Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce amendă poți primi dacă arzi FRUNZE uscate în curte. Este STRICT INTERZIS iar Garda de Mediu chiar te arde la buzunar

Publicat

Publicitate

Cei care stau la curte riscă amenzi usturătoare dacă nu țin cont  de prevederile Legii Compostului, prin care se interzice arderea frunzelor uscate în propria curte, relatează alba24.ro.

Practic, cei care se abat de la această lege pot să primească o amendă de până la 20.000 de lei. Amenda minimă este de 400 lei, iar cea maximă ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice potrivit legii.

În cazul persoanelor juridice sancțiunea contravenţională este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

Publicitate

Banii se plătesc pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale.

Garda de Mediu reamintește tuturor românilor că arderea frunzelor și a altor resturi vegetale este complet interzisă, fie că este vorba de domeniul privat sau de domeniul public. În contextul în care toamna a sosit, mulți proprietari de case fac curățenie în grădini, strângând frunzele și crengile căzute. Este important ca aceștia să respecte legea compostului și să nu încerce să le ardă.

Legea compostului interzice arderea frunzelor uscate în curțile proprii

Legea compostului a fost introdusă în legislație de peste doi ani și impune interdicția arderii frunzelor uscate în curțile proprii, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale. Această măsură are ca scop protejarea mediului înconjurător și prevenirea poluării aerului.

Publicitate

Sancțiunile se aplică și pentru focul aprins pe domeniul privat, și pentru cele de pe domeniul public. Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile.

Conform art. 1, alin.3 din Legea Compostului, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

56.000 de lei amenzi pentru cei care au sunat la 112 ca să se distreze în Vacanța de Paște

Publicat

Publicitate

Polițiștii au anunțat astăzi că în perioada 1 – 6 mai 2024, nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică,  polițiștii botoșăneni fiind prezenți, pe raza întregului județ, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere în siguranță.

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formează aglomerări de persoane, pentru impunerea și menținerea ordinii publice, cât și pe arterele rutiere, pentru supravegherea și controlul traficului rutier.

În această perioadă, s-a intervenit la 370 de apeluri efectuate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Publicitate

Pe de altă parte însă, 28 dintre aceste telefoane au fost abuzive, nejustificate sau false, apelanții fiind  sancționați cu amendă în valoare totală de peste 56.000 de lei.

Totodată,  în cadrul activităților desfășurate în perioada minivacanței de Paște au fost aplicate 828 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 370.000 de lei, cele mai multe dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier sau tulburarea ordinii și liniștii publice.

În ceea ce privește traficul rutier, pe drumurile din județ nu au fost înregistrate accidente rutiere care să fie soldate cu victime. Singurele evenimente rutiere înregistrate au fost autoaccidentări, în care au fost implicați un bicilist și un conducător de atelaj hipo.

Publicitate

Polițiștii rutieri care s-au aflat la datorie au reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce, 82 de permise de conducere și au retras 44 de certificate de înmatricualare. Dintre conducătorii auto depistați, 20 se aflau sub influența alcoolului, 2 sub influența substanșelor psihoactive, iar 27 dintre aceștia au depășit limita legală de viteză.

De asemenea, în zilele acestea, polițiștii au emis 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ploaia de meteoriți Eta Lyride, vizibilă în aceste zile din România. Curentul de meteori este observat din antichitate

Publicat

Publicitate

Eta Lyride (η-Lyrid), ploaia de meteoriți va fi foarte vizibilă în dimineața de 8 mai, dar și în noaptea următoare, din cea mai mare parte a României, relatează alba24.ro

În această perioadă, va exista o șansă de a vedea meteori η-Lyrid ori de câte ori punctul de radiant al ploii – în constelația Lyra – se află deasupra orizontului, numărul de meteori vizibili crescând cu cât punctul de radiant este mai înalt pe cer.

De la Târgu-Mureș, punctul de radiant este circumpolar, ceea ce înseamnă că se află întotdeauna deasupra orizontului, iar ploaia va fi activă pe tot parcursul nopții, transmite in-the-sky.org.

Publicitate

Punctul radiant culminează (este cel mai înalt pe cer) după răsărit – în jurul orei 05:00 (ora Europei de Est).

Transilvania este orientată de această dată în mod optim spre direcția meteoriților care sosesc, maximizând numărul celor care se deplasează pe verticală în jos, producând dâre scurte în apropierea punctului radiant.

În alte momente, vor fi mai puțini meteori care ard deasupra României, dar cei care o fac vor avea tendința de a intra în atmosferă la un unghi oblic, producând meteori cu durată lungă de viață care pot traversa o zonă largă a cerului înainte de a arde complet.

Publicitate

La apogeu, se așteaptă ca ploaia să producă o rată nominală de aproximativ 3 meteori pe oră (ZHR).

Eta Lyride, cunoscută din antichitate

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro.

Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

Publicitate

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.

De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.

Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Accident cu cinci răniți, la Suceava. Un copil de 8 ani se află printre cei transportați la spital

Publicat

Publicitate

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un accident rutier, cu un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, s-a înregistrat pe raza localității Roșiori.

Acesta a precizat că în accident au fost implicate cinci persoane și toate au necesitat îngrijiri medicale.

Toate victimele erau conștiente și cooperante la sosirea cadrelor medicale.

Publicitate

Toate cele cinci victime, printre care și un minor în vârstă de 8 ani, cu diferite traumatisme,au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare și trei ambulanțe SMURD (inclusiv Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Autovehicul furat din Italia, oprit la Frontiera Rădăuți-Prut

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autovehicul care figura în bazele de date ca fiind furat din Italia.

În data de 6 mai 2024, în jurul orei 12.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieși din ţară, un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 30 de ani, care conducea un autovehicul marca Ford Kuga, înmatriculat în Franța.
La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a mijlocului de transport, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia.
Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a achiziționat autovehiculul din Franța și că nu are cunoștință despre faptul că acesta este furat sau implicat în vreun litigiu.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de 37.500 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending