Connect with us
Publicitate

Actualitate

Câți bani primesc angajații în mână, începând de astăzi

Publicat

Publicitate

Salariul minim pe economie crește, începând de astăzi, la 3 700 de lei. Măsura a fost aprobată de Guvern la începutul lunii iunie. 

Salariul minim brut garantat în plată se majorează, de la 1 iulie, la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin urmare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână (adică suma netă).

Câți angajați sunt plătiți cu salariul minim în România

Ministerul Muncii spune că, în România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi, informează realitatea.net.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați.

Potrivit Ministerului Muncii, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.

Publicitate

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Majorarea salariului nu se va aplica angajaților din 3 sectoare

Creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare.

Publicitate

Chiar și fără această majorare, angajații din aceste sectoare vor continua să ia mai mulți bani în mână decât restul angajaților din economie plătiți acum cu salariul minim brut.

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie, dar nu pentru toți angajații

Salariul minim în sectorul construcțiilor a fost mărit doar pe brut de la 1 octombrie, pentru a nu le fi afectat netul angajaților după ce s-a introdus plata CASS.

Astfel, acesta rămâne la 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână 3.196 lei.

Cine sunt românii care primesc 284 de lei în plus la salariu de la 1 iulie 2024
La fel ca în cazul construcțiilor, CASS a fost introdus în 2023, iar salariul minim a fost mărit atunci doar pentru a nu se pierde la salariu.

Așadar, acesta rămâne la 3.436 lei brut de la 1 ianuarie 2024, ceea ce s-ar traduce într-un net de 2.396 lei.

Netul e mai mare decât astăzi dacă luăm în calcul aceeași situație ca la construcții. Depinde de angajați.

Tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calculul plafonului de 4 000 de lei
Deși vestea a fost foarte bine primită de angajații remunerați cu salarii minime, bucuria a fost repede spulberată de o temere cu privire la faptul că, cei care beneficiază de tichete de masă, ar fi urmat să primească mai puțini bani de la 1 iulie, deși salariul ar fi crescut.

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat, în nenumărate rânduri, că dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, şi crește la 300 de lei suma care nu este impozitată, dar menține totuși la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiți angajați să primească salarii mai mici.

Totuși, vinerea trecută, Guvernul a decis să modifice legea astfel încât veniturile să nu fie afectate. Premierul a anunțat, înaintea ședinței de Guvern, că tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calcului plafonului de 4.000 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șoferii vor fi amendați în baza filmărilor de pe camerele de bord sau de monitorizare a traficului

Publicat

Publicitate

Polițiștii vor putea utiliza datele de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice pentru sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație. De asemenea, șoferii vor fi amendați în baza filmărilor de pe camerele de bord sau de monitorizare a traficului. Conducătorii auto care surprind pe camerele de bord comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor. Pe baza acestora, oamenii legii îi vor putea amenda pe șoferii indisciplinați, prevede o ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial, informează alba24.ro.

De asemenea, polițiștii vor putea utiliza datele de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice pentru sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație. 

Ordonanța de Urgență nr. 84/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere a fost publicată pe 29 iunie, în Monitorul Oficial.

Documentul modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, polițistul rutier va putea constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute de lege și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Lucrări avansate la noul sediu al Evidenței Populației din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Casă nouă pentru Serviciul Public Comunitar Județean de Evidența Persoanelor.

Consiliul Județean implementează un proiect de peste 4 milioane de lei, prin care clădirea „Elena Doamna” este consolidată, reabilitată energetic și modernizată. Fondurile sunt atrase din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar cofinanțarea asigurată de către Consiliul Județean Botoșani este de aproximativ 281.000 de lei.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, și vicepreședintele Dorin Birta au inspectat lucrările efectuate de constructori. „Este un proiect foarte important, prin care readucem la viață o clădire aflată într-o stare avansată de degradare de mai mulți ani și pe care o transformăm într-un sediu modern pentru Evidența Populației. Lucrările sunt în graficul asumat de constructor”, a declarat Doina Federovici.

La finalul reabilitării, în clădirea „Elena Doamna” va fi mutată și arhiva fizică a Serviciului Public Comunitar Județean de Evidența Persoanelor, care are în păstrare 32.000 de registre de stare civilă cu 2,8 milioane de acte de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie, deces, divorț, acte speciale etc.), începând cu anul 1895.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Tabăra Prieteniei”, ediția a II-a în Parohia Dragalina, județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din localitatea Dragalina, comuna Hlipiceni, județul Botoșani, organizează în luna iulie, a doua ediție a manifestării „Tabăra Prieteniei”.

Activitatea se va desfășura în perioada 26-28 iulie 2024, la care pot participa copii cu vârsta cuprinsa între 5 și 14 ani.

 

Citeste mai mult

Economie

ANAF va impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică

Publicat

Publicitate

ANAF va impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică. Fiscul a lansat în transparență decizională marți, 2 iulie, un proiect de ordin privind modificarea și completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, informează alba24.ro.

Potrivit referatului de aprobare, începând cu anul fiscal 2023, prin Ordonanţa Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările și completările ulterioare, au fost aduse modificări dispozițiilor privind stabilirea obligațiilor fiscale anuale reprezentând contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice.

Astfel, au fost modificate plafoanele anuale în funcție de care se face încadrarea persoanelor fizice ca plătitori de contribuții sociale obligatorii, respectiv în funcție de care se calculează contribuțiile sociale datorate.

Pentru anul fiscal 2023, plafoanele utilizate la stabilirea contribuției de asigurări sociale sunt de 12, respectiv 24 salarii minime brute pe ţară, iar pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară, după caz, în funcție de nivelul veniturilor realizate.

Prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementată stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, începând cu anul fiscal 2018.

Publicitate

Ca urmare, este necesară modificarea ordinului menționat mai sus, în sensul actualizării dispozițiilor privind stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2023.

Baza anuală de calcul al CAS se stabilește:

 

Publicitate

ANAF va impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică. Fiscul a lansat în transparență decizională marți, 2 iulie, un proiect de ordin privind modificarea și completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Potrivit referatului de aprobare, începând cu anul fiscal 2023, prin Ordonanţa Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările și completările ulterioare, au fost aduse modificări dispozițiilor privind stabilirea obligațiilor fiscale anuale reprezentând contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice.

Astfel, au fost modificate plafoanele anuale în funcție de care se face încadrarea persoanelor fizice ca plătitori de contribuții sociale obligatorii, respectiv în funcție de care se calculează contribuțiile sociale datorate.

Pentru anul fiscal 2023, plafoanele utilizate la stabilirea contribuției de asigurări sociale sunt de 12, respectiv 24 salarii minime brute pe ţară, iar pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară, după caz, în funcție de nivelul veniturilor realizate.

Prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementată stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, începând cu anul fiscal 2018.

Ca urmare, este necesară modificarea ordinului menționat mai sus, în sensul actualizării dispozițiilor privind stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2023.

Baza anuală de calcul al CAS se stabilește:

a) la nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II (declaraţiei unice estimative) în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară,

b) la nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară

Baza anuală de calcul al CASS se stabilește:

a) la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv și 12 de salarii minime brute pe țară,

b) la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară,

c) la nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară

ANAF va impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice. Cum arată Decizia

Vezi AICI model Decizie impunere oficiu (în format .pdf). 

Obligaţia anuală de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale, și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate se plăteşte astfel:

Pentru obligaţiile a căror scadenţă a expirat la data comunicării deciziei privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice:

  • dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 – 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;
  • dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 – 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

Depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit legii, pentru obligaţiile stabilite din oficiu, în termen de 60 de zile de la data comunicării prezentei, conduce la desfiinţarea deciziei de impunere din oficiu.

Cum se pot achita obligațiile datorate

Achitarea sumelor datorate poate fi efectuată prin una dintre următoarele modalități:

  • în numerar, la unitatea Trezoreriei statului
  • prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale C.N.Poșta Română S.A.;
  • prin intermediul cardurilor bancare, prin POS-urile instalate la unitățile teritoriale ale Trezoreriei statului sau în sistem online prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plăţi, disponibil la adresa de internet www.ghișeul.ro;
  • prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o  instituție de credit din România (bancă), inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „Internet banking”;
  • prin virament, în numerar la ghișeele instituțiilor de credit sau la terminalele de plată instalate de acestea, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanțelor. Nomenclatorul conturilor de venituri bugetare/disponibilități în care pot fi achitate sume prin intermediul contului tranzitoriu de către persoanele fizice se regăsește pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending