Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce NUME sunt sărbătorite de Sfântul Nicolae. Aproximativ 800.000 de români poartă numele Sfântului

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii,, iar acesta este sărbătorit pe data de 6 decembrie a fiecărui an. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Este protectorul copiilor, al celor nevoiași, dar și al marinarilor și al celor judecați nedrept. Nicolae a fost un creștin prigonit și închis pentru credință. Ideea de dărnicie vine din povestea a trei fete sărmane, care nu se puteau mărita, pentru că nu aveau zestre. Nicolae le-a dat trei pungi cu galbeni, ca să nu cadă în păcatul desfrâului.

În calendarul creștin-ortodox 2020, duminică, 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor.

Publicitate

Tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.

Sfântul Nicolae: Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae

Nume de bărbați la care se fac urări de Sfântul Nicolae: Nicolae, Nicolaie, Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Publicitate

Nume de femei la care se transmit felicitări de Sfântul Nicolae: Nicoleta, Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.

Numele Nicolae este format din cuvintele grecești Nike – victorie, biruința si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi.

Publicitate

Încă din timpul tinereții, Sfântul Nicolae a avut o chemare spre viața duhovnicească. Rămas fără părinţi, Sfântul Nicolae a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.

Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.

Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae.

Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor.

Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

Moș Nicolae, bucuria copilăriei

Moș Nicolae a fost și va rămâne una dintre cele mai frumoase sărbători ale copilariei, legenda lui trăgându-și rădăcinile, dupa cum am văzut în numeroase povești despre faptele bune ale acestuia.

Se spune că tinerii și copiii sunt protejați în mod special de Sf. Nicolae, așa că, pe lângă dimensiunea spirituală a acestei sărbători de iarnă, poți retrăi anumite senzații plăcute din copilarie, oferindu-ți ție însăți sau cuiva drag un mic cadou, precum portocalele sau dulciurile preferate. De Sfântul Nicolae se trimit mesaje și urări celor care își sărbătoresc onomnastica.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se încheie. Ce restricții intră în vigoare

Publicat

Publicitate

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se încheie la data de 30 noiembrie, la ora 7,00. Vineri este ultima zi în care formaţiunile intrate în cursa pentru noul Legislativ mai pot să convingă electoratul să le acorde votul, scrie alba24.ro.

Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înţelege:

  • afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024;
  • difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
  • sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Totodată, după încheierea campaniei, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări active plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.

Publicitate

În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice gen pentru participarea la vot.

În Camera Deputaţilor sunt în prezent 330 de parlamentari, iar la Senat – 136.

Publicitate

În străinătate se votează pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7,00 – 21,00 (ora locală), şi duminică, 1 decembrie, între orele 7,00 – 21,00 (ora locală).

În ţară votarea se desfăşoară pe 1 decembrie, între orele 7,00 – 21,00.

Un număr de 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la scrutinul din 1 decembrie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANPC: Majoritatea achiziţiilor online pot fi returnate în termen de 14 zile

Publicat

Publicitate

Majoritatea achiziţiilor online pot fi returnate în termen de 14 zile, datorită dreptului de retragere reglementat de Uniunea Europeană, a informat recent Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Aţi cumpărat ceva de care nu sunteţi sigur? S-ar putea să mai aveţi o cale de ieşire – dar numai dacă îndepliniţi condiţiile de mai jos.

După Black Friday, entuziasmul de a face o afacere bună, prin achiziţiile realizate, poate face rapid loc îndoielilor. Dacă aveţi remuşcări de cumpărător, nu sunteţi singurul. Din fericire, datorită dreptului de retragere reglementat de Uniunea Europeană, majoritatea achiziţiilor online pot fi returnate în termen de 14 zile. Totuşi, pentru a profita de această opţiune, va trebui să înţelegeţi literele mici”, a scris ANPC, pe pagina de Facebook.

Publicitate

Cu toate acestea, nu toate bunurile sunt acoperite de acest drept, scrie Agerpres.

Condiţiile pentru dreptul de retragere se aplică numai achiziţiilor la distanţă: Dreptul de retragere este valabil pentru majoritatea comenzilor online, telefonice sau poştale. Articolele cumpărate în magazin nu sunt acoperite de actul normativ. Cu toate acestea, unele magazine pot oferi returnări voluntare pentru achiziţiile efectuate în magazin.

La notificarea în termen de 14 zile, consumatorii trebuie să informeze vânzătorul cu privire la decizia lor de retragere în termen de 14 zile de la primirea bunurilor.

Publicitate

Informarea vânzătorului poate fi la fel de simplă ca trimiterea unui e-mail – nu este necesară o scrisoare oficială. Consumatorii trebuie să păstreze dovada notificării lor. Unele magazine se bazează pe un sistem de etichete de returnare prestabilite – verificaţi întotdeauna condiţiile specifice de returnare ale magazinului.

După notificarea vânzătorului, consumatorii au la dispoziţie încă 14 zile pentru a returna articolele în stare bună.

Se pot aplica costuri de transport pentru returnare. Consumatorii sunt de obicei responsabili pentru costurile de expediere a returului, cu excepţia cazului în care vânzătorul specifică altfel. Unele magazine oferă transportul de retur gratuit pe bază de voluntariat, aşa că verificaţi politica de retur

Publicitate

Anumite articole nu sunt eligibile pentru returnare în baza acestui drept, inclusiv:

  • produse personalizate sau făcute la comandă;
  • produse de sănătate sau igienă nesigilate – odată deschise, acestea nu pot fi returnate din motive de sănătate şi siguranţă;
  • conţinut digital – dacă este accesat sau descărcat după cumpărare, conţinutul digital nu este rambursabil;
  • bilete şi rezervări pentru evenimente – serviciile limitate în timp, cum ar fi călătoriile, biletele, rezervările la hotel rezervări sau închirieri de maşini.
    sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Măsuri pentru atragerea tinerilor specialiști din sănătate

Publicat

Publicitate

Pentru un act medical de calitate și performant este nevoie de medici tineri specialiști.

 

Unul dintre factorii cei mai importanți pentru modernizarea sistemului sanitar este factorul uman. Pe lângă investițiile masive pe care le-am demarat și achiziționarea de aparatură medicală ultraperformantă, în ultimii ani am început un proces de întinerire masivă a personalului medical de înaltă calificare. Pentru atragerea de medici tineri, împreună cu echipa managerială, am obținut autorizarea Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» pentru a putea derula programe de rezidențiat”, a declarat Doina Federovici, președintel PSD Botoșani.

Publicitate

 

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani este autorizat să desfășoare programe de rezidențiat în următoarele specializări:

  • Anatomie patologică;
  • Anestezie și terapie intensivă;
  • Boli infecțioase;
  • Cardiologie;
  • Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă;
  • Chirurgie generală;
  • Chirurgie pediatrică;
  • Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice;
  • Epidemiologie;
  • Medicină de laborator;
  • Medicină de urgență;
  • Medicină fizică și de reabilitare;
  • Medicină internă;
  • Medicină legală;
  • Neonatologie;
  • Neurologie;
  • Obstetrică – ginecologie;
  • Oncologie medicală;
  • Ortopedie și traumatologie;
  • Otorinolaringologie;
  • Pediatrie;
  • Psihiatrie;
  • Radiologie și imagistică medicală;

De asemenea, am construit 20 de locuințe ANL pentru tinerii specialiști, care au fost deja repartizate, iar construirea unui alt bloc de locuințe de 20 de apartamente este în licitație. Pentru continuarea acestor proiecte importante pentru sistemul sanitar botoșănean, pe 1 decembrie, votați echipa PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot”, a conchis Doina Federovici, președinte PSD Botoșani.

Publicitate

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

Publicitate

https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

De Ziua Națională a României, slujbe de mulțumire și cinstire a eroilor în bisericile din țară și de peste hotare

Publicat

Publicitate

De Ziua Naţională a României, duminică, 1 decembrie 2024, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale și lăcașurile de cult mănăstirești din țară și de peste hotare va fi oficiată slujba de mulțumire pentru libertatea și unitatea neamului românesc, precum și de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire națională a românilor în anul 1918 – personalități semnificative ale istoriei române și făuritori ai moștenirii culturale și comunitare a poporului nostru.

Reamintim că în vederea cinstirii memoriei eroilor români a fost edificată și Catedrala Națională din București, cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua eroilor și Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.

La Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum va fi săvârșită începând cu ora 12.00.

Publicitate

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

foto: Basilica.ro

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending