Connect with us
Publicitate

Economie

Ce MĂSURI și TARIFE vor fi aplicate în următorul an la energie și gaze naturale! Anunțul premierului Ciucă

Publicat

Publicitate

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a susținut o conferință de presă după reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei și a anunțat măsurile luate de Guvern, timp de un an, relatează alba24.ro, măsuri care ce vor fi aplicate pentru energie electrică și gaze naturale.

„Am decis noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile, vor garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie.

Astfel, la electricitate, pentru clienții casnici am stabilit următoarele:

Publicitate

– pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 kW, introducerea unui tarif social de 0,68 de lei / kW cu TVA inclus. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum.

– gospodăriile care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 kW, vor beneficia de tariful de 0,8 lei / kW, cu TVA inclus. Este vorba despre alte 4 milioane de gospodării.

Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.

Publicitate

Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, micro, mici și mijlocii, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri, precum și alte astfel de instituții, va fi un tarif unic, de 1 leu / kW, cu TVA inclus.

Impactul este de 5,54 miliarde de lei.

Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat, care vor ajuta reducerea costurilor cu până la 20%.

Publicitate

În total impactul este pentru electricitate de 9,16 miliarde de lei până la sfârșitul acestui an.

La gaze naturale:

– clienții casnici care vor avea un consum anul de până la 1.200 mc vor beneficia de un tarif de 0,31 lei / kW. Impact estimat, 2,8 miliarde de lei

Publicitate

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri, micro, mici și mijlocii, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri și instituții similare, costul gazului natural va fi de 0,37 lei / kW. Impactul estimat este de 2,5 miliarde de lei.

Măsurile pentru un an de zile, atât pentru energia electrică cât și pentru gaze naturale, vor avea un impact de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.

Am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene.

Introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.

Suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și a economiei.

Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Implementarea acestor măsuri după 1 aprilie va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri, care timp de un an vor avea o stabilitate a prețurilor cu respectarea pieței libere. În acest fel vom fi pregătiți când situația va reveni la normal cu o piață funcțională și extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică.

Am început deja planul integrat de investiții din fonduri europene și naționale, programe care țin de producția de energie și gaze naturale, transport și depozitare, diversificarea resurselor, tranziția spre energia verde și eficiența energetică.

Lansăm în cursul lunii martie apel de proiecte în valoare de 460 milioane de euro, pentru o capacitate instalată de 950 mW, din finanțările PNRR destinate consumatorilor industriali energo-intensivi, IMM-urilor și operatorilor din sectorul agricol.

De asemenea, avem la dispoziție fondul de modernizare în valoare totală de 16 miliarde de euro, din care am lansat la începutul acestui an proiecte în valoare de peste 2 miliarde de euro. Vom continua în această toamnă cu alte proiecte în valoare totală de 2,8 miliarde de euro care vor merge către producătorii de energie, consumatorii industriali, agricultură, HORECA, prosumeri, autorități publice și persoane fizice. Vom ști astfel să ne folosim resursele naturale și noile tehnologi pentru ca cetățenii și economia să traverseze cu bine această perioadă dificilă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Incendiu la Flămânzi. Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc. Două ore au luptat pompierii cu flăcările

Publicat

Publicitate

Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc, cel mai probabil, din cauza suprasolicitării. S-a întâmplat în această după-amiază, la un punct de trasformare din orașul Flămânzi. Localnicii au observat că iese fum din clădire și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au constatat faptul că ardea violent transformatorul și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se se extindă la celelalte încăperi ale clădirii, dar și la alte construcții din apropiere, inclusiv la Casa de Cultură din orașul Flămânzi. După stingerea incendiului, pompierii au răcit transformatorul, eliminând astfel pericolul de explozie care putea să apară că urmare a supraîncălzirii celor aproximativ 1000 de litri de ulei.

Intervenția a durat mai bine de două ore.

Publicitate

Specialiștii furnizorului de energie electrică urmează să remedieze defecţiunile.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending