întâlniri cu cei care își doresc să participe încă de la începutul anului, când mai mulți specialiști din zona media, din zona catehetică, și din zona alcătuirii unui portofoliu, a reprezentării succinte a ideilor și mesajul care se dorește a fi transmis, au fost alături de participanți cu gânduri, cu sfaturi, cu modele, cu acele exemple de bună practică, fiindu-le sprijin pe tot parcursul competiției, ne-a declarat părintele inspector Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei”, a spus părintele Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei.

În urma analizei proiectelor a fost desemnată câştigătoare Parohia „Sfânta Treime” din municipiul Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței.

Citeste mai mult

Eveniment

Casa Verde Plus: Finanțare de până la 40.000 de lei pentru renovarea și izolarea locuințelor

Publicat

Publicitate

Programul „Casa Verde Plus”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat condițiile de eligibilitate pentru cei care doresc să obțină finanțare. Prin acest program, orice persoană poate beneficia de până la 40.000 de lei, respectiv 120 lei/mp, pentru lucrări de renovare sau izolare a locuințelor.

Potrivit informațiilor publicate de Fanatik, se pot înscrie cetățenii români sau ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul stabil în România. De asemenea, sunt eligibile și persoanele fizice care dețin o autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau care au preluat legal o astfel de autorizație.

Cine poate beneficia de acest program

Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.

Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.

Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.

Firmele pot primi până la 500.000 de lei

”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.

Publicitate

În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.

Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.

Citeste mai mult

Administratie

Primarul Cosmin Andrei, condamnat cu AMÂNAREA executării pedepsei, dar își păstrează funcția și dreptul de a candida

Publicat

Publicitate

După mai multe termene amânate, magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat marți, 29 aprilie 2025, în dosarul în care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost judecat pentru divulgarea de informații confidențiale în scopuri personale.

Edilul a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia instanței nu îl afectează, însă, din punct de vedere administrativ: Cosmin Andrei nu își pierde funcția de primar și nici nu este împiedicat legal să candideze pentru un nou mandat.

Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, primarul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, faptă prevăzută de articolul 12, alineatul 1, litera b din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Pe durata termenului de supraveghere de doi ani, edilul va trebui să respecte o serie de obligații impuse de instanță, printre care prezentarea periodică la Serviciul de Probațiune Botoșani, primirea vizitelor consilierului de probațiune, anunțarea oricărei schimbări de locuință sau a deplasărilor mai lungi de cinci zile, comunicarea schimbării locului de muncă, dar și furnizarea de informații privind mijloacele de existență.

Instanța a revocat, totodată, măsura controlului judiciar impusă anterior în cauză și a dispus ca primarul să achite suma de 1.364,28 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Publicitate

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeste mai mult

Administratie

„Turneu în cartierul tău” – ediția a II-a: Muzica filarmonicii revine în parcurile din Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, a anunțat astăzi că în zilele viitoare se va desfășura cea de a doua ediție a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”. Manifestarea va avea loc în zilele de 3 și 4 mai 2025.

Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme parcurile orașului în scene în aer liber, oferind acces gratuit tuturor cetățenilor la concerte susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Alături de orchestră vor evolua grupul pop-opera 4 Tenori – format din Nicolae Ilincăi, Filip Aurelian Mihai, Claudiu Chereji și Bronislaw Babias-Anton –, precum și soprana Miruna Dascălu, invitată special pentru concertul de duminică.

Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă, 3 mai 2025

  • Ora 12:00 – Parcul „Junior”
  • Ora 16:00 – Parcul Tineretului
  • Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii

Duminică, 4 mai 2025

  • Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor

Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional. Fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.

Publicitate

„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a explicat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending