Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cât de PROST își plătesc PATRONII de la Botoșani salariații. Ce salariu plătesc PATRONII din celelalte județe din România

Publicat

Publicitate

Salariul mediu net a crescut în iulie 2024 cu 1,3% față de luna precedentă, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, câştigul salarial mediu net (în mână) a fost 5.242 lei, în creştere cu 66 lei (+1,3%) față de luna iunie 2024.

Patru salariații de la Botoșani pare șocant, dar în luna iulie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost în celalte județe din țară 8.580 lei, cu 100 lei (+1,2%) mai mare decât în luna iunie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, unde patronii plătesc practic printre cele mai mari salarii din România (13052 lei). Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%.

Publicitate

În schimb, cele mai mici au fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde județul Botoșani ocupă un loc de frunte(3054 lei).

Practic, INS confirmă din nou ultimele date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Botoșani, care arată că câștigul salarial mediu brut în luna martie 2023 (ultimele date centralizate) a fost de 5543 lei/salariat.

Asta indică faptul că patronii de la Botoșani își plătesc salariații cu printre cele mai mici salarii din România. Astfel, câştigul salarial mediu net plătit de patronii din Botoșani în luna martie 2023 a fost de 3535 lei/salariat.

Publicitate

Cu alte cuvinte, câştigul salarial mediu brut realizat în martie 2023 la nivelul judeţului Botoşani este mai mic încă cu 1747 lei/salariat faţă de media pe ţară, iar câştigul salarial mediu net este mai mic cu 1019 lei/salariat faţă de media pe ţară.

Revenind la salariații plătiți de patronii din celelalte județe din România, altele decât Botoșani, indicele câştigului salarial real a fost 108,9% în luna iulie 2024 față de luna iulie 2023 și de 100,7% față de luna iunie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.

Salariul mediu net. Cele mai mari creșteri de venituri

În luna iulie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a:

Publicitate
  • aplicării prevederilor legale
  • acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite)
  • drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
  • realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • 25,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 18,4% în transporturi aeriene;
  • între 7,5% și 9,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de poștă şi de curier, fabricarea produselor din tutun;
  • între 3,5% și 7,0% în:
    • tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite)
    • activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, alte activităţi de servicii, alte activităţi industriale n.c.a.
    • comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, hoteluri şi restaurante, industria metalurgică.

Salariul mediu net. Unde au fost înregistrate scăderi de venituri

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 19,0% în activităţi de editare, respectiv cu 9,3% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 3,0% și 4,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii.

Salariul mediu net în sectorul bugetar

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în:

  • învăţământ (-4,3%), în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare,
  • administraţia publică (-0,4%).

Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistență socială (+0,2%)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Filtre de poliție la Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au organizat, recent, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru verificarea legalității conducătorilor auto, acționând pe raza comunelor Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost depistați doi conducători auto care aveau asupra lor peste 100 de pachete de țigarete, de proveniență Republica Moldova, pentru care nu dețineau documente legale. Aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, conform legii 227 din 2015 privind Codul fiscal.

Publicitate

 

De asemenea, în cadrul aceleași acțiuni, polițiștii au identificat în trafic, o autoutilitară care transporta aproximativ cincu metri cubi de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport.

 

Publicitate

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea acccidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60  de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

Publicitate

 

Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Profesoara de română Ana Ciubotaru, directorul liceului din Trușești, a trecut în veșnicie la 48 de ani

Publicat

Publicitate

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, profesoara Ana Ciubotaru a căzut ca secerată în mijlocul mai multor persoane care participau la o pomenire.

Ana Ciubotaru avea 48 de ani.

Dumnezeu s-o ierte!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 57 de ani, din Răchiți, s-a urcat beat criță la volan. Pe o stradă din municipiul Botoșani a dat peste ghinion

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat în trafic, pe strada Săvenilor, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Răchiți.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcooluluie

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending