Connect with us

Eveniment

Ce este mai convenabil, pe timp de caniculă: Aer condiționat sau ventilator

Publicat

Publicitate

Combinarea unui ventilator cu aerul condiționat poate ajuta la eficientizarea răcirii și la reducerea consumului de energie, ne recomandă alba24.ro.

Alegerea dintre ventilator și aer condiționat depinde de preferințele și nevoile individuale, precum și de condițiile specifice din mediul în care te afli.

Ambele dispozitive au avantaje și dezavantaje, așa că vom explora câteva aspecte relevante pentru a te ajuta să iei o decizie informată:

Ventilator vs aer condiționat: Eficiență în răcirea aerului
Aerul condiționat: Aerul condiționat are capacitatea de a răci rapid și eficient aerul dintr-o încăpere. Este mai potrivit pentru a menține o temperatură constantă și plăcută în încăperi în timpul verii sau în zonele cu temperaturi foarte ridicate.

Ventilator: Ventilatoarele nu reduc temperatura aerului, ci doar creează o senzație de răcoare prin mișcarea aerului. Ele nu pot reduce temperatura din încăpere, ci doar ameliorează disconfortul cauzat de căldură.

Consum de energie:

Publicitate

Aerul condiționat: Aparatele de aer condiționat au tendința de a consuma mai multă energie decât ventilatoarele, în special modelele mai vechi. Aceasta poate duce la facturi mai mari la energie electrică.

Ventilator: Ventilatoarele sunt, în general, mult mai eficiente energetic decât aerul condiționat. Consumă mai puțină energie electrică, fiind o opțiune mai economică.

Circulația aerului:

Aerul condiționat: Oferă și circulație a aerului în încăpere, dar nu la fel de eficientă ca un ventilator.

 

Ventilator: Ventilatoarele asigură o circulație mai bună a aerului în încăpere, ceea ce poate ajuta la dispersarea aerului cald și la crearea unei senzații mai plăcute de răcoare.

Umiditatea aerului:

Aerul condiționat: Aerul condiționat poate ajuta la reducerea nivelului de umiditate din încăpere, ceea ce poate fi benefic în zonele umede și în timpul verii.

Ventilator: Ventilatoarele nu afectează umiditatea aerului, astfel că în zonele foarte umede pot simțiți că este mai greu să respirați dacă aerul nu este uscat.

Costuri și instalare:

Aerul condiționat: Costul inițial de achiziție și instalare al unui aparat de aer condiționat poate fi semnificativ mai mare decât un ventilator simplu.

Ventilator: Ventilatoarele sunt în general mult mai accesibile ca preț și nu necesită o instalare complicată.

În concluzie, dacă îți dorești să răcești rapid o încăpere și să menții o temperatură constantă, aerul condiționat este o opțiune potrivită.

Dacă însă dorești o soluție mai economică și eficientă energetic, un ventilator poate fi o alegere mai bună.

De asemenea, combinarea unui ventilator cu aerul condiționat poate ajuta la eficientizarea răcirii și la reducerea consumului de energie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Centrul de Tineret din Parohia Lupăria-Prăjeni a fost sfințit

Publicat

Publicitate

Centrul de Tineret al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic, Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – Lupăria, județul Botoșani, a fost inaugurat oficial, oferind un spațiu dedicat activităților destinate copiilor și tinerilor. Deschiderea centrului a fost marcată prin slujba de sfințire a clădirii, oficiată de Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Proiectul de amenajare a acestui centru a obținut cel mai mare punctaj în cadrul Concursului de Proiecte organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, beneficiind astfel de sprijin financiar pentru implementare. De asemenea, un aport esențial la deschiderea și întreținerea centrului a fost oferit de Primăria Comunei Prăjeni.

„Apreciem și sprijinim fiecare inițiativă care oferă tinerilor un cadru prielnic pentru dezvoltarea abilităților, în care aceștia să se simtă în comuniune cu părintele paroh și cu ceilalți tineri din parohie. Concursul de proiecte adresat tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor sprijină astfel de inițiative locale, care cunosc cel mai bine nevoile și prioritățile parohiei.” (Arhim. Nicodim Petre)

La inaugurare, aproximativ 100 de copii au participat la diverse ateliere organizate de echipa de voluntari coordonată de părintele paroh Cristian Butnărașu. Prin rotație, toți tinerii au participat la un atelier de felicitări de Crăciun, care vor fi trimise prietenilor și familiei, și au petrecut timp jucând diferite jocuri de societate.

Centrul de Tineret va funcționa având patru săli principale destinate diverselor activități: Sala de Creație, Sala jocurilor de societate, Sala de lectură (Biblioteca) și Escape Room. Alte spații includ o sală de calculatoare, o sală de film, un spațiu pentru grădiniță și o sală de ședințe, unde voluntarii vor planifica viitoarele proiecte.

„Noutățile introduse în atelierele noastre includ activități din Sala de Creație, unde copiii au confecționat lumânări parfumate cu tematică de sezon, și Escape Room, unde și-au testat abilitățile de detectivi. În cadrul acestui joc, participanții, organizați în echipe de șase persoane, au avut la dispoziție 40 de minute pentru a descifra indiciile și a găsi cheia care le permitea să iasă dintr-o încăpere încuiată. De asemenea, am avut bucuria de a-l avea alături pe părintele Alin-Vasile Pașcău, de la Parohia «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» – Chițoveni, Flămânzi, județul Botoșani. Dânsul a susținut un atelier catehetic despre Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, care a fost încununat de o serie de colinde.” (Pr. Paroh Cristian Butnărașu)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când vor fi ridicate barierele din vămile terestre pentru intrarea în Schengen. Anunțul ministrului de interne

Publicat

Publicitate

Barierele din vămile terestre vor fi ridicate începând cu data de 31 decembrie, ora 00:00, a spus, miercuri seara, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, relatează alba24.ro.

Întrebat despre data exactă a dispariției barierelor de la frontiere, Cătălin Predoiu a spus că aceasta este 31 decembrie, la ora 00:00. „Asta este cea mai mare satisfacție”, a completat el.

În ce condiții vor mai fi făcute controale la graniță
Predoiu a adăugat că exista posibilitatea controalelor, dacă polițiștii de frontieră vor avea suspiciuni asupra vreunui transport.

„În același timp, aș vrea să informez cetățenii și noi o să facem structurat, astăzi am discutat inclusiv măsuri de comunicare strategică în zilele următoare și veți vedea aceste măsuri”, a mai spus Ministrul de Interne.

Predoiu a anunțat, de asemenea, că românii vor avea, totuși, parte de controale selective, „așa cum există în orice stat european membru în spațiu Schengen, adică controale acolo unde sunt indicii, informații sau semne aparente, vizibile, că ceva e în regulă cu un transport sau altul de pasageri, de mărfuri sau pur și simplu un autoturism cu cetățeni care se plasează, eu știu, în afara unor operațiuni comerciale”, a spus el, miercuri seara, la Digi24.

El a mai spus, de asemenea, că Poliția Română este instruită, în acest sens, la fel cum este și Poliția de Frontieră. „(…) Am discutat până și modul în care trebuie explicat cetățenilor, modul de adresare”.

Publicitate

În context, ministrul de Intente a lansat un apel cetățenilor să coopereze cu Poliția de Frontieră. „Suntem parteneri ai cetățenului și apartenența la spațiu Schengen implică și o anumită responsabilitate și un anumit tip de conflicte și de cooperare între cetățeni și Poliția de Frontieră”.

Predoiu a relatat inclusiv o experiență personală legată de trecerea frontierei terestre: „Am călătorit în Germania cu autoturismul la o serie de întâlniri, am fost oprit la granița dintre Austria și Germania, am fost invitat să tragem pe dreapta într-un spațiu amenajat, am fost întrebat ce e cu noi, unde mergem, am prezentat pașapoartele, polițiștii cooperanți, s-au uitat, mi-au mulțumit, am trecut mai departe”.

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă ordonanță „trenuleț”, prioritatea viitorului Guvern. Sunt vizate modificări fiscale nepopulare

Publicat

Publicitate

O nouă ordonanță “trenuleț” care va cuprinde o serie de modificări fiscale va cădea în sarcina viitorului Guvern. Este vorba despre o serie de măsuri bugetare menite să corecteze deficitul mare al României. 

Printre acestea se discută și despre înghețarea salariilor bugetarilor, scrie G4Media. Cel mai probabil, Guvernul va fi format de PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, după ce negocierile cu USR, care a cerut demisia președintelui Iohannis, au eșuat.

O nouă ordonanță “trenuleț”: Liderii celorlalte partide i-au cerut lui Marcel Ciolacu să-și asume adoptarea acestei ordonanțe, pentru a nu greva viitorul guvern cu această decizie extrem de impopulară, mai scrie presa centrală.

“Reforma trebuie să înceapă urgent, timpul nu mai are răbdare. Actualul guvern mai ar timp o săptămână să dea o ordonanță de amânare, ordonanța trenuleț pentru a stabiliza situația. Predicțiile bugetare sunt proaste”, afirma chiar liderul PNL, Ilie Bolojan.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Marcel Ciolacu a amânat decizia astfel încât aceasta ar putea fi luată încă din luna decembrie de viitorul guvern care ar putea fi instaurat zilele următoare.

Asta ar permite ca o serie dintre modificările fiscale să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu într-o gospodărie din Unțeni. Furajele de lângă casă s-au aprins după explozia unei petarde

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, seară trecută, într-o gospodărie din localitatea Unțeni. Furajele depozitate lângă casă s-au aprins, cel mai probabil, în urma exploziei unei petarde.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că ardea depozitul de furaje și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Nu au fost persoane rănite. Au ars aproximativ trei tone de furaje. Pompierii au salvat casa.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă:

– nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, în balcoane, holuri de bloc sau pe terase;

– nu aruncaţi artificii sau alte obiecte asemănătoare de la balcon, în apropierea unor persoane, clădiri, autotursime, copaci, depozite de furaje pentru a nu provoca incendii sau accidente;

– nu folosiţi obiectele pirotehnice în apropierea materialelor combustibile;

Publicitate

– nu lăsaţi copiii să utilizeze obiecte pirotehnice și supravegheaţi-i în permanență.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending