Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cazul Alexandra: Ce spune Prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie Iași

Publicat

Publicitate

Prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, nu exclude ipoteza ca tânăra însărcinată, care a murit în cursul săptămânii trecute la Spitalul Judeţean din Botoşani, să fi suferit un tromboembolism pulmonar, el apreciind ca fiind de neconceput lipsa de comunicare în cursul nopţii cu personalul medical.

Profesorul ieşean, care a fost şi manager al celei mai mari maternităţi din Moldova, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, a vorbit pentru AGERPRES despre cazul care a stârnit revoltă în rândul populaţiei, provocând o serie de acţiuni de protest.

El a menţionat că aprecierea unui caz medical, mai ales unul soldat cu decesul pacientei, este foarte greu de făcut de la distanţă.

Publicitate

„Trebuie să ai toate informaţiile despre cazul respectiv. Colegii mei de la Botoşani mi-au comunicat că pe tot parcursul internării pacienta nu a avut o sângerare genitală importantă, care să impună evacuarea sarcinii. Pe de altă parte, toţi parametrii biologici ai acestei paciente au fost în limite normale. Ne referim la homoleucogramă, VSH, proteină C reactivă. Eu nu am avut posibilitatea să verific corectitudinea informaţiilor furnizate de colegii din Botoşani, dar în condiţiile de urgenţă majoră la o pacientă tânără, care nu avea sângerare genitală în cantitate importantă, este posibil să fi intervenit o altă afecţiune. Cel mai probabil a apărut un tromboembolism pulmonar. Tromboembolismul pulmonar este o urgenţă majoră care trebuie tratată în serviciul de terapie intensivă şi în colectiv multidisciplinar: medic cardiolog, ATI-st, obstetrician, medic internist şi aşa mai departe. Rezultatul anatomo-patologic o să arate cauza acestui caz cu evoluţie nefastă”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Conform acestuia, electrocardiograma făcută în terapia intensivă ar trebui să arate dacă pacienta a avut şi probleme cardiorespiratorii.

„O electrocardiogramă îţi arată care este disfuncţia cardiacă şi pulmonară. Sunt convins că nu au avut timp să facă o radioscopie pulmonară, care ar fi fost utilă. Mai sunt nişte analize de sânge care ar mai fi trebuit făcute. Pacienta nu a avut o hemoragie importantă care să impună evacuarea sarcinii. Acolo a mai fost altceva. Ea nu a fost dusă la reanimare pentru că nu pierdea sânge în cantitate importantă, nu avea o simptomatologie, iar analizele erau normale. Aşa că a fost pusă să stea într-un pat de pe secţie, ca să se odihnească. Dar chiar dacă te odihneşti într-un pat poate oricând să apară o complicaţie”, a explicat medicul.

Publicitate

Profesorul Onofriescu a admis că în acest caz au existat şi o serie de erori.

„Asistenta de sector trebuia să anunţe medicul de gardă, iar acesta trebuia să dirijeze urgent pacienta spre terapia intensivă, unde specialiştii de acolo ar fi trebuit să afle dacă e vorba de viroză respiratorie, stare septică, edem pulmonar, tromboembolism pulmonar etc. Posibilitatea unei septicemii cu şoc septic este puţin probabilă în condiţiile în care analizele efectuate la internare au fost normale”, a arătat Onofriescu.

Acesta a menţionat că astfel de situaţii, în care o pacientă internată la maternitate prezintă disfuncţie cardiorespiratorie acută, sunt rar întâlnite, iar pentru a fi rezolvate cu succes este nevoie de o echipă interdisciplinară implicată şi foarte bine pregătită profesional.

Publicitate

„Cu toţii trebuie să învăţăm din cazurile acestea care au un prognostic, din nefericire, nefavorabil. Eu am văzut cazuri de tromboembolism pulmonar care au fost rezolvate cu succes, dar trebuie să ai o echipă de specialişti în anestezie-terapie intensivă şi cardiologi foarte pricepuţi. Ştiu cazuri din mai multe spitale din Moldova în care au fost astfel de situaţii, în special după naştere, şi care au avut evoluţie nefavorabilă. Asta spune şi literatura de specialitate. Asta e realitatea. Poţi să faci tromboembolism pulmonar şi la New York, şi la Paris, şi la Tokio. Poţi să faci tromboembolism pulmonar după o intervenţie ginecologică sau după o naştere, dar în funcţie de caz trebuie făcută administrarea de anticoagulante. E clar că acolo a fost şi altceva, nu numai existenţa unei sarcini oprite din evoluţie. Tromboembolismul pulmonar e o urgenţă rară, dar care poate să existe”, a mai spus dr. Mircea Onofriescu.

El a precizat că şi medicii de la Maternitatea ”Cuza Vodă” s-au confruntat cu astfel de cazuri de tromboembolism pulmonar, dar care au apărut după ce pacientele au născut, ultimul caz fiind înregistrat în urmă cu jumătate de an.

„După naştere riscul de tromboembolie este mult mai mare. Ne-am dat seama că lucrurile nu merg cum trebuie, am chemat cardiolog, ne-am dat seama ce problemă este, pacientei i s-a făcut ecografie de cord, în terapie intensivă, şi electrocardiogramă. În jumătate de oră a fost transferată la Cardiologie, la Institutul de Boli Cardiovasculare. Toate lucrurile au mers bine, deşi a fost o urgenţă majoră. S-au folosit nişte medicamente de ultimă generaţie, pentru refacerea funcţiei cardiace. Pulmonul fiind blocat de cheaguri, inima nu mai poate, nu mai rezistă, aşa că trebuie refăcute funcţiile”, a explicat medicul.

Acesta a ţinut să precizeze că „lipsa de comunicare în cursul nopţii cu cadrele medicale, timp de 7 ore, este de neconceput”.

***
Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit, vineri dimineaţă, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns, joi seară, în jurul orei 23,30, la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Vineri dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă.

Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.

Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă. AGERPRES

foto topiasi.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Flămânzi! Cinci persoane au fost evaluate de cadrele medicale

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două mașini, în care se aflau, în total, cinci persoane.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Publicitate

 

Aceștia au constatat faptul că ambele autoturisme erau în afara părții carosabile, iar toate persoanele erau ieșite din interior.

 

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Alexandra Huțu, candidat PSD la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Alexandra Huțu, deputatul și candidatul PSD pentru Senatul României.

Alexandra Huțu a vorbit despre inițiativele sale legislative din ultimii patru ani din Camera Deputaților dar și despre planurile sale ca viitor senator în Parlamentul Românei alături de unul dintre cei mai tineri primari ai PSD din județul Botoșani, primarul comunei Gorbănești, Ionuț Lucian Melinte.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Cateheza demonstrativă în Parohia „Sfinții Voievozi” Cristești susținută de preotul Mihai Bendiac

Publicat

Publicitate
Elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești au participat la Cateheza „Dumnezeu se descoperă mai ușor oamenilor încercați de boală sau suferințe fizice”.
Au fost prezenți părintele Bogdan Azamfirei , coordonatorul activităților catehetice la nivel de protopopiat, părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar protopopesc, părintele Ciornei Mihai-Gabi Bucătăriu, de la Bălușeni, părintele Claudiu Ionescu de la Buzeni și părintele Ovidiu Lungu de la Unguroaia care a conferențiat în partea a doua a întâlnirii.
„Mulțumirile se adresează tinerilor noștri, părintelui Bendiac Mihai Paroh la Parohia Cristești II și conferențiarul de astăzi, doamnei profesor de religie Feciuc Mihaela și părinților participanți”, au transmis organizatorii evenimentului.
Sursa: Protopopiatul Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen în ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

România şi Bulgaria, membre ale Uniunii Europene şi NATO, au aderat parţial la Schengen în martie, după un acord cu Austria care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.

Deşi controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre România şi Bulgaria şi celelalte 27 de ţări membre ale zonei Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind intrarea în Schengen şi cu graniţele terestre au continuat pe tot parcursul anului 2024, aminteşte Reuters.

Publicitate

„Cele două ţări au făcut paşi importanţi pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă, după discuţii cu omologii săi român, bulgar şi austriac. ”Suntem… cu un pas mai aproape ca Bulgaria şi România să devină membre cu drepturi depline ale Schengen”, a adăugat el.

Pinter a anunţat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniştrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puţin 100 de poliţişti de frontieră pentru a proteja graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

România şi Bulgaria se află pe rute majore pentru comerţul ilegal cu arme şi droguri, precum şi pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigaţie amănunţită, că cele două ţări au îndeplinit toate cerinţele Schengen.

Publicitate

România a descris opoziţia Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenţia de frontieră Frontex care arată că migranţii ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Publicitate


La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat tot pe platforma X „evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei” şi a menţionat că legislativul european a fost vârful de lance al acestui demers de la bun început.


”Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică”, a apreciat Metsola, care a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie finală în următoarele zile.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat la rândul său că „cetăţenii României şi Bulgariei aparţin Schengen şi merită să beneficieze pe deplin de libertăţile” acestui spaţiu comun.

„Astăzi am făcut un pas important către o decizie pozitivă a Consiliului de luna viitoare”, a declarat politiciana suedeză, care la 11 decembrie nu va mai fi comisar pentru afaceri interne. Portofoliul ei urmează să fie preluat de austriacul Magnus Brunner, dacă votul din plenul Parlamentului European de săptămâna viitoare validează – aşa cum este de aşteptat – noua Comisie Europeană, care îşi va începe activitatea la 1 decembrie, notează EFE. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending