Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cât va costa litru de motorină sau benzină de la 1 iulie. Crește acciza la carburanți. Cât vom plăti mai mult pe un plin

Publicat

Publicitate

Acciza pe carburanți va crește începând cu 1 iulie, ceea ce va duce la majorarea prețurilor carburanților. Potrivit unei decizii guvernamentale de anul trecut, accizele la benzină și motorină vor fi mărite în două etape, relatează alba24.ro.

Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, preţurile la pompă au crescut, imediat.

Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, în comparaţie cu sfârşitul anului trecut, scrie și Economedia.

Crește prețul la carburanți de la 1 iulie

Accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Astfel, prețul la pompă va crește cu 0,43 de lei pe litru la benzină și cu 0,39 de lei la litrul de motorină.

Publicitate

În practică, prețul ar putea crește ceva mai mult, cu aproximativ 50 de lei pe litru, spun chiar reprezentanții asociațiilor de benzinari particulari.

Dacă luăm ca reper cele mai recente preţuri medii la benzină şi motorină şi adăugăm majorarea de acciză cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzină ar costa 7 lei şi 39 de bani, iar cel de motorină 7 lei şi 42 de bani, conform calculelor Economedia.

În aceste condiții, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei, au mai precizat jurnaliștii publicației amintit.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minunile NATURII: Albinele pot detecta cancerul pulmonar

Publicat

Publicitate

Un studiul recent arată că albinele pot identifica cancerul pulmonar utilizând simţul lor ascuţit al mirosului, deschizând drumul pentru utilizarea lor în diagnosticul medical. Cercetătorii au folosit experimente de laborator pentru a demonstra că albinele pot distinge între respiraţia artificială a pacienţilor cu cancer pulmonar şi a persoanelor sănătoase, cu o precizie de cel puţin 93%. Această descoperire ar putea oferi o alternativă mai accesibilă şi mai uşor de întreţinut faţă de câini, fiind utilă în diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

Cercetările recente au dezvăluit că albinele ar putea avea capacitatea extraordinară de a detecta cancerul pulmonar folosindu-se de simţul lor acut al mirosului, scrie Smithsonian Magazine. Această descoperire, publicată în jurnalul Biosensors and Bioelectronics, sugerează potenţialul albinelor de a servi drept unelte de diagnosticare eficiente din punct de vedere al costurilor în practicile medicale, în special pentru identificarea cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

De-a lungul timpului, animalele au demonstrat capacitatea de a detecta boli prin simţurile lor olfactive. De exemplu, câinii de alertă pentru diabet pot simţi variaţiile nivelului de zahăr din sângele stăpânilor lor, iar furnicile pot fi antrenate să detecteze cancerul în urina umană. Totodată, câinii au fost instruiţi să detecteze cancerul din mostre de salivă. Cu toate acestea, albinele ar putea oferi o alternativă unică şi uşor de întreţinut faţă de aceste metode existente.

În studiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat experimente în care au imobilizat albinele folosind ceară şi harnaşamente din plastic imprimate 3D şi au ataşat electrozi pe creierele acestora, în special în zonele responsabile cu procesarea mirosurilor. Ei au expus antenele albinelor la diferite amestecuri aerosolizate: unul care imita compuşii găsiţi în respiraţia pacienţilor cu cancer pulmonar şi altul care reprezenta respiraţia sănătoasă.

Creierele albinelor au generat semnale electrice distincte în răspuns la aceste mirosuri. Prin analizarea acestor semnale, cercetătorii au putut diferenţia între cele două tipuri de respiraţie artificială cu o precizie de cel puţin 93%. În mod remarcabil, albinele au putut detecta aceste diferenţe chiar şi la concentraţii chimice extrem de scăzute.

În plus, studiul a demonstrat că albinele pot distinge între două tipuri de cancer pulmonar – cancer pulmonar cu celule mici şi cancer pulmonar fără celule mici – evidenţiind capacitatea lor de a identifica chiar şi tipuri specifice de cancer. Acest lucru subliniază sensibilitatea albinelor la modificările subtile din compoziţiile chimice, care depăşeşte capacităţile actuale ale senzorilor creaţi artificial.

Publicitate

Echipa de cercetare intenţionează să îşi extindă experimentele la mostre reale de respiraţie de la pacienţi cu cancer pentru a-şi valida în continuare descoperirile. Dacă va fi cu succes, albinele ar putea deveni o resursă valoroasă în diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce este crucial având în vedere că detectarea precoce îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor.

În prezent, deşi se dezvoltă dispozitive electronice care să „miroase” diferenţa între compuşii chimici, echipa afirmă că acestea nu se potrivesc încă cu precizia sistemelor biologice naturale, precum simţul mirosului albinelor. Această cercetare subliniază potenţialul utilizării sistemelor biologice în diagnosticarea medicală, deschizând calea pentru soluţii inovatoare, inspirate de natură, pentru provocările complexe de sănătate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta, începând de joi, prin intermediul platformei Ghişeul.ro

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de joi şi prin intermediul platformei Ghişeul.ro, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

“(…) începând de astăzi, 27.06.2024, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care deţin cont pe www.ghiseul.ro pot achita tariful de utilizare (rovinieta) prin intermediul site-ului menţionat, plata putând fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar”, notează sursa citată.

Platforma Ghişeul.ro este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi susţinută de APERO – Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România.

Începând din 26 ianuarie 2023, românii au la dispoziţie pentru plata taxelor şi impozitelor aplicaţia mobilă cu acelaşi nume, disponibilă în App Store (Apple) şi Google Play Store. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile pe iulie 2024. Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Publicat

Publicitate

În mod normal, termenul pentru virarea pensiei pe card este mai lung decât cel acordat livrării prin Poșta Română. 

Termenul limită până la care toate pensiile trebuie să intre pe card este 12 iulie (vineri).

Pensiile prin poștă vor fi distribuite începând de marți, 2 iulie, până în data de 10 iulie, informează alba24.ro.

Doar în cazuri foarte rare se va depăși acest termen. În orice caz, până la jumătatea lunii iulie, toți cei 4,75 de milioane de pensionarii ar trebui să fie în posesia banilor.

Când intră pensiile pe iulie 2024

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 10 al lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Publicitate

Cum 13 este sâmbătă și duminică, toți pensionarii vor primi pensiile mai devreme de această zi, respectiv până pe 12 iulie.

Astfel, începând de luni, 1 iulie, banii vor fi trimiși către Poștă, care va face redistribuirea.

Când intră pensiile pe iulie: Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Publicitate

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Cuantumul pensiilor se va schimba din septembrie. Reamintim că în aceste zile, Casele de pensii reclaculează 5.000.000 de pensii.

Citeste mai mult

Eveniment

Culmea norocului: Muniție neexplodată găsită chiar de pompierii pirotehniști din Botoșani pe timpul unei ședințe de pregătire

Publicat

Publicitate

Două lovituri acuplate cu proiectil perforant incendiar, calibru 20 mm, au fost descoperite, astăzi, pe malul râului Jijia, în localitatea Todireni. Muniția a fost găsită chiar de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire, ce presupune efectuarea unor operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare.

Aceasta era îngropată în pământ, la aproximativ 30 de centimetri, fiind detectată cu aparatura specifică. Pirotehnicienii au stabilit că muniția este în perfectă stare de funcționare. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending