Connect with us

Eveniment

Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu. Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”

Publicat

Publicitate

În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii, relatează ADEVĂRUL.

În anii 80, principala preocupare a românului este să facă rost de mâncare. Fie că stătea la cozi interminabile, fie ”trafica” găini și porci de pe la țară. Erau și cei care răbdau cu stoicism. În multe magazine galantarele erau goale iar populația din mediul rural era obligată să împartă cu statul și ceea ce le mai rămânea prin gospodării. Un popor întreg suferea o raționalizare drastică pentru a plăti gafele economice ale tovarășilor din conducerea statului dar și a încăpățânării lui Ceaușescu, care credea că se pricepe la toate și nu asculta decât de sfaturile soției și probabil ale lingăilor din anturaj.

Economia româneacă era dependentă de materii prime din străinătate, multe uzine megalomanice mergeau în pierdere, iar Ceaușescu se afunda în creditele de la BIRD și FMI, adică se împrumuta de la ”dușmanii socialismului” ca să construiască socialismul românesc. Fără să-și asume lipsa de viziune și gafele economice flagrante, Ceaușescu s-a gândit să i-a de la gura poporului, pentru a mai acoperi din datorii. Așa au apărut marile restricții alimentare din anii 80, cu celebrele cozi la alimente și oameni învățați, de nevoie, să se descurce pentru a-și hrăni familia. Culmea, Ceaușescu a început să o facă și pe nutriționistul poporului român, ajutat evident de specialiștii partidului, justificând înfometarea populației în mod științific. Mai precis, încerca să-i convingă că raționalizarea alimentelor era fiindcă, ”marele cârmaci” se gândea la sănătatea și forma fizică a populației.

O țară în derivă economică
Aparent mulți români cred încă mitul ”Epocii de Aur” a comunismului românesc, cu fabrici uriașe, pline de muncitori. Fiecare avea casă și loc de muncă. Încă este proslăvită cu nostalgie economia românească din anii comunismului, care ”dudia” așa cum spun mulți români, inclusiv dintre cei care nu au trăit în aceea perioadă. Sunt evocate uzinele, combinatele, marile lucrări de infrastructură, ca un simbol al independenței economice românești și a strălucirii acesteia. Evident, nu toate fabricile din perioada comunistă mergeau prost sau erau inutile. Ba chiar s-au făcut lucrări de infrastructură necesare și astăzi. La modul general, însă, economia comunistă din perioada lui Ceaușescu era un eșec. Era dependentă de resurse din export, multe combinate sau fabrici mamute mergeau constant în pierdere și nici nu reușeau să producă cât să acopere necesarul de export. În plus, planurile și ideile desprinse de realitate ale lui Ceaușescu nu făceau decât să complice și mai tare situația.

Pierderile fabricilor erau acoperite cu credite externe, iar România ajunsese la o datorie de 11 miliarde de dolari în 1982. Partenerii ruși, cei care furnizau României energie și țiței erau total nemulțumiți de ceea ce se întâmpla. Românii nu-și onorau cum trebuie contractele la export, se împrumutau și cereau tot mai multe importuri. ”În ansamblu, România devenea tot mai dependentă de materiile prime sovietice și tot mai expusă criticilor URSS pentru apelul la credite. În 1982, Ceaușescu a cerut și curent electric suplimentar. Partea sovietică a răspuns că nu poate livra nici cantitățile convenite anterior decât pe timpul nopții, sâmbăta și duminica.(….)Pentru cele 5 milioane de tone de țiței sovietic, Ceaușescu s-a angajat să plătească jumătate în dolari, jumătate în produse. Era criticat acum și pentru soluția construcției primei centrale atomoelectrice în parteneriat cu Canada, cu mari cheltuieli de valută. ”Câtă anume? Numai dvs știți! i-a reproșat Gromîko. ”Nu am cheltuit aproape nimic!”, a mințit Ceaușescu”, preciza Lavinia Betea în „Ceaușescu și epoca sa”. Fără să mai poată face față situației, și după ce nu i-a ieșit pasența nici cu exporturile, Ceaușescu a început să i-a de la gura oamenilor.

Înfometarea științifică
Așa a început raționalizarea produselor alimentare. Nu oricum, ci pe baze ”ștințifice”. Ceaușescu erau principalul nutriționist al țării și a dat ordin specialiștilor de la partid să elaboreze ceva prin care să se spele creierul populației privind raționalizarea alimentelor. Se numea „Programul de alimentare științifică a populației” adoptată de MAN în vara anului 1984. Era o teză a alimentației științifice susținută de academicianul Iulian Mincu, cel căre a făcut și un raport dar și recomandările necesare. Acest program de alimentați științifică a populației a fost de fapt prezentat încă din anul 1982, când datoriile externe au atins climaxul, într-o ședință a Comitetului Politic Executiv.

Publicitate

„Program care situează în centrul atenţiei omul cu nevoile sale, satisfacerea echilibrată a ce­rinţelor de consum alimentar ale tuturor membrilor societăţii noastre”, justificau tovarășii.

„Rezervele guvernelor occidentale de a mai acorda credite pentru o industrie nerentabilă au obligat conducerea partidului să găsească soluţii pentru raţionalizarea consumului şi redresarea economiei. Presiunile Fondului Monetar Internaţional pentru ca guvernul de la Bucureşti să-şi reevalueze planurile de dezvoltare industrială, precum şi perspectiva intrării în incapacitate de plată l-au determinat pe Ceauşescu să anunţe că România intenţiona să-şi achite datoria externă, o povară care a fost aruncată direct asupra populaţiei”, preciza și istoricul Mioara Anton în ”Cultura penuriei în anii 80 : Programul de alimentație științifică a populației, mai scrie ADEVĂRUl.

În ce consta de fapt acest plan. Conform recomandărilor lui Iulian Mincu, sub stricta supraveghere a „întâiului nutriționist” al României socialiste, populația României trebuia să consume mai puține calorii. Si asta după ce s-a ajuns la concluzia că românul mânca prea mult și risca să-și strice sănătatea și să se îngrașe. ”Reieșea că în condițiile bioclimatice ale României, un adult are nevoie de un consum zilnic de 2800 de calorii. Statisticile alcătuite după raportări fictive ale realizărilor de plan arătau că românul mânca prea mult, depășind 3300 de calorii zilnic.(…) ”Bomboana pe colivă a pus-o, în vara lui 1984, intrarea în vigoare a ”Programului de alimentare științifică a populației”, adoptat de MAN. În funcție de numărul de calorii calculate pentru grupele de vârstă și muncă, s-au alcătuit meniurile în cantinele muncitorești, școlare și studențești. Tratați ca animalele furajate după plan, românii s-au simțit mai umiliți ca oricând ”, preciza Lavinia Betea, în lucrarea menționată.

În ziarul ”Scânteia”, oficiosul de partid a fost publicat și un tabel cu greautatea ideală pentru bărbați dar și cea pentru femei, corelată cu înălțimea și vârsta. Inițial s-a spus că acest plan este orientativ, pentru educarea populației. „Cine vrea să mănânce mai mult n-are decât, dar pot să spun că cine mănâncă mai mult, moare mai repede”, preciza însă Ceaușescu.

Sursa: ADEVĂRUl

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Mare Muceniță Marina

Publicat

Publicitate

Sfânta Mare Muceniță Marina a rămas până în ziua de astăzi în amintirea creștinilor ca o pildă de curaj mărturisitor. Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei fiind fiica unui preot păgân numit Edesim. A rămas din fragedă pruncie orfană de mamă astfel încât tatăl său a trebuit să aducă o doică dintr-un sat apropiat care să aibă grijă de fetiță.

Ceea ce nu știa tatăl său era faptul că femeia aceea era creștină. A îngrijit-o cu căldură și dragoste pe Marina vorbindu-i, nu de puține ori despre Mântuitorul Hristos. Marina și-a dorit botezul și s-a învrednicit în ascuns de acest dar. Ajunsă la vârsta de cincisprezece ani cunoștea despre persecuțiile creștinilor și despre slăvitele martirii ale celor ce-l mărturiseau curajos pe Hristos și ruga pe Domnul ca în cazul în care va ajunge vreodată în situația mărturisirii să o întărească să primească glorioasa cunună a muceniciei. Marina a trăit în vremea crunților împărați romani persecutori ai creștinilor Maximian și Dioclețian.

Guvernatorul local se numea Olibrie. Acesta, într-o zi a zărit-o întâmplător pe Marina și a fost cucerit de frumusețea ei. I-a încolțit în inimă gândul de a o lua de soție dacă ar fi fost din rândul cetățenilor liberi sau dacă nu măcar de concubină. A ajuns să o găsească. Marina nu a fost în nici un caz de acord recunoscându-i faptul că era creștină. Rănit de refuzul ei și forțat de legea imperială a torturat-o mânios pe Sfânta Marina încercând să o facă să se lepede de Hristos. Nu a reușit. A aruncat-o într-o temniță întunecată unde Marina s-a luptat cu foarte multe ispite din partea vrășmașilor demoni.

După nenumărate zile de chinuri la văzul cărora mulți oameni s-au convertit la creștinism, Sfânta Marina a fost condamnată la moarte prin decapitare.

 

Moaștele Sfintei Marina

Publicitate

Pana la ocuparea Constantinopolului de către cruciații apuseni in anul 1204, moaștele Sfintei Mucenițe Marina au fost păstrate in Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 iar de aici ar fi fost mutate in Italia. In prezent, moastele Sfintei Marina se gasesc in Atena, in biserica inchinata Sfintei Mucenite. Mana sa dreapta se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. De asemenea, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc si in Albania, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa. In tara noastra, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc la Mănăstirea Hurezi (palma) si la biserica din localitatea Fetesti, jud. Suceava.

Ciocanul Sfintei Marina

In Viața Sfintei Marina, se amintește ca in timp ce Sfanta gasea in temnita a intrat in celula diavolul, care luand chipul unui balaur a incercat sa o inspaimante. Neinfricata atleta a lui Hristos a prins cu mana demonul si, gasind un ciocan, l-a lovit, rusinandu-l pe acesta. Apoi, cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a facut nevazut. Din acest motiv, in unele icoane, Sfanta Marina este reprezentata avand in mana un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.

 

 

Citeste mai mult

Actualitate

După reducerea burselor, studenții și liceenii se grăbesc să își găsească un loc de muncă. În ultimele 14 zile, numărul aplicațiilor pentru joburi a explodat

Publicat

Publicitate

După tăierea burselor, studenții și liceenii se orientează rapid către locuri de muncă. Reducerea substanțială a bugetului pentru burse, care ajungea anterior la 7 miliarde de lei anual, a dus la o explozie a cererilor pentru joburi în rândul acestora, scrie alba24.ro.

Tot mai mulți tineri au început să își caute de lucru pe platformele de joburi. În doar 14 zile, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job, precizează un studiu recent. 

Pe platforma Delucru.ro, unde 7.600 de tineri din România și-au activat conturile de job-seeker, în ultimele două săptămâni. Datele indică o creștere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, scrie mediafax.ro.

Aproape 70% dintre aceștia vizează activități de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote. Cele mai căutate domenii sunt construcțiile, curățenia, îngrijirea vârstnicilor, agricultura și HoReCa sezonier.

Presiunea economică, amplificată de scumpirea alimentelor, utilităților și de creșterea taxelor, îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai. Fenomenul se extinde rapid și în orașele mici.

Reducerea burselor îi determină pe studenți și elevi să caute venituri suplimentare

În paralel, studiul evidențiază că tăierea burselor sociale și universitare, care însumau 7 miliarde de lei anual, obligă tot mai mulți elevi și studenți să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesați de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenții migrează către activități part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor și explozia cheltuielilor de trai.

Publicitate

Platformele de joburi observă o creștere notabilă a numărului de liceeni care caută de lucru ocazional – fie în weekend, fie câte 1–2 ore pe zi după școală. Aceștia se orientează către munci simple compatibile cu programul școlar, precum distribuție pliante, ajutor în comerț, livrări sau munci casnice în vecinătate. Motivația principală este înlocuirea burselor pierdute și acumularea de economii pentru a face față unui viitor incert.

O creștere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activități în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Dieta cu pepeni: Promisiunile detoxifierii și pericolele ascunse ale mono-dietei

Publicat

Publicitate

Odată cu venirea verii și a temperaturilor caniculare, cura cu pepeni revine în atenția celor care caută o detoxifiere rapidă și o scădere în greutate. Deși pare o soluție simplă și naturală, această dietă mono-alimentară ridică numeroase semne de întrebare din partea specialiștilor în nutriție, scrie alba24.ro.

Ce este cura cu pepeni?

Cura cu pepeni presupune consumul exclusiv sau predominant de pepeni proaspeți, timp de 3 până la 7 zile. În această perioadă, se consumă între 1-2 kg de pepeni pe zi, împărțiți în 5-6 porții, fără alte alimente. Hidratarea se face prin apă suplimentară, fără băuturi îndulcite sau procesate.

Există mai multe variante, în funcție de tipul de pepene:

  • Pepene verde (harbuz) – bogat în apă și licopen

  • Pepene galben (cantaloupe) – sursă de beta-caroten și vitamina C

  • Pepene de miere – dulce, cu conținut ridicat de potasiu

    Publicitate

Ce promite cura cu pepeni?

Susținătorii curei evidențiază o serie de beneficii:

  • Detoxifiere: datorită conținutului de apă (până la 95%), pepenele ar stimula eliminarea toxinelor.

  • Hidratare excelentă: ideală în zilele toride de vară.

  • Aport de vitamine și antioxidanți: precum vitamina C, A, potasiu, magneziu, licopen și beta-caroten.

  • Scădere în greutate: prin reducerea caloriilor și eliminarea apei din organism.

Riscurile ascunse ale mono-dietei

În ciuda beneficiilor aparente, cura cu pepeni implică riscuri serioase:

  • Deficiențe nutriționale – lipsa proteinelor, grăsimilor esențiale și a vitaminelor din complexul B afectează funcționarea organismului.

  • Fluctuații ale glicemiei – din cauza conținutului ridicat de zaharuri naturale, problematic pentru diabetici sau prediabetici.

  • Probleme digestive – diaree, balonare sau crampe pot apărea din cauza consumului excesiv de fibre și apă.

  • Pierderea masei musculare – în lipsa proteinelor, mușchii au de suferit.

  • Oboseală și slăbiciune – din cauza aportului caloric și proteic insuficient.

Aceste efecte se pot intensifica dacă dieta este prelungită sau repetată frecvent.

Contraindicații și grupuri de risc

Cura cu pepeni este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Diabet zaharat sau prediabet

  • Afectiuni renale – riscuri din cauza excesului de potasiu și lichide

  • Sarcină și alăptare

  • Tulburări de alimentație sau afecțiuni metabolice

Ce spun specialiștii?

Majoritatea nutriționiștilor rămân sceptici față de mono-dietele de tipul curei cu pepeni. Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină beneficiile pe termen lung, iar efectele de detoxifiere sunt, cel mai adesea, temporare și nesemnificative.

Dezechilibrele nutriționale pot avea consecințe grave, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile sau dacă aceste cure sunt repetate frecvent.

Alternative sănătoase

În locul curei cu pepeni, specialiștii recomandă:

  • Integrarea pepenilor într-o dietă echilibrată, alături de alte fructe, legume, surse de proteine și grăsimi sănătoase.

  • Hidratare corectă – prin apă și alimente bogate în lichide, nu doar prin fructe.

  • Diversitate alimentară – pentru a asigura toți nutrienții necesari funcționării organismului.

Recomandări finale

Dacă totuși alegi să urmezi această cură, ia în considerare următoarele:

  • Consultă un medic sau un nutriționist înainte de a începe.

  • Nu depăși 3 zile de cură, chiar dacă te simți bine.

  • Monitorizează-ți starea generală – oboseala, amețelile sau disconfortul digestiv pot fi semne de alarmă.

  • Reintrodu alimentele treptat, după finalizarea curei, pentru a evita șocul metabolic.

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: Când vor fi probele de competențe și cele scrise

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: tinerii care nu au dat examenul în prima sesiune sau nu l-au promovat, pot participa la probele organizate în luna august. Înscrierile se desfășoară până luni, 21 iulie., informează alba24.ro.

Primele probe vor fi cele de competențe, care se vor desfășura în perioada 4-8 august.

Urmează probele scrise, în intervalul 11-14 august, în centrele de examen din Alba și din țară.

Primele rezultate vor fi comunicate în 18 august, până la ora 12.00. Și în această sesiune, candidații au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații.

Rezultatele finale vor fi cunoscute în 26 august.

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: reguli la examen

Publicitate

Candidații trebuie să respecte anumite reguli pentru desfășurarea probelor de examen. Nu au voie să aibă în săli obiecte sau dispozitive de comunicare cu ajutorul cărora pot rezolva subiectele.

Aceștia pot susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Tinerii au acces în centrele de examen până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, după distribuirea subiectelor. Au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Calendar Bacalaureat 2025 sesiunea a doua

  • 14—21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4—5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 7—8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 19—20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: condiții de promovare a examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

În prima sesiune a examenului din 2025, 78,1% dintre candidații din Alba au promovat examenul (82,3% candidați din promoția 2025). Au fost două medii de 10.

Bacalaureat 2025: subiectele și baremele din prima sesiune

Bacalaureat 2025: bareme și subiecte – proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ – 10 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Matematică – 11 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Istorie – 11 iunie

Bacalaureat 2025. Subiecte și bareme proba la alegere – 13 iunie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Anatomie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Biologi

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Chimie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Fizică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Informatică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Geografie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Logică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Economie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Psihologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Sociologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Filosofie

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending