Connect with us

Actualitate

Cât te costă internarea în spitalul de stat dacă nu ai asigurare medicală: Prețul unei nopți de spitalizare

Publicat

Publicitate

Cât costă serviciile medicale la stat dacă nu ești asigurat și la ce sumă ajunge o noapte de spitalizare. Persoanele neasigurate în sistemul public de asigurări de sănătate, sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), beneficiază de o serie de pachete minimale de servicii medicale, printre care și asistență medicală de urgență și spitalizare pe perioada cât reprezintă urgență medicală, scrie alba24.ro.

În cazul în care persoana nu mai are afecțiuni ce reprezintă o urgență medicală, trebuie să plătească atât intervențiile medicale, cât și spitalizarea în unitățile de stat.

Prețul minim pentru o zi de spitalizare la stat este stabilit de lege, însă diferă în funcție de specializarea medicală și de la un spital la altul.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul CNAS, citate de Antena 3, persoanele neasigurate beneficiază de următoarele pachete minimale de servicii medicale:

  • Asistența medicală spitalicească
  • Asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice
  • Asistența medicală primară
  • Servicii medicale pentru medicina dentară
  • Consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat

Pe lângă acestea, beneficiază de un pachet de servicii medicale pentru prevenirea și combaterea cancerului, potrivit Legii 293/2022, precum și de pachetul de servicii medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru efectuare testare pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și la gravidă și virusul HIV.

Astfel, un pacient care nu este asigurat la CNAS beneficiază gratuit de servicii medicale strict în situații de urgență și poate fi internat gratis într-un spital de stat doar pe durata unei urgențe medicale.

Publicitate

După ce se stabilește că situația medicală a pacientului nu mai reprezintă o urgență, continuarea spitalizării presupune achitarea integrală a costurilor, care includ cazarea, hrana, costurile pentru investigații, tratamente și materiale sanitare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat luni seară, la Antena 3 CNN, că se analizează posibilitatea ca pacienții neasigurați să poată accesa servicii medicale în spitalele publice, contra cost.

Măsura nu ar deveni o regulă generală, ci o opțiune pentru cei care nu contribuie la sistemul public de sănătate, dar doresc tratament în sistemul de stat.

Minim 240 de lei costă o zi de spitalizare la stat dacă nu ești asigurat

Costul unei zile de spitalizare în unitățile de stat variază în funcție de spital, de localizare și de secția în care este internat pacientul. Dar există niște standarde în ceea ce privește decontarea serviciilor prin Casă.

Pentru bolnavii cronici, tariful mediu decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spitalelor din București este de aproximativ 240 de lei pe zi, conform datelor oficiale.

Cele mai mari costuri sunt la secțiile de recuperare pentru afecțiuni respiratorii și pediatrie cronică, iar cele mai reduse sunt la psihiatrie și la recuperare și medicină fizică și de recuperare pentru copii.

În cazul afecțiunilor acute, tariful de decontare este mai ridicat, în funcție de specializare.

Pentru intervenții complexe, precum cele de chirurgie cardiovasculară, costurile pot depăși 4.000 de lei pe zi, iar în cazul spitalizării pentru boli infecțioase pot trece de 1.000 de lei pe zi.

Aceste sume reprezintă tarifele CNAS de decontare către spitale, însă ele pot fi mai mari decât valoarea aceasta de bază, în funcție de spital. Pacienții care nu sunt asigurați suportă integral aceste costuri.

La privat, o zi de spitalizare costă și 1.500 lei

Costul unei zile de spitalizare la unitățile private este semnificativ mai mare decât în sistemul de stat și variază în funcție de specialitatea medicală, complexitatea cazului și de serviciile incluse.

O privire de ansamblu peste listele de tarife ale celor mai mari spitale private din București ne arată că prețurile medii pentru o zi de internare sunt cuprinse între 800 de lei și 2.000 de lei, însă pot depăși acest interval, în funcție de tipul rezervei medicale, nivelul de confort oferit și de complexitatea intervențiilor medicale necesare.

În cazuri complexe care necesită terapie intensivă sau intervenții chirurgicale specializate, costurile pot sări de 4.000 de lei pe zi.

Pentru pacienții asigurați, există anumite reduceri în funcție de plafonul agreat cu CNAS de fiecare unitate medicală privată, însă pacienții neasigurați trebuie să plătească întreaga sumă.

Unele spitale private au pachete de câteva mii de lei care cuprind în jur de cinci zile de spitalizare, cu un număr semnificativ de servicii incluse, destinate intervențiilor medicale ușoare, care pot fi programate.

Aceste pachete pot acoperi costurile spitalizării, consultațiile necesare înainte de operație, intervenția chirurgicală în sine, precum și îngrijirea postoperatorie și alte investigații necesare.

Cât costă serviciile medicale la stat dacă nu ești asigurat: Bani de operație sau alte servicii medicale la stat

În România, costurile pentru spitalizare și intervenții chirurgicale în spitalele de stat sunt stabilite printr-un mecanism național numit DRG (Diagnosis Related Group).

DRG presupune că fiecare caz tratat are un tarif calculat după formula: Tarif = Tarif pe caz ponderat (TCP) × Indice de complexitate (ICM).

TCP este o sumă fixă, care diferă însă de la un spital la altul, iar ICM arată cât de complex este cazul tratat, potrivit Ordinului nr. 444 din 7 februarie 2025.

Pentru 2025, tariful mediu pe caz (TCP) este de aproximativ 1.800–2.000 lei, iar ICM-ul variază de la 0,4 pentru cazuri foarte simple, până la peste 10, pentru cazuri complexe.

De exemplu, într-un spital cu TCP = 1.854 lei și ICM = 1,64, costul decontat pentru un caz ar fi în jur de 3.040 lei.

În spitalele publice, costul operației nu este separat, ci este inclus în acest tarif total pe caz, care acoperă atât intervenția chirurgicală propriu-zisă, cât și spitalizarea, îngrijirea, tratamentul și investigațiile aferente.

Astfel, tariful decontat de CNAS pentru un caz simplu este cuprins între 700 de lei și 1.500 lei, în timp ce pentru o intervenție complexă, costul poate urca până la 20.000 lei.

În cazul pacienților neasigurați, aceste sume se plătesc integral.

Ce se întâmplă dacă nu ai bani să plătești spitalizarea și alte servicii medicale

Pacienții neasigurați au dreptul gratuit la îngrijiri medicale în regim de urgență, iar spitalul este obligat de lege să primească cazurile urgente și să acorde tratamentul necesar.

După ce urgența trece, dacă persoana respectivă rămâne internată pentru tratament sau pentru a se recupera, costurile spitalizării și intervențiilor medicale cad în sarcina acesteia.

Spitalul va emite o factură care va include un termen de plată, iar în cazul în care aceasta nu este plătită, poate iniția proceduri de recuperare a datoriilor prin executare silită, de exemplu.

Până aici însă, există câteva alternative: persoanele fără venituri, care sunt neasigurate, pot cere să fie încadrate în programe de asistență socială sau pot să obțină statutul de asigurat prin plata contribuției minime la sănătate dacă plătesc șase luni retroactiv.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este de 10% din baza de calcul, care se stabilește la minimum 6 salarii minime.

Salariul minim brut pe economie în 2025 este 4.050 lei. 6 × 4.050 lei = 24.300 lei.

Din această sumă, 10% reprezintă contribuția anuală, adică: 2.430 lei pentru 12 luni și 1.215 lei pentru șase luni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cod Roșu de instabilitate atmosferică!

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Haltere: Maia Delia Andrei (CS Botoșani) a cucerit trei medalii de aur la Europenele Under-15 și Under-17

Publicat

Publicitate

Sportivele române au cucerit, vineri, nu mai puțin de șapte medalii la Campionatele Europene de haltere Under-15 și Under-17 de la Madrid, dintre care trei de aur, trei de argint și una de bronz.

Maia Delia Andrei (CS Botoșani), componentă a Centrului Național Olimpic de Pregătire a Junioarelor, a cucerit trei medalii de aur la cat. 48 kg, Under-15, cu 67 kg la smuls, 85 kg la aruncat și 152 kg la total.


La cat. 53 kg, Under-17, Alexia Diana Șipoș (CSM Onești) a câștigat trei medalii de argint, cu 79 kg la smuls, 98 kg la aruncat și 177 kg la total.


La aceeași categorie, Adelina Maria Lorinț (CSM Bistrița) a obținut o medalie de bronz la total, cu 158 kg. La smuls, ea a ocupat locul al patrulea, cu 70 kg, iar la aruncat, tot patru, cu 88 kg.

Publicitate

Bilanțul delegației României este până acum de 11 medalii, dintre care cinci de aur, trei de argint, trei de bronz. Celelalte medalii au fost obținute de Lucian Florin Cambei la cat. 56 kg, Under-17, aur la smuls și total, bronz la aruncat, și una de bronz cucerită de Florin Ispilante, la cat. 56 kg, Under-15, la aruncat.
AGERPRES

* Sursa fotografiilor: Federatia Romana de Haltere – Romanian Weightlifting Federation / Facebook.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending