Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce drepturi de pensie au românii din străinătate, care sunt documentele și unde trebuie depuse

Publicat

Publicitate

Beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliți in străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu, Casa Națională de Pensii Publice asigurând plata pensiilor.

În cele ce urmează vă prezentăm, pas cu pas, care sunt demersurile care trebuie întreprinse pentru obținerea drepturilor de pensie, potrivit datelor oficiale prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), informează ADEVĂRUL.

Astfel, dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop.

Publicitate

În perioada în care lucraţi în mod legal pe teritoriul altui stat membru, nu este necesar să rămâneţi asigurat în sistemul public de pensii din România prin încheierea unui contract de asigurare facultativă cu casa teritorială de pensii de la locul de domiciliu sau de reşedinţă, având în vedere principiul totalizării perioadelor de asigurare la acordarea drepturilor de pensie. Totuşi, dacă aţi făcut acest lucru, veţi beneficia de valorificarea contribuţiilor aferente asigurării facultative în România la stabilirea drepturilor de pensie de către casa teritorială de pensii competentă.

Cum se poate transfera o pensie în străinătate
Procedura de transfer a drepturilor de pensie in strainatate presupune următoarele:

1. deschiderea unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu (nu este necesară deschiderea contului la o bancă apartinând Grupului Citi, dar această optiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse);

Publicitate

2. comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea si adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum și numărul de cont internațional bancar) către instituția plătitoare (casa teritorială de pensii in evidența căreia se află dosarul de pensie) prin intermediul declarației de transfer.

Declarația de transfer in străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, insoțită de documentul care confirmă detaliile bancare și de copia actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual se pot depune direct de catre titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, la sediul casei teritoriale de pensii in a cărei evidență se află dosarul de pensie. De asemenea, aceste documente pot fi expediate cu poșta, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail (scanate) transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postată de instituția menționată pe site-ul acesteia.

Cum se realizează plata pensiilor în străinătate
Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din Romania stabiliți in străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu, Casa Națională de Pensii Publice asigurând plata pensiilor prin Citibank Europe plc., Dublin – sucursala România.

Publicitate

Ce se întâmplă în situaţia statelor cu care România nu are acord
Pensia se acordă potrivit legislaţiei sistemului unitar de pensii publice din România, fără a se putea valorifica perioadele de asigurare realizate pe teritoriul respectivelor state.

Statele cu care România aplică alte acorduri şi convenţii bilaterale de securitate socială:

– Regatul Maroc în baza Decretului nr.215/26.06.1984 pentru ratificarea unor tratate internaționale

Publicitate

– Armenia

– Belarus

– Ucraina

– Federatia Rusă

– în baza Convenției dintre România și fosta U.R.S.S. privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, semnată la Bucuresti, la 24 decembrie 1960, aprobata prin Dec. nr. 165/1961.

În conformitate cu dispozițiile instrumentului juridic bilateral menționat, la acordarea pensiilor se iau in considerare vechimea in muncă și perioada de activitate asimilată cu vechimea in muncă de pe teritoriul ambelor Părți Contractante, confirmate de organele competente ale Părții Contractante pe teritoriul căreia au fost realizate. Astfel, pensiile se stabilesc și se plătesc de către organele competente ale Părții Contractante pe teritoriul căreia domiciliază cetățeanul indreptățit, la data cererii de pensie, in conformitate cu legislația acestei Părți Contractante.

Condiţii de acordare a pensiei:
cererea de pensie, insoţită de documentele doveditoare, se depun la instituţia de asigurări sociale de domiciliu; aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie ;
comunicare între institutii se face prin intermediul formularelor de legătură;
la stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat
Statele cu care România are incheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor comunitare: Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada şi Israel.

Actele necesare pentru înscrierea la pensia pentru limită de vârstă, anticipată
• formularul de cerere E 202 ;

• formularul E 207 ;

• declarația pe propria răspundere ;

• copie dupa actul de identitate românesc – dacă detin dubla cetațenie sau dacă au menținut cetățenia română ;

• carnetul de muncă original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinatate ;

• livretul militar original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;

• diplomă de studii original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate sau adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum și forma de invățământ;

• adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;

Acte necesare pentru înscrierea la pensia de invaliditate

• formularul de cerere E 204 ;

• formularul E 207 ;

• documente si rapoarte medicale pentru a determina gradul de invaliditate;

• declarația pe propria răspundere ;

• copie dupa actul de identitate românesc – dacă dețin dubla cetățenie sau dacă au menținut cetățenia română ;

• carnetul de muncă original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;

• livretul militar original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;

• diplomă de studii original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate sau adeverintă din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum și forma de invățământ;

• adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;

Acte necesare pentru înscrierea la pensia de urmaș:

• formularul de cerere E 203 ;

• formularul E 207 ;

• declaratia pe propria raspundere urmasi ;

• adeverinţa de studii (elev sau student);

• copie dupa actul de identitate românesc – daca detin dubla cetatenie, sau daca au mentinut cetatenia Romana ;

• carnetul de muncă original sau in copie certificata de institutiile competente din străinătate al susținătorului decedat ;

• livretul militar original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;

• diplomă de studii original sau in copie certificată de instituțiile competente din străinătate sau adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum si forma de invățământ al susținătorului decedat;

Unde se depun cererile pentru pensie comunitară
Pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată partială, de invaliditate și de urmas, persoana indreptatită se adresează unei singure instituții, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituțiile la legislația cărora persoana respectivă a fost supusă.

Cererile se depun la instituţia de la locul de reşedinţă astfel:

– dacă solicitantul locuiește pe teritoriul unui stat membru cererea se depune la institutia din statul respectiv;

– dacă solicitantul are domiciliul in România, cererea se depune la casa teritorială de pensi de care aparține cu domiciliul.

Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie; comunicarea între instituţii este asigurată prin intermediul formularelor de legătură.

Ce se întâmplă în cazul persoanelor care au lucrat în unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori a Spaţilului Economic European:

• drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii;

• persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale; vârstele de pensionare sunt, de regulă, diferite de la un stat la altul. Pe cale de consecinţă, fiecare stat va stabili pensia la data îndeplinirii condiţiilor potrivit legislaţiei proprii;

• drepturile de pensie se acordă potrivit principiului pro rata temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii.

Ce ţări vizează regulamentele europene
Regulamentele vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spațiului Economic European, după cum urmează:

• Austria; Belgia; Bulgaria; Cehia; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franta ; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Marea Britanie; Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria; Islanda; Norvegia; Liechstenstein; Elveţia.

De când puteți beneficia de pensie comunitară
Începând cu data de 01.01.2007, data aderării la Uniunea Europeană, România aplică prevederile regulamentelor comunitare in domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, și anume Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariați, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunității și Regulamentul nr.574/1972 care stabilește modalitățiile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.

Începând cu 01.05.2010 a intrat in vigoare Regulamentul (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială modificată și completată prin Regulamentul (CE) nr.988/2009 si Regulamentul (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE)nr.883/2004.

Sursa: ADEVĂRUL.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii botoșăneni au salvat un motan dintr-o fântână adâncă de zece metri

Publicat

Publicitate

Vă spunem, în această seară, povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, salvat de pompierii botoșăneni, în localitatea Hudum.

De aproape o lună, pisoiul a dispărut din curtea familiei care îl îngrijea. Stăpânii l-au căutat zile la rând, fără a-i da de urmă. S-au gândit chiar că a fost lovit de o mașină pentru că niciodată nu plecase de acasă.

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor… Și cum fântână avea peste zece metri adâncime, știau că singurii care îl puteau ajuta erau pompierii.

Publicitate

Ceea ce părea o misiune ușoară de salvare s-a transformat într-o adevărată provocare. Cu cât Alex, pompierul coborât în fântână, se apropia de apă, misterul se adâncea. De dincolo de pereții puțului, parcă din adâncul pământului, cu ultimele puteri, Felix cerea să fie salvat. Alex și-a dat seama imediat că, în încercarea de a ieși din fântână, pisoiul s-a refugiat într-una dintre numeroasele găuri făcute în tuburi. După mai multe încercări, a găsit locul unde era ținut captiv. Pentru a-l elibera a fost nevoie și de Marian, un alt pompier din echipaj. Au coborât pe rând, în fântână și, cu ajutorul unui retopercutor, au săpat până când au reușit să ajungă la motan. O oră a durat întreaga intervenție.

👏 Plt adj. Adrian Maghiar, plt. adj. Sergiu Dascalu, plt. adj. Marian Podiuc, plt adj. Adi Broscauțanu și sld. Alexandru Cristescu sunt colegii noștri care au făcut tot posibilul ca Felix să ajungă, teafăr, în brațele stăpânilor care îl vor îngrijiri așa cum știu mai bine.

Nimeni nu știe cât timp a stat motanul în acea fântână, dar cu siguranță va sta departe de astfel de locuri după această experiență.

Publicitate

#ISU_BOTOSANI #pompierii #salvatorii #mereuladatorie

Citeste mai mult

Eveniment

Alertă! O adolescentă din Ungureni este de negăsit! Polițiștii cer ajutorul populației

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c., iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Drăguț Petronela-Anca are următoarele semnalmente: 1,60 m înălțime, 50 de kg, păr șaten, lung, ochi căprui.

Nu se cunoaște vestimentația la momentul plecării.

Publicitate

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii botoșăneni.

Citeste mai mult

Economie

BMW X5 la 4.600 de euro. ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate

Publicat

Publicitate

ANAF vinde mașini, autoutilitare sau utilaje agricole confiscate, cu prețuri cuprinse între 900 și 37.000 de euro. ANAF vinde zeci de mașini intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea, scrie alba24.ro.

Publicitate

ANAF vinde mașini confiscate – vânzare prin licitație

  • autoturism Peugeot 207, culoare alb, an fabricație 2007, motorină, capacitate cilindrică 1298 cmc – preț de pornire 5.450 lei, fără TVA

Licitația va avea loc în data de 28 mai, ora 13:00, în municipiul București, str. Dimitrie Gerota nr. 13, Sector 2. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 021.3057440.

  • autoturism Volkswagen Golf V, culoare negru, an fabricație 2004, benzină, 1595 cmc, înmatriculat, euro 4 – preț de pornire 11.900 lei, fără TVA.

Licitația va avea loc în data de 28 mai, ora 10:00, la sediul SFO Filiași, str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0760.618875.

  • autoturism Audi A4, culoare albastru, an fabricație 2006, benzină, 1781 cmc, înmatriculat – preț de pornire 9.387 lei, fără TVA
  • autoutilitară Volkswagen Transporter, culoare alb, an fabricație 1992, diesel, 1896 cmc, înmatriculat – preț de pornire 7.450 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la sediul AJFP Călărași, în data de 30 mai, la ora 10:00, în localitatea Călărași str. Eroilor nr. 6-8. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0242.312374.

Publicitate

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Combină agricolă Fendt la 37.000 de euro

  • combină agricolă FENDT 6275, PIF 2012, ore funcționare 2.503, culoare verde, caroserie cu cabina, diesel, 203 kW, două axe, tracțiune integrală, împreună cu Heder păioase
    și adaptor rapiță – preț de pornire 185.022, fără TVA

Licitația va avea loc la sediul AJFP Călărași, în data de 31 mai, la ora 12:00, în localitatea Călărași str. Eroilor nr. 6-8. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0242.312374.

  • autoutilitară Volkswagen Transporter, an fabricație 2008, 6 locuri – preț de pornire 23.347 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la sediul AJFP Costanța, în data de 23 mai, ora 12:30, în municipiul Constanța, bd. Tomis, nr. 312A, et. 4, cam. 407. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0241.617791.

  • autoturism Ford Mondeo, culoare gri, an fabricație 2007, benzină – preţ de pornire 14.900 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 21 mai, ora 11:30, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0756.028383.

Publicitate
  • motocicletă marca Suzuki Intruder VL1500, an fabricație 2003, înmatriculată, stare bună – preţ de pornire 20.400 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 11:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0351.733382.

  • autoturism Opel Combo, culoare albastru, 5 locuri, an fabricație 2006, combustibil diesel – preţ de pornire 12.900 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 10:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0351.733382.

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Range Rover Sport la 7.300 de euro

  • autoturism marca Land Rover, Range Rover Sport LS AA1, an fabricație 2008, înmatriculat – preț de pornire 36.300 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 11:30, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0351.733382.

Publicitate
  • autoturism Ford Mondeo, culoare negru, an fabricație 2007, înmatriculat – preț de pornire 10.400 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 10:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0731.733382.

  • autoturism Renault Master FD, an fabricație 1999, înmatriculat, preț de pornire 12.400 lei, fără TVA.

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 27 mai, ora 10:30, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0731.733382.

Dacia Logan la 6.400 de euro

  • autoturism Dacia Logan SD, culoare alb, an fabricaţie 2018, benzină, 999 cmc, înmatriculat, euro 6 – preț de pornire a licitaţiei 31.800 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 23 mai, ora 11:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0766.777767.

  • autoturism Volkswagen Passat, culoare gri, an fabricație 2002, înmatriculat – preţul de pornire 7.000 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 23 mai, ora 12:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0756.028383.

  • autoturism marca Renault Master culoare galben, 9 locuri, an fabricație 2000, diesel, 1870 cmc, înmatriculat – preț de pornire 4.500 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la Serviciul Fiscal Orăşenesc Filiaşi în data de 22 mai, ora 11:00, la sediul din str. Stadionului, nr. 2A. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0766.777767.

ANAF vinde mașini, autoutilitare și utilaje agricole confiscate. Audi Q7 la 5.000 de euro

  • autoturism Audi Q7, culoare negru, an fabricație 2006, motorină, 2967 cmc – preț de pornire a licitaţiei 25.120 lei, cu TVA

Licitația va avea loc la Serviciul teritorial de bunuri nr. 4, în data de 28 mai, ora 11:00, în localitatea Târgu Jiu, strada Siretului, nr. 6, camera 408. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0720.537147.

  • autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 316 CDI, an fabricație 2011, 2143 cmc, motorină, culoare alb, înmatriculat – preț de pornire 12.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 21 mai, ora 13:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoturism Volkswagen Sharan, an fabricație 2005, 1896 cmc, motorină, culoare gri, neînmatriculat – preț de pornire 6.000 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 21 mai, ora 14:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

BMW X5 la 4.600 de euro

  • autoturism BMW X5, an fabricație 2007, 2993 cmc, motrină, culoare alb, înmatriculat –  preț de pornire 23.300 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 11:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoturism Volkswagen Golf, an fabricație 2004, 1896 cmc, motorină, culoare gri – preț de pornire 4.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 13:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoturism BMW 320D, an fabricație 2006, 1995 cmc, motorină, culoare gri – preț de pornire 10.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 14:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

Jaguar X-Type la 900 de euro

  • autoturism Jaguar X-Type, an fabricație 2004, 1998 cmc, motorină, culoare albastru, neînmatricula – preț de pornire 4.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 12:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

  • autoutilitară Volkswagen LT46, an fabricație 1999, 2461 cmc, motorină, caroserie BA frigorifică, neînmatriculat – preț de pornire 10.500 lei, TVA inclus

Licitația va avea loc în data de 22 mai, ora 15:00, la sediul Serviciului teritorial de valorificare bunuri nr. 1 din localitatea Iași, str. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 47-49, camera 22. Relații suplimentare se pot obține la nr. de telefon 0232.213332, interior 1604.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cum va arăta programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin afirmă că programul său „RESPECT PENTRU PACIENȚI” va asigura implementarea celor mai riguroase proceduri și protocoale medicale pentru tot personalul sanitar și auxiliar de la toate unitățile spitalicești coordonate de către Consiliul Județean Botoșani. Aceste reguli vor fi stabilite împreună cu reprezentanții medicali și vor fi monitorizate și evaluate permanent de Consiliul Județean.

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și civilizate. Cred că putem face pasul următor, pentru că cei care lucrează în spitale nu mai pot spune că nu au condiții pentru a presta un act medical de calitate. Mă refer în principal la modul în care se poartă cu pacienții, unde oamenii sunt încă nemulțumiți. Acest lucru se va schimba radical, dacă voi fi ales președinte la Consiliul Județean. Vreau ca fiecare pacient care intră într-un spital al Consiliului Județean, indiferent de condiția sa socială, să fie tratat civilizat, cu respect, cu profesionalism, cu dedicare”, a spus Lucian Trufin, care a adăugat că va acționa cu fermitate maximă împotriva celor care nu vor avea un comportament adecvat față de pacienți.

„Voi fi foarte categoric în această privință! Nu voi tolera bătaia de joc. Cine își bate joc de pacienți, îi jignește, îi tratează cu dispreț sau îi neglijează va pleca acasă. Toți angajații spitalelor aflate în coordonarea Consiliul Județean, indiferent dacă vorbim de medici, asistente sau personal auxiliar, trebuie să înțeleagă faptul că sunt în serviciul cetățeanului! Așa e în unitățile medicale private – așa va fi și în spitalele publice din Botoșani”, a mai spus Lucian Trufin.

Publicitate

Principalele 3 măsuri din Programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” vor fi:

  • Protocoale medicale noi privind relația cu pacienții, stabilite de experți în management sanitar, care vor fi implementate în unitățile sanitare din județ. Acestea vor defini modul în care personalul spitalului trebuie să se poarte cu pacienții pe toată durata prezenței acestora în unitatea medicală.
  • Corp de control special al Consiliului Județean pentru verificarea periodică și inopinată a modului în care sunt tratați pacienții în unitățile medicale din județ.
  • Evaluări periodice din partea pacienților, pe bază de chestionare anonime, cu privire la modul în care au fost tratați la spitalele din județ. Fiecare pacient care va ieși din spital va putea completa un chestionar privind modul în care a fost tratat de personalul unității medicale, în afara actului medical propriu-zis. Chestionarele vor fi colectate direct de reprezentanții Consiliului Județean. Evaluările vor include și analize de tip „mistery shopping”, în cadrul cărora evaluatorul Consiliului Județean va pretinde că este un pacient obișnuit și va urmări modul în care este tratat de personalul medical din unitatea medicală, începând chiar de la ușa spitalului.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending