Societatea comercială care a contestat în instanță respingerea din programul Casa Verde Fotovoltaice a renunțat la procesul intentat AFM, informează Ministerul Mediului, iar o nouă sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice” se derulează în perioada 22 – 28 noiembrie, potrivit AFM, notează alba24.ro.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a acestui an, ca urmare a demersului juridic al acestei societăţi, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.
„La inițiativa ministrului mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a fost organizată recent, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părți, în cadrul căreia societatea și-a asumat să renunțe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor”, informează Ministerul Mediului.
Potrivit MMAP, în urma deschiderii unei noi sesiuni de validare a instalatorilor în programul „Casa Verde Fotovoltaice”, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), societatea Dhelectric System SRL a transmis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Curtea de Apel Oradea, cererile de renunţare la procesul intentat AFM.
Când se vor putea instala panourile fotovoltaice pentru cei 90.000 de beneficiari validați
„Mă bucur foarte mult că reprezentanţii societăţii şi-au ţinut promisiunea făcută la întâlnirea pe care am avut-o la minister şi că au transmis deja cererile de renunţare la chemarea în judecată. Este un pas foarte important deoarece, începând de astăzi, mai avem doar de aşteptat ca instanţa să ia act de aceste cereri şi să anuleze procesul.
Din acel moment, programul poate fi reluat. Îi anunţ, aşadar, pe cei 90.000 de beneficiari înscrişi în program că mai au de aşteptat foarte puţin până la momentul în care vor putea instala sistemele fotovoltaice.
Am ales această variantă de a soluţiona conflictul juridic, deoarece alternativa de a aştepta, mai multe luni, finalizarea procesului pe fond, era o varianta în detrimentul beneficiarilor şi al familiilor acestora, pe care nu o puteam accepta”, a declarat ministrul de resort, Mircea Fechet.
O nouă sesiune pentru validarea instalatorilor. Când pot să se înscrie beneficiarii
AFM a anunțat în urmă cu două zile deschiderea unei noi sesiuni de înscriere pentru instalatori în perioada 22 noiembrie, ora 10:00 – 28 noiembrie 2023, ora 23:59.
Astfel instalatorii care NU AU FOST APROBAȚI în sesiunea de înscriere anterioară, vor avea acum posibilitatea să fie validați ca instalatori agreaţi.
Informarea AFM nu aduce clarificări sau modificări care privesc solicitanţii deja înscrişi în program, dacă beneficiarii vor trebui să își aleagă din nou instalatorii și dacă va fi necesară din nou validarea.
„Deschidem o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’ şi care îndeplinesc condiţiile din ghidul de finanţare. Instalatorii se vor înscrie în aplicaţie începând de miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 10:00, şi apoi cei aprobaţi vor încheia contracte de participare cu AFM, vor depune garanţia de participare şi vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe www.afm.ro.
Creșterea TVA, o problemă pentru cei care vor să aplice la Casa Verde Fotovoltaice
Din cauza întârzierilor provocate de acțiunea în instanță primele panouri vor putea fi instalate deabia la începutul anului 2024.
De la 1 ianuarie 2024 intră însă în vigoare ordonanța cu măsurile fiscale care crește TVA la panourile fotovoltaice de la 5% la 9% ceea ce va provoca o schimbare a prețurilor pentru instalarea instalațiilor.
Deocamdată nu se știe cum vor aplica instalatorii această măsură fiscală, mai ales în cazul beneficiarilor eligibili care deja și-au ales instalatorii. Ofertele instalatorilor au contat pentru alegerea acestora de către beneficiari. Au fost de exemplu oferte de panouri de 5,5 kw cu un aport al beneficiarilor de 2000 de lei.
Creșterea TVA de la 1 ianuarie 2024 va modifica și aceste prețuri, iar unii dintre instalatori pentru a putea să își mențină clienții vor trebui să recurgă la diverse artificii cum ar fi scăderea puterii instalate beneficiarilor, pentru a se putea încadra în aceleași oferte pentru care au optat beneficiarii.
Au mai rămas în jur 20.000 de persoane care trebuie să-şi aleagă firma cu care să colaboreze, dar din cauza majorării TVA de la 1 ianuarie, este posibil ca prețurile să fie diferite față de cele ale beneficiarilor care au fost validați deja în program.