Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie. Asigurarea facultativă s-a scumpit

Publicat

Publicitate

Persoanele care se asigură facultativ în baza contractului încheiat la Casa de Pensii plătesc mai mult, începând de la 1 octombrie 2023, pentru a beneficia de pensie la îndeplinirea vârstei legale. Costuri mai mari sunt și pentru românii care vor să cumpere ani de vechime – cu o excepție,scrie ADEVĂRUL.

Contribuția pentru pensie este de minimum 825 lei/lună de la 1 octombrie

Creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 1 octombrie 2023, înseamnă costuri mai mari pentru persoanele care au încheiat facultativ un contract de asigurare socială și plătesc lună de lună această contribuție pentru a-și asigura vechimea în muncă.

Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este acum 3.300 lei, contribuția individuală pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim crescând de la 750 lei la 825 lei.

„În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială facem urmatoarele precizari:

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații care au încheiat sau vor încheia contracte de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010 o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala, dar nu mai puțin decat valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completarile ulterioare, este de 3.300 lei.

Publicitate

(…) Începând cu 1 octombrie 2023, contribuția individuală de asigurări sociale pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim va fi de 825 lei”, a anunțat Casa Județeană de Pensii Olt.

Instituția mai anunță că aceleași modificări au loc și în ceea ce privește asigurații care încheie contracte de asigurare în baza OUG nr. 163/2020 pentru a cumpăra perioade de vechime. Pentru contractele încheiate de la 1 octombrie 2023 baza de calcul o reprezintă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.300 lei.

Cine rămâne netaxat
Există totuși o categorie de asigurați care nu vor avea costuri suplimentare, anume acele persoane care au încheiat contractual anterior datei de 1 octombrie 2023 și s-au angajat să plătească eșalonat pentru vechimea achiziționată. „Noua valoare de 3.300 lei nu are implicații în ceea ce privește contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 1 octombrie 2023 în temeiul OUG nr. 163/2020, cu modificările ulterioare”, au mai transmis reprezentanții CJP Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Publicitate

Conform surselor oficiale, sunt foarte puține cazurile în care asigurații au optat pentru plata eșalonată, majoritatea achitând întreaga sumă la semnarea contractului prin care cumpără ani de vechime.

Cine poate cumpăra vechime
Conform prevederilor OUG nr. 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari se pot asigura în sistemul public pe o perioadă de maxim 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare în care persoana nu a realizat un stagiu de cotizare.

Termenul până la care se pot încheia contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă a fost prelungit (prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2023) până la data de 31 decembrie 2024.

Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferentă venitului lunar înscris în contract a fost, până la 1 octombrie 2023, de 750 lei/lună. Pentru a cumpăra un an de vechime se plăteau 9.000 lei, iar de la 1 octombrie 2023, pentru același an de vechime, cei interesați achită 9.900 lei.

În acest an, până în prezent, în județul Olt au fost încheiate 171 contracte cu persoane care au cumpărat retroactiv vechime și 51 contracte cu persoane care s-au asigurat și contribuie lunar la sistemul public de pensii.

În primele opt luni ale acestui an, 155 persoane au încheiat contracte de asigurare pentru a cumpăra perioade de vechime, cele mai numeroase fiind contractele încheiate pentru perioade între o lună și un an – 68 contracte, urmate de cele pentru perioade cuprinse între 13 și 24 luni – 49 contracte. Doar două contracte au fost încheiate pentru a cumpăra perioada maximă de vechime care poate fi achiziționată –  șase ani. Valoarea contractelor încheiate la Casa Județeană de Pensii Olt în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, pentru a cumpăra vechime în muncă, a depășit 1,9 milioane lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Protest: Polițiștii amenință că nu vor asigura paza în secțiile de votare. Ce revendicări au

Publicat

Publicitate

Polițiștii amenință că nu vor asigura paza în secțiile de votare, în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale. Vineri, polițiștii au protestat în fața Guvernului, pentru restanțele salariale și cer actualizarea unor sporuri, indemnizații și prime, scrie alba24.ro.

”Suntem mai decişi ca niciodată să blocăm cu adevărat alegerile din primul tur de alegeri prezidențiale. Dacă am amenințat acest lucru la alegerile locale și am înțeles situația de la momentul respectiv, ne-am săturat de promisiuni.

Așteptăm ca Guvernul să rezolve prin Ordonanță de Urgență aceste probleme și îi asigurăm cumva de faptul că nu vom păzi secțiile de votare. Este o promisiune pe care le-o asigurăm. Avem determinarea și hotărârea din partea colegilor polițiști.

Să nu asigurăm faza la secțiile de votare. Singura atribuție specifică a Poliției Române, în preajma alegerilor este doar asigurarea evenimentelor electorale”, a spus un reprezentant SNPPC, potrivit antena3.ro.

Sindicaliștii prezenți la protest susțin că au avut multe promisiuni din partea guvernanților, că puține s-au realizat și că vor continua protestele.

Solicitările protestatarilor

Protestatarii susțin că Legea 360 îi vizează doar pe cei care au lucrat în condiții de muncă normale.

Publicitate

Aceștia solicită Guvernului:

  • acordarea restanțelor salariale rezultate din neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017
  • actualizarea cuantumului sporurilor, indemnizațiilor și primelor la valorile aflate în plată de la 1 iunie 2023
  • eliminarea discriminărilor privind grupele de muncă și salarizarea precară a personalului contractual
  • promovarea actului normativ care să elimine inechitățile din sistemul pensiilor militare de stat
  • reglementarea în mod just și predictibil a drepturilor rezerviștilor – parte a Forțelor Armate, alături de cadrele militare active și de voluntarii militari –, prin actualizarea soldei/salariului gradului militar/profesional în raport cu  personalul în activitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Concursul interjudețean „Răsună Toaca la Smârdan”, a X-a ediție. Trofeul a ajuns la Suceava

Publicat

Publicitate

Duminică, 20 octombrie, la biserica Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” Smârdan, Protopopiatul Darabani, s-a desfăşurat cea de-a X-a ediție a Concursului interjudețean de bătut toaca „Răsună Toaca la Smârdan”.

Ajunsă la cea de-a X-a ediție, competiția, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a desfăşurat în prezenţa membrilor juriului: părintele Costică Pînzariu, protopopul Protoieriei Darabani – preşedintele juriului, prof. Răzvan Gabriel Sarafim de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi – membru şi prof. Paula Gavriluţă de la Școala Gimnazială „Ioan Murariu” Cristinești – membru.

Iniţiativa concursului a apărut în urma unei participări la un eveniment similar, în anul 2014, în localitatea Victoria – Făgăraș, organizator fiind pr. Octavian Smădu. Însă și mulţumirea adusă de ediţiile anterioare au făcut ca de această dată, părintele paroh Andrei – Silviu Grigore, sprijinit de familie şi de enoriaşi, să aducă în biserica parohială zeci de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani, care să-L slăvească pe Dumnezeu prin sunet de toacă. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Școala profesională „Sfântul Apostol Andrei” Smârdan, reprezentată de către director unității, prof. Alina Grigore.

Evenimentul care a avut loc în biserica parohială a debutat prin cuvântul de bun venit adresat tuturor participanţilor şi a continuat cu o demonstrație realizată de Sofia Grigore.

Participanţii au bătut toaca cu priceperea şi măiestria izvorâte din experienţa, vârsta sau parohia de origine şi, în urma jurizării, evaluaţi conform vârstei, au fost recompensaţi pentru prestaţia lor cu diplome, medalii și un premiu special din partea juriului.

Concursul s-a bucurat și de prezenţa participanţilor sosiţi din judeţul Suceava, Parohia Dumbrăveni, îndrumați de către Pr. Vasile Ioniță, zonă cu o bogată tradiţie, dar şi cu rezultate remarcabile în acest domeniu, atât la nivel judeţean, cât şi internațional. Totodată, și din Parohia Ionășeni, Vârfu Câmpului, cel mai mic participant Ilcu Arian în vârstă de 2 ani, care a obținut Premiul I, pr. Butescu Valeriu, și bineînțeles, din Parohia Smârdan.

Publicitate

Trofeul concursului a fost acordat tânărului Andrei Filip Caliniuc, din clasa a VI-a din Parohia Dumbrăveni, iar premiul special al juriului a fost acordat lui Gabriel Iliuță Mihalache, clasa a IV-a, din Parohia Smârdan. Intonate printre evoluţiile copiilor participanţi s-au numărat şi pricesne creştin-ortodoxe, interpretate de Sofia Elisabeta Grigore.

Toaca este o formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, o lucrare care punctează timpul și îndreaptă atenția oamenilor de la cele trecătoare la cele veșnice. De asemenea, ea este o cale pentru ca oamenii să se înalțe spre Dumnezeu și, totodată, să se apropie unii de ceilalți. Toaca este o chemare, adresată tuturor, care îi face conștienți pe copiii și pe tinerii de astăzi asupra faptului că în lucrurile simple se găsește bucurie multă, pace și o ocazie binecuvântată de a petrece un timp de calitate, ziditor de suflet, au precizat organizatorii evenimentului.

La finalul evenimentului, organizatorii au mulțumit sponsorilor, colaboratorilor, ostenitorilor și tuturor celor care au sprijinit desfășurarea acestei activități și care au dorit să rămână anonimi în jertfa lor.

Publicitate

Foto cu caracter ilustrativ

 

Citeste mai mult

Eveniment

Burse mai mari pentru studenţi. Anunțul, făcut de Ligia Deca

Publicat

Publicitate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor.

”Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare”, a scris vineri ministrul pe Facebook.

Astfel, pentru acest an universitar, cuantumul minim a fost stabilit la 925 de lei.

”Pe baza autonomiei, universităţile pot majora această sumă”, a arătat ministrul.

De asemenea, au fost majorate şi alte tipuri de burse pentru studenţi: bursa de doctorat – de la 3.200 la 3.700; bursa de studii universitare de licenţă didactică cu dublă specializare/masterat didactic – de la 3.158 lei la 3.700 lei; bursele de excelenţă olimpică (rezultate obţinute în liceu) – 3.700 lei pentru premiul I; 2.775 lei – premiul II; 1.850 lei – pentru premiul III.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: A început procesul de recepție al primului lot de microbuze școlare electrice achiziționate de Consiliul Județean

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a început procesul de recepție a primului lot de 9 microbuze școlare electrice din cele 26 achiziționate în prima etapă a proiectului finanțat prin PNRR.

La demararea procedurilor de recepție a microbuzelor au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, vicepreședintele Dorin Birta, administratorul public, Cristian Nistor, edilii celor 9 comune, reprezentanți ai firmelor și membrii echipei de proiect. Microbuzele electrice vor ajunge în comunele Coșula, Hilișeu-Horia, Hlipiceni, Mihălășeni, Păltiniș, Santa Mare, Stăuceni, Todireni și Tudora.

„Este un nou moment administrativ important pentru județul nostru. Astăzi demarăm procedurile de recepție a primului lot de microbuze școlare electrice pe care Consiliul Județean Botoșani le-a achiziționat în cadrul unei finanțări atrase din PNRR. Vorbim de 9 microbuze școlare, care vor ajunge la tot atâtea școli. Totodată, le-am alocat comunelor care au cea mai mare nevoie de microbuze școlare pentru a asigura prezența copiilor la ore. Este un proiect de suflet și de aceea am făcut toate demersurile necesare pentru ca din economiile rezultate din prima licitație să mai achiziționăm încă 10 microbuze școlare electrice. Deci, în total, vom avea în județ 36 de microbuze școlare electrice, la care se adaugă alte 18 microbuze școlare hibride pentru care am semnat contractul de livrare săptămâna trecută. Valoarea totală a acestor microbuze se ridică la peste 11 milioane de euro”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Primarii prezenți la procesul de recepție s-au declarat mulțumiți de microbuzele școlare electrice și au susținut că au mare nevoie de ele, deoarece cele pe care le au în dotare sunt vechi de 14 ani și costul mentenanței este foarte mare.

Reprezentantul firmei care a câștigat licitația a arătat că microbuzele electrice prezintă mult mai multe avantaje decât cele clasice și au costuri de operare mult mai mici. El a promis că în următoarele două săptămâni va livra și diferența de 17 microbuze școlare.

„Microbuzele vor aduce o îmbunătățire substanțială a condițiilor de transport pentru elevii din mediul rural și vor asigura accesul la școală al copiilor din zonele defavorizate. Niciun efort nu este prea mare pentru educația copiilor noștri”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending