Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cătălin Silegeanu critică dur autoritățile locale pentru lipsa de reacție în fața violențelor din Botoșani

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședintele filialei AUR din Botoșani, a lansat un apel vehement către autoritățile locale, cerându-le să ia măsuri urgente pentru a proteja cetățenii în fața unui val de violențe care a cuprins municipiul.

Într-un comunicat transmis presei, Silegeanu și-a exprimat indignarea față de lipsa de reacție a instituțiilor responsabile, în special a Poliției Locale, în gestionarea incidentelor violente din oraș, inclusiv a unui atac brutal asupra unui elev de 18 ani.

„Autoritățile locale trebuie să se dezmorțească și să își protejeze cetățenii! Este înfiorător ce se petrece pe străzile municipiului Botoșani, ba chiar în zona zero a orașului”, a precizat Silegeanu. El a subliniat că evenimentele recente, care au devenit virale pe rețelele de socializare, arată o deteriorare gravă a siguranței publice, în condițiile în care cetățenii trăiesc în teroare.

Liderul AUR a adus în discuție un caz recent în care un tânăr a fost atacat de un grup de aproximativ 20 de adolescenți, într-o zonă centrală monitorizată de un sistem de supraveghere video care, teoretic, ar trebui să fie gestionat în timp real de Poliția Locală.

„Zona respectivă este acoperită de un dispecerat de camere video cu care Primăria s-a lăudat în mai multe rânduri. Un sistem de supraveghere la care are acces în timp real Poliția Locală. Până să devină o problemă de natură penală pe care să o instrumenteze organele abilitate, incidentul violent ar fi trebuit să atragă atenția agenților comunitari. Când pe monitorul din dispeceratul Localei apare un grup numeros de tineri agitați, suspecți, ba chiar violenți, agentul care le urmărește are datoria de a raporta de îndată activitatea pe care o constată. Cel puțin așa am fost cu toții asigurați de această instituție și de Primăria în subordinea căreia se află”, a explicat Cătălin Silegeanu.

Prim-vicepreședintele AUR a pus sub semnul întrebării eficiența acestui sistem și activitatea patrulelor de poliție.

Publicitate

„În această logică după care sunt achiziționate camere de supraveghere și sunt făcute investiții într-o anumită structură, este firesc să apară întrebări importante. Nimeni nu a observat activitate suspectă pe străzile orașului, când o mulțime de oameni mărturisesc fapte grave legate de acest grup și de altele asemenea? Nimeni nu se afla în fața monitorului atunci când s-a petrecut această agresiune și nici a doua zi, când același grup a atacat un om al străzii? Există camere de supraveghere cumpărate degeaba, pentru care se plătește mentenanță din bugetul local, dar care nu funcționează? Mai există patrule ale agenților comunitari? Li s-a tăiat angajaților salariul pentru ca astfel de preocupări să nu se mai numere printre obligațiile lor? Ce se întâmplă cu această instituție și ce se întâmplă cu marile promisiuni ale primarului? A nu se mai pomeni de <<eliberarea Centrului Vechi>>, dar măcar despre minima securitate a cetățenilor!”, a afirmat revoltat Silegeanu.

În comunicatul său, vicepreședintele AUR Botoșani a pus sub lupă și promisiunile făcute de primarul municipiului, acuzând lipsa de acțiune concretă în implementarea unui sistem eficient de supraveghere și protecție a cetățenilor.

„Nimeni nu își putea imagina că orășelul Botoșani este dominat de pericole în fața cărora autoritățile ridică din umeri. În era tehnologiei și digitalizării. Să ne amintim de acel sistem integrat în care Poliția Locală să colaboreze cu structurile Ministerului de Interne, să ne amintim despre sediul care urma să fie strămutat în zona cu infracționalitate ridicată. Sunt inițiative mult clamate și deloc aplicate de actualul primar. În primul rând pentru că Poliția Locală nu reușește să își facă propria datorie, darămite să mai ajute alte instituții. Este o structură complet depășită care pare să se mai ocupe doar de cântăreții pe Unirii”, a subliniat liderul filialei județene a AUR din Botoșani.

Publicitate

El a reiterat necesitatea unei reforme urgente a sistemului de supraveghere și a solicitat autorităților locale să acționeze imediat pentru a restabili siguranța publică.

„Am argumentat de nenumărate ori necesitatea unui sistem de supraveghere pus la punct și amplasat strategic, nu pe platformele de gunoi. Am prezentat în campanie un proiect clar de modernizare, restructurare și dotare prin care Poliția Locală poate deveni eficientă și poate justifica banii cheltuiți. Am afirmat în mod repetat că această reformă mică poate produce o schimbare mare și că oricine va fi primar în următorii patru ani trebuie să o pună în practică urgent. Și reiterez veșnicul apel către cei care dorm în Primărie: faceți ceva pentru părinții care stau cu frica în sân, pentru copiii orașului, pentru femeile și oamenii vulnerabili! Toți așteaptă cu sufletul la gură să vă treziți din somn și să luați măsuri!”, este apelul final al lui Cătălin Silegeanu către administrația locală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Autostrada Moldovei A7: La începutul lui decembrie se va circula între Buzău şi Focşani. La finalul 2025, de la Bucureşti la Paşcani

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Focşani, că la începutul lunii decembrie se va circula pe Autostrada A7 pe toate cele patru loturi dintre Buzău şi Focşani, la acest moment lucrările pe acest tronson fiind realizate în proporţie de peste 90%, relatezaă agerpres.ro.

“Aceste patru loturi, per total, între Buzău şi Focşani, sunt la peste 90%. Discuţiile pe care le-am avut cu constructorul, împreună primul ministru, şi mai devreme, ne duc la următorul calendar pe aceste patru loturi: între Buzău şi Focşani, la finalul lunii octombrie, deci peste o lună şi un pic, în jurul lui 1 noiembrie, putem da în circulaţie lotul I, fără podul de la Buzău, lotul II şi lotul IV. Lotul III cam într-o lună după, deci cam în jurul datei de 1 decembrie, iar podul, care oricum ar face legătura spre acel lot care este încă în lucru, de abia a fost dat către constructor, pe finalul anului. Cert este că între Buzău şi Focşani, cam la începutul lunii decembrie se va circula pe toate cele patru loturi”, a afirmat Sorin Grindeanu.

 

El a precizat că până la finele anului se va putea circula şi pe alte două loturi ale Autostrăzii A7, între Ploieşti şi Buzău, iar la sfârşitul anului viitor, pe toată autostrada, de la Bucureşti la Paşcani.

“Celelalte două loturi care au termen de finalizare anul acesta, între Ploieşti şi Buzău, sunt tot în jur de 90%, ceea ce ne duce ca şi calendar în aceeaşi perioadă ca acestea patru (loturile dintre Focşani şi Buzău – n.red.). De aici în sus, spre Paşcani, suntem la peste 50% între Focşani şi Bacău şi în jur de 40% între Bacău şi Paşcani, astfel încât sfârşitul anului viitor să se poată circula de la Bucureşti la Paşcani pe autostradă. Nu am niciun fel de emoţii că acest lucru se va întâmpla şi constructorul îşi va face treaba aşa cum şi-a făcut-o şi până acum”, a spus Grindeanu.

Publicitate

Întrebat de ce lucrările întârzie la lotul III pe tronsonul între Ploieşti şi Buzău, ministrul Transporturilor a răspuns că întârzierile au fost cauzate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care, după un an, a dat aceeaşi soluţie ca şi cea propusă de CNAIR.

“Lotul III este spre 20%, dar nici nu putea să fie altcumva. Pentru că, aşa cum bine ştiţi, noi am dat câştigătorul în urmă cu doi ani, când s-au dat şi toate celelalte loturi. 13 loturi sunt de la Ploieşti până la Paşcani, 12 loturi au fost adjudecate, al 13-lea, un an de zile cei de la CNSC nu au validat soluţia dată de către CNAIR şi după un an au dat aceeaşi soluţie pe care o dădusem noi în 2022. Deci s-a pierdut efectiv un an din cauza acelor domni şi doamne de la CNSC (…). Dacă nu ar fi făcut aceste flick flackuri, acum ar fi fost drum continuu de aici, de la Focşani la Ploieşti, până la sfârşitul anului”, a susţinjut Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a efectuat joi, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, o vizită de lucru pe Autostrada A7, tronsonul Buzău – Focşani, pentru a verifica stadiul lucrărilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Ioan Alupoaiei va fi înmormântat în curtea bisericii pe care a ctitorit-o. Va fi condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale

Publicat

Publicitate

Părintele Ioan Alupoaiei, fostul paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani își va dormi somnul de veci în curtea bisericii pe care a ctitorit-o, potrivit unor surse din cadrul familiei.

Slujba de înmormântare va oficiată de un sobor de preoți, luni, 16 septembrie, de ziua de naștere a preotesei sale.

„Un loc unde se întâmplă minuni”

Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care însă tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.

Oameni bolnavi, bătrâni, femei cu probleme în familiile lor, cu toții au găsit alinare la părintele duhovnic Ioan Alupoaiei care este recunoscut pentru blândețea cu care i-a ascultat pe cei care i0au cerut ajutor, de multe ori cu lacrimi grele pe obraz. Și mulți dintre cei ajutați se întorc să mulțumească. „Cunoșteai, să știți, când plătești slujbe la el. Odată i-am povestit problemele mele din familie și am plâns de nu mă puteam opri. După ce m-a spovedit, mi-a dat o putere…și parcă eram ușoară ca un fulg. Și n-a trecut 40 de zile și problema mea s-a rezolvat”, a povestit Ramona.

Părintele era smerit, rar accepta să vorbească despre lucrarea sa, dar pe fiecare îl îndruma la icoana Maicii Domnului Portărița, primită de la preoții din Muntele Athos.  „Am primit-o de la părinții de acolo, am adus-o aici, am sfințit-o și mi-aș dori să devină o tradiție procesiunea cu această icoană, în fiecare an”, a spus părintele Ionică după ce a așezat-o spre închinare.

Publicitate

Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.

Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica a fost mereu plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbat jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știa să atingă coarda sensibilă a conștiinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.

Preotul Ioan Alupoaiei, care a păstorit cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.

Publicitate

Parohia a fost înfiinţată în anul 1997 în baza Proiectului de reorganizare a parohiilor iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia se află în partea de N-E a municipiului Botoşani. Căi de acces: rutieră şi feroviară (staţia fiind la 4 km). Număr de locuinţe: 49 blocuri şi 50 de case; 1200 de familii. Situată în cea mai săracă zonă a municipiului, parohia are o populaţie cu situaţie economică scăzută. Nu sunt firme, activităţile economice de bază sunt comerţul cu amănuntul, produse alimentare şi nealimentare. În parohie locuiesc 200 familii de rromi cu o situaţie materială precară şi probleme de sănătate.

Primul lăcaş de rugăciune

Cu fonduri obţinute prin colectă de la enoriaşi, de la societăţi comerciale şi de la persoane colaboratoare s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat şi un altar construit din lemn în prelungirea acestuia. „Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcţionat între 13 martie – 25 noiembrie 2003.

P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul a recomandat în urma unei vizite canonice, construirea unei capele mai mari din scândura. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcţia de la altar şi în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaş mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane şi dotată cu obiecte de cult, cărţi, alte obiecte şi accesorii pentru a se putea săvârşi toate slujbele bisericeşti. Timp de aproape 6 ani, în acest locaş s-au săvârşit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu şi alte slujbe bisericeşti precum şi cateheze pentru copii şi credincioşi. În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală şi a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.

Biserica de zid

În data de 28 iulie 2004 s-au început săpăturile la fundaţia bisericii, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul. Sfinţirea temeliei din data de 29 iunie 2006, s-a săvârşit de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul. Zidirea bisericii s-a efectuat în următoarele perioade: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008, 27 aprilie – 15 octombrie 2009. Acoperişul bisericii s-a realizat în următoarele perioade: 19 octombrie -18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. În data de 8 iunie 2010, acoperişul a fost mistuit de un incendiu, nemaiputându-se recupera nimic.

Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală şi acoperit cu tablă de cupru, s-a executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.

Acoperişul actual s-a realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 septembrie 2013.

Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, solbancuri, cornișe și ancadramente, s-a realizat în perioada 2 – 17 mai 2015.
La această dată, obiectivele principale ale Bisericii „Izvorul Tămăduirii” sunt: pictura în interior, precum şi construirea complexului parohial (casa parohială, camera mortuară şi casa socială).

Preoteasa din spatele unui duhovnic bun

În spatele îndrăgitului duhovnic a stat de ani și ani preoteasa Eusebia, absolventă de Școală postliceală sanitară, hărăzită cu calități deosebite, printre acestea regăsindu-se prezența distinsă și o candoare pe care rar o mai întâlnim în astfel de vremuri. Sensibilă și totuși hotărâtă, prezbitera Eusebia a știut să-l ridice pe păstorul de suflete de fiecare dată când era îngenuncheat de  ispite, de răutățile oamenilor, rugându-se și jertfindu-se, pentru ca astfel să rămână în urma părintelui Ionică un lăcaș de rugăciune construit cu lacrimile și devotamentul credincioșilor care au format biserica vie pe care duhovnicul s-a sprijinit întotdeauna.

În urma părintelui Ioan Alupoaiei a rămas o fiică adorabilă, Teofana, care s-a căsătorit de curând cu un băiat providențial, Ovidiu Costea. Nunta ca în povești a fost ultimul lucru pe care părintele Ioan l-a făcut bucurie pentru fetița sa, fiindu-i alături toți prietenii.

 

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu, City Gallery Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 14 septembrie – 8 octombrie 2024 expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu (1954-2022), o figură marcantă a artei plastice românești contemporane. Evenimentul, organizat de City Gallery Botoșani, oferă publicului șansa de a explora un univers artistic fabulos, în care natura și imaginația se împletesc în creațiile unice ale artistului.

„Bestiariumˮ aduce în prim-plan două dintre temele recurente ale operei lui Corneliu Dumitriu: caii și păsările. Lucrările expuse prezintă aceste creaturi nu doar ca elemente ale lumii naturale, ci și ca simboluri ale libertății, forței și misterului. Caii sunt reprezentați în ipostaze dramatice și dinamice, întruchipând puterea și mișcarea continuă. Păsările simbolizează înălțarea, zborul și căderea, motive esențiale în viziunea artistică a lui Corneliu Dumitriu. Întreaga expoziție creează o atmosferă magnifică, unde elementele se împletesc într-o serie de narațiuni vizuale profunde despre viață, mișcare și echilibrul natural. „Bestiariumˮ este a doua expoziție dintr-o serie de cinci care explorează preocupări constante din opera artistului, după „Florileˮ, prezentată în 2023.

Corneliu Dumitriu a fost un artist remarcabil, cu o carieră întinsă pe aproape cinci decenii. A organizat peste 40 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup în Europa și Statele Unite. Lucrările sale au fost expuse la Frankfurt, New York, Veneția, București, Iași, Piatra-Neamț. Corneliu Dumitriu a fost laureat al multor premii importante, inclusiv Marele Premiu pentru Pictură al Galeriei „Avanpost”, Premiul Fundației „Lascăr Viorel” la Bienala Națională de Pictură, Premiul al III-lea la Concursul Național de Artă Plastică „Voronețiana”, Premiul I la Concursul Republican de Pictură, Premiul I „Studio ʼ 87” și Marele Premiu „Studio ʼ88”.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 11:30, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. Prezintă: prof. univ. dr. Corneliu Iațu.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Transport gratuit la spectacolul „Acasă la Enescu”, asigurat de Consiliul Județean

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani este și în acest an, prin intermediul Muzeului Județean, partenerul Filarmonicii „George Enescu” pentru spectacolul „Acasă la Enescu”, care va avea loc vineri, 13 septembrie, de la ora 18:00, la Casa Memorială „George Enescu” Liveni.

Și în acest an, Consiliul Județean Botoșani pune la dispoziția iubitorilor muzicii clasice care doresc să meargă la spectacol două microbuze. Acestea vor pleca la ora 16:30 din parcarea din fața Palatului Administrativ, sediul Consiliului Județean aflat în reabilitare.
În programul concertului „Acasă la Enescu” figurează lucrările: „Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11” (George Enescu); „Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1” (Carl Maria von Weber); „Farandole” din suita „Arleziană nr. 2” (Georges Bizet); „Șase dansuri românești” – varianta pentru orchestră de coarde (Béla Bartók); „Adagio” din baletul „Spartacus” (Aram Haciaturian) și „Trei dansuri românești” (Theodor Rogalski).
La pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani se va afla dirijorul Cristian Mandeal, iar solist va fi clarinetistul Petru Pane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending