Connect with us

Actualitate

Cât timp poate rezista România dacă Rusia închide robinetul la GAZE

Publicat

Publicitate

Una din întrebările pe care și le pun românii de când a izbucnit conflictul în Ucraina se referă la sistarea gazelor.Dacă Rusia opreşte mâine robinetul de gaz, România poate rezista circa o lună de zile cu stocurile de gaz din depozite şi cu producţia internă, scrie ZF,relateaă alba24.ro.

Dar rezistă pentru că marii consumatori, cum este Azomureş, sunt opriţi, centrala OMV Petrom de la Brazi este şi ea oprită pentru revizie şi pentru că vremea este neobişnuit de caldă pentru această perioadă.

România nu a făcut nimic pentru deblocarea rezervelor din Marea  Neagră

În rest, România nu a făcut nimic pentru a-şi debloca rezervele de gaze din Marea Neagră sau de pe uscat, producţia internă a coborât pentru prima dată la circa 8,6 miliarde de metri cubi în 2021, în timp ce importurile au ajuns la peste 30% dintr-un consum de 12,2 mld. metri cubi.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea că dependenţa faţă de gazul rusesc trebuie terminată, dar în 2021 România, cu gaz care zace degeaba îngropat, a plătit peste 1 mld. de dolari pentru importuri, aproape triplu faţă de 2020.

„În acest moment, România con­sumă circa 40 de milioane de metri cubi pe zi şi cu ce produ­cem, adică aproape 24 de mi­lioane de metri cubi pe zi, alături de ce extragem din depozite, 16 milioane de metri cubi pe zi, aproape ne acoperim. Ne ajută şi temperaturile“, spune Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, filială a Romgaz care gestionează peste 90% din capacitatea de înmagazinare a României.

Publicitate

Gazprom asigură o treime din consumul de gaz din Europa
Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei ridică semne de întrebare privind capacitatea statelor europene de a se replia în cazul unei întreruperi totale a livrărilor de gaz rusesc.

Gazprom, colosul rus, asigură o treime din necesarul de consum euro­pean, fiind de departe cel mai mare furnizor extern de gaz al Europei.

„În situaţia în care achiziţiile de gaze naturale din import sunt limitate sau oprite, în timpul iernii, în perioadele de frig crescut, deficitul de gaze naturale poate ajunge la aproximativ 10-17 mil. mc/zi“, se arată în planul de acţiuni preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovi­zionării cu gaze naturale în România publicat în octombrie, anul trecut.

Programele de eficiență energetică bat pasul pe loc. AFM întârzie exagerat de mult finanțarea programelor
Toate programele care pot da o alternativă sau pot determina reduceri la consumul de energie derulate prin AFM au întârzieri în aplicare de peste un an. Casa Eficienta Energetic s-a blocat, Casa Verde Fotovoltaice a repornit dar se derulează într-un ritm de melc, iar alte programe care să încurajeze consumul de energie verde nu au fost încă lansate.

Norocul României: vremea. Noroc că nu este frig
„Cred că până la 1 aprilie putem susţine ritmul de producţie şi de extracţie. Noi de câteva zile avem inclusiv injecţie în depozite pentru că avem două depozite care deja funcţionează pe logica multiciclu de înmagazinare“, a explicat Cârstea.

Dincolo de condiţiile meteo care ajută România, mai sunt şi alţi factori. Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din România, este în continuare închis, cu perspective reduse de realuare a activităţii pe fondul preţului istoric al gazului.

În eventualitatea în care condiţiile de piaţă se deteriorează, „întreprinderile care ope­rează în domeniul gazelor naturale trebuie să asigurare furnizarea de gaze către clienţii protejaţi, definiţi în legislaţia naţională, chiar şi în cazul unui consum de gaze foarte mare şi să ia măsuri preventive adecvate“, se mai arată în planul menţionat anterior.

În categoria de clienţi protejaţi sunt cu­prinşi clienţii casnici, IMM-urile, prestatorii de servicii sociale esenţiale (sănătate, edu­caţie) şi producătorii de energie termică ce nu pot funcţiona cu alţi combustibili decât gazele naturale.

În acest moment, potrivit datelor Transelectrica, producţia de energie pe bază de gaz în România are o pondere de circa 12%, piaţa beneficiind de circa o săptămână de condiţii de vânt foarte bune.

În total, ponderea cumulată a consuma­torilor protejaţi în consumul total de gaze este de 43,4% (28% casnici, 6,56% servicii esenţiale, 8,8% energie termică pentru populaţie). În situaţie de criză, alimentarea pentru restul consumatorilor poate fi limitată.

„În acest moment noi funcţionăm la maxim de capacitate, dar sunt rezerve de care nu ne-am atins pentru că a fost vreme bună“, a spus şi Lăcrămioara Diaconu Pinţea, membru în consiliul de admi­nistraţie al CE Oltenia.

80 % din Importurile de gaze de anul trecut au provenit din Rusia
Anul trecut, importurile de gaz ale României, în proporţie de peste 80% din Rusia, au fost de 3,7 miliarde de metri cubi, o creştere în volume de aproape 70%, după cum arată calculele ZF făcute pe baza datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Mai departe, consumul intern de gaze a crescut cu circa 2%, până la 12,2 miliarde de metri cubi, producţia scăzând la 8,6 miliarde de metri cubi, un minim istoric raportat de România.

Factura României la gazul rusesc s-a majorat de trei ori
Problema este că ascensiunea făcută de importuri s-a suprapus peste scumpirea istorică a gazului. Concluzia? Factura României pentru gazul importat a ajuns la peste 1 miliard de dolari, aproape triplu faţă de nivelul din 2020 când s-a achitat un preţ de 365 de milioane de dolari, potrivit calculelor ZF.

„Este clar că dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată, este nevoie să insistăm mai mult pe surse energetice alternative“, a declarat ieri, preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia vizitei preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bucureşti.

În timp ce făcea această declaraţie însă, gazul din Marea Neagră era neatins de patru ani de zile, iar cel de pe uscat aştepta să iasă la suprafaţă. „Investiţiile nu se fac de azi pe mâine, dar aşa cum am mai zis, România are un potenţial imens pe uscat, dincolo de ce avem în Marea Neagră“, a mai precizat Cârstea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending