Connect with us

Eveniment

Cât de miraculos se poate dovedi un pahar de lapte pe zi. Ce spun specialiștii despre importanța consumul de lactate

Publicat

Publicitate

Noile studii arată că un singur pahar cu lapte pe zi poate scădea riscul de cancer de colon cu mai bine de 17%. Aceleași studii arată că în general consumul de lactate are efecte incredibile în prevenția acestui tip de cancer tot mai răspândit, relatează ADEVĂRUL

Un pahar cu lapte reduce riscul de a face cancer de colon FOTO Shutterstock

Cancerul de colon este o un adevărat ucigaș la nivel mondial. Este al treilea cea mai întâlnită formă de cancer, la nivel mondial. În anul 2022, numai puțin de 1.9 milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer de colon. În mare parte, cancerul de colon are legătură cu stilul de viață. Adică este provocat de sedentarism, fumat, consum de alcool și de alimente nocive, ultra-procesate. Inclusiv excesul de carne roșie este un factor de risc privind apariția cancerului de colon. Noile studii arată însă că există alimente care pot preveni cancerul de colon.

Paharul cu lapte, marele salvator

Un studiu publicat recent în revista de specialitate „Nature Communication Trusted Source” a descoperit că un consum regulat de mâncăruri și băuturi bogate în calciu este corelat cu un risc mai scăzut de a face cancer de colon. Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 542.000 de femei și a fost intitulat „Million Women Study”. Cercetările și observațiile medicilor și specialiștilor implicați s-au întins pe o perioadă de mai bine de 16 ani, cu date detaliate despre sănătatea fiecărui participant. În principal au fost vizate legăturile dintre 97 de produse alimentare și nutrienți cu apariția cancerului de colon. În urma analizei finale s-a ajuns la concluzia că produsele bogate în calciu reduc riscul de a face acest tip de cancer.

În special este vorba despre șase produse lactate, în care diferiți compuși și nutrienți asociați cu calciul, fac adevărate minuni, în special riboflavina, magneziul, fosforul și potasiul. Aceste combinații de substanțe, adică calciu și cele menționate mai sus, se regăsesc din abundență în lapte, iaurt, smântână, brânză dar și alte produse lactate. Cel mai bun dintre acestea este laptele. Pur și simplu, un pahar cu lapte. De altfel din datele studiului reiese că atunci când consumăm zilnic echivalentul a 300 de miligrame de calciu, adică exact un pahar cu lapte, riscul de a face cancer de colon scade cu 17%. „Acesta este cel mai cuprinzător studiu realizat pe baza relației dintre aliemtanție și cancerul de colon și scoate în evidență rolul potențial al calciului în prevenirea bolii”, arată, pentru Medical News Today,  Keren Papier, epidemiolog nutrițional la Cancer Epidemiology Unit în cadrul Universității de la Oxford, și coordonator al studiului.

Publicitate

Carnea roșie, alcool și hrana ultra-procesată principalii inamici
Totodată, același studiu confirmă faptul că o alimentație nesănătoasă este unul dintre principalii factori ai declanșării cancerului de colon. În special este vorba despre alimentele ultra-procesate, și aici se face referire mai ales la mezeluri, dar și la carnea roșie consumată în exces. Studiul indică faptul că mai mult de 30 de grame pe zi de carne roșie procesată crește riscul de cancer de colon cu 8 %. Alcoolul este iarăși un factor important de risc. Poate cel mai important. Studiul menționat arată că 20 de grame de alcool, adică un pahar de vin, înseamnă un risc crescut cu 15%. Cancerul de colon poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă, spun specialiștii.

Aceștia spun că există o rețetă a alimentație sănătoase pentru a preveni apariția acestui tip de cancer. „Știm deja că aproximativ jumătate din cazurile de cancer de colon puteau fi prevenite cu ajutorul unei alimentații sănătoase, și a unui stil de viață sănătos, concentrat pe lactate, mai ales. Alte schimbări care pot fi făcute pentru a preveni cancerul de colon includ o alimentație bazată pe fibre, adică fructe, legume, cereale integrale. Totodată trebuie să evităm carnea procesată, să limităm consumul de carne roșie. Trebuie deasemenea să avem o greutate corporală sănătoasă, cu activitatea fizică regulată. Neapărat trebuie să optăm pentru renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool”, adaugă specialiștii implicați în studiu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Primăriile vor avea control legal asupra funcționării sălilor de jocuri de noroc

Publicat

Publicitate

Autoritățile locale vor primi instrumente legale pentru a reglementa funcționarea sălilor de jocuri de noroc pe teritoriul localităților, potrivit unui pachet legislativ aflat în lucru, care vizează descentralizarea. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, joi seară, la Antena 3 CNN.

„În prezent, primarii nu dispun de nicio pârghie legală pentru a bloca activitatea sălilor de jocuri de noroc, în ciuda impactului social negativ evident. Proiectul de lege la care lucrăm va transfera responsabilitatea acordării autorizației de funcționare către autoritățile locale”, a explicat Cseke.

Licențele de operare vor continua să fie eliberate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, însă primăriile vor decide dacă și unde sălile de jocuri vor putea funcționa efectiv.

„Dacă o firmă vrea să deschidă o sală de jocuri într-o localitate, primarul va decide dacă permite acest lucru și în ce zone. Mai mult, autoritățile locale vor putea impune taxe suplimentare pentru aceste activități”, a adăugat ministrul.

Sălile de jocuri, interzise lângă școli și în zone sensibile

Măsurile legislative vor permite autorităților locale să interzică funcționarea sălilor de jocuri în apropierea unităților de învățământ și în alte zone considerate vulnerabile.

Publicitate

„Impactul social este grav. Acum, primarii vor avea puterea de a lua decizii concrete, iar responsabilitatea va fi clară. Nu se va mai putea da vina pe autoritățile centrale”, a subliniat Cseke.

Ce se întâmplă cu sălile deja existente

Pentru sălile de jocuri deja în funcțiune va exista o perioadă de tranziție. După această perioadă, primăriile vor putea decide dacă activitatea lor poate continua sau nu.

„Cetățenii vor ști exact cine și-a asumat decizia. Dacă într-o localitate există păcănele, este pentru că primarul a fost de acord”, a conchis ministrul Dezvoltării.

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare nowcasting COD ROSU pentru municipiul Dorohoi și câteva comune

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting COD ROSU, valabilă până la ora 09:00, pentru localitățile Dorohoi, Mihai Eminescu, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Dersca, Hilișeu-Horia, Pomârla, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna și Bucecea.

 

Sunt prognozate: averse care vor acumula peste 20…30 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp.

 

Populația din localitățile vizate a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT.

 

Publicitate

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23 sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Publicat

Publicitate

În momentul ocupării tronului Imperiului roman de către Iulian Apostatul (361-363), la conducerea armatei şi în administraţie erau demnitari creştini. Pe aceştia Iulian i-a înlocuit cu păgâni şi Ie-a dat poruncă să reintroducă practicile păgâne, să refacă templele şi să reia cultul zeilor.

Creştinii s-au împotrivit unor asemenea măsuri, mulţi primind cununa muceniciei. Printre aceştia se număra şi Sfântul Emilian, fiul unor oameni de familie bună şi cu stare (tatăl său Sabbatianus era prefectul cetăţii Durostor). Pentru a cerceta populaţia Durostorului, în legătură cu noile rânduieli, a venit aici vicarul Capitolinus, un adorator înfocat al idolilor. Constatând că populaţia „se închină zeilor şi le aduce jertfe cu toata cinstirea”, a poruncit să se organizeze ospăţ mare şi a chemat toate căpeteniile sale. Dar în timp ce ei se veseleau la petrecere, tânărul Emilian, aprinzându-se de focul iubirii pentru Hristos, a luat un ciocan şi a intrat în templu distrugând statuile şi altarele de jertfă, ale acestora.

Când a auzit dregătorul, a dat porunca să-l găsească, spunând că-l va omorî, oricine va fi cel ce a adus zeilor o aşa ofensă. Soldaţii l-au arestat pe el şi l-au dus în faţa dregătorului, căruia i-au spus toate cele ce a săvârşit sfântul. Răspunzând cu curaj întrebărilor lui Capitolinus, Sf. Emilian a mărturisit că este creştin şi, că Dumnezeu şi sufletul său, care nu mai putea răbda să vadă cum reînvie păgânismul, l-au îndemnat sa calce în picioare şi să sfarme pe zeii cei fără suflet: „ca să arate tuturor că sunt pietre fără suflet, muţi şi surzi”. Sf. Emilian a fost aruncat în cuptor, dar în loc să ardă el, au fost cuprinşi de flăcări slujitorii dregătorului care erau lângă cuptor.

Dându-şi sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, Emilian s-a mutat la cele de sus. Soţia lui Capitolinus, care era în ascuns creştină, împreună cu alţi dreptmăritori, dobândind trupul Sfântului Emilian, l-au uns cu mir şi l-au îngropat cu cântări şi psalmi, în locul numit Gedina, în apropierea cetăţii Durostor. Pătimirea acestui atlet al lui Hristos a avut loc între 16 şi 18 iulie 362. Ziua morţii sale, 18 iulie, a rămas ca zi de prăznuire şi în Sfânta noastră Biserică.

„Arătatu-te-ai luminos luminător mucenice şi cu strălucirile minunilor luminezi toată făptura, izgonind totdeauna negura patimilor de la cei ce te cinstesc pe tine, mărite Emiliane.”

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii, alături de copiii din Tabăra din pridvorul satului de la Biserica Văculești: Lecții de viață și siguranță în vacanță

Publicat

Publicitate

În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.

Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.

Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.

Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:

– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;

– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;

Publicitate

– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;

– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;

– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.

Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.

Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending