Connect with us
Publicitate

Eveniment

Casa Verde Fotovoltaice: Instalarea panourilor solare se scumpește de la 1 ianuarie

Publicat

Publicitate

Societatea comercială care a contestat în instanță respingerea din programul Casa Verde Fotovoltaice a renunțat la procesul intentat AFM, informează Ministerul Mediului, iar o nouă sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice” se derulează în perioada 22 – 28 noiembrie, potrivit AFM, notează alba24.ro.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a acestui an, ca urmare a demersului juridic al acestei societăţi, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

„La inițiativa ministrului mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a fost organizată recent, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părți, în cadrul căreia societatea și-a asumat să renunțe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor”, informează Ministerul Mediului.

Publicitate

Potrivit MMAP, în urma deschiderii unei noi sesiuni de validare a instalatorilor în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), societatea Dhelectric System SRL a transmis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Curtea de Apel Oradea, cererile de renunţare la procesul intentat AFM.

Când se vor putea instala panourile fotovoltaice pentru cei 90.000 de beneficiari validați

„Mă bucur foarte mult că reprezentanţii societăţii şi-au ţinut promisiunea făcută la întâlnirea pe care am avut-o la minister şi că au transmis deja cererile de renunţare la chemarea în judecată. Este un pas foarte important deoarece, începând de astăzi, mai avem doar de aşteptat ca instanţa să ia act de aceste cereri şi să anuleze procesul.

Din acel moment, programul poate fi reluat. Îi anunţ, aşadar, pe cei 90.000 de beneficiari înscrişi în program că mai au de aşteptat foarte puţin până la momentul în care vor putea instala sistemele fotovoltaice.

Publicitate

Am ales această variantă de a soluţiona conflictul juridic, deoarece alternativa de a aştepta, mai multe luni, finalizarea procesului pe fond, era o varianta în detrimentul beneficiarilor şi al familiilor acestora, pe care nu o puteam accepta”, a declarat ministrul de resort, Mircea Fechet.

O nouă sesiune pentru validarea instalatorilor. Când pot să se înscrie beneficiarii

AFM a anunțat în urmă cu două zile deschiderea unei noi sesiuni de înscriere pentru instalatori în perioada 22 noiembrie, ora 10:00 – 28 noiembrie 2023, ora 23:59.

Astfel instalatorii care NU AU FOST APROBAȚI în sesiunea de înscriere anterioară, vor avea acum posibilitatea să fie validați ca instalatori agreaţi.

Publicitate

Informarea AFM nu aduce clarificări sau modificări care privesc solicitanţii deja înscrişi în program, dacă beneficiarii vor trebui să își aleagă din nou instalatorii și dacă va fi necesară din nou validarea.

„Deschidem o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’ şi care îndeplinesc condiţiile din ghidul de finanţare. Instalatorii se vor înscrie în aplicaţie începând de miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 10:00, şi apoi cei aprobaţi vor încheia contracte de participare cu AFM, vor depune garanţia de participare şi vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe www.afm.ro.

Creșterea TVA, o problemă pentru cei care vor să aplice la Casa Verde Fotovoltaice

Din cauza întârzierilor provocate de acțiunea în instanță primele panouri vor putea fi instalate deabia la începutul anului 2024.

De la 1 ianuarie 2024 intră însă în vigoare ordonanța cu măsurile fiscale care crește TVA la panourile fotovoltaice de la 5% la 9% ceea ce va provoca o schimbare a prețurilor pentru instalarea instalațiilor.

Deocamdată nu se știe cum vor aplica instalatorii această măsură fiscală, mai ales în cazul beneficiarilor eligibili care deja și-au ales instalatorii. Ofertele instalatorilor au contat pentru alegerea acestora de către beneficiari. Au fost de exemplu oferte de panouri  de 5,5 kw cu un aport al beneficiarilor de 2000 de lei.

Creșterea TVA de la 1 ianuarie 2024 va modifica și aceste prețuri, iar unii dintre instalatori pentru a putea să își mențină clienții vor trebui să recurgă la diverse artificii cum ar fi scăderea puterii instalate beneficiarilor, pentru a se putea încadra în aceleași oferte pentru care au optat beneficiarii.

Au mai rămas în jur 20.000 de persoane care trebuie să-şi aleagă firma cu care să colaboreze, dar din cauza majorării TVA de la 1 ianuarie, este posibil ca prețurile să fie diferite față de cele ale beneficiarilor care au fost validați deja în program.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Precizia ceasului elvețian chiar există: Într-o gară din Botoșani un ceas merge perfect de aproape 140 de ani

Publicat

Publicitate

La Botoșani există un ceas care funcționează perfect de aproape 140 de ani și care arată și acum ora exactă. Practic, într-un colț liniștit al județului Botoșani, timpul pare să curgă mai încet, dar cu aceeași precizie ca în urmă cu aproape 140 de ani.

În gara din Hlipiceni, o clădire istorică inaugurată în 1886, funcționează un ceas elvețian care continuă să indice ora exactă, neîntrerupt, din 1888. Acest mecanism impresionant a fost instalat odată cu darea în folosință a căii ferate Dorohoi – Iași și este un simbol al măiestriei și durabilității ceasurilor elvețiene, ne-a spus profesorul de istorie de la școala din localitate Ovidiu Ioan Cherniciuc, cel care a și documentat prezența ceasului în gara din localitate.

Ceasurile elvețiene sunt renumite în întreaga lume pentru calitatea, precizia și designul lor impecabil. De-a lungul timpului, ele au devenit sinonime cu excelența tehnologică și luxul. Fabricarea unui astfel de ceas este un proces meticulos, care implică sute de componente asamblate manual și testate riguros. În plus, multe dintre ele sunt echipate cu mecanisme complexe, cum ar fi tourbillonul, concepute pentru a reduce erorile cauzate de gravitație.

Publicitate

Ceasul din gara Hlipiceni este o mărturie a acestui standard de excelență. Deși au trecut mai bine de un secol de la instalarea sa, continuă să funcționeze fără cusur, oferind localnicilor și vizitatorilor un reper temporal și istoric. Această relicvă a trecutului reamintește de vremurile când infrastructura feroviară era considerată un simbol al progresului, iar fiecare detaliu, inclusiv ceasurile din gări, era proiectat să reziste în timp.

Astăzi, ceasurile elvețiene rămân o alegere de top pentru cei care apreciază arta orologeriei. Însă, ceasul din gara Hlipiceni dovedește că adevărata valoare a unui astfel de mecanism nu constă doar în prestigiu, ci și în capacitatea de a sfida timpul, păstrându-și utilitatea și farmecul de-a lungul generațiilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Miercuri se deschide circulația pe un nou tronson al Autostrăzii Moldovei A7. UMB termină 30,8 kilometri cu 6 luni mai devreme

Publicat

Publicitate

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat astăzi că miercuri va deschide circulația pe un nou tronson al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău – Focșani.

Este vorba despre lotul 2, care măsoară 30,8 kilometri, între nodurile Buzău Nord (Vadu Pașii) și Râmnicu-Sărat, precum și despre 8 kilometri de drumuri de legătură de pe lotul 1, esențiale pentru funcționalitatea acestuia.

“Mâine, 20 noiembrie 2024, la ora 16.00, deschidem circulația pe încă 32 de km din A7 (secțiunea de autostradă Buzău – Focșani)!

Publicitate

Sectorul de autostradă cuprins între Buzău și Râmnicu Sărat se adaugă celor 11 km dintre Mândrești Munteni și Focșani, deschiși în urmă cu două săptămâni”, a transmis Directorul General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, Cristian Pistol.

Lotul, construit de compania lui Umbrărescu, UMB, va fi inaugurat cu mult înaintea termenului contractual stabilit pentru finalul lunii aprilie 2025.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Județele de graniță, supravegheate atent din zbor: Poliţia Română cumpără DRONE pentru supraveghere video aeriană

Publicat

Publicitate

Poliția Română își extinde capacitățile de supraveghere prin achiziționarea de drone, destinate monitorizării aeriene. Proiectul are ca scop combaterea traficului de țigări la granițele țării, deci județul Botoșani va fi unul dintre județele care va fi supravegheat foarte atent cu noua tehnologie.

„Autoritatea contractantă intenționează achiziționarea unor Sisteme de supraveghere video aeriană, în cadrul proiectului PMI DETECT <Enhanced Capabilities for Detecting and Investigating Tobacco Smuggling at EU Borders>”, se arată în anunțul publicat de IGPR.

Cele trei drone vor fi utilizate pentru executarea mandatelor de supraveghere tehnică dispuse de magistrați.

Publicitate

Conform specificațiilor tehnice, dronele vor fi echipate cu camere optice de înaltă rezoluție (HD) și un laser pentru măsurarea distanței. Ele trebuie să fie livrate împreună cu acumulatori care să asigure un timp de zbor de cel puțin două ore, transmite Mediafax.

De asemenea, dronele trebuie să permită transmisia în timp real a imaginilor, precum și a parametrilor de zbor și navigație. Potrivit caietului de sarcini, pregătirea pentru zbor nu trebuie să dureze mai mult de cinci minute.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Un județ întreg resimte din plin povara eșecurilor, a incompetenței și a nepăsării cu care a condus PSD acest județ

Publicat

Publicitate

Să suni timp de o lună să sesizezi o problemă, să ți se promită că se va rezolva, ca, la final, să fii lăsat cu ochii în soare? Atâta lipsă de seriozitate? Chiar așa am ajuns? Atâta dispreț să aveți față de oamenii în interesul cărora ar trebui să lucrați, care și-au pus toată încrederea în promisiunile voastre goale? Măcar de n-ați îndrăzni să le cereți, din nou, votul… Mie, în locul vostru, mi-ar fi rușine.

Mie unuia mi-a fost de-ajuns să văd mesajul acestei doamne ca să înțeleg că trebuie să merg să văd cu ochii mei și să fac ceva pentru oamenii din satul Năstase, comuna Mihălășeni, și să îi asigur că voi începe demersurile pentru remediere. Pentru că nu pot accepta ca oamenii să semnaleze o problemă la nesfârșit, iar până binevoiește cineva să răspundă, să apară deja o altă avarie. Așa ceva este inadmisibil!

Gunoiul s-a ținut constant sub preș, că de, nu dă bine, asta e mentalitatea PSD, indiferență și probleme ignorate ani de zile, așa s-a condus Consiliul Județean până acum…Nimeni nu știa nimic legat de ce se întâmplă cu adevărat în județ. Și cum să ne așteptăm la altceva, când județul era condus exclusiv din birou? Când ei nu știu ce înseamnă muncă pe teren?

Publicitate

Până nu bubuie ceva la magnitudinea unui caz dramatic precum drama națională „Alexandra”, ei nu văd nimic! Nimic în afară de scene, inaugurări de podețe, spectacole, în timp ce oamenii, ce credeți?, primesc apa cu porția sau rămân fără locuri de muncă, pentru că se mai închide câte o fabrică… Dar cum să le pese? Altele au fost grijile lor…

Ați făcut praf acest județ și mai aveți tupeul să îmi rostiți numele… Dacă aveți puțină decență rămasă, în locul vostru aș sta jos și aș alege tăcerea pentru mult timp!

Pe botoșăneni îi asigur eu că nu vom repeta greșelile interminabile ale PSD-ului. Voi răspunde sesizărilor oamenilor și voi fi constant pe TEREN, alături de voi, acolo unde contează cu adevărat! Doar așa putem ridica județul din hăul în care ne-a aruncat PSD.

Publicitate

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending