Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce lucrări se pot face fără autorizație la renovarea casei sau apartamentului. Prevederi din legislația actualizată

Publicat

Publicitate

Ce lucrări se pot face fără autorizație la renovarea casei sau apartamentului. O serie de reparații sau construirea unor anexe pot fi făcute fără să fie necesare autorizații. Trebuie respectate însă anumite condiții, informează alba24.ro.

Legislația privind autorizarea lucrărilor de construcție a fost modificată prin Legea nr. 102/2023. Actul normative schimbă Legea nr. 50/1991, scrie legalbadger.org.

Potrivit sursei citate, operațiunile ce nu aduc modificări structurii de rezistență sau aspectului arhitectural al clădirilor pot fi făcute fără autorizație.

Publicitate

Ce lucrări se pot face fără autorizație la renovarea casei sau apartamentului

În legislație sunt menționate următoarele lucrări permise fără autorizație de construire la casă, apartament sau gospodării:

  • lucrări de reparații la împrejmuiri, cu condiția menținerii formei și materialelor originale
  • reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, cu respectarea formei inițiale
  • reparații și înlocuiri ale tâmplăriei interioare
  • reparații și înlocuiri ale tâmplăriei exterioare, cu mențiunea păstrării formei, dimensiunilor golurilor şi a tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări
  • lucrări de finisaje interioare, incluzând tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte tipuri de finisaje, precum și pardoseli interioare
  • reparațiile sau înlocuirile la instalațiile interioare, precum și intervențiile asupra branșamentelor și racordurilor exterioare, în limitele proprietății
  • lucrările de intervenţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor în vigoare, respectiv executarea instalaţiilor specifice prevenirii şi stingerii incendiilor, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu
  • lucrările de plantare a perdelelor forestiere de protecție și împăduriri pe terenuri degradate
  • montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi
  • modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare
  • reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit şi ale coşurilor de fum aferente

Ce lucrări se pot face fără autorizație. Anexe gospodărești, garduri

Legislația permite construirea anumitor anexe gospodărești fără autorizație de construire, cu condiția ca acestea să fie amplasate direct pe sol, prevăzute cu acoperiș, dar fără pereți.

Și gardurile cu caracter temporar, utilizate în contextul evenimentelor sau construcțiilor provizorii, realizate din materiale ușoare, cum ar fi panourile de plasă, pot fi amplasate fără autorizație de construire.

Publicitate

Tot fără autorizație se pot monta garduri destinate activităților de grădinărit sau delimitării spațiilor pentru animalele de companie. Trebuie respectate însă norme privind înălțimea și materialele utilizate.

Dacă gardurile au fundație, este necesară autorizație de construire.

Tot la categoria fără autorizație obligatorie intră și structurile ușoare demontabile, precum acoperișurile pentru terenuri sportive sau compartimentările nestructurale din materiale ușoare.

Publicitate

Ce lucrări se pot face fără autorizație: ”casele pe roți”

Nu este necesară autorizație de construcție nici pentru:

  • „casele pe roți” – construcții mobile construite pe un șasiu cu roți, distincte de rulotele convenționale; autoritățile locale pot impune obținerea unei autorizații de amplasare
  • locuințele realizate din containere

În restul cazurilor în care autorizația de construire este obligatorie, lipsa acesteia se sancționează cu amendă între 1.000 și 100.000 lei. Persoana care a realizat construcția are obligația de a intra în legalitate într-un termen rezonabil.

În caz contrar, autoritățile locale pot acționa în judecată și pot obține în instanță demolarea construcției.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 57 de ani, din Răchiți, s-a urcat beat criță la volan. Pe o stradă din municipiul Botoșani a dat peste ghinion

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat în trafic, pe strada Săvenilor, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Răchiți.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcooluluie

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism furat, descoperit şi indisponibilizat la frontieră

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din România.

În data de 26 noiembrie 2024, în jurul orei 09.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 30 de ani, care conducea un autoturism, înmatriculat în R. Moldova.
Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de către autoritățile din România.
Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că i s-a defectat autoturismul și a împrumutat mașina unui prieten, fără a avea cunoștință că este declarată furată sau implicată în vreun litigiu.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de 7.500 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

,,România votează”, campanie de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, derulată de polițiști

Publicat

Publicitate

În perioada 4 noiembrie – 8 decembrie a.c., Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității desfășoară, la nivel național, campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral ,,România votează”!

Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor, precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoşani, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și prin polițiștii celorlalte structuri, s-au alăturat demersului, în vederea asigurării cadrului legal de organizare și desfășurare a alegerilor.

Publicitate

Reamintim pe această cale cetățenilor, următoarele prevederi legale, în context electoral:                  

-Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv!

-Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților!

Publicitate

-Fiecare alegător își exprimă votul personal! Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă!

-Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret!

-Nu au drept de vot persoanele cărora li s-a interzis dreptul de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă!

Publicitate

-Constituie infracțiunea de fraudă la vot:

–        fapta de a vota fără a avea acest drept;

–        fapta de a vota de două sau mai multe ori;

–        introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, decât are dreptul un alegător;

–        folosirea unui act de identitate fals, sau a unui buletin fals.

–        constituie infracțiunea de corupere a alegătorilor fapta de a oferi sau a da bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii au emis o atenționare nowcasting tip COD GALBEN de precipitații mixte care depun polei

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare nowcasting tip cod galben de precipitații mixte care depun polei, valabilă pentru județul Botoșani, astăzi, până la ora 12:00.

Pentru evitarea producerii unor evenimente, conduceți prudent, reduceți viteza, măriți distanța dintre autovehicule, evitați orice manevră riscantă, iar dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați la 112!

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending