Connect with us

Eveniment

Ce măsuri au fost luate în punctele de trecere a frontierei la GRANIŢA DE EST în perioada minivacanţei de 1 Decembrie

Publicat

Publicitate

Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a dispus măsuri suplimentare de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ în toate punctele deschise traficului internaţional pe granița de est a României, cu ocazia minivacanței prilejuită de Ziua Naţională a României.

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au anunțat că acționează alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

Pentru realizarea unui control fluent, în funcţie de dinamica traficului, vor fi luate măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, inclusiv suplimentarea personalului.

“Menţionăm că, în prezent,  traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

O situaţie specială se înregistrează la traficul pentru camioane în P.T.F. Galaţi- rutier, pe sensul de ieșire din țara, unde sunt timpi de așteptare crescuți urmare atât a numărului mare de camioane care tranzitează frontiera, cât și a unui blocaj între P.T.F.-urile dintre Republica Moldova și Ucraina, determinat şi de  desele întreruperi ale furnizării energiei electrice.

Din punct de vedere al atribuțiilor poliției de frontieră au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Publicitate

Astfel, timpul de efectuare a controlului, din punct de vedere al atribuţiilor instituţiei noastre este de maxim cinci minute”, a explicat într-un comunicat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Frrontiera cu Republica Moldova este graniţă externă a Uniunii Europene, iar la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra  camioanelor, se mai adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități (controlul mărfurilor și bunurilor, controlul mărfurilor comunitare;controlul produselor de origine animală, perisabile; cântărire, vignetă, controlul produselor vegetale.)

Astfel, în cazul mijloacelor de transport marfă, se efectuează şi operaţiuni vamale, care includ printre altele şi controlul fizic sau verificarea aplicării sigiliului vamal etc.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a adresat și o serie de recomandări participanților de la traficul transfrontalier.

“Recomandăm cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă  să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional, existente la graniţa de est, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt și să se informeze cu privire la condiţiile de călătorie în statele de destinaţie şi în cele tranzitate.

De asemenea, reamintim participanţilor la trafic că pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizate valorile medii ale timpului de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere”, au mai adăugat polițiștii de frontieră.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune a poliției rutiere pentru depistarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 09:00–12:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu Serviciul Rutier, au desfășurat o acțiune de control pe Drumul European 58, în comuna Copălău, vizând prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 50 de autovehicule. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, însumând aproximativ 25.000 de lei.

Dintre acestea, 24 de amenzi au fost aplicate pentru depășirea vitezei legale, iar polițiștii au reținut 12 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, reținut după ce a fost prins beat la volan. Nu avea nici permis de conducere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 34 de ani, din județul Neamț, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

 

Acesta a fost depistat de către polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, în timp ce se deplasa haotic pe DJ 282, în comuna Todireni. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din Corni, reținut după ce și-a tăiat brățara de monitorizare electronică

Publicat

Publicitate

În noaptea de 9 înspre 10 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din comuna Corni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

În jurul orei 23:00, în dispeceratul S.I.M.E s-a primit o alertă de ”acces ilegal la brățara de monitorizare electronică” (constând în distrugerea acesteia) ce era aplicată unui tânăr, din comuna Corni. Acesta avea ordin de protecție față de fosta concubină, din comuna Tudora, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

 

Atât la locuința tânărului, cât și la locuința persoane protejate au fost direcționate mai multe patrule de poliție, concomitent fiind contactate ambele părți. Victima a fost instruită de către polițiști, cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a fi în siguranță până la sosirea acestora.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost identificat la domiciliul său, constatându-se că acesta nu mai avea montat dispozitivul electronic de monitorizare. A fost imobilizat și condus la sediul poliției, ulterior, fiind reținut pentru 24 de ore.

Citeste mai mult

Eveniment

Propunere: Achiziția unei mașini, permisă doar cu impozitele și amenzile plătite la zi. Datoriile ar putea fi reținute din ajutorul social

Publicat

Publicitate

Impozitele și amenzile restante pot bloca achiziția unei mașini. Datoriile către stat, reținute din ajutoarele sociale – propunere legislativă

Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, condus de UDMR, pregătește un nou pachet de reforme care vizează întărirea descentralizării, simplificarea procedurilor administrative și extinderea atribuțiilor autorităților locale. Una dintre prevederile propuse prevede că achiziția unui autoturism va fi condiționată de plata la zi a impozitelor și amenzilor.

Totodată, administrațiile locale vor avea dreptul să rețină datoriile cetățenilor – precum impozitele pe proprietate sau amenzile – direct din prestațiile sociale. Excepție de la această măsură vor face mamele beneficiare de indemnizații pentru creșterea copilului și persoanele cu dizabilități.

Ministrul Attila Cseke a explicat că aceste schimbări sunt necesare pentru a asigura sustenabilitatea financiară a administrațiilor locale. „Este corect ca toți cetățenii să-și asume responsabilitatea fiscală. Nu putem accepta ca unii să plătească taxe, iar alții nu”, a declarat acesta.

El a menționat că multe primării nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare din veniturile proprii, motiv pentru care este nevoie de o legislație mai eficientă privind colectarea taxelor. În acest sens, noul cadru legal va extinde condiționarea accesului la diverse servicii publice în funcție de plata obligațiilor fiscale.

Printre măsurile propuse se numără:

Publicitate
  • Interzicerea achiziției unui vehicul pentru persoanele care nu și-au plătit taxele pe proprietăți sau amenzile restante.

  • Condiționarea eliberării autorizațiilor de construire de plata tuturor obligațiilor fiscale.

  • Recuperarea permisului de conducere suspendat doar după achitarea amenzilor.

Ministerul mai propune și simplificarea procesului de transfer al bunurilor și competențelor de la nivel central către administrațiile locale, pentru ca acestea să poată interveni mai eficient în gestionarea patrimoniului public.

Cseke a reiterat că descentralizarea este cheia unui management local eficient: „Experiența ne arată că lucrurile se mișcă mai repede când comunitățile decid singure, fără să aștepte aprobări de la București. Nimeni nu va pleca cu terenurile în străinătate – trebuie să învățăm să avem încredere în administrațiile locale.”

Propunerile urmează să fie incluse într-un pachet legislativ care va fi înaintat Guvernului în perioada următoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending