Connect with us

Actualitate

Ce informații sunt obligate restaurantele să ofere clienților, din 20 decembrie. Iată ce trebuie să conțină meniurile

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Info Cons au anunțat că Protecția Consumatorilor în România face un pas important în informarea transparentă și detaliată a cetățenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comandă online sau la restaurant, relatează alba24.ro.

Seful ANPC, Horia Constantienscu, a spus că produsele pe care le cumpărăm de la restaurant ar trebui să fie asemenea celor din magazin, astfel încât românii să știe ce conține mâncarea pe care o mănâncă.

Au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.

Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Din 20 decembrie 2022, devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Ce se menționează prin Ordinul 201/2022?
Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Publicitate

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Prin implementarea acestui ordin, România încearcă să iasă din topul statisticilor europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.

Declarație nutrițională
Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene.

Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, restaurantele trebuie să ofere informații precum:

Valoarea energetică;
Cantitățile de grăsimi
Acizi grași saturați;
Zaharuri;
Sare;
Aditivi
Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Șeful ANPC: Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm?
„Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime.

Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă.

Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a spus preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Un botoșănean a creat deja un soft care calculează valorile nutriționale 

La Botoșani a fost creată deja prima și singura aplicație, până la ora actuală, de calcul a valorilor nutriționale pentru Horeca, o aplicație care vine să rezolve problema antreprenorilor din acest domeniu cu privire la ordinul ANPC 201 din Septembrie, care se referă la calcularea valorilor nutriționale pentru preparatele din această industrie. Aplicația a fost realizată de Răzvan Podariu, un programator care și-a deschis o mică companie de software cu sediul în mediul rural, la Brehuiesti.

Mai multe despre acest subiect poți citi aici: Digitalizarea restaurantelor din România a început la Botoșani. Un botoșănean a creat un soft care calculează valorile nutriționale pentru Horeca

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Avertizare ITM: Temperaturile extreme impun respectarea măsurilor pentru protecția angajaților conform OUG nr. 99/2000

Publicat

Publicitate

Intrucât Administrația Națională de Meteorologie anunță manifestarea pe teritoriul României a unor temperaturi deosebit de ridicate, vă reamintim că este  imperios necesar să acordam o atenție deosebită respectării prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Temperaturile extreme ridicate sunt temperaturile exterioare ale aerului monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia ce depăşesc +37°C sau, care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele ITU peste valoarea de 80).

Conform prevederilor legale în vigoare, în perioadele cu temperaturi extreme ridicate, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale:

  1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
  2. a) reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
  3. b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  4. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
  5. d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, în curenţi de aer.
  6. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:
  7. a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  8. b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  9. c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii ai salariaţilor, după caz, pot lua următoarele măsuri:

  1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
  2. b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 şi după ora 17.00;
  3. c) întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este posibil.

 

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

Publicitate
  1. a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;
  2. b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  3. c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

De asemenea, vă menționăm că inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, vor continua efectuarea controalelor care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O bovină căzută în râul Bașeu, salvată de pompieri

Publicat

Publicitate

 Intervenția neobișnuită a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Petricani, unde o bovină a fost salvată de pompieri după ce a căzut în râul Bașeu.

Cum a ajuns animalul în apă, nu știe nimeni. Când l-a găsit proprietara, era pe jumătate în mâl. A încercat să îl salveze, însă din cauza malului abrupt, eforturile sale au fost zadarnice.

În sprijinul acesteia au venit pompierii din cadrul Stației Săveni, care s-au deplasat la fața locului cu o autospecială de intervenție și echipamente specifice. Salvatorii au reușit să lege bovina cu chingi speciale și, cu ajutorul unui buldoexcavator, au reușit să o aducă în siguranță pe mal.

Din fericire, animalul nu a suferit răni. Operațiunea de salvare a durat mai bine de o oră și s-a încheiat cu succes.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Municipiul Dorohoi rămâne fără apă. Vor fi afectate și câteva comune din jur. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, începând cu noaptea de 11 spre 12 iunie 2025, de la ora 02:00, pe o perioadă de 24 de ore, va fi întreruptă furnizarea apei potabile, ca urmare a unor lucrări esențiale de intervenție și modernizare a conductei de aducțiune Leorda – Dorohoi.

Această măsură este necesară pentru a asigura îmbunătățirea semnificativă a sistemului de alimentare cu apă, a creșterii siguranței, cât și a calității serviciilor oferite.

În acest timp vor fi afectați consumatorii din municipiul Dorohoi, respectiv din localitățile: Dealu Mare, Broscăuți, Șendriceni, Leorda, Brăești, Poiana, Dolina, Văculești și Saucenița.

Pentru a evita efectele negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv  recomandă utilizatorilor afectați să-și creeze minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere.

Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Zeci de candidați absenți la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat 2025

Publicat

Publicitate

Miercuri, 11 iunie 2025, la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, din cei 2108 candidați înscriși, au absentat 62. „Nu au fost candidați eliminați”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Botoșani.

Proba obligatorie este la:

  • matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
  • istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus

Bacalaureat 2025: subiectele la Istorie

Candidații au primit următoarele cerințe, potrivit edupedu.ro

  • Subiectul 1 – cerințe pe baza a două texte: Henry Kissinger – Diplomația, Jean Carpentier – Istoria Europei.
  • Subiectul 2: cerințe pe baza unui fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan
  • Subiectul 3: eseu despre constituirea și evoluția statului român în a doua jumătate a secolului al XIX – începutul secolului XX cu repere:
    • prezentarea unei acțiuni desfășurate de români în perioada 1857-1859
    • precizarea unei măsuri adoptate în statul român, în perioada 1861-1866 și menţionarea a două aspecte cu privire la această măsură;
    • menționarea a două fapte istorice la care participă România în cadrul relațiilor internaționale din perioada 1875-1885;
    • formularea unui punct de vedere referitor la politica externă a României în perioada 1916- 1918 şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending