Dacă ai în plan să renovezi apartamentul și vrei să spargi un perete ori să desființezi o cameră, e bine să consulți mai întâi legea, ca să știi ce ai voie să faci și pentru ce îți trebuie autorizații. Altfel, în caz contrar, ai putea fi amendat de autorități cu sume costisitoare pentru schimbările făcute în locuință, relatează romania24.ro.
Ce se întâmplă dacă faci modificări în casă fără autorizație
Modificările din apartament înseamnă de la zugrăveli, schimbarea tâmplăriei, înlocuirea unor sisteme, cât și dărâmarea unor pereți. Dar nu trebuie să ignori aspectul legal. Mulți proprietari aleg să dărâme sau să construiască pereți în apartament fără să ceară sfatul unui specialist, iar acest lucru ar putea avea urmări în contextul unui cutremur puternic ca cel de 7,8 grade din Trucia.
Printre măsurile de precauție care se pot lua din timp este evitarea modificărilor la nivelul structurii de rezistență atunci când se fac renovări sau se reorganizează spaţiul în apartamente. Prin dărâmarea pereților, proprietarul își asumă riscuri, deoarece aceștia pot fi structurali, iar modificarea adusă apartamentului afectează structura de rezistență a întregului bloc. Un alt risc îl reprezintă amenda pe care o poți primi de la autorități și, în plus, dacă vrei să vinzi un apartament recompartimentat fără aviz, nu îi vei putea face cadastrul.
Ce lucrări poți face fără autorizație de construire
Nu toate schimbările pe care le faci în locuință au nevoie de autorizație de construcție. De exemplu, cele care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora sau reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate.
De asemenea, poți face reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei fără să fie aprobate de primărie și la fel este și în cazul reparațiilor și înlocuirea sobelor de încălzit.
Nici pentru zugrăveli interioare și zugrăvelile exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor, nu ai nevoie de autorizații.
Autorizația de construire este actul care oferă dreptul cetățenilor de a construi, precum și de a consolida sau repara o construcție deja existentă. Acest act este eliberat de primarie în baza unui dosar ce cuprinde o serie de avize, acorduri și proiect tehnic.