Connect with us

Eveniment

Câți bani vor lua în plus de la locul de muncă părinții care au copii la creşă sau grădiniță

Publicat

Publicitate

Anul acesta va exista o dezbatere cu mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a anunțat ministrul Finanțelor și vor apărea noi taxe şi impozite, dar vor fi şi veşti bune, anunță alba24.ro.

Ajutorul pentru creşă sau grădiniţă, în valoare de 1.500 de lei, suspendat de fostul Guvern Cîțu, ar putea fi primit de părinți în acest an, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD).

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, ministrul Finanțelor a anunțat că  facilitatea celor 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță se va relua de la jumătatea anului 2022 și există intenția să fie extinsă și pentru plătitorii de impozit pe venit.

„Suntem în analiză. Încercăm să-i dăm drumul pe la jumătatea anului, cel târziu. Încercăm extinderea către mai mulți beneficiari. De fapt, asta ne-a blocat atunci. Scopul, până la urmă, este de a ajunge în zona de educație timpurie. Beneficiarul de educație timpurie este copilul. Trebuie să am cât mai mulți beneficiari” a declarat Câciu.

Ce prevede legea care a fost suspendată în martie 2021

Legea suspendată de Guvernul Cîțu în martie 2021 prevede că angajații pot primi până la 1500 de lei de la locul de muncă. Mai mulți pași trebuie urmați pentru a încasa banii de la angajatori, având drept scop acoperirea unor anumite tipuri de cheltuieli. Sumele oferite pot fi deduse de către companii din impozit pe profit.

Publicitate

1500 de lei în plus de la locul de muncă

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 239/2020, au fost introduse noi reglementări prin care angajatorii pot efectua cheltuieli pentru educația timpurie. Pe lângă aceasta, sunt prevăzute și organizarea și defășurarea învățământului profesional și tehnic, dar și învățământul dual preuniversitar și universitar.

Astfel, companiile care efectuează acest tip de cheltuieli pot să scadă costurile din impozitul pe profit datorat, fără a depăși 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului. Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că aceste sume nu sunt venituri impozabile. Educația timpurie este reprezentată de creșe și grădinițe.

Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatul
Una dintre condiții pentru a putea beneficia de acești bani este ca salariatul să plătească lunar o sumă de bani pentru creșă sau grădiniță, indiferent dacă este de stat sau privată. Limita este de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil al salariatului.

Dacă, de exemplu, salariatul plătește lunar 600 de lei pentru grădinița copilului, angajatorul îi poate oferi doar 600 de lei.

În cazul unui salariat care plătește 2.500 de lei lunar pentru educația timpurie, acestuia i se vor acorda doar 1.500 de lei, reprezentând suma maximă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Bucecea

Ce prăpăd aduce Bolojan la Bucecea. Primarul trage semnalul de alarmă: Ne condamnă la subdezvoltare!

Publicat

Publicitate

Orașul Bucecea este tras pe linie moartă de Guvernul Bolojan. Investițiile promise sunt blocate, proiectele bat pasul pe loc, iar oamenii care sperau într-un trai mai bun sunt lăsați cu ochii în soare.

Primarul Angel Gheorghiu nu mai tace și denunță public ceea ce numește „prăpădul administrativ” provocat de deciziile cinice luate de la centru.

„Nu oamenii sunt problema, ci politicienii care nu ascultă glasul lor”, spune răspicat edilul pe pagina sa de socializare, revoltat de lipsa de respect față de comunitățile mici, care plătesc taxe, respectă legea și încă mai cred în stat.

Totul s-a oprit brusc. Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 1, un proiect licitat și cu constructor desemnat, a fost înghețată fără ordin de începere. Extinderea rețelei de gaz spre Călinești, aprobată de minister, a fost abandonată înainte de licitație. Iar pistele de biciclete, un simbol al modernizării, riscă să rămână un șantier părăsit și prăfuit.

Primarul Gheorghiu nu vorbește despre simple tăieri contabile, ci despre decizii politice cu impact direct asupra vieții oamenilor. „Aceste tăieri nu sunt ajustări bugetare. Sunt lovituri aplicate comunităților de la distanță, fără empatie, fără rușine”, afirmă el.

În opinia sa, Guvernul liberal nu doar că ignoră orașe ca Bucecea, ci le împinge înapoi, condamnându-le la stagnare și izolare. Politicile de dreapta promovate de guvernul liberal nu doar că ignoră orașe ca Bucecea, ci le condamnă la subdezvoltare. Nu poți cere încredere în timp ce refuzi să oferi respect. Oamenii s-au săturat să fie mințiți. Lipsa de vot nu e moft. E reacția firească la aroganță și ignoranță.”

Publicitate

Apelul către Executiv e clar: opriți risipa din birocrație, nu investițiile locale. Tăiați din privilegii, nu din speranțele oamenilor. „Eu nu fac politică. Fac administrație. Pentru că oamenii s-au săturat de discursuri și vor rezultate.”

În timp ce Guvernul taie, Bucecea rămâne să plătească nota de plată. Și, de data asta, e una mult prea dureroasă.

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții DNA într-un dosar în care este vizat Cristian Popescu Piedone. Ar fi avertizat un operator economic că urmează un control

Publicat

Publicitate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, marți, percheziții într-un dosar în care șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, ar fi suspectat că ar fi furnizat informații nedestinate publicității unui operator economic înainte să meargă în control, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele citate au arătat că percheziții au loc în mai multe locații din județele Ilfov, Prahova și Constanța. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: În plin proces de divorţ, doi soţi s-au înjunghiat reciproc, la Iași

Publicat

Publicitate

Apelul la 112 a fost dat în jurul orei 17:30 de câțiva trecători speriaţi, care l-au văzut pe bărbatul de 35 de ani, grav rănit, pe o bancă din faţa blocului în care locuia, scrie observatornews.ro

Scandalul ar fi pornit într-un apartament din acest bloc în care locuiau cei doi soţi, care s-ar fi înjunghiat reciproc. Cu ultimele puteri bărbatul a coborât până aici, s-a aşezat pe această bancă, iar trecătorii i-au oferit primul ajutor şi au sunat la 112.

„Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat și o femeie se agresează reciproc. La fața locului, polițiștii au identificat bărbatul care prezenta plăgi tăiate. Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a declarat Mădălin Țăranu, IPJ Iaşi.

S-au înjunghiat reciproc 

„În mod sigur, va fi nevoie de intervenții chirurgicale pentru sutura plăgilor dar numai după investigații imagistice și de laborator vom evidenția dacă sunt leziuni care necesită chirurgie deschisă, chirurgie mare, toracică sau abdominală”, a declarat Diana Cimpoeșu, UPU Iaşi.

„Eu l-am văzut doar din spate, era stabil aşa fizic nu m-am apropiat, imediat după a venit salvarea”. „Băiatul l-am văzut de câteva ori dar era foarte cuminte, foarte respectuos, nu l-am văzut să se certe cu nimeni”, spun martorii.

Publicitate

La sosirea poliţiştilor femeia apucase să părăsească apartamentul. „Cineva spunea că erau chiriaşi în scara de alături, personal nu-i cunosc nici pe el, nici pe ea. Faptul era consumat deja, doamna înţelesesm că plecase”, spun martorii.

A urmat un alt apel la 112, dat chiar de către femeia de 27 de ani. Cu ultimele puteri, femeia anunţa că şi ea este înjunghiată şi că se află la aproape doi kilometri distanță de bloc.

Femeia s-a baricadat în maşină

„Femeia a fost identificată ulterior în zonă, se afla într-un autoturism. La fața locului s-a deplasat și un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași”, a declarat MădălinȚăranu, IPJ Iaşi.

Situaţia a devenit, însă, o adevărată provocare pentru pompieri şi poliţişti. Când aceştia au ajuns la locul indicat de femeie, aceasta se baricasase în maşină şi refuza să mai iasă. Autorităţile au fost nevoite să cheme de urgenţă mai mulţi negociatori. A fost nevoie de aproape două ore de muncă de convingere ca femeia să deblocheze portiera. După ce a acceptat să coboare din maşină, femeia a acceptat să fie transportată la spital.

În cele din urmă, femeia a acceptat să coboare din maşină şi să fie transportată la spital.

„Bărbatul de 49 de ani prezenta plăgi înjunghiate la nivelul toracelui și abdomenului. Femeia, inițial prezentat doar o plagă la nivelul genunchiului fără o sângerare abundentă, dar ulterior a solicitat din nou 112”, a declarat Diana Cimpoeșu, UPU Iaşi.

Poliţiştii au deschis şi o anchetă pentru a stabili cum a avut loc incidentul.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Austeritate în județul cu cele mai puține locuri de muncă private: Sub 25% din populație are un loc de muncă oficial

Publicat

Publicitate

În România sunt adevărate „județe ale bugetarilor”, unități administrativ teritoriale unde numărul angajaților la stat este la fel sau chiar mai mare decât al celor din privat. Tot în aceste județe numărul pensionarilor și al celor fără ocupație îl depășește cu mult pe cel al salariaților, scrie ADEVĂRUL.

Într-o Românie cu un puternic deficit bugetar, cu o populație supusă unor măsuri draconice de redresare economică, există realități bizare, aproape greu de crezut. De exemplu, în țară există județe în care pensionarii depășesc cu mult numărul angajaților, statul este principalul angajator iar numărul celor care lucrează oficial nu depășește un sfert din populație. De obicei sunt printre cele mai sărace zone din România dar și cele care vor resimți cel mai mult pachetele de austeritate ale Guvernului. Unul dintre aceste județe este Botoșaniul, o unitate administrativ teritorială situată la capătul de nord al României.

Județul în care numai 15% din populație muncește oficial

Județul Botoșani este o adevărată perlă a nordului mai ales din punct de vedere al frumuseților naturii, a bogăției vestigiilor istorice dar și a valorii agricole extraordinare. La care se adaugă rezerve minerale deosebite dar și rezerve consistente de apă. Cu toate acestea, Botoșaniul figurează drept unul dintre cele mai sărace județe din România cu probleme sociale și economice scoase în evidență de statistici halucinante. Conform datelor de la Direcția Județeană de Statistică mai puțin de un sfert din populația județului muncește cu forme legale.

„La nivelul județului Botoșani din balanța forței de muncă, avem date înregistrate pentru 1 ianuarie 2024 cu o populație în vârstă de muncă de 245 600 iar efectivul salariaților, la sfârșitul lunii aprilie  a anului 2025, era de 62 143 de persoane”, precizează Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică Botoșani. Propriu-zis din totalul populației apte de muncă doar 30% lucrează. La aceștia se adaugă un procent de 4% șomeri aflați în căutarea unui loc de muncă. Ce se întâmplă cu 66% dintre botoșănenii apți de muncă care nu se află în nicio categorie, adică nici angajați, nici șomeri? O parte sunt plecați în străinătate, alții trăiesc din munca cu ziua, dar sunt și cei care încasează ajutor social. Nimeni nu știe cu exactitate însă câți muncesc în străinătate și câți cu ziua.

În cătunele sărace mai există un contingent de persoane care, oficial, nu au nicio formă de venit. Toți acești oameni nu au nici asigurare medicală și nici nu contribuie la fondul de pensii. Statisticile sunt cunoscute și la nivelul autorităților județene care consideră situația inacceptabilă. Mai ales prin prisma faptului că dintr-o populație de câteva sute de mii de locuitori și o forță activă de 200.000 de oameni, doar câteva zeci de mii duc greul economic. „Suntem în jur de 400.000 de locuitori și sunt doar 60 și ceva de mii de angajați. Este absolut incredibil. Unde sunt restul de persoane? Lucrează la negru? Sezonieri prin străinătate? Eu nu înțeleg de ce nu i-a cineva taurul de coarne să aflăm măcar răspunsuri la întrebările astea. Dar noi stăm și tolerăm această situație și ajungem în situația în care suntem acum”, precizează Valeriu Iftime, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Mai mulți pensionari decât angajați

Situația este la fel de gravă din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Numărul pensionarilor, conform statisticilor naționale, îl depășește cu 25.2% pe cel al angajaților. Adică sunt mai mulți pensionari decât oameni în câmpul muncii. Această realitate este vizibilă cu ochiul liber în satele județului. Dar situația este aceeași în toată Moldova. Populația satelor scade vertiginos, iar în cătune precum Adășeniul, de exemplu, oamenii de peste 70 de ani, ajung să depășească 70% din numărul total al locuitorilor. Evident, în contextul în care numărul angajaților se mențin mai redus decât al pensionarilor apare întrebarea legitimă „cine va mai plăti pensiile?”. În grija bătrânilor au rămas mulți dintre copiii celor care au plecat în străinătate. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din populația județului este formată din pensionarii și copii.

Statul, cel mai mare angajator la Botoșani

Din populația angajată, adică din cei peste 60.000 de salariați, jumătate sunt bugetari. Iar unii, recunosc chiar șefii de la județ, se ocupă mai mult cu privitul. „Dintre cei 60 și ceva de mii de angajați jumătate sunt la stat și jumătate la privat ceea ce este, din nou, absolut incredibil. La noi sunt disproporționate niște funcții. Adică foarte puține funcții tehnice, de execuție, și foarte mulți privitori”, adaugă Valeriu Iftime.

De exemplu, la Botoșani nici marile companii nu pot concura cu instituțiile statului când vine vorba de numărul de angajați. Cel mai mare angajator al județului este chiar Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani cu aproape 2000 de angajați. Asta nu înseamnă că la Spitalul Județean sunt și suficienți angajați, existând un deficit de personal pe unele secții. Statistica arată doar faptul că statul român este cel mai mare angajator mai ales în județele sărace.

„Visul multor angajați din Botoșani este să lucreze la stat”

Un botoșănean de 42 de ani care a dorit să-și păstreze anonimatul a fost angajat atât în sectorul de stat, în învățământ, dar și în cel privat, mai ales după perioada de austeritate din  2008-2010. Acesta mărturisește că visul majorității botoșănenilor este să prindă un loc de bugetar. Unii s-ar mulțumi chiar și cu un post de șofer, portar sau magazioner.

„Să obții un post la stat este un vis pentru cei mai mulți. Iar explicația este simplă: toți sunt absolut convinși că este un post pe viață, de acolo ies la pensie. Stabilitatea este cea mai importantă. La patron simt că nu au stabilitatea asta. În plus, salariul este la dată fixă, același. La privat se întârzie salariile, patronul poate hotărî să mai taie dacă nu merg bine afacerile. La stat nu există probleme de genul acesta. Cred că stabilitatea este ceea ce atrage pe toți să lucreze la stat. Mai sunt și cei care văd un avantaj în weekend-urile libere, multe zile de liber legal, evident de domeniu, că la pompieri sau ambulanță nu poate fi vorba de așa ceva”, mărturisește botoșăneanul. Și Botoșani nu este singurul județ din România în această situație. Sunt județe unde numărul angajaților la stat este mai mare, la mia de locuitori.

De exemplu, în 2023, Gorjul, Hunedoara, Tulcea și Caraș Severinul aveau cei mai mulți bugetari raportați la populație. Totodată județe precum Teleormanul, Giurgiu sau Vasluiul înregistrează un număr mai mare de pensionari decât angajații și se confruntă deasemenea cu sărăcia și depopularea în mediul rural. Aceste județe vor fi printre cele mai afectate de pachetele de măsuri de austeritate propuse de Guvern. Și prin prisma faptului că populația deja cu probleme economice și sociale va încasa greu scumpirile provocate de creșterea TVA-ului. Nu mai vorbim de faptul că fiind „județe bugetare” măsurile administrative și plafonarea sporurilor vor afecta o bună parte a salariaților. „Vor fi afectați cu siguranță. Sunt cei care vor pierde acel sport de condiții vătămătoare. Rămân fără bani de o rată. Sigur le va da calculul peste cap”, adaugă botoșăneanul.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending