Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cătălin Silegeanu critică infrastructura nefinalizată din Botoșani, care expune județul riscului de inundații

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al AUR Botoșani și candidat pentru Senat, a lansat critici dure la adresa autorităților din România, acuzând lipsa de acțiune și incapacitatea acestora de a preveni și gestiona dezastrele naturale. El atrage atenția asupra unor probleme grave de infrastructură care afectează județul Botoșani și întreaga țară, punând în pericol viețile și bunurile cetățenilor.

 

„România se află într-un punct critic, iar dezastrele naturale, precum inundațiile devastatoare din Galați și Vaslui, scot la lumină eșecul tragic al sistemului de protecție împotriva inundațiilor. În fiecare colț al țării, vedem cum infrastructura menită să ne protejeze comunitățile se prăbușește sub greutatea birocrației, a neglijenței și a lipsei de responsabilitate”, a declarat Cătălin Silegeanu.

 

Silegeanu a evidențiat situația gravă a oamenilor afectați de inundațiile recente, subliniind că lipsa de acțiune din partea autorităților a lăsat sute de persoane fără case și mijloace de trai.

 

Publicitate

„Sute de oameni și-au pierdut casele și și-au văzut familiile amenințate, în timp ce autoritățile continuă să întârzie soluții și să ofere promisiuni goale. Jumătate din barajele și digurile din România funcționează fie fără autorizație, fie cu autorizații expirate. Cât de multe vieți trebuie pierdute înainte ca acești lideri să-și asume răspunderea?”, a întrebat Silegeanu, criticând dur lipsa de responsabilitate a liderilor politici.

 

Proiecte abandonate în Botoșani

Publicitate

 

Silegeanu a adus în discuție un exemplu elocvent din județul Botoșani – barajul de la Vârful Câmpului. Acest proiect, menit să protejeze localnicii de inundații și să asigure apă potabilă, a fost abandonat de mai bine de trei decenii.

 

„Barajul de la Vârful Câmpului, care trebuia să ofere protecție împotriva inundațiilor și să asigure apă potabilă, zace nefinalizat de mai bine de trei decenii. În 1987 s-a promis că lucrările vor fi gata în cinci ani, dar proiectul a fost abandonat, la fel ca multe alte promisiuni electorale făcute localnicilor după Revoluție”, a precizat Silegeanu.

 

Cătălin Silegeanu a atras atenția asupra risipirii fondurilor publice în documentații și echipamente depășite, subliniind că, în ciuda milioanelor de euro cheltuite, infrastructura critică rămâne neterminată.

 

„În tot acest timp, milioane de euro s-au scurs pe documentații inutile și echipamente depășite. Cum putem accepta ca astfel de proiecte ‘fantomă’ să ne condamne la o viață de nesiguranță și frică? Podul <<prieteniei>>, care trebuia să conecteze județele Botoșani și Suceava, a rămas doar un simbol al neputinței. Câțiva piloni de beton stau mărturie unui proiect eșuat, început acum peste două decenii și niciodată finalizat”, a subliniat Silegeanu.

 

Cătălin Silegeanu a subliniat că problema nu este doar una tehnică sau financiară, ci și o criză morală. „Este vorba despre lipsa totală de empatie a celor care ar trebui să ne protejeze. În timp ce în alte țări, guvernele construiesc baraje și diguri în doar câțiva ani, în România, incompetența autorităților îngroapă vieți”, a spus el.

 

Oamenii din comunitățile afectate, lăsați să se descurce singuri

 

Silegeanu a subliniat faptul că, în fiecare an, oamenii din localități precum Baranca, aflate pe malul Prutului, își pierd terenurile agricole din cauza eroziunilor, iar autoritățile nu fac nimic pentru a-i ajuta.

 

„În fiecare an pierdem teren agricol din cauza eroziunilor Prutului în localitățile precum Baranca, iar localnicii privesc neputincioși cum moștenirea lor dispare. Au rămas fără apă, fără hrană, fără speranță, în timp ce oficialii se ascund în spatele cifrelor și rapoartelor”, a declarat candidatul pentru Senat.

 

În încheiere, Cătălin Silegeanu a făcut un apel la responsabilitate din partea clasei politice și a cerut schimbări urgente în sistemul de protecție împotriva inundațiilor din România.

 

„Nu putem permite ca tragediile să devină normă. România are nevoie de un sistem funcțional de protecție împotriva inundațiilor, de investiții finalizate și de o administrație care își face treaba. Nu mai putem accepta scuze. Este timpul pentru schimbare, pentru responsabilitate și pentru un viitor în care nimeni nu mai este lăsat în urmă!”, a concluzionat Silegeanu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidenţiale 2024: Diana Iovanovici-Şoşoacă, respinsă pentru a doua oară. BEC a respins înregistrarea candidaturii

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de duminică seara, respingerea înregistrării mai multor candidaturi depuse în ultimele 48 de ore, între care şi pe cea de a doua depusă de Diana Iovanovici-Şoşoacă.

După ce Curtea Constituţională a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, aceasta şi-a depus din nou candidatura, sâmbătă seara, la ora 23,50, în condiţiile în care termenul limită de depunere a candidaturilor urma să expire la ora 24,00.

Însă, duminică seara, Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă.

Tot în şedinţa de duminică seara, BEC a adoptat următoarele decizii:

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Elenei Tufecciu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii lui Gheorghe Ghelcea, candidat independent la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

Publicitate

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ion Popa la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Cristinei Tufănoiu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Oanei Creţu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

Publicitate

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ciprian Romeo Mega la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Petru Mîndru la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii lui Răzvan-Nicolae Constantinescu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024;

* decizia privind respingerea înregistrării candidaturii Mariei Marcu la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Publicat

Publicitate

Sfinții mucenici Serghie și Vah au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Chiar dacă erau tineri, împăratul le-a acordat funcții înalte în Școala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscută a conducătorilor, așadar persoană marcantă, prima înscrisă) și Vah „secundicer” (al doilea într-o castă). Școala Centiliilor, constituită pe vremea lui Dioclețian, a format diviziuni de elită ale armatei române, care îndeplineau ordinele împăratului însuși și funcționau de asemenea în calitate de corp de instruire a ofițerilor.

Mai târziu, aceste diviziuni de elită au fost transformate în gardă imperială și detașament de onoare. Serghie și Vah erau creștini în ascuns, căci împăratul era un persecutor al creștinilor. Au fost descoperiți lui Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Aceștia, refuzând să aducă jertfe zeilor, au fost lipsiți de însemnele demnității militare, îmbrăcați în haine femeiești și purtați prin cetate, în semn de batjocoră. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos nici după această batjocorire, au fost duși în cetatea Varvalisa, spre a fi supuși chinurilor de împăratul Antioh.

În drum spre această cetate, li s-a descoperit îngerul și le-a vestit: „Pentru nevoința voastră veți lua cununile biruinței de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alături de voi în suferința voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veți călca pe vrăjmașul diavol sub picioarele voastre“. În această cetate, Sfântul Vah și-a dat duhul în urma torturilor, iar Sfântul Serghie a fost decapitat.
Ocrotitorii Olteniei
Sfinții mari mucenici Serghie și Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, însă, prin hotărârea Sfântului Sinod, ele au fost aduse în catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, în vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Citeste mai mult

Actualitate

AMENZILE pentru lipsa ROVINIETEI, eliminate. Ce termen vor avea șoferii pentru a plăti taxa de drum

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru șoferii români: amenzile automate pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea deveni istorie, relatează alba24.ro.

Un proiect de lege care a primit deja aviz favorabil prevede ca șoferii să beneficieze de un termen de 24 de ore pentru a plăti taxa de drum după ce au intrat pe un tronson unde este necesară rovinieta.

Această propunere a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de Transport și Infrastructură și urmează să fie discutată în plen, scrie digi24.ro

24 de ore termen pentru plata rovinietei

Proiectul prevede introducerea unui sistem similar cu cel folosit pentru taxa de pod de la Fetești-Cernavodă, unde șoferii au la dispoziție un interval de timp pentru a achita taxa după trecerea podului.

Astfel, dacă vor intra pe un drum național fără rovinietă, șoferii vor avea 24 de ore pentru a plăti online sau la punctele autorizate.

Publicitate

În prezent, legislația impune achiziționarea rovinietei înainte de a circula pe drumurile naționale și pe autostrăzi.

Rovinieta poate fi cumpărată pentru diverse perioade de timp iar sumele pot varia în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care este cumpărată.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 6 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 6 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 6 octombrie 2024:

Loto 6 din 49: 31, 5, 30, 4, 22, 26

Loto 5 din 40: 11, 1, 35, 10, 4, 17

Joker: 15, 42, 4, 18, 28 + 17

Noroc: 8 3 1 4 1 0 2

Publicitate

SuperNoroc: 5 8 3 1 1 8

Noroc Plus: 5 0 9 2 2 8

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending